Рашков: Подслушваните лица трябва да имат служебен защитник

Бойко Рашков.

© Юлия Лазарова

Бойко Рашков.Специалните разузнавателни средства трябва да са секретни и тайни, докато се изпълнят и прилагат, но когато се превърнат в
доказателствен материал по дело, вече не би трябвало да представляват тайна за обществото. Това коментира заместник-министърът на правосъдието Бойко Рашков по време на семинар в Пампорово, организиран от Министерството на
правосъдието, предаде БТА.


Рашков коментира, че ограничаването на публичността по подобни дела, по които има доказателства, придобити чрез
подслушване или видеонаблюдение, е абсолютно излишно. Според него разрешаването и използването на специални разузнавателни средства е специфична дейност, която има нужда от строг контрол и от гаранции срещу нарушаването на човешките права.


Трябва да има орган встрани от МВР и ДАНС, който непрекъснато да следи тази дейност. След като тя е тайна и невидима по необходимост, тя трябва да има строг контрол, допълни Бойко Рашков.
Той даде пример с практиката по този въпрос в някои европейски държави, където е предвидено, че при разрешение за
реализиране на специално разузнавателно средство, се назначава така нареченият служебен защитник, който, без да коментира и разгласява информация на подслушваното лице, да следи за спазването на неговите човешки права. Има няколко възможности в тази посока, които ние трябва да обмислим много сериозно, допълни Рашков.


Правосъдният министър Миглена Тачева коментира, че ако на министерството бъде възложено да изготви нов проект за закон за СРС, в него ще бъде предвиден текст, който да регламентира назначаването на подобен служебен защитник, който да следи за спазването на правата на подслушваните лица.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на П. Петров
  *****
  Неутрално

  Един куп служби, и във всички начело са или хора на Първанов, или на БСП, т.е. едни и същи.
  Повече не е необходимо да се говори, те са си генетично увредени, ВСИЧКИТЕ!

 2. 2 Профил на haha
  *****
  Неутрално

  Трябва да се прави нова история: като се завземе физически парламента и се накаже според заслуженото депутатинът директно от народа, чиято воля трябваше да представлява. На това аз му викам "парламентарен контрол" и "директна демокрация" от най-чист вид! Явно че с делегирането на права в България не става...Търси се предводител!

 3. 3 Профил на haha ..
  *****
  Неутрално

  ..иначе се правят паралелни, напречни, надлъжни служби, но те се корумпират страшно бързо! Българско съзнание, а трябва да се реже до здраво месо, каквото понастоящем няма. И какво става: много служби, малко работа - даже негативна (рекетьорът го сложили да хваща рекетьори... в ДАНС, че и ербап лайното, че и в НОИ?!?) и високи разходи за данъкоплатеца.

 4. 4 Профил на истината
  *****
  Неутрално

  В България всички служби се контролират от БСП и ДПС и работят в полза на мутрите! Подслушват се политичвските противници. На практика всички партии извън управляващите работят в нелегалност.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 6. 6 Профил на БББ
  *****
  Неутрално

  През 2003 излезе прословутата фраза на ББ : 'Ние ги хващаме, те ги пускат'. Нека А.А. припомни на аудиторията кой беше тогава председател на ВКС и колко висши политици бяха осъдени за корупция до 20.11.2007 !

 7. 7 Профил на до 4
  *****
  Неутрално

  де да беше така...а откъде А.А. 'получи' анонимен диск?

 8. 8 Профил на galevi
  *****
  Неутрално

  във в-к 'ТРУД' пише, че братя Галеви помогнали на МВР / Р. Петков и В. Петров / за залавянето на Куйович. Ако това е вярно, всеки може сам да стигне до извода чии интереси са засегнати и защо е цялата тази дандания ! Май накрая Румен Петков ще се смее последен ! Голям смях ще падне накрая !

 9. 9 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  би било чудно, ако труд напише нещо друго. айде следващата новина - галеви са агенти под прикритие. Абе ти нас за идиоти ли ни имаш но 8

 10. 10 Профил на GORO
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на яко
  *****
  Весело

  Много пъти съм казвал, че ръководенето на тази държава от 130 години насам е бизнес в мръсния смисъл на думата. С партийна работа последните 30-40 години се занимаваха лумпени - надути, изкуствени, прости и нагли лумпени. Пияници, крадци и хора със сериозни психически проблеми. ОАНСУ, разните школи и заведения бълваха стотици търгаши, комбинатори, интриганти и провокатори, които и до днас разпалват ниските кръвожадни инстинкти особено на бившата десница отпреди 60-70 години. Знаете коя е тя...
  Доволен съм, че нещата макар и с 20 годишно закъснение, идват на мястото си, което потвърждава правилото, че никой не може да измами икономическите закономерности на общественото развитие. Определени неграмотници с невероатно големи уста и просташко поведение на всезнайковци и ментори, на фалшиви авторитети, се опитваха, още от правешкия циганин, до днес да диктуват някакво развитие на нещата както те си искат, потънаха в илюзии, загубиха връзка с живота и сега ще плащат. Ще връщат заграбеното на нацията с лихвите! И няма значение кой на коя група бил тартор, кой бил по-голям садист и извратеняк, на кой устата му била по-голяма - всеки трябва да отговори на хората за делата си. Няма значение ляво-дясно - при демокрацията има желязна пазарна логика и тя не прощава нито на дебилите, нито на лумпените, нито на фашистите, нито на псевдокомунистите - нито на тарикатите - всеки ще си плати. На принципа - лаком гъз кръв сере.
  Добре е, идва празник и на нашата улица. Ще дойде и тук Запада, ще дойде закона, правдата и свободите на обикновените хора. ВРЕМЕ Е!

 12. 12 Профил на Доган
  *****
  Неутрално

  Решението дали ще си отиде министъра на МВР ще бъде взето в коалиционен формат, според лидерът на ДПС Ахмед Доган, съобщи bTV. Мисля, че не наближава правителствена криза, каза още лидерът на ДПС. Има проблеми, естествено, които много внимателно трябва да бъдат анализирани и да се вземе някакво решение, надявам се следващите дни да имаме възможност в коалиционен формат да ги решим, каза още лидерът на ДПС.

  На въпрос дали това означава и промени в кабинета Доган каза, че във властта всичко е възможно.
  Днес Доган паразнува рожден ден и лично е бил поздравен от премиера Сергей Станишев в централата на партията му. Информацията е на bTV. /БГНЕС

 13. 13 Профил на Der Spitze
  *****
  Неутрално

  Д-р Чолаков, аз съм щур, краен, стрелящ антикомунист и селяндурофоб, но моля те, независимо че те разбирам, недей да пишеш цинизми и мръсотии. Още повече от тези красива страна Швеция.

 14. 14 Профил на Номенклатура
  *****
  Неутрално

  Този, забрави ли какво мекере беше и как бяхме всички щастливи, като се беше окопал някъде, защо отново изпълзяват разни стари досадни и самовлюбени мутри

 15. 15 Профил на GORO
  *****
  Неутрално

  ПОДСЛУШВАНЕ ЕНУЖНО ДА ИМА КЪДЕТО ИМА ПАРИ,ТАМ ЖИВЕЕ МАФИЯ,ЗАЩИТНИК ДА ИМА ЗА КРАДЦИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИЯ АПАРАТ,А ЗА ОГРАБЕНИЯ НАРОД НЯМА.ТУЙ НЕ СЕ ИМЕНУВА ДЕМОКРАЦИЯ,А Е АПАШОКРАЦИЯ

 16. 16 Профил на ot baba
  *****
  Неутрално

  За всеки адвокат работа??? Начин за откровено източване на държавата.Браво.Вместо да махнем проблема,те го издигат в култ и го осребряват за наша сметка!!

 17. 17 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  до всички онези, които оплюваха Румен Петков: още ли вярвате на 'новините' на А.А. и В.Т. ? Оказа се,че Румен Петков има скрит коз...Силните козове се вадят последни, но някои бивши ченгета /сега политици/ и това не знаят ! Голям смях ще падне накрая...

 18. 18 Профил на Hemy VARNALIS
  *****
  Неутрално

  И МАХЛЕНСКИ ОКЛЕВЕТЕНИТЕ - СЪЩО!

 19. 19 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  17 коментара, някои смислени, под текст на Бойко Рашков!
  Стегнете се бе хора!
  Като начало вижте в някоя търсачка кой е той.

 20. 20 Профил на шихан
  *****
  Любопитно

  от shihan Анонимен, Любопитно днес, 10:16 35 Обиден или неуместен коментар?

  Който е чел днешния брой на в. Стандарт - не мислите ли че БСП продължава да се оплита в полуистини и полулъжи и действително продължава агонията. Каквито и да са причините за срещата с оперативно-интересните лица ТОВА НЕ Е ЗАКОННО. ТОВА НЕ СЕ ВПИСВА В НИКАКВИ ПРОЦЕДУРИ. А институциите на реда се крепят на спазването на законите. Ако от най-високо ниво законът е врата в полето, какво остава надолу. НЯМА ДОСТАТЪЧНО ОПРАВДАВАЩА И МОТИВИРАЩА ПРИЧИНА за подобни изпълнения. ИЛИ СМЕ ЕВРОПЕЙЦИ ИЛИ СМЕ ГНИДИ НЯКАКВИ. И ако е второто - майната ни.

 21. 21 Профил на shisho
  *****
  Любопитно

  След като стигнем до истината, ако ни стиска да гледаме грозната картинка в огледалото ще дойде часът на избор. Тогава всеки от нас честно трябва да си каже накъде иска да се развива светът в който живее. Изборът дали ще берем гъби или ще избираме наистина зависи от нас самите. Какво ще изберем като сите са маскари ли? Ами маскари стават от усещането за безнаказаност и безконтролност. А това е функция на гражданското ни самосъзнание. На нашето внимание или безразличие. Политиците навсякъде по света не са застраховани от властомански болестни състояния. Но в силните демокрации има будно гражданско общество, което бди и ги наказва за всяка погрешна стъпка. НАЙ ВАЖНОТО Е НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ДОПУСКАМЕ КОАЛИЦИОННО ПРАВИТЕЛСТВО. Който и да е на власт - да носи лична отговорност за решенията си. И да има достатъчно силна опозиция. Това ще регулира апетитите за голямото плюскане. Гледам на партократите като на болни хора. Опозицията ни страда от анорексия, триглавата ламя от булимия. Това не бива да се допуска във следващия парламент. А иначе народа ни си го е казал - който бърка в буркана с мед, няма как да не си оближе пръстите. Въпросът е, че настоящите благодетели на нацията са се запасили не с черпаци а с лопати и се пробват да бръкнат не само в БГ буркана с мед но и в ЕС - казана с мед. Е, тия работи така не стават. Партократите от следващия парламент трябва да гледат пиесата в Народния по Достоевски "Престъпление и наказание" и добре да я осмислят. А колкото за Ганковото кафене - или сме граждани, което не се измерва само с гласуването а с осъществяването на контрол или сме овце. СРЕДЕН ПЪТ НЯМА.

 22. 22 Профил на ДОЛУ БСП
  *****
  Неутрално

  Крайно време е вече всички да разберат, че основното зло за нещастната ни Родина през последните 64 години е стогодишната терористична организация, наричаща се в момента БСП.

  А развяващият червена връзка СерГей е добре да прочете следното:

  “Българското участие в секретния фонд “Москва” (специален фонд за тайно финансиране на международното комунистическо движение – б. моя) се изразява в годишна вноска от 200-300 хил. долара в различни периоди. Сумите са предавани лично на съветския посланик в София от Тодор Живков, а впоследствие от секретаря на БКП Димитър Станишев, баща на Сергей Станишев, лидер на БСП и премиер от 2005. В продължение на 29 години, от 1959 до 1989, по лично разпореждане на Живков са изплатени общо 11 620 000 щатски долара. Доларите са отнасяни в чувал в кабинета на Живков, откъдето посланикът на СССР ги е вземал.”

  Христо Христов, “Тайните фалити на комунизма”, стр. 217.

  За съжаление авторът не посочва как висшите партийни функционери са пренасяли доларите към личните си сметки – в торби или в дипломатически куфарчета.

 23. 23 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Оказа се,че Румен Петков има скрит коз...Силните козове се вадят последни." - абе сладур, кви козове бълнуваш, кви пет кинта? Абе осраха се тотално ваще комунета па сега и козове щял да вади дебила Румен. Видяхме кви ги "вади" - като напикано мушкато беше. Абе вие, комуноидите, мозък имате ли? И вас ви яхат собствените хора, ма вие примирате от възторг. Роби си бяхте, роби си останахте! А стига сте скачали по дърветата като бабуини!

 24. 24 Профил на некадърници
  *****
  Неутрално

  ПОЛОВИНАТА АДВОКАТИ СЕ ПОДСУШВАТ, ЕБАТИ И ТАШАКА ДА СТАВАТ И СЛУЖЕБНИ ЗАЩИТНИЦИ НА ПОДСЛУШВАНИЯТА.

 25. 25 Профил на изумлението на арх. Михаил
  *****
  Неутрално

  държвата е напълно неуместна.чудя се как съществува

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 27. 27 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  до всички онези, които оплюваха Румен Петков: още ли вярвате на 'новините' на А.А. и В.Т. ? Оказа се,че Румен Петков има скрит коз...Силните козове се вадят последни, но някои бивши ченгета /сега политици/ и това не знаят ! Голям смях ще падне накрая...

 28. 28 Профил на скрит коз
  *****
  Неутрално

  Ей го скрития коз в тежката правителствена криза
  Днес Пламен Галев и Ангел Христов заявиха, че са поискали срещата с министър Петков - Двамата ясно заявиха, че въвличането им в скандала е опит да бъде бутнато правителството. Щом правителството се крепи на братя Галеви, тя ясна работата.
  Какво се занимавате с оставки не разбирамр да влезе главният прокурор и да арестува Станишев всичко друго са смешки

 29. 29 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Ало ??? явно ти си фен на всички комунисто ченгета с техните имена от препоръчителния списък за имена на ЦК на БКП от 1956 г. а именно: Пламен /Пламена/, Бойко /Бойка, Боряна/, Орлин, Горан, Румен, Галина /Галя/,Сергей /Серьожа/,Владимир /Володя/, Уляна, Татяна /Таня/ Андрей и много други партизано-русняшки имена. Проверка - следете репортажите и ще видите, че на всички началнически постове у съветска България са изключително селяни с тези имена. И още - един сръбски циганин в продължение на седмици, наеба с жестове цялото МВР, цялата съдебна система, цялото правителство и медий и народо и Народната ни Република, и никой не смее да го сложи на място. ЗАЩО? Ами ясно - към тия горепосочените и БКП-етата са текли яки наркопари и ги е страх от разобличаване. Нали Гоце.

 30. 30 Профил на premier
  *****
  Неутрално

  "Правителството ще търси отговорност от всеки, който е нарушил закона или е действал неправомерно, независимо от поста, който заема." С тази абстрактна формулировка Станишев коментира действията на Румен Петков. И добави, че в изясняването на истината ще се стигне докрай, но решенията ще бъдат взети на базата на факти, а не на спекулации.
  "Стремежите за разграждане на държавността няма да бъдат реализирани", предупреди премиерът. Той бе категоричен, че зад опитите за дестабилизация стоят ясни политически амбиции и интереси. "Трябва да стане ясно кой накара един високопоставен бивш служител в професионалната йерархия на МВР да изнася секретни файлове - на кого и с каква цел са били предавани и използвани", заяви Станишев. И посочи ДСБ и ГЕРБ като основни заподозрени. "Не съм изненадан, че партия като ДСБ, която последователно пречеше на интеграцията на България в ЕС, се ангажира пряко с този скандал. Но съм неприятно изненадан, че политици от партия ГЕРБ, които винаги са заявявали, че за тях МВР е нещо важно, активно участват в тази кампания", заключи премиерът.
  Станишев препоръча на ДАНС да извърши цялостна проверка на ГДБОП за последните 10 г. "За да разберем как се стигна дотук, се нуждаем от яснота как са работили специалните служби, за какво са били използвани от предишни ръководства, включително при правителството на Иван Костов и под професионалното ръководство на Бойко Борисов", аргументира се премиерът. И припомни скандалите от времето на кабинета "Костов" с подслушването на главния прокурор Никола Филчев и на чужди посланици.

 31. 31 Профил на GTA
  *****
  Неутрално

  Не пропускай свеки ден ГТА и "Анамнезата" http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=409.msg5842#msg5842

  Re: Горноджумайска телеграфна агенция
  « Отговор #434 -: Днес в 05:49:40 »

  --------------------------------------------------------------------------------
  Вчерашният ден за сетен път доказа, че аудиторията на GTA е с едни гърди напред пред аудиториите на други медии. Научихме, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отново обърнал внимание на нуждата от борба срещу корупцията и организираната престъпност. Той също така заявил, че “някои хора в България (кои ли са те?) подкопават реформите, които трябва да се осъществят.” Та аудиторията на GTA ли не знае, че при избора на главния прокурор Борис Велчев, тогавашният член и говорител на Висшия съдебен съвет и втори в списъка на номиниралите Велчев, Александър Воденичаров, за разлика от Барозу, смяташе, че ударението трябва да се постави не върху борбата срещу корупцията и организраната престъпност, а върху борбата с “битовата престъпност”.

  И последните скандали в МВР и разни близки на сърцето на Александър Воденичаров специални служби показват, че аудиторията на GTA е с едни гърди напред пред аудиториите на други медии. Та аудиторията на GTA ли не знаеше, че в МВР има явно нещо гнило? Тя ли е изненадана от скандалите в МВР?
  Чуваме, че било имало нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства. Та аудиториуята на GTA ли е изненадана, че разни хора могат нерегламентирано в частен порядък да получават информация, за която е необходимо използването на спецални разузнавателни средства? Тя ли е изненадана, че всички тези неща могат да стават без необходимиото разрешение? (кой пише, от кой Интернет клуб, под какъв ник, от кой личен домашен компютър, закриване на Интернет клуб). За речта на Александър Воденичаров пред катедрите по история в ЮЗУ от 27 април 2007 г. се знае още от нейното първо огласяване в писмо на Стефан Дечев от 16 октомври 2007 г. След това тя бе публикувана в отвореното писмо на Стефан Дечев до Кристина Попова (http://zalashopov.blog.bg/viewpost.php?id=136633), както и в материала на Александър Везенков (http://zalashopov.blog.bg/viewpost.php?id=137695) Накрая и Андрей Лунин качи във форума на "Анамнеза" аудиозаписа от същата реч. (http://anamnesis.info/audio/Katedreno_zasedanie_v_Blagoevgrad.mp3)

  Чуваме също в новините за някакви нерегламентирани контакти на министъра на вътрешните работи Румен Петков с братя Галеви. А какво представлява събота и неделя ПИФ на ЮЗУ? Ето какво съобщение пусна анонимен форумник преди време във форума под статията на Росен Босев в “Капитал”. То казваше следното:

  Супер интересно е да се отиде в Правно-историческия факултет (ПИФ) на Александър Воденичаров в събота и неделя. Усещането, което можеш да придобиеш е просто неописуемо. Това е времето, в което съмнителни типове приети чрез също така съмнителните договори, спонсорства, шефства и т.н. и т.н. всевъзможни други незаконни начини нямащи абсолютно нищо общо с бройката на МОН за обучение по право изпълват факултета. Разжождат се интересни, впечатляващи и запаметяващи се физиономии, в които няма никакво, ама никакво студентско излъчване. Затова пък излъчват усещане за много дебел портфейл, за бизнес, който при всички случаи е вън от закона или в най-добрия на ръба на същия този закон. Пълно е с пръстени, халки, злата, сребра, ланци, вериги, синджири и т.н. Весела и приветлива академична атмосфера характерна за родовото имение на проф. Александър Воденичаров
  По това време разбира се пристигат и полицаите. Онези същите полицаи, които се обучават по онзи договор публикуван във форума на "Анамнеза" - договора сключен през 2001 г. от Воденичаров и неговия личен приятел - четири години 2001-2005 министър на вътрешните работи проф. Георги Петканов (напоследък известен в софийските среди като непускащ дамаджаната и пияндето, по цял ден не е тавряз) и още две 2005-2007 г. министър на правосъдието (Боже защо ли личните приятели на професора Санди Воденичаров, ръководят все областите, по които най сме я закършили???). Та този договор видя се полицаите се приемат хей така - дори не и с ректорска заповед, а по заповед на самия Воденичаров и забележете не по решение на Академичен съвет, а поради решение на Факултетен съвет на Воденичаровия ПИФ. - Та поради пристигането и на полицаите в събота и неделя ПИФ на Воденичаров става едно особено място - престъпния свят с незаконния бизнес - ланците, синджирите, веригите, златата, сребрата и т.н - се смесва с полицейския свят - става едно мило, задушевно, неподкупно и затрогващо. И над всичко това - което се ракрасява и от засукани фолк-певици с големки бюстчета и много, много гримче кандидат юристки - се носи бащинската и благодетелна фигура на добрия чичко Санди - един наистина добър дядо когато имаш дебел портфейл и нужния "подход" спрямо него.
  Министър Вълчев, проверката предвижда ли се да обръща внимание и на тези работи???
  "Капитал" - не бива в никакъв случай да спирате!!!!! От кога чакаме това!!!!! Разровете се здраво!!! Но и Вълчев да го направи!!! Но да не ни залъгва после както ни залъгваше по време на парламентарния контрол в петък, 8 фервуари.
  За легитимация на цялата тази смрад, която се носи из ПИФ на Воденичаров ще се появат по някое време и благоевградските депутати от различните парламентарни групи - за справка вж. поместения тук списък от журналиста Росен Босев в "Капитал".

  И всеки, който наистина е бил в събота и неделя около кабинета на Водениаров в ПИФ на ЮЗУ знае, че написаното от анонимния форумник в "Капитал" е вярно.

  Накрая г-н Станишев каза, че е готов да стигне докрай. “Политически чадър няма да има над никого” – каза Станишев. Освен това, той бил готов да се върне в разследването и назад във времето.

  В такъв случай и ние имаме нещо за Вас, г-н Станишев. Г-н Станишев, изискайте предаването на Кабелна телевизия – Благоевград от 7 януари 2005 г.? Г-н Станишев запознайте се с документите на Петър Дошков, особено с договора от 2001 г. на МВР с ПИФ на ЮЗУ, на Георги Петканов с Александър Воденичаров, където по член за специализация, може полицая да стане студент в ПИФ и да вземе и диплома за завършено висше образование. Не смятате ли, г-н Станишев, че това е една предпоставка за деморализация на личния състав на МВР, за която толкова много се говори през последните дни?
  Г-н Станишев, вижте как със спонсорство сегашният зам.-министър на Румен Петков, г-н Камен Пенков е взел диплома за висше образование “право” от ПИФ на ЮЗУ. Г-н Станишев, а дали няма връзка между дипломата на Камен Пенков от ПИФ на ЮЗУ и онази самоувереност на Александър Воденичаров в речта му пред катедрите по история от 27 април 2007 г.? А дали няма връзка между дипломата на Камен Пенков от ПИФ на ЮЗУ и ставащото в момента, между деморализацията на едното място и информацията, която научаваме през последните дни и за деморализация на другото? А не е ли топлата връзка между двете институции минаваща през фигурата на Александър Воденичаров – незаконен декан на ПИФ в нарушение на Закона за висшето образование, който е публично известен с това, че за него законът не означава нищо. Как няма депутатката Татяна Дончева да констатира в изказване пред журналисти вчера, че професионалното ръководство на МВР е на изключително ниско ниво.

  Изненадан сте сигурно за нещата, които научавате. И г-н Михаил Миков пита в "Панорама" следното: “А Ваньо Танов ходил ли е при главния прокурор?” Не знаем за Танов, г-н Миков, но знаем за Дошков, че е писал по два пъти и на двамата главни прокурори –и на Филчев, и на Велчев. Искате ли да Ви покажем писмата?

  Г-н Станишев, а я вижте протоколите от парламентарния контрол от 8 февруари 2008 г. Вижте отговора на министър Даниел Вълчев, а след това вижте и трите фалшификата изпратени от ЮЗУ за оправдание третия незаконен мандат на Александър Воденичаров. А я рагледайте двамата с образователния министър заповедта на бившия ректор Гюдженов за прекратяване трудовия договор на Воденичаров от 23 юни 2005 г. и после си задайте въпроса как се е върнал на работа, че и декан пак е станал? А къде е обявеният конкурс за професор по административно право? Няма, да, няма! И ние виждаме! И се чудим как е възможно, но явно е възможно. Е, г-н Станишев, какво излиза? Живеем в държава, в която полицая става висшист-юрист по бързата процедура, дипломата я има за коледен подарък даден от ПИФ при ЮЗУ и лично от Александър Воденичаров, който пък е един незаконен декан, в трети, забранен от закона мандат, като по същия този закон дори не трябва вече да работи в ЮЗУ. Е, добре де. Какво да ни е МВР-то в такъв случай?
  И Татяна Дончева сега иска да се закрие ГДБОП. Инициативният граждански комитет за законосъобразно остраняване на Виденичаров вярва, че един ден ще се закрие ПИФ.
  Както каза г-н Барозу “Необходимо е да видим конретни резултати при разследването.” И още: “Важно е всички български граждани да разбират, че никой не стои над законите.” Засега деканът на ПИФ при ЮЗУ още стои. Докога ли?


 32. 32 Профил на GTA
  *****
  Неутрално

  Скандална реч на бившия член на Висшия съдебен съвет Александър Воденичаров, сега незаконен, в трети мандат декан на ПИФ при ЮЗУ-Благоевград, в пълен разрез със Закона за висше образование
  Речта е произнесена на 27 април 2007 г., когато лицето е все още член на Висшия съдебен съвет. Тук лицето Воденичаров заплашва катедрите по история в ПИФ на ЮЗУ - Благоевград, на който Воденичаров тогава е декан, че можел като декан на правен факултет и член на Висшия съдебен съвет, да получава просто хей така, като лична услуга, информацията, която, може да се добие само с използването на специални разузнавателни средства. Повод за речта му е че в Интернет се пише срещу иницитиватата на доц. Кристина Попова за наименуване на аудитория на покойния историк Йордан Шопов - на времето емблематичен пример за ограничен и елементарен човек, попаднал случайно в науката, но за сметка на това над 12 години несменяем и пожизнен председател на кандидастудентската комисия по "История на България", изпит валиден за влизане в специалност "право" на поверения факултет ПИФ на Александър Воденичаров. Ето речта на Александър Воденичаров, на 27 април 2007 г. пред катедрите по истирия. Тогава Воденичаров е декан на ПИФ при ЮЗУ - Благоевград и член на Висшия съдебен съвет.

  Из протокол от съвместно заседание на катедрите по история от 27 април 2007 г.

  Aлександър Воденичаров:
  """"За микрообстановката в катедрите. Някои проблеми предизвикаха сериозни дебати. Това беше залата на проф. Шопов. Колеги, Факултетният съвет взе решение по ваше предложение. Господин Шопов ми е бил личен приятел, колега, уважаван колега, и аз бих предложил да има такава зала. Не може един Декан на факултет, който е бил толкова години, да не бъде почетен. Какво е това да се публикуват писма, да се изнасят в сайтове. И какво като се публикуват. Искам да ви кажа, че ако това продължава, ще се разделим с някои хора. Ще вземем съответни правни механизми да се разделим с тях, безкомпромисно. Няма да позволим да се наруши микроклимата в катедрите. Има няколко исторически факултета в страната, има исторически музеи, дали си хабилитиран или не, няма никакво значение, но няма да работиш в Правно-историческия факултет на ЮЗУ. Ако в срок от един месец микроклиматът не се възстанови, ние, като ръководство ще вземем съответните мерки. Няма да допуснем да се развали микроклимата. Зала на проф. Шопов ще има, защото го е решил Факултетният съвет. Въпросът е приключен. В правото това се казва решението има сила на присъдено нещо. Залата ще я направим на съвременно равнище, както сме направили другите зали. Всеки ще се съобразява с волята на колектива. Дотогава, докато се вземе решение, може да се говори. След като се вземе решение, ако искаш да си с тоя колектив и да крачиш в една стъпка, крачиш. Ако не - излизаш извън строя. Искам ясно и точно да го кажа. Може да съм много категоричен, но ще го направим. Аз ви казвам, че като юрист ще намеря съответните правни механизми да го реализирам. Деканското ръководство има подготвени варианти за управленска реакция, ако нещата не утихнат. Дали е правилно решението, не го дискутираме. Вече има решение на Факултетния съвет. Който желае можеше да подаде възражението си писмено до нас, а не да си кореспондираме с Интернет. Мога да кажа, че много бързо мога да разбера от кой интернет-клуб е излязло и мога да изясня точно кой го е подал. И утре във „Вяра” или в „Струма” да напиша, че еди кой си не смее да излезе тук и да го каже открито, използва анонимно. И този интернет-клуб да бъде закрит или съответно от кой личен компютър. Затова не искам да стигаме до там, колеги. И да се разберем ясно и точно. Не прекъснат ли тези неща, ние ще ги прекъснем чрез кадрови промени. Имате възможност да поставите тези въпроси до вземането на решение на Факултетен съвет. Когато има проблем, той трябва да се постави открито, а не чрез анонимни писма. Молбата ми е да се обединим.”""""

 33. 33 Профил на БРЪМБАРГЕЙТ
  *****
  Неутрално

  Никой нищо не казва за скандала 'БРЪМБАРГЕЙТ' през 2000г.!? И тогава БСП ли имаха мнозинство в парламента ? Не чувам коментари от страна на А.А. по този въпрос !?

 34. 34 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Така, така-иначе току-виж изскочил някой честен адвокат, който да осъди ченгетата. Нека да си бъдат наши си хора. Всъщност, нямаше ли едно такова понятие адвокатска тайна?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK