ОДС: Дебатите по вота показаха слабите страни в коалицията

Йордан Бакалов

© Юлия ЛАЗАРОВА

Йордан БакаловРазискванията по вота на недоверие показаха, че той не решава проблемите на управляващите, а ги задълбочава. Това заяви председателят на парламентарната група /ПГ/ на ОДС Йордан Бакалов в пленарна зала преди началото на парламентарния контрол. Той прочете декларация от името на групата депутати от ОДС във връзка с провелите се вчера разисквания и предстоящо гласуване по вота на недоверие към кабинета, внесен от опозицията заради "неговата обвързаност с организираната престъпност".


Вотът не реши вашите проблеми, напротив - те се задълбочиха, защото се видяха слабите части в тройната коалиция, обърна се Бакалов към управляващите. По думите му след направените заявки от лидерите на парламентарните групи е ясно, че при гласуването на вота "ще се оформи едно доверие за това правителство от малцинството, което означава, че всеки който вижда правотата на вота на недоверие, внесен от опозицията, започва и се опитва да бяга от кораба".


Не трябва обаче да забравяме, че всеки от тройната коалиция трябва да си поеме отговорността. Както ДПС, така и НДСВ трябва да си понесат своята отговорност, "като хора, които в момента се опитват да търгуват, да продължават своята брокерска политика, със заявката, че ще гласуват въздържали се", посочи председателят на ПГ на ОДС. Според Бакалов по този начин НДСВ търси определени ползи.


От ПГ на ОДС сме притеснени от продължаващия разпад на държавността и от отказа на отговорните мъже да поемат отговорност, каза депутатът. Той заяви, че ПГ на ОДС дава последен срок на правителството да предложи структурни и персонални промени, даващи гаранции за овладяване на цялостната криза в страната; министър-председателят да предложи концепция с конкретни мерки за излизане от кризата в системата за национална сигурност; новото правителство да предложи програма с конкретни мерки за спиране на корупционните практики при усвояването на еврофондовете и управлението на митниците. Според Бакалов това би било държавническо поведение. Хората искат да получат сигурност, заяви той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK