Зам.-министър от ДПС се оказа бизнесмен, но с българското си име

<em>Феим Чаушев</em>

© АСЕН ТОНЕВ

Феим ЧаушевЗам.-министърът на външните работи от квотата на ДПС Феим Чаушев участва в управлението или като акционер в няколко фирми. С българското си име Петър Юриев Чаушев, с което са издадени личните му документи, той фигурира в управлението на "Дюни" АД, "Аспо стар" ООД, "ИВГ имобилиен фервалтунгсгезелшафт" и "Вилфрид Ойлер - София". Това съобщава списание "Тема" в последния си брой. Зам.-министърът не е описал в имуществената си декларация участието в посочените фирми, защото тя е подадена от името на Феим Чаушев.


"Дюни" АД се свързва с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, който беше спонсор на президента Георги Първанов. През 2007 г. Стойков беше арестуван за източване на пари от програма САПАРД, а по-късно беше оневинен по това обвинение. Заради разкритите злоупотреби Европейската комисия спря част от средствата по програмата. Чаушев и Стойков са свързани и чрез Съюза на инвеститорите в туризма, където зам.-министърът е консултант, а бизнесменът е сред учредителите.


"Аз би трябвало отдавна да съм излязъл от тези фирми, защото съм държавен служител. Те не развиват дейност. Явно адвокатът ми не си е свършил работата", обяснява пред "Тема" Чаушев. Той допълва, че участва в "Дюни" само формално, защото е консултант на Съюза на инвеститорите в туризма. "И други зам.-министри консултират този съюз. Работата е да помагам за привличането на повече чуждестранни туристи", казва Чаушев. В неделя той не вдигаше телефона си.


В имуществената декларация на Феим Чаушев, доколкото ми е известно, не е показано, че той е в каквито и да било отношения или в борда на комплекса "Дюни", заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред БНР. Той добави, че единствено подписалият декларацията зам.-министър носи отговорност за съдържанието й. Според Калфин не е незаконно високопоставен дипломат да участва в управлението на туристическа фирма. "Не е противозаконно. Няма пряк конфликт на интереси между работата на външно министерство и например някаква туристическа фирма, но е недопустимо това да не бъде обявено. Ако Чаушев не го е обявил, той би трябвало да носи отговорност", добави министърът. Той каза още, че знае, че в документите си за самоличност заместникът му е записан като Петър Чаушев. Според него това било въпрос на лична преценка. Чаушев дал обяснение, че не може да си смени името, защото още изплаща заем и ще има проблем с банката.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gost
  *****
  Неутрално

  ще обясни ли някой от МВР и Министерски съвет що за идиотска новина е това - този годподин с кои имена и документи за самоличност е сключен договора му за зам.-министър? то бива, то може, ама това вече е повече от идиотско обяснение.

 2. 2 Профил на aloooo
  *****
  Неутрално

  Има ли прокурор в тази даржава? Всяка дума казана от министьра и заместника му представлява грубо нарушение на член от закон. Ако продалжават още малко не само че ще спрат жсички фондове от Европа ами ще пратят "фантомите" като в Сьрбия.

 3. 3 Профил на танас дочоолу
  *****
  Любопитно

  Те за далаверата и стават.....

 4. 4 Профил на anastasia
  *****
  Гневно

  aaa...ne e novo za tia gore a ma da dadat parite za detskite domove a ne da ni so4at spras

 5. 5 Профил на ХХХ
  *****
  Неутрално

  Бедни ми бедни Петре/Феим/!!!
  Сега както Гагаузов защитаваше цял месец крадливия шеф на Пътния фонд,така и Калфин ще обяснява цял месец колко си честен и невинен.

 6. 6 Профил на ама може ли...
  *****
  Неутрално

  такъв кофти адвокат разбираш...

 7. 7 Профил на така са те, другарите
  *****
  Неутрално

  по стар навик, с няколко имена и прякори; и самият той може да не знае кой е.

 8. 8 Профил на Ctiga be
  *****
  Любопитно

  Ами то Бьлгарското му име било Петьр,ми туй другото Феим.Пома6кото 6те да е.Така е,като вкарахме и 4итаци в министерствата.500год.май са били малко.От догодина с 4алми4ки в 1-ви клас.

 9. 9 Профил на kyky
  *****
  Неутрално

  Мдаа. Затова е хубаво да се въведе закон, че в паспорта трябва да е записано агентурното име, при наличие на такова. Тогава всичко ще е еднозначно. Ето сега - Феим или Петър.... трудна работа. Но и в двата случая иде реч за агент Бисер.

 10. 10 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  "С българското си име Петър Юриев Чаушев, с което са издадени личните му документи, той фигурира в управлението на ..."

  "Зам.-министърът не е описал в имуществената си декларация участието в посочените фирми, защото тя е подадена от името на Феим Чаушев."

  Дори само за това министърът и зам. министърът както и Станишев трябва да си подадат оставките и да влязат в затвора.

  Това е измама - да се представяш за друг - как така ще подава данъчна декларация с името Феим Чаушев, след като в България няма лице с такива лични документи. А може би той има 2 лични карти с две различни имена както повечето престъпници имат? Не бих се учудила. За това в другите страни на Европейския съюз се влиза в затвор за много години.

  А Калфин след като е знаел за това е съучастник.

  С кое име е подписвал зам. министъра документи? Ако е с името Феим Чаушев всички документи са невалидни. И това може да предизвика международен скандал.

  Сметната палата трябва да провери господина Петър-Феим както и фирмите които са му давали пари срещу услуги.

  Какъв позор за България. Това правителство ни направи за смях в Европа.

 11. 11 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  "Аз би трябвало отдавна да съм излязъл от тези фирми, защото съм държавен служител. Те не развиват дейност. Явно адвокатът ми не си е свършил работата"

  Нека прокуратурата или сметната палата провери/ят дали тези фирми не са развивали дейност. "Дюни" да не са развивали дейност? За пръв път чувам.

  Има наказателна отговорност за подобни измами. И защо всички все с адвокатите си се оправдават. Все комуникацията им била лоша - с този стандартен номер ни излизат и за аферата САПАРД.

 12. 12 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  Министърът на външните работи Ивайло Калфин пред БНР .....Той каза още, че знае, че в документите си за самоличност заместникът му е записан като Петър Чаушев. Според него това било въпрос на лична преценка. Чаушев дал обяснение, че не може да си смени името, защото още изплаща заем и ще има проблем с банката.

  Какъв въпрос на лична преценка? Той да не е цирков артист или певец за да има псевдоним. Той е зам. министър на външните работи на България. Това е грубо нарушение на закона. И по лична преценка решил че може да лъже за бизнес дейностите си, да лъже данъчните власти, да лъже международните партнъори, да лъже българския данъкоплатец. Аз не искам да бъда лъган.

 13. 13 Профил на Vili
  *****
  Неутрално

  Колко е срамно да си българин.1-во:да имаш зам.министър на външните работи турчин.2-ро:да си къносва косата,като дърта гювендия и да прилича на евнух.3-то:да си е чист престъпник с две имена и да няма,кой да му щракне белезниците.

 14. 14 Профил на Maitap
  *****
  Любопитно

  Това правителство е голям ташак.

 15. 15 Профил на невалиден
  *****
  Неутрално

  тия от правителството са мноо смешни
  Ало, Брюксел , къде сте?
  я една бърза клауза, ръиш?!
  ДОГОВОРИТЕ НА БЕГЕТО СКЛЮЧЕНИ С ПОДПИСА НА ПЕТЪР-ФИЕМ - НЕВАЛИДНИ.
  Из обява в европейски вестник

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  Очакваме три оставки днес - министърът и зам. министърът както и Станишев трябва да си подадат оставките. Феим/Петър да влезе в съда.

 18. 18 Профил на Срам, срам...
  *****
  Неутрално

  Колко е срамно. Без як пердах на улицата явно не става. Влачим се 18 год. с чувството за безнаказаност у властимащите. А този ...анимационен герой, дето и български не знае, ми е зам.външен министър. Пред Турция ли ще защитава нашите интереси?? И какво му разбира главата от туризъм за да е съветник на Дюни? Съветник по отклоняване на държавни и европейски пари може!

 19. 19 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Гл. прокурор ще предприеме ли нещо?

 20. 20 Профил на р
  *****
  Неутрално

  Значи турчинът пуска българското си име за далаверата, а иначе с турското име - в политиката? Правилно ли разбирам или ПАК нещо бъркам! Е, сега Симеон ще направи либерален алианс с тях - да ви е жив и здрав!

 21. 21 Профил на от движението за пари и служби
  *****
  Неутрално

  А тъй,правилно,с българското име ще се подписват далаверите,зер ако е с турското,ще повреди имиджа на либералното,проевропейско и неетническо движение.И пряко доказателство,че българите са си крадливи от Бай Ганьово време,те са само инкубатора на корупция,къде слагате ДПС-то в авгиевите обори,там няма какво да се чисти.Умен си е наш Феим,пардон-Петър,пардон-агент Бисер,хитър си е като Настрадин Ходжа и това е.

 22. 22 Профил на prost turcin
  *****
  Неутрално

  вижте феим-петър виждате дпс
  всички на върха са с две и повече имена
  агенти участници във възр процес а днес
  бюджетни милиардери но и най-опасни за
  целостта на държавата ни
  българи опомнете се защото ще бъде много
  късно за всички нас

 23. 23 Профил на ново двайсе
  *****
  Неутрално

  А ето че стигнахме и до “десерта”: миналия декември Феим Чаушев издаде книгата “Казусът Бенгази: българската дипломация в действие”. В нея приписа на себе си и президента Първанов (в този ред) основната заслуга за освобождаването на сестрите от Либия. Разбира се, никой вече не помни нелепите закани на зам.-министъра да лежи в затвора вместо жените, ако делото не приключи до края на 2006 г., пък и кой ли въобще е дал 10 лева за подобно четиво. Споменавам книгата, само защото и там Чаушев се беше подписал като “доц.”.

  Дотук добре, но се оказва, че доц. Феим Чаушев (или Петър Чаушев) няма нито в СУ “Св. Климент Охридски”, нито в УНСС, нито дори в Техническия или Бургаския свободен университет. Отговор на загадката обаче дава не кое да е, а официалното му CV, публикувано в сайта на МВнР. От него се разбира, че “научната степен” е присъдена от... Международната славянска академия за образование, наука, изкуство и култура. С други думи, Феим Чаушев е толкова доцент, колкото е и славянин. Само между другото: Академията е неправителствена организация, базирана в Москва, но иначе е основана през 1992 г. в град Ижевск, столица на автономната република Удмуртия.

  Само си представете: Феим Петър Юриев Юсеинов Чаушев доцент от Удмуртия.

 24. 24 Профил на о,о-о трийсе
  *****
  Неутрално

  Като начало ще се върнем в далечната 1994 година. Тогава Феим Юсеинов Чаушев все още се казва Петър Юриев Чаушев и е пълномощен министър на България в Берлин. Заедно с това някогашният кадър на отдел “Външна политика и международни връзки” на ЦК на БКП е и управител на фирма “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД, която се занимава с търговия с недвижими имоти. В нея Чаушев е съдружник с г-н Вилфрид Ойлер и в същото време преговаря от страна на българската държава с... г-н Вилфрид Ойлер по продажбата на сградата на бившето Генерално консулство на България в Западен Берлин. Тя се намира на улица “Макс Айт” №8 в престижния квартал “Далем”, а тъй като в мазето є се е помещавала тайната любовна квартира на Хитлер и балерината Ева Браун, се предполага, че с годините цената ще расте.

 25. 25 Профил на леле, мале
  *****
  Неутрално

  Сделката, както си му е редът, не е обявена официално, нито са обсъждани други оферти. Оценките на имота се извършват от две странни маклерски фирми, а впоследствие се оказва, че едната (“Орловски”) въобще не съществува. Тъй като от 1992 г. Вилфрид Ойлер е бил наемател на сградата, от крайната цена са приспаднати и “разходи” за купувача, като “напитки, бар за бира, стоки за широко потребление, вътрешна декорация, радиоапарати, пейзажни работи, поставяне на щори” и др., възлизащи на... 1 милион марки. В крайна сметка сградата е продадена за 2,5 милиона марки, въпреки че според Службата по парцелите в Берлин “общата є стойност възлиза на 6 687 600”. С други думи, едни 4 милиона марки представляват чиста загуба за България и потъват в земята...

 26. 26 Профил на бря,бря, бря
  *****
  Неутрално

  Разследванията по “сделката” и сигналите до Главна прокуратура са многобройни, но историята лека-полека отшумява. През 1997 г. Петър Чаушев е отзован като шеф на дипломатическото ни представителство в Берлин и се връща у нас “целият в бяло”. Връзките му с Вилфрид Ойлер обаче продължават. През 1998 г. двамата регистрират “Вилфрид Ойлер ­София” ООД и Чаушев става неин управител. Освен това продължават да бъдат съдружници и в споменатата вече “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД, чието седалище в София се намира на адрес “Хотел “Родина” стая 012”. Отделно Чаушев е акционер в “Аспо стар” ООД заедно с Аспарух Карастоянов и Сали Шабан Ибрям.

 27. 27 Профил на олеле, е-е-е и ти ли Президенте?
  *****
  Неутрално

  През 2002 г. Петър Юриев Чаушев, само че вече като Феим Юсеинов Чаушев, е поканен лично от Георги Първанов в Съвета по евроинтеграция към президента. В това време “Вилфрид Ойлер София” ООД и “ИВГ Имобилиен Фервалтунгсгезелшафт” ООД преустановяват дейността си, но Феим Юсеинов Чаушев, само че все още като Петър Юриев Чаушев, продължава да е акционер в “Аспо стар”. По-важното: с тази си самоличност той влиза и в управлението на “Дюни” АД една от основните фирми на президентския приятел и спонсор от Перник Людмил Стойков, който в началото на 2007 г. беше задържан (и много бързо пуснат) за източването на 7,5 милиона евро от САПАРД. (Впрочем “Дюни” е сред най-щедрите спонсори на Първановата кампания “Българската Коледа”.)

  През 2003 г. Феим Юсеинов Чаушев става зам.-министър на младежта и спорта, а през 2005 г. ­зам.-министър на външните работи. До ден днешен обаче (според търговските регистри на АПИС и “Дакси”) той участва в управлението на “Аспо стар” ООД и “Дюни” АД като Петър Юриев Чаушев. Феим е роден на 01.03.44 г., а ЕГН-то на Петър започва с 440301..., така че грешката е невъзможна. Нещо повече: през юни 2007 г. в Бургаския окръжен съд е регистрирана промяна, според която Петър Юриев Чаушев остава в ръководството на “Дюни” АД. Това ще рече, че по лична карта Феим Чаушев (поне допреди броени месеци) се води Петър Чаушев. И никой не може да му хване спатиите, че върти бизнес, докато е зам.-министър на външните работи!

 28. 28 Профил на dps
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на от ибрикчия
  *****
  Весело

  приготвил съм ибрика и чака да мия задници. готов съм да свърша сека мръсна работа....
  ако потребе шъ резна и пищака, ако требе. нали съм происиуналист...

 30. 30 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  по най бьрзия на4ин да си подаде оставката това е обида за цялото турско население в бг ...hemen istifa et şerefsiz.

 31. 31 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Благодарим на г-н Дачков за сутрешното предаване, което хвърли светлина върху тази комична личност. Както и за постингите по-горе.
  Трябваше обаче да се изчисти един въпрос. Дали човекът е с едно ЕГН? Ако е с едно, то далаверата би цъфнала. При едно засичане в НАП. Като участник във фирмите, все някоя стотинка е прибирал. Сметната палата, Кушлевата комисия, самият НАП би следвало да си засичат базата данни с тия на регистрираните по търг закон в съда лица.
  Имена често се сменят. Една три пъти развеждана жена е минала 6 пъти процедурата. Нали за това има ЕГН?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  на всичко отгоре е и сътрудник на дс, писал доноси срещу съселяните си!

 34. 34 Профил на Хей
  *****
  Неутрално

  ХИЛЯДИ СА КАТО НЕГО . ИДИ ЧЕ ГИ ХВАНИ ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ .ТОВА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЪРЖАВА .КАК БИХТЕ ПРОСЛЕДИЛИ ИЛИ ОСЪДИЛИ ФЕИМ АКО ТЪРСИТЕ ПЕТЪР.ЧУДО НА ЧУДЕСАТА Е БЪЛГАРИЯ.!!!!!!!!!!!!!

 35. 35 Профил на Velichka
  *****
  Неутрално

  Това е обида не само за турците в БГ, а и за всеки бьлгарски гражданин. Но ако турците в БГ не престанат да гласуват автомати4но за ДПС - хората от ДС, който са в основата на бедността им, който крадат от САПАРТ за тяхна сметка и тероризират всяко бьлгарско правителство със заплахите си, това няма да се промени. Братя бьлгарски граждани, ако искате да живеете добре ВЬВ ТАЗИ НА6А ДЬРЖАВА - НЕ НИ ИЗБИРАЙТЕ ЗА МИНИСТРИ ТЕЗИ КРАДЦИ И ИЗМАМНИЦИ, само за6тото се нари4ат турци - те ви крадат и са ДС днес!!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  Г-жа Velichka вси4ки турци не са като този по отгоре в снимката вси4ки турци са равноправни граждани на Бг както бьлгарите и имат право да бьдат избирани толкова коклкото бси4ки бьлгари а крадците не са само в ДПС крадците са НАВСЯКЬДЕ

 38. 38 Профил на СтанДим
  *****
  Неутрално

  ТР, не се обиждай на Величка. Явно не си я разбрал. Но когато шеф на партия каже, че е забогатял от политика и че не би стоял в политиката ако не е така (визирам Ахмет Доган)и то на всеослушание, би трябвало след това да бъде изхвърлен от държавното управление. По същия начин и Чаушев го прави - има си примера. Хем върху кацата с меда, хем лапа, хем е неплокатим - като шефа си. Явно много хора си крадат откровенно и си се покриват взаимно след като никой не е в кауша.Лошото е че този пример на Лапане - грубо, откровено и брутално го въведе Доган, защото си мисли че е непоклатим (вече колко години има министерски кресла), заради това че гласувате непоклатимо за него. Естествено че това си е ваше право и никой няма право да ви го оспорва, но след като виждате че като цяло нищо не се променя в тази държава, защо го правите толкова упорито - гласувате за корупция, за да преядат с власт и пари няколко хиляди мусюлмани които по никакъв начин не се интересуват от вас, а ви броят само по избори. Тази партия одавна не е на мусюлманите (тя не е турска, тъи като в нея има огромен брои българи мусюлмани) а е на сивия капитал или по просто казано - на мутрите.
  ...Така че поредния от тази партия се издъни...и другите ще си затворят очичките...Защото там са Премянов, Масларова, Кобурготски с имотит... кръгове, обръчи и т.н. Така, че ТР ако ние успеем да скъсаме една брънка от веригата или синджира - казвай му както щеш, ще им гледаме сеира, защото ще има "чиста и свята република, без цар или султан" както е казал Дякона Левски, а аз бих добавил и без толкоз много големи лайнари от които да ни е гнус и срам всички.
  И за да поиска народа оствката на този Чаушев - поискаите му я първо вие - нали сте гласували за него...и това е ваше право...

 39. 39 Профил на medi dou
  *****
  Гневно

  ..това е напулно законно, но е аморално!! 4овека си прави кинти!!

 40. 40 Профил на medi dou
  *****
  Гневно

  какжо 4ака Калфин!! нали е от неговиа ресор!! все пак, той е мунустър!!!

 41. 41 Профил на medi dou
  *****
  Гневно

  и за6то медиите не казват и големите акули, като Бойинов!!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 43. 43 Профил на Пророк
  *****
  Неутрално

  Видяхте ли, защо беше оправдан Любомир Сточев за източването на САПАРД! Аз ви писах, писах а вие не ме слушахте и си пеехте старата песен. Сега проследихте ли нишките на пяжината на корупция в България.

 44. 44 Профил на бг до TR
  *****
  Неутрално

  TR,никой не е казал,че сте по-различни,моите уважения,имам много приятели турци Искам само да разберете,че когато треперехте от страх по баирите на Джебел и другаде,за това са помагали и такива като този мюхлюз и всички от ДПС!Те сега се представят за ваши защитници и дразни,че вие им правите салтанати пак от страх!!!

 45. 45 Профил на serafim
  *****
  Неутрално

  Дано пак управляват БСП,НДСВ и ДПС . След като доубият народа, идва времето на Иван Костов !

 46. 46 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  Тези които ме критикуват моля да про4етат коментара ми в #30 сигурен сьм 4е по4ти вси4ки като мен турци мислят сь?ото ,разбира се 4е сьм против крадци и измамници няма зна4ение от коя етнос са.
  #44 сигурно си много млад и не знае? как тези хора се изправиха пред танковете в 1989г.така 4е никой от никого не го е страх в това бьди сигурен.

 47. 47 Профил на СтанДим
  *****
  Неутрално

  ТР, тук не става въпрос за критики и страхове акто етнос или вяра. Тук става въпрос за една добре смазана система на корупциа, идиотщина и нямам идея още на какво...само дето го усещаме всички.

 48. 48 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  СтанДим мисля 4е няма разлика което казва? ти и аз и аз вярвам 4е тези като този в слу4ая ?е се изсипят от ситото на май 4е трябва време което е много скьпо за обикновенния гражданин

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK