Шефът на ДАНС има списък с "оперативно интересни лица", срещали се с Румен Петков

Министър Румен Петков и шефът на ДАНС Петко Сертов

© Красимир Юскелиев

Министър Румен Петков и шефът на ДАНС Петко СертовПредседателят на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов заяви пред журналисти, че вече е изпратил писмо в парламента, в което уточнява с кои оперативно интересни лица се е срещал вътрешният министър Румен Петков.


Това писмо е в отговор на запитване на председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, който миналата седмица изпрати писмо до ДАНС по този въпрос, припомня БТА.


Сертов съобщи за писмото след среща с главния прокурор Борис Велчев, с когото е разговарял и по последния скандал с ареста на отстранения заместник-директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Иван Иванов.
Не мога да коментирам дали депутатът от ДСБ Атанас Атанасов възпрепятства разследването като не ни предава оригиналния диск със записите от специални разузнавателни средства, каза още Сертов.


Пред "Нова телевизия" Спасов каза сутринта, че е разговарял с ДАНС и с Румен Петков за информацията, че вътрешният министър е осъществявал контакти с хора, които са били на разработки и с прослушвани телефони. Депутатът отказа да посочи кога точно е научил за това, но посочи, че "първата индиция за подобен тип среща ... с едни братя ...беше направен миналата сряда на заседанието на комисията, когато въпросът беше повдигнат от Атанас Атанасов". Водещият Георги Коритаров попита дали става дума за "среща в един столичен ресторант край басей", което бе потвърдено от Спасов. След това журналистът каза: "Ами как да имат информация ДАНС, когато за същата среща се твърди, че когато външното наблюдение, контролиращо представителите на групировките, е видяло кой е човека, който отива като, да кажем, контактьор или да се присъедини към срещата, са се разбягали".


Запитан какво е казал Петков на запитването от Спасов, той каза "Той ми отговори, че смята, че нещата са в ред, нещо сходно с отговора му пред журналистите вчерашния ден.", но и че първо трябва да се установи "дали има действие или съдействие".


Според депутата разликата между двете е в следното: "Зависи от това - темата на разговора, темата на среща и т. н. Представете си, примерно аз съм престъпникът, вие сте министърът и ме каните на среща примерно по телефона. И аз ви отговарям - защо не поканите някой друг, мой заместник или т.н. Аз ви казвам - не, искам лично с вас да разговарям. Информацията, която ще ви дам, е еди-каква си. Значи той отива или да съдейства, т.е. да съдейства на властта, или да противодейства с това, което ще вземе като информация".


След това разговорът пое в посока политическата отговорност на премиера относно това дали министър Румен Петков трябва да бъде временно отстранен, докато текат проверките. Минчо Спасов посочи, че основание за това може да се открие в етичния кодекс за поведение на висшите държавни служители, който беше приет с решение на правителството през 2005 година. В Чл. 22 там се казва, че тези служители изпълняват задълженията си така, че да не възникват съмнения дали действията и решенията им са взети единствено в съответствие с обществения интерес. Член 23-ти пък гласи - преценка
дали министър или областен управител нарушава правилата на този кодекс, се прави от министър-председателя.


На пресконференция следобед Румен Петков повтори, че срещите му с разработвани от МВР лица са документирани и това може да бъде проверено. Той отказа да уточни с кои хора се е срещал, за да не попречи на работата на полицията. Тези контакти, уточни министърът, са ставали със знанието на оперативните работници, работили по случаите, и допълни: "Аз нямам навика да сядам на една маса със Сульо и Пульо". По думите на Петков подобни срещи са правени и преди от други министри.Румен Петков пред БТВ: Нямам абсолютно нищо, от което да се притеснявам


Водещ: Какво конкретно имахте предвид, когато казвате, че като вътрешен министър имате контакти с разработвани лица?


Р. Петков: Аз говорих по-скоро за регламента на контактите и за механизмите. Тогава, когато се извършва контакт с едно разработвано лице или лица, няма значение, има съответна документация, която се оформя.


Аз никога не съм си позволявал, разбира се, такива срещи насаме. Те не са и много. Бих ги свел до една-две.


Но тогава има рапорт от съответния служител на министерството, който е подготвил, организирал срещата, който е присъствал на срещата и който в резултат на проведените там разговори си е подготвил впоследствие съответния рапорт за проведената среща.


Водещ: Защо му е на вътрешния министър да участва в такива срещи?


Р. Петков: Когато съответният служител на МВР е преценил на базата на предварителната си работа, че, да речем, имат аргументи за мое участие в една такава среща, аз съм се съгласил със становището на моя работник. (...)


По никой начин такива срещи не са обвързани с политика, с политически сили, те са обвързани само и единствено с информация, която е била необходима на Министерството на вътрешните работи.


Водещ: Вашият коментар ... на тези разговори, които излезнаха, Иванов, с пушките и другите неща?


Р. Петков: Обидно. Обидно е, болно е, но аз съм уверен, че прокуратурата ще бъде, както и винаги досега, безкомпромисна. Такива служители, ако това се потвърди, разбира се, нямат място в една такава система, каквато е системата на правоохранителните органи на Република България.


Водещ: С разработени от МВР лица на живо ли са били правени, в присъствието на оперативен работник, или това са разговори по телефона?


Р. Петков: Вижте, по телефона аз сигурно съм разговарял и с лица, които са на контрол, държавни служители, които по един или друг повод, свързан с работата им, това е лесно проверимо, са ме търсили.


Нямам абсолютно нищо, от което да се притеснявам.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK