Арбитраж ще решава кой да стачкува в ЧЕЗ

Националният институт за помирение и арбитраж (НИПА) ще определи кои дейности по електроснабдяването на Западна България не трябва да прекъсват по време на стачката, планирана от синдикатите в "ЧЕЗ разпределение България".


КНСБ и "Подкрепа" преговарят от миналия месец с ръководството на дружеството за нов колективен трудов договор и увеличение на заплатите с 25%.


От НИПА съобщиха, че са сезирани от стачния комитет вчера. Назначената вече арбитражна комисия ще определи колко от служителите на ЧЕЗ ще могат да стачкуват ефективно и колко трябва да останат по работните си места. Тя трябва да реши и дали по време на предстоящата стачка ще може да се спира подаването на електроенергия към потребителите. Срокът, в който това трябва да стане, е една седмица.
От НИПА изразяват надежда, че в хода на арбитражното производство двете страни могат да постигнат съгласие по спорните въпроси и да не се стигне до стачка. Арбитрите напомнят, че до такъв резултат се стигна след намесата на НИПА в конфликтите в Топлофикация" АД и в "Миролио България".


Енергетиката, телекомуникациите и здравеопазването са дейности, които по закон не могат да бъдат прекратявани изцяло по време на стачка. Работещите са длъжни да осигурят минимума услуги, така че да не застрашат живота и здравето на гражданите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK