Който се учи, той ще сполучи

За добро обучение по икономика може да се разчита и на университетите в България


В съвременния информационен век знанието се превръща в основен ресурс. Той е ключов фактор за развитието на потенциала на всяка организация. Пред българската държава се открива потенциал за висок икономически растеж, но той задължително трябва да стъпи върху познанието като основа за развитие.


Днес Варна е вторият по големина икономически център в страната с непрекъснато развиващи се бизнес сектори от сферата на туризма, през търговията до индустрията. Един век по-рано градът се утвърждава като един от основните търговски центрове на България. Още тогава бизнесът съзнава потребността от обучени кадри и вместо да изпращат децата си да се обучават на Запад, по-заможните и предприемчиви българи решават да създадат първите икономически училища у нас.
През 1904 г. чрез финансиране от Варненската търговска камара в града се открива Средно търговско училище. Заедно с това започва да се обмисля и откриването на висше търговско училище. Реализацията на плановете е забавена от войните, но въпреки това икономическият университет е открит през есента на 1920 г.


Сто години по-късно


необходимостта от обучени хора в икономическата сфера отново е на лице. Днес обаче обучението в чужбина не е належащо. Във Варна се намира един от трите големи специализирани икономически университета в България. Висше икономическо образование получават и студентите в Колежа по туризъм, както и във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".


Доскоро икономически специалности предлагаше и Техническият университет, но днес те са заменени с курсове по предприемачество. Освен висшите училища кадри в сферата на икономиката се обучават и във Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", както и в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Бизнес обучението е силно застъпено както в държавните, така и в частните средни училища. Сред тях са Частна търговска гимназия - Варна, Частна професионална гимназия "Бизнесбанк училище" и ЧПГ по управление на туризма "Константин Фотинов".


Държавното образование - все още търсено


Варненската търговска гимназия "Г.С.Раковски" е една от основните възможности за учениците за придобиване на професионално икономическо образование в държавна гимназия. Специалностите, в които се приемат ученици след седми клас, са предприемачество и мениджмънт, икономика и мениджмънт, икономист организатор и др. След осми клас ученици се обучават за дигитален маркетинг и онлайн бизнес в специалност икономическа информатика, заяви Лиляна Шопова, помощник-директор административно-стопанска дейност и преподавател по информатика.


Училището работи по българско-австрийска програма за практическо обучение чрез учебно тренировъчни фирми. Това са "виртуални" фирми, които развиват фиктивна дейност. Цялата фирмена организация наподобява работата в реална бизнес организация. Фирмата има управител, секретар, маркетингов отдел, търговски, счетоводен и др. Всяка година се организират изложения, на които се срещат представители на фирмите и влизат в пряко договаряне помежду си.


Освен национални се провеждат и международни изложения в мрежите "Еконет" и "Европен". Български ученици са чести участници, а през последните години заемат и престижни места в крайното класиране. Гимназията участва в проекти по предприемачество с Варненската търговско-индустриална камара, както и програмата Junior Achievement - Мениджър за един ден, заяви Мариана Михайлова, директор на гимназията.


Въпреки това контактите на училището с бизнеса са изключително слаби. Според нея бизнесът не проявява интерес към обучението и не подпомага учениците при практическото обучение. Въпреки това гимназията не търси контакти с фирми. Според ученици те трябва сами да си търсят задължителните стажове през летните месеци, а учебното заведение ги осигурява по изключение за учениците, които не успеят да си намерят сами. "Качествено обучение обаче се прави с много пари", заявявя многократно Михайлова.


Частният сектор в настъпление


При частните училища не съществуват финансови проблеми, това заяви Славчо Славов, основател на Частна професионална езикова гимназия "Бизнесбанк училище". Гимназията подготвя ученици по банково дело, бизнес администрация, икономика и мениджмънт, хотелиерство, ресторантьорство и счетоводство. Периодично се организират и курсове по информатика и по счетоводство. Гимназията има договори с банки, финансови, туристически фирми и др. при които учениците могат да провеждат практическото си обучение.


Според Славов голям проблем пред частното обучение е поставянето в неравностойно положение спрямо държавните училища. Родителите на децата като данъкоплатци са ощетени, понеже децата им не получават държавно финансиране за образованието си, въпреки че училището е сертифицирано от Министерството на образованието и дипломата му е равностойна на държавните, обяснява още Славов. Такава промяна вече е извършена в другите страни, присъединили се към ЕС. Ако проектът на министерството се реализира - таксите за обучение ще намалеят значително и частните училища ще станат значително по-атрактивни, убеден е той.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marmaxmar
  *****
  Гневно

  Искаме да предпазим други родители и ученици да не попаднат в нашия плен на някой член на ВС на БСП!Това е резюме от поредната ни жалба на ,която никой не обръща внимание!


  ДО
  РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
  гр. Варна
  копие до МОН – гр. София

  Ж А Л Б А
  от: 1. Виктория Николаева ВЛАДОВА
  2. Денис Нейков
  3. Данко Христов НЕДЯЛКОВ;
  4. Теодора Кирилова ТОМОВА
  5. Марина Викторова ИВАНОВА
  6. Петя Стефанова КОСТАДИНОВА
  срещу
  Стоянка Русева БОГДАНОВА, в качеството й на управител на
  „СТОРУМВИЛ” ЕООД - гр. Варна, БУЛСТАТ: 103096569; дан. No1035103976;
  и директор на Частна професионална гимназия по управление на туризма „Константин Фотинов”
  с адрес за кореспонденция кв. „Възраждане” бл. 19, вх. 6, ап. 125

  Уважаеми господин Районен прокурор,
  Обръщаме се към Вас с настоящата жалба, тъй като вече изчерпахме всички възможности за мирно и извънсъдебно решаване на проблема, който възникна между нас, шестимата жалбоподатели от една страна и ръководството на ЧПГ по УТ „Константин Фотинов” от друга .
  Всичко започна с нашето решение да напуснем въпросната гимназия и да се преместим в друго училище. Не стигнахме лесно до това решение. Не го взехме самоцелно и поради някакъв каприз. Причините, поради които пожелахме да преместим децата си в други училища, са следните:
  - Изключително честа смяна на преподаватели, липса на учители (с
  педагогическа правоспособност) по професионалните предмети.
  - Несъответствие между договора за обучение и реалните условия, при
  които се учи (материална база и условия за професионална практика).
  - Констатирани нарушения при обучението на учениците на самостоятелна форма на обучение (липса на преподаватели по професионална
  подготовка и отказ да се предоставят протоколите от положените изпити по
  общообразователните предмети).
  - Сериозно разминаване между таксите, които са упоменати в Договора за обучение и фактически платените суми, за които имаме квитанции към приходни касови ордери, а има и случаи в които удобно се „забравя” издаването дори и на чисто фиктивната квитанция към приходен касов ордер, макар че сумата е внесена в касата на учебното заведение. И като говорим за такси – ето още нещо много „интересно”. Има ученици от един и същи клас, които плащат различни такси за аналогичен курс на обучение;
  Ръководството на гимназията в лицето на директорката г-жа Стоянка Богданова и главния мениджър на гимназията г-жа Виолина Богданова започнаха да ни мотаят и всячески да отказват да ни дадат необходимите за преместването документи. Изтъкваха различни и най-неверотни причини. От явни лъжи, през заплахи, та до кандърми и увещания.
  На 20. 08. 2008 г. подадохме до РИО – гр. Варна жалба, с които молехме Инспектората за съдействие при получаване на въпросните удостоверения за преместване.
  Макар и трудно все пак беше уговорена среща между нас, жалбоподателите от една страна, и ръководството на ЧПГ по УТ „Константин Фотинов” от друга. Беше ни обещано, а и целта на срещата беше, да получим исканите от нас документи, които ни се полагат безусловно по силата на Закона за народната просвета и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. За съжаление това не стана. За пореден път г-жа Богданова не изпълни задълженията си и обещанията, дадени на нас, родителите, както и на Началника на РИО – гр. Варна.

  Господин Районен прокурор,
  Ръководството на ЧПГ по УТ „Константин Фотинов” в разрез със закона задържа документи на ученици, обучавани до момента в учебното заведение. По този начин възпрепятства по нататъшното им обучение.
  Силно сме обезпокоени от усложненията, настъпили след и вследствие заявеното от нас желание да отпишем децата си от ЧПГ по УТ „Константин Фотинов”.
  Силно сме обезпокоени от пренебрежителното и скандално отношение на г-жа Богданова към нас, към нашите деца и към РИО – гр. Варна.

  Силно сме обезпокоени от факта, че началото на учебната година е само след броени дни, а нашите деца още не знаят в кое училище ще учат и дори в кой клас ще бъдат записани.

  Смятаме, че е недопустимо в една правова държава да се погазват по такъв брутален начин законите и нашите права. Недопустимо г-жа Богданова да демонстрира самочувствие на недосегаема и безнаказано да си играе със съдбите на нашите деца.


  Обръщаме се към Вас с настоящата поредна жалба с надеждата да успеете да вразумите г-жа Богданова и с предвидените от закона мерки, които са от Вашата компетентност да я заставите да изпълни своите задължения като директор на учебно заведение, пък макар и частно.


  09. 09. 2008 г.
  гр. Варна

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK