Отпада писането на научен труд за хабилитация

Изследователите да могат да се хабилитират, без да пишат научен труд, предвижда концепцията за нов закон да научните степени и звания. Тя е разработена от председателя на Висшата атестационна комисия (ВАК) акад. Петър Кендеров по поръчка на Министерството на образованието.


Идеята е званията професор и доцент да се получават в резултат на всички научни публикации на изследователите, а не на нарочно написан хабилитационен труд, обясни Кендеров. Така щели да бъдат оценени и учените с интердисциплинарни изследвания. Предлага се за всяка публикация в научни списания да се дават определен брой точки според импакт фактора.


След първа или втора хабилитация учените ще имат правата на доценти и професори, но няма да получават техните заплати. Положителното в това е, че към атестацията ще посегнат хора от частния бизнес, които нямат намерение да правят научна кариера, смята Кендеров. Новата система щяла да намали и времетраенето на процедурата, защото няма да е нужно да се чака университетът или научният институт да обявят конкурс за професор или доцент, както е сега. Така в изследователските институции щели да влязат по-млади хора. Ректорите на държавните университети обаче смятат, че не тромавата процедура, а ниското заплащане спира навлизането на млади учени. Заплатата на асистент в Техническия университет е 400 лв., а няма наш студент, който да започва работа за по-малко от 1000 лв. в частна фирма, обясни ректорът на висшето училище проф. Камен Веселинов.

Таксите в Техническия университет се увеличават


Ръководството на Техническия университет в София е поискало увеличение на семестриалните такси за студенти със 100 лв. от следващата академична година. Ако правителството одобри предложението, от догодина два семестъра в инженерното висше училище ще струват около 500 лв. Университетът е поискал да приеме и 20% повече първокурсници от миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK