Асен Друмев ще говори за повдигнатото му обвинение в злоупотреби

Асен Друмев

© Георги Кожухаров

Асен ДрумевБившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев ще даде днес пресконференция, на която се очаква да коментира повдигнатото му в петък от Софийската градска прокуратура обвинение за извършени злоупотреби за 48 млн. лв. при неправомерно одобряване на проекти по програма САПАРД.


Според обвинението са били одобрени 14 фирми, които не отговаряли на условията за финансиране, а в същото време още толкова били отхвърлени, макар да били по-подходящи за усвояване на европарите. В петък наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов заяви, че Друмев еднолично е одобрил проектите и не се е съобразил с процедурата за отпускане на пари по мярка 5 "Пазари на производители и тържища". В качеството си на шеф на държавния фонд той е пренебрегнал и заключенията на оценяващата комисия, каза Панайотов.


Обвинението срещу Друмев е по чл. 182, ал. 3 от Наказателния кодекс - за извършени престъпления по служба с настъпили значителни вреди. Предвиденото в закона наказание е от 3 до 10 години затвор.


Срещу Асен Друмев, който беше отстранен от поста си в края на май миналата година, върви и дело за длъжностни престъпления, ощетили бюджета с 500 хил. лв. Според прокуратурата той е наел имоти за офиси на ръководената от него изпълнителна агенция "Сапард" на много високи цени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK