Асен Друмев: Главният прокурор да ревизира подчинените си

Асен Друмев

© Георги Кожухаров

Асен ДрумевБившият шеф на фонд "Земеделие" призова главния прокурор да ревизира подчинените си


"Призовавам главния прокурор Борис Велчев да установи кой, какво и защо е направил по повдигнатото срещу мен обвинение, защото сигналите, които изпращаме в Брюксел по изпълнението на програма САПАРД могат да доведат до непоправими санкции и дори до спиране на програмата". Така бившият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев коментира повдигнатото срещу него в края на март обвинение за нарушение на служебните задължения.


Миналата седмица беше съобщено, че Друмев самоволно отхвърлил 14 проекта по тази мярка и за това му е повдигнато обвинение.
"Обвинението се гради единствено на факта, че върху един вътрешноведомствен документ, който представлява опис на одобрените договори за предоставяне на субсидии по мярката "Пазари на производителите и търщижа", липсвал подпис от зам. -изпълнителния директор на фонда Владимир Карамишев.Този документ няма правна сила, защото важат самите договори за одобряване на проектите, които са разписани от всички и Асен Друмев не може самоволно да ги отхвърли", обясни един от адвокатите на Друмев - Даря Пенкова. Според нея това обвинение е прецедент, защото никой администратор не може да отговаря за нарушена административна практика. Пенкова допълни, че защитата на Друмев е внесла в прокуратурата жалба по така формулираните мотиви.


Самият Друмев обясни, че той лесно може да докаже невинността си, но скандалът носи негативи за България от евентуално спиране на програма САПАРД и за бъдещите плащания от европейските фондове, което може да бойкотира самото членство на страната в общността. Според него около 40 на сто от средствата по програмата още не са платени на прозводителите.


Според многогодишното финансово споразумение по САПАРД, ако бъдат установени "обстоятелства, при които има значим финансов риск, Еврокомисията може временно да спре финансирането, да намали до 75 на сто плащанията от Европейския съюз или да се отнеме акредитациятана агенцията по САПАРД т е. на държавен фонд "Земеделие". Според Друмев ако това стане, е застрашена работата и на разплащателната агенция, защото фондът е акредитиран и по бъдещите плащания от ЕС.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK