Докладът "Спасов": Има основателно съмнение, че срещата Петков - Галеви е предизвикана от обществения интерес

Изслушването на Румен Петков във вътрешната комисия предизвика огромен интерес сред депутатите и медиите

© Анелия Николoва

Изслушването на Румен Петков във вътрешната комисия предизвика огромен интерес сред депутатите и медиите"Връзката с обекти на разработки не влиза в правата и задълженията на министъра. Комисията не можа да констатира пресечни точки между обществения интерес и интереса на групировката, с която е проведена срещата".Пълния текст на доклада на вътрешната комисия вижте в Инфо кутия

Това се посочва в проекта за доклад на вътрешната парламентарна комисия след състоялите се преди две седмици изслушвания около скандала в МВР. Тогава на няколко поредни закрити заседания депутатите разговаряха с шефове на служби за сигурност, сред които председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Петко Сертов и бившия началник на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ваньо Танов.

Проектодокладът трябваше да бъде обсъден и приет на заседание на вътрешната комисия днес, ден преди да се събере Съветът на управляващата коалиция, който ще обсъжда доклада на Румен Петков за състоянието на МВР в последните 18 години. С гласовете на представителите на БСП и ДПС беше взето решение заседанието на комисията да бъде отложено за утре. Социалистите се оплакаха, че получили документа едва по обед във вторник и нямали време да се запознаят с него. Неофициално обаче източници от мнозинството заявиха, че от левицата оказват силен натиск върху Минчо Спасов да смекчи тона на доклада и забавянето им осигурява още малко време за "убеждаване".

След като стана известно, че през 2006г. вътрешният министър Румен Петков се е срещал с дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, комисията повика и Петков за разяснения. Министърът обясни, че Галеви са били "оперативно интересни лица по линия наркотици", а разговорът му с тях е бил по искане на служители от ведомството му и е целял да подпомогне работата им.


"Срещата на Румен Петков с Галев и Христов не е регламентирана. В Закона за МВР и подзаконовите нормативни актове няма регламент, възлагащ на политическо лице - министър, оперативно-технически функции", гласи един от изводите на проектодоклада, чийто автор е шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ). Той посочва, че въпреки двукратното запитване, Петков не е дал на депутатите обяснения за естеството на разговора по време на срещата.


Според проектодоклада комисията е констатирала противоречия между огласените мотиви за срещата - първоначалното обяснение на министъра било, че тя е била "за получаване на ценна информация, свързана с оперативно интересни лица". Постъпилата по-късно от ДАНС информация гласяла, че целта е била да се предотврати възникнало напрежение между структури, свързани с т.н. "групировки".


Противоречията в обясненията относно инициативата и съдържанието на срещата не очертаха характера на връзките на Румен Петков с участвалите оперативно интересни лица, се казва в изводите на вътрешната комисия. "От това възникна основателно съмнение дали действията и решенията му са взети единствено в съответствие с обществения интерес", пише в документа.


Комисията посочва, че макар по тази точка да няма данни за престъпление на министъра, препоръчва докладът да бъде изпратен на премиера, който да оцени действията на Румен Петков съгласно Етичния кодекс за поведение на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любим мой соц
  *****
  Неутрално

  да бееееее . Муа ха ха ха Направо съм шокиран казвам ви.

 2. 2 Профил на Кацнал снощи
  *****
  Гневно

  Какво става, бе??? Човек го няма две седмици и не е за вярване какво е излязло за тези негодници Това не са министри - това са углавни престъпници. Не знам какво да кажа... В нормалния свят при подобно положение вече щяха да са си подали оставките, а някой по човечен щеше да се е самоубил от срам. Не и тия, мамка им...

 3. 3 Профил на ОХ
  *****
  Гневно
 4. 4 Профил на reni
  *****
  Разстроено

  да ама ние не сме нормална страна а мафиотска

 5. 5 Профил на eебeeем ти
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на eебeeем ти
  *****
  Неутрално

  . По разработка ,водена в ГДБОП за контрабанда в митническо бюро-Горубляне протича, лице ,което подслушваните лица наричат „Запалката”. В началото на м.януари 2007 г.двама служители,водещи разработката докладват, че е записан разговор между обекта на разработка и Виктор Вълков, от който се разбира ,че „Запалката” е министъра

 7. 7 Профил на змия
  *****
  Неутрално

  Почти закриха вече безмитните магазини, някои не одобряват това и министър Румен Петков може би става неудобен !? Нека си припомним,че Румен Петков бе на 6-дневно официално посещение в САЩ и имаше среши с високопоставени служители на Щатското Правосъдие... За останалото..., нека всеки сам прецени къде е истината !

 8. 8 Профил на dalechen
  *****
  Неутрално

  на тоя изрод вместо да държи папки му трябва една здрава кирка и да ходи да троши камъни в някой пандел.

 9. 9 Профил на anti-Bush
  *****
  Неутрално

  #7

  Е, и? Нещо явно не разбирам изводите ти. Кой ли не ходи на официално посещение в САЩ. Дори шефа на най-голямото МВР - Путин е гостувал доста често. Както се казва "дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо". Като страна от НАТО и съюзник в Ирак е нормално вътрешния ни министър да бъде поканен. Друг е въпроса, че амерканците не са глупаци и знаят за него много повече отколкото ние. Но те търсят преди всичко собствения си интерес..

 10. 10 Профил на gogo
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на 20th Century Fox
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на вдгжмдчш
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на метеор
  *****
  Неутрално

  искам да знам за какво са си говорили тези хора, мутри, като влизат през гаржите на полицията и се срещат с разни шефове на отдели и самия министър на вътрешните работи без никой да знае..ако забелязвате в интервюто на тоз вече мъртвия в сеизмограф не разбрахме защо е имал достъп до такива срещи и какво са си говорили, какъв бизнес се върти!!!

 14. 14 Профил на Цитат от доклада:
  *****
  Неутрално

  „една справка касаеше нещо много сериозно. Преди това аз[Ваньо Танов] бях, може би ден преди това, може би два, вече не мога да си спомня, пак във вечерта на поискване на една справка по линия на терор и касае фирма – това е на ”................”. Аз съм разпоредил на служителите, те пишат цяла нощ, сутринта отивам в службата, вземам я, занасям я в 7.30, справката е изведена. Главният секретар ми каза: аз не ти я искам тази справка, иска ти я министъра, звънна му, но не си спомням сега дали беше излязъл или имаше някой при него, аз оставих тази справка, имах още задачи в министерството и докато се върна в службата, вече се качиха двама служители и казаха: Г-н началник за какво ви беше тази справка, че докато се върнете всички телефони спряха и една от тези справки, която вечерта е била точно това, в което описвам, че след като е докладвана информацията на ръководството на Министерството, два часа след това всички телефони са спрени. В съобщението излиза този телефон и този телефон, този да бъде спрян. След 15 минути има още едно обаждане, в което се казва и 4-те догадки да се спрат, защото някой четеше справката и съобщаваше кои телефони да се спрат. И аз написах повторна справка, с която уведомявам ръководството на МВР, че след доклад е провалена разработката”

 15. 15 Профил на антикомунист
  *****
  Неутрално

  Една мутра (Петков) се срещнала с други мутри (сестри Галеви) - какво толкова чудно има?

  Покрай този скандал стана безпощадно ясно, за кой ли път, че мутрите, по-точно висшите етажи на мутрафонията (а не обикновените биячи) са хора на бившата ДС. Че мутрашкото движение е издънка на ченгеджийницата. Че това, че държавата не може да се справи с мутрите е следствие на това, че държавата не може да се справи с ченгеджийницата. По-точно, "държавата" в момента е придатък на ченгеджийницата.

  Навремето имаше една реклама на Мобилтел (преди да се прекръстят на МТел) на пътя към летището в София, точно след естакадата, "Това е правилният избор". Билбордът имаше предвид, че правилният избор е Мобилтел, но тексът може да има и друг смисъл - правилният избор е (международен) полет от летище София Това е правилният избор, вЕрвайте ми. България е обсебена от ченгеджийницата и мафията и това няма да се промени, освен ако не се появи български Пиночет. Тъй като това няма да стане - ето ви летището, ето ви departures, махайте се от БГто, докато можете.

 16. 16 Профил на ахмед
  *****
  Неутрално

  как можеш да влезеш през гаража на мвр!!кой за кого изкарва пари!!! това вече не е въпрос, това е констатация и да ми обереш салфетките за гъз!!!кой ли ги плаща тез салфетки на депутатити

 17. 17 Профил на аожг
  *****
  Неутрално

  А ,бе многобуквенико№12 В тази държава живеят много граждани ,които не мислят като тебе.Единственото ,което ме притеснява е да се отстранят внедрените от Костов мутряци ,които ни ограбиха ,да бъдат осъдени и вкарани в затвора , а имуществото им да бъде конфискувано!

 18. 18 Профил на до 14 от метеор
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на до 9
  *****
  Неутрално

  Този е един гол охлюв.Толкова е далече от змиите,че даже той самия не може да си го представи.Видиш ли Р.умен,крадец,Фарадей и др.подобни не си губи времето да четеш какво е написал този плужек.

 20. 20 Профил на Ох, майчице...
  *****
  Неутрално

  Ей 20th Century Fox
  не знам кой е направил рекламния плакат на сериала, но е много як
  10 от мен

 21. 21 Профил на Да им покажем, че не само говорим
  *****
  Неутрално  НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА


  Ние, гражданите на Република България:
  Обвиняваме Президента!
  Обвиняваме Народното събрание!
  Обвиняваме Правителството!
  Обвиняваме Главния прокурор!
  Обвиняваме Кмета на София!
  Обвиняваме цялата политическа върхушка!
  Обвиняваме ги за престъпността, за корупцията, за бедността, за липсата на правосъдие, за емиграцията на младите!

  Обвиняваме ги за това, че продадоха държавата на мафията!

  Обвиняваме ги за това, че са част от мафията!

  Искаме незабавна оставка на Президента!
  Искаме оставката на правителството!
  Искаме разпускане на Народното събрание и насрочване на избори за Велико народно събрание!
  Искаме оставката на кмета на София!
  Искаме оставката на Главния прокурор!
  Вън мафията от държавата!


  Гражданска инициатива „Справедливост” призовава всички честни българи на граждански протест на 11.04.08г., петък, от 17,30 часа на площад "Независимост" (пред Президенството) - "НАРОДЪТ СРЕЩУ МАФИЯТА".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK