Фирмите са готови да внасят виетнамски работници

България гледа към Виетнам с искане за работна сила, за да захрани икономическия си растеж и да подкрепи бъдещите си големи инфраструктурни проекти. Това послание на българския бизнес предаде на виетнамската си колежка българският министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, която е на официално посещение в Ханой.


Представителите на работодателските организации проучват възможностите за внос на кадри.


Българските работодатели обаче искат повече от държавата. "Виетнам е страна, в която нищо не се случва без подкрепа на държавно ниво", коментира изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгени Иванов. Според него, а и според останалите представители на бизнеса, задължително е необходимо двустранно споразумение между София и Ханой, което да регулира изпращането на работници за фиксиран период от време. "Засега гледаме през пролуката, вратата е много тежка и е трудно да се отвори", коментира Иван Бойков от Камарата на строителите.
Бойков и главният секретар на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов припомниха, че големите инфраструктурни проекти като АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и пътното строителство, ще имат нужда от квалифицирани специалисти, които в момента липсват на българския пазар. Виетнам според работодателите е добра перспектива заради натрупания в миналото опит у нас с техните работници. Средната заплата на виетнамските строители е 100 долара месечно, докато в България те биха получавали няколко пъти повече, без това да е проблем за бизнеса, казаха неговите представители. Освен това Виетнам има стратегия за износ на работници, през тази година са планирани 85 хил. души.


"Сондирахме положението във Виетнам много преди това посещение, но както и те казаха, има два начина за излизане на работници – чрез договаряне с фирми за износ на рабохтници, и чрез държавни споразумения. Първият вариант засега не върви добре." Правителството засега не обмисля вариант за подписване на такова споразумение, но е възможно тази позиция да се промени под натиска на бизнес-средите, които от своя страна са притиснати от сериозната липса на квалифицирана работна ръка.


"През май ще излезе проучване на Световната банка, направено по поръчка на КРИБ, в което ще се описват точно нуждите от работна ръка в България по сектори", каза Иванов. "След като излезе проучването, ще работим за попълване на тези липси". Според него Виетнам е една от добрите възможности за работна ръка, заради опита на част от българските работодатели с виетнамци, от които са останали доволни и заради ниските разходи за труд.


Министър Масларова каза, че засега правителството няма планове да сключва споразумение за заетост с Виетнам. Причината е, че общите правила на Европейския съюз не позволяват на България да води сепаративна политика в областта на пазара на труда, т.е. страната не може да преговаря сама за гастарбайтери. Българските работодатели и сега могат да наемат виетнамци на работа по общия ред, напомниха от ведомството. Това е възможно, ако няма кандидати българи или граждани на ЕС за предлаганата работа. През миналата година работна виза е издадена само за един гражданин на Виетнам, защото не е имало други искания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK