Преподаватели ще сезират съда за декана Воденичаров

Инициативен комитет ще изпрати петиция и до Европейския парламент

Инициативен комитет, в който участват и преподаватели от Югозападния университет в Благоевград, ще сезират съда за случая с третия мандат на декана на Правно-историческия факултет във висшето училище проф. Александър Воденичаров. Ще предоставим на съда документите, които сме събрали, за да прецени дали Воденичаров заема поста законно или не, каза Стефан Дечев от университета.


Преподавателите са решили да се обърнат и към Европейския парламент и еврокомисаря по сигурността и вътрешния ред за нарушаване на правата на човека във висшето училище, ако министерството на образованието не се намеси по случая. Протестът на комитета е и срещу репресиите на Воденичаров срещу всеки, който му се противопостави. Наскоро преподаватели и студенти изпратиха жалба до образователния министър Даниел Вълчев и депутати, в която поискаха обяснение за бездействието на институциите по случая "Воденичаров". Все още не е пристигнал отговор от Вълчев, обясни Дечев. Той заяви, че ще сезира Министерския съвет за липсата на обяснение.


Воденичаров беше избран за първи път за декан през 1999 г., а след четири години получи и втори мандат. Той обаче твърди, че през 2005 г. е бил освободен за два месеца от поста, защото получил предложение за работа във Финландия, но после отказал назначението и отново бил избран за декан шест дни след освобождаването. Преподавателите обаче твърдят, че имат доказателства, че този избор е незаконен. Според тях по това време Воденичаров не е бил член на академичния състав и няма право да се кандидатира отново за декан. Освен това в деня на избора - 29 юни, е бил в София, а не в Благоевград, което е видно от стенограма от заседание на Висшия съдебен съвет, в който професорът членуваше. Преподавателите оспорват избора и защото Воденичаров вече е навършил пенсионна възраст.


Вчера той не беше открит за коментар. В предишни изявления той твърди, че изборът му е законен, защото е направен от мнозинството в университета. Според него вторият му мандат изтича през 2009 г. Според слухове в университета има възможност деканът на правния факултет да се оттегли от поста на 18 август, когато изтича последният срок, до който Воденичаров може да заема щатна длъжност след пенсионирането си.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кр. Кабакчиев, д.ф.н.
  *****
  Неутрално

  Всички тези безобразия са възможни в тази така наречена държава, всъщност една (нео)комунистическа кочина, защото в България не беше осъществена лустрация на комунистическата пасмина в академичната област. Разбира се, лустрация беше необходима след 1989 г. във всички области - но аз сега говоря само за академичната.

  В друг форум беше направен опит да се обяснява как по времето на Костов била "започнала" лустрация в университетите. Ама дошъл Мадридския и я спрял. Смехотворно!

  Ето как се прави лустрация в университетите. След обединението на Германия НЕЗАБАВНО са освободени половината от така наречените учени в бившата ГДР:
  "According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs" (Hermann Glaser: Deutsche Kultur 1945-2000, Bonn 2003).

  http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

  ЛИКВИДИРАНИ СА ВСИЧКИ КАТЕДРИ ПО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ И СА УВОЛНЕНИ ВСИЧКИ ПРОФЕСОРИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВО, СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА, ИСТОРИЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И ФИЛОСОФИЯ:
  "Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany."

  АТЕСТАЦИОННИТЕ КОМИСИИ В ГЕРМАНИЯ СА ОТКРИЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕКВАЛИФИЦИРАНИ ЛИЦА И В ОБЛАСТИ КАТО ИСТОРИЯ НА ИЗКУСТВОТО И ЕЗИКОЗНАНИЕТО! ДРУГИ УЧЕНИ СА БИЛИ ОСВОБОДЕНИ ЗАРАДИ ВРЪЗКИ С ЩАЗИ, И Т.Н.:
  "But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police"
  http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

 2. 2 Профил на GTA
  *****
  Неутрално

  7- ТЕ ТОЧКИ на Инициативен граждански комитет за законосъобразно отстраняване на нелегитимния декан на ПИФ Александър Воденичаров


  1. Освобождаване на Александър Воденичаров от всички ръководни постове в ЮЗУ, които се заемат от него нелегитимно (декан на ПИФ, председател на Общо събрание на ЮЗУ).
  2. Дисциплинарно уволнение на Александър Воденичаров поради системно и грубо нарушаване на разпоредбите на Закона за висшето образование
  - прекратени и никога невъзстановени законно трудови правооотношения с ЮЗУ след 23 юни 2005 г.
  - несъобразяване на статута му с настъпването на пенсионна възраст на 18 август 2005 г.
  - налагана забрана на дебати и дискусии в ПИФ
  - еднолично налагане на решения в ПИФ
  - скандалната противозаконна реч пред катедрите по история от 27 април 2007 г.
  3. Разпускане на ПИФ поради системно осъществяване на дейност в разрез със Закона за висшето образование (Предоставяне на катедрите и отделните специалности в ПИФ на възможността демократично и свободно да помислят за своето организационно преструктуриране в бъдеще).
  4. Разпускане на Контролния съвет на ЮЗУ поради пропуски в дейността му и утвърждаване на действия, които са в разрез със Закона за висшето образование.
  5. Назначаване вътрешноуниверситетска проверка за законосъобразността на приема през годините в специалност “право” на ПИФ.
  5. Отмяна на уволнителната заповед от 7 март 2005 г. на Петър Дошков и възстановяването му на работа.
  6. Отмяна на решението за наименуване на аудитория в ЮЗУ на името на покойния Йордан Шопов поради неспазване на изискващата се в такива случаи процедура.
  7. Назначаване на независима експертна комисия, която да провери законосъобразността на отчетно-изборната кампания от есента на 2007 г.

  За комитета подписали:
  Стефан Дечев
  Светла Енчева
  Петър Дошков

  2 април 2008 г.
  София – Калояново, Пловдивска област

  За повече всеки ден http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=409.510

 3. 3 Профил на Светла Енчева
  *****
  Весело

  Поздравления за Зорница Латева и "Дневник", че продължават да обръщат внимание върху казуса "Воденичаров"!

 4. 4 Профил на Избирател
  *****
  Неутрално

  Уважаеми читатели-форумци,
  Вие не знаете ли, че в България управляват комунистите.
  Тези управляващи са избрани от народа и няма защо да се вайкате!
  Глас народен, глас Божи!

 5. 5 Профил на Запознат от ЮЗУ
  *****
  Неутрално

  Александър Воденичаров трябва да отговаря за делата си. Това, което прави в момента министър Даниел Вълчев се нарича чисто и просто "политически чадър" Да припомняме ли, че Александър Воденичаров бе член на Висшия съдебен съвет (2003-2007)от квотата на НДСВ - политическата сила на министър Даниел Вълчев? Да припомняме ли, че действията на Александър Воденичаров са престъпления, от които трябва да се заинтересува прокуратурата на Република България, но самият Воденичаров е втори в списъка на номиниралите главния прокурор Борис Велчев? Да припомняме ли, че все пак около 60 народни представители в парламента от всички парламентарни групи се оказаха лично лоби на Воденичаров като гласуваха през януари 2008 г. деканите на факултети да имат право на трети мандат, но заканът тогава, все пак, не мина? А това бе поправка, зад която стоеше личната амбиция на Воденичаров. Да припомняме ли, че Александър Воденичаров е председател на Специализирания научен съвет по правни науки към ВАК, където юристът Даниел Вълчев очаква повишение - той или неговите колеги? Да припомняме ли, че много приближените на Воденичаров Георги Петканов и Огнян Герджиков непрекъснато ходатайстват пред министъра да се ослушва за Воденичаров? Да припомяме ли, че зам.-министър Ваня Добрева, която работи в ЮЗУ, в неговия Филологически факултет, знае много добре как функционира и какво означава това мафията "ПИФ на Воденичаров". Но г-жа Ваня Добрева прави пред министъра иронични забележки и подмятания към Инициативния граждански комитет, а в същото време лъже по разни събирания из София, че "политиката е Воденичаров да бъде запазен." Г-жо Добрева, БСП има това достойнство като политическа сила, че там никога нищо не е зависело от Вас самата. Иначе БСП щеше дори да е нещо още по-ужасно. Но вече изобщо не е важно каква е политиката на министъра или правителството!!! И това безкрайно ме радва!!! Защото както разбирам от прекрасния материал на Зорница Латева, вече с казуса за "незаконния декан на ПИФ при ЮЗУ Воденичаров", ще бъдат запознато всички възможни европейски институции и европейскоото обществено мнение. Особено ще е важно да се разпространи речта пред катедрите по история от 27 април 2007 г. Нека се види какви речи са се произнасяли и какви заплахи са се отправяли от Александър Воденичаров в институции, които са подопечни на министър Даниел Вълчев - човек, който все повече се убеждавам в последните дни, уважава и почита мафията във висшето образование, но няма елементарно уважение към българския университетски преподавател с гражданско съзнание. А може би зам.-министър Ваня Добрева носи вината за това. Ванче, я си признай направо на колко софри беше с Мафиота през последните 3-4 години.

 6. 6 Профил на По-по-най-запознат
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на Karol
  *****
  Неутрално

  Поздравления за журналистическата упоритост на Зорница Латева и на "Дневник". Помощта ви действително е голяма, защото читателите ви са много и доверието към вас е заслужено!
  Благодарим ви за отзвука и за чистотата, с която ни подкрепяте, защото е важно да има яснота за всички колеги (преподаватели и студенти и в други български университети). Тъй като в Югозападния университет, поради двумандатна фобия от Ал. Воденичаров, някои все още се крият зад академичния еснафлък "Какво ще си кажат хората...(разбирай: хората от другите висши училища и потенциалните кандидат-студенти!), ако ние самите се позорим?!?!" Нелоялно към институцията значи било и така неуместно се подронвал престижът на ЮЗУ!!!
  Позорът на един човек не е позор на целия университет!
  Това, че Воденичаров не е бил лоялен към институцията; че Воденичаров не е бил коректен към административната си отговорност; че Воденичаров си е позволил престъпна професионална извратеност и демагогия, че Воденичаров е злоупотребявал със закон и с хора... Това е Воденичаровият позор. И ЮЗУ ще се самопозори до момента, в който си навира главата в пясъка на т.нар. "деликатен момент (кандидатстудентска кампания)".
  Позорът не е на тези, които работят и учат в ЮЗУ. Позорът е на тези, които не искат да признаят за него.
  Защото пошлостта в България вече е с такива мащаби, че когато някой извика "Царят е гол!", останалите да приемат това като обявяване на еротична фотосесия!
  Обаче вече всички знаят, че Воденичаров е нелегитимен (декан, председател на Общото събрание на ЮЗУ), нещатен и пенсиониран.
  И в това никой не вижда нищо еротично, а и нищо еретично!

 8. 8 Профил на Бивш студент в Moskow
  *****
  Неутрално

  А т. 8 - сиреч: Как се пази 7 години мястото на Копринаров в ЮЗУ, също ли ще се представи в Брюксел? Защотоь ако не я представите, да я представи друг.
  Ще е безкраен празник Брюксел да научи и точка ОСЕМ. Нали сме в годината на числото 8.
  Как 7 години се блокира работно място в ЮЗУ и не се обявява конкурс за преподавател, заради един тримандатен посланик в... Каракас, завършил в Москва и бил там партайгеносе на българските студенти, а сега - член на 7 точковия Инициативен комитет за законосъобразност.

 9. 9 Профил на До 1
  *****
  Неутрално

  ?ЛИКВИДИРАНИ СА ВСИЧКИ КАТЕДРИ ПО ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ДИСЦИПЛИНИ И СА УВОЛНЕНИ ВСИЧКИ ПРОФЕСОРИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВО, СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ИКОНОМИКА, ИСТОРИЯ НА РАБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА И ФИЛОСОФИЯ?:
  А Лазар Копринаров - член на този изпращащ в Брюксел петиция Законосъобразяващ комитет, е точно преподавател от посочената категория. Бидейки и партиен секретар на студентите- българи в Москава, дали не е бил, ... или със сигурност е бил...??? Май, със сигурност, няма как.

 10. 10 Профил на Do 8 i 9
  *****
  Неутрално

  Моите съболезнования! Но Воденичаров наистина ще се раздели с ЮЗУ съвсем скоро.

 11. 11 Профил на някой си
  *****
  Гневно

  Абе не разбрахте ли, че докато не се махне незаконния т.нар. "Ректор" Мирчев, все така ще бъде? Воденичаров е нищо пред амбициозния селянин 5-то поколение "Наполеончо".

 12. 12 Профил на Чичо Пенчо
  *****
  Неутрално

  Докато реагира министър Вълчев, случаят вече е станал за прокурора Велчев.

 13. 13 Профил на Karol
  *****
  Неутрално

  Защо мълчи ректорът на ЮЗУ?
  "Това е толкоз просто и логично..."
  Защо се ослушва министърът на образованието и науката?
  "...Какво тук значи някаква си... ...академичност!"

  Ректорът и министърът - тези швейцарски непричьомци, тези "целебни тишинцы", тези "властелини на голямото ч-акане"... Вече никой не очаква нищо от тях!
  Ясно е, че щом в тази критична ситуация, те двамата не само не предприемат абсолютно нищо, ами дори и отношение не вземат, то бездействието им е с твърде висок залог!
  В такъв случай най-разумно е ректорът на ЮЗУ и министърът за малко да бъдат оставени - да чакат и ...да се тревожат. Казусът ще бъде представен в Брюксел (Деканът на ПИФ редовно изтъкваше тесните си контакти с Брюксел!), а след това ще се върнем на двамата от ректората и министерството.
  Е, господин ректор и господин министър, после пак ще си говорим!!!

 14. 14 Профил на ЮЗУ
  *****
  Неутрално

  Брей,много як вой, но от кого?По-добре се поинтересувайте кои са тези яростни "борци за справедливост"-какви преподаватели и учени са...Хора, на които им е непосилно да влязат по нормален начин в и се чудят какъв скандал да сътворят.Трагедия.Не че съм защитник на Воденичаров и някои негови действия, но човекът си има и много качества.Ако има нещо незаконно, съответните органи са сезирани, да се изчакат проверки и т.н. Стига с това истерично крякяне - някак си не им отива на тези 'УНИВЕРСИТЕТСКИ преподаватели", не мислиъе ли?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на Gaudeamus Igitur
  *****
  Неутрално

  Почитаеми "от ЮЗУ",

  Въпросните "борци за справедливост" не се крият, те участват с имената си. За всекиго може да се намери някой недостатък. Дълбокоуважаеми колега "от ЮЗУ", убеден съм, че ако имахме възможност да се запознаем с Вашите "научни постижения", и на Вас можехме да намерим кусури. Ала нейсе, не е там работата. Защото представителите на Инициативния комитет за отстраняване на Воденичаров, митичната ГТА, 18-те, подписали писмото от 11-ти март, говорят за откровени престъпления, а вие се опитвате да ги дискредитирате, защото Ви е страх. И това всички го виждат. И на всички, освен на неколцина поддръжници на Воденичаров - а те намаляват с всеки изминал ден, дори и в средите на университетското ръководство - им е ясно, че неговото "управление" си е чисто беззаконие. А за "научните му постижения" по-добре да не говорим.

  Ваш покорен слуга,
  Gaudeamus Igitur

 17. 17 Профил на GTA
  *****
  Неутрално

  Стефан Дечев вече е получил като представител на Инициативният граждански комитет за законосъобразно отстраняване на нелегитимния декан на ПИФ при ЮЗУ Александър Воденичаров отговора на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Целият отговор ще бъде публикуван по-късно тук http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=409.525
  Очаквайте и коментари.
  Накратко министърът благодари за проявената ангажираност и активна позиция по повдигнатите въпроси. Точно на 7 април е възобновена назначената още преди това проверка в ПИФ. След приключването й, ще бъде изготвен доклад, за който г-н Дечев ще бъде уведомен. Министърът разчита на "активно отношение" от страна на г-н Дечев и комитета и в бъдеще.

 18. 18 Профил на Чипевски
  *****
  Любопитно

  Странно,
  В Брюксел Съд Няма, а 18-те "законоотстранители" твърдят, че били дали измислените си доноси на Съд в Брюксел. Дали не са разкрили вече специален Съд за тях освен този по правата на човека в Страсбург и Европейския съд в Люксембург? Ако е така, то те ще имат принос в институционалното строителство на Европейския съюз. Машала, ако е така.
  Или пък просто лъжат, както са лъгали винаги?
  2. Сериозен Въпрос до Зорница Латева и Галя Пропокопиева:
  Какъв съд има в Брюксел, който ще гледа казуса на Коприваров?

 19. 19 Профил на До Чипевски
  *****
  Неутрално

  Никъде не виждам да се говори за "съда в Брюксел". А ако наистина трябва да сме много точни май този в Люксембург, драги Чипевски, се казваше "Съда на европейските общности". Но нейсе. Преди дни единият български представител там само се е усмихнал многозначително, ама наистина многозначително, пред задраничния коресподент на ГТА, когато кореспондентът въобще е споменал името Александър Воденичаров. Защо ли? Какви ли са били първите му асоциации за да придобие лицето му подобно изражение.

 20. 20 Профил на Копринаров, опомни се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  *****
  Неутрално

  Копринаров, опомни се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Автор: Василка Колева
  Получено на: 16 Април 2008 18:03
  Стига с твоите борби за власт.Сутрин си на Позитано, след обяд на Раковска.Върна се от Венецуела и веднага се напъна да станеш завеждащ катедра.Без власт не можеш.Освободи се място за директор на Дипломатическия институт.Ти отново се кандидатира.Не те избраха.Освободи се деканското място на факултета.Ти пак беше кандидат.Колективът показа, че не те иска.Не можеш да го преживеш.
  Какво е виновен Воденичаров?!

 21. 21 Профил на Даниела
  *****
  Неутрално

  Защо не погледнете към себе си?
  Автор: Получено на: 16 Април 2008 17:44
  А Вие, какво сте дали на Университета? НИЩО! Воденичаров би трябвало да има паметник за това, което е направил за авторитета на Университете и за града

 22. 22 Профил на Любен Пеев
  *****
  Неутрално

  Стига машинации и клевети
  Автор: Любен Пеев
  Получено на: 16 Април 2008 17:54
  От Русе съм и съм бивш студент на Воденичаров.Това беше най-обичания преподавател.Вие ли ще ми кажете, какъв е приносът му към правната теория. Посипете си главите с пясък и замълчете. Навярно вие и една песъчинка не сте дали от това, което той е направил за студентите в ЮФ на Русенския университет.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Спас, бореца
  *****
  Неутрално

  мръсни, долни лъжи
  Автор: Спас, бореца
  Получено на: 16 Април 2008 17:50
  Борих се против комунизма и го ненавиждам. Знаете ли, обаче че съм против Вас. Вие се спотайвахте в годините на комунизма, а сега ставате герои. Познавах Воденичаров от онова време. Не вас, а него го преследваха тогава. Той се изправи и ме защити. Винаги ще бъда на негова страна, защото не е страхливец като вас...

 25. 25 Профил на Стана весело
  *****
  Неутрално

  Стана весело, наистина. Разбрахме, че борците против комунизма са били секретарите по диеологическите въпроси на ЦК на ДКМС. То не че и там не попадаха някои по своему светсни и интелигентни хора (пример Андрей Бунжулов), но Александър Воденичаров не е сред тях. Чувал съм за борци срещу коминизма иначе. Чувал съм за Георги Заркин, Сашо Сладура, чувал съм дори за едно младо момче от Веселиново, кото написало "Фашизма" и т.н., за Николай Генчев дето му забранили или изгорили нялоя-дртуга книжка. Но за БОРЧЕТО срещу комунизма Александур Воденичаров не бях чувал. Та той и до днес в официална реч друго нищо не може да каже, две думи на кръст не може да върже освен "качество и ефективност, ефектиност и качество", "да крачим в единен строй", "който може да крачи, крачи...", "към нови висоти" и т.н. Ако случайно реши да се отклониот от протокола следва единствено "вигра", "здрав, прав, корав" и т.н. Къде е била тук борбата срещу комунизма? А да не би да трябва да се чете между редовете "Ролята на ДКМС в държавното управление", а аз да не мога.
  А ... и да не забравя. Воденичаров е незконен, в трети мандат декан на Правно-историческия факултет, в грубо нарушение на Закона за висшето образование и чрез фалшифицирани документи - от него и от Илия Гюдежнов.
  Има си за тая работа компетентни органи. Радвам се, че Инициативния комитет вече върви към тях, а не се занимава с някакви си писъмца до министър, до тоз и онзи.

 26. 26 Профил на До Копринаров
  *****
  Неутрално

  Копринаров, ами като си сутрин на Позитано, а вечер на Раковски, кога остава време за медения ти месец?
  Или Борянчето те бие по финасов признак и слабата преподавателска заплатка не ти дава самочувствие?
  Да, вярно е, Дневник и Медиапул само нейни "изследвания на обществените нагласи" пускат. Колко ли много й плащат за тези "демоскопии", които може да им даде всеки срещнат по улиците на всяко населено място, български клошар. Срещу кило хляб, ... пък и без него.

 27. 27 Профил на някой с памет
  *****
  Неутрално

  вие си дъвчете едно и също
  Автор: някой с памет
  Получено на: 16 Април 2008 20:03
  престанете да пишете във "вашите купени вестници" едно и също.Репертоарът ви не се променя, но и нещо гласът ви се чува слабо.истината е, че Ал.В. наистина допринесе много за утвърждаването на този факултет и на ЮЗУ.Даде цялото си сърце и душа и когато обективно му изтече мандата ще се оттегли, но ще остави много след себе си.само може да се учите от мениджърския му подход и от начинът по който се грижи за студентите и за подчинените си.

 28. 28 Профил на silkworm
  *****
  Неутрално

  Незаконен е Копринаров - със сигурност!
  Незаконно, Копринаров, без каквото и да е дипломатическо образование и подготовка, а бидейки философ-етик, да бъдеш назначен и втасвал 3 мандата - по кой Закон на дипломатическа служба в Каракас.
  Незаконно е Копринаров, млади хора да стоят без работа, а на теб да ти пазят място в ЮЗУ СЕДЕМ ГОДИНИ
  И :Неморално е да интригантстваш пред БСП и СДС и да се пишеш за борец за законност.
  Неморално е да тормозиш и издевателстваш над университетска общност заради личните си властнически комплекси!
  Нещо против?

 29. 29 Профил на Георги Симеонов
  *****
  Неутрално

  Единодушният избор на Воденичаров
  Автор: Георги Симеонов
  Получено на: 16 Април 2008 17:42
  Знаете ли, че го избрахме единодушно? Казвам това, защото имаше само две "бели" бюлетини (а не "Против"? Кой друг е избран по-този начин?
  Кой би могъл да се похвали с такова единодушие?
  Против теб, Копринаров имаше повече от 50 % "Против"?

 30. 30 Профил на Karol
  *****
  Неутрално

  Избрали сте го единодушно?!
  Живи и здрави да сте! Ама как само двама от всички вас единодушните са се сетили, че НЕ Е ЗАКОННО!
  99,99% от гласуващите НЕ ПОЗНАВАТ ЗАКОНА???
  Наистина ли това твърдите, г-н Симеонов?
  Странно (и срамно!) твърдение!
  И се хвалите:"Кой друг е избран по-този начин? Кой би могъл да се похвали с такова единодушие?"
  СЛАВА БОГУ, НИКОЙ!

 31. 31 Профил на До Спатол
  *****
  Неутрално

  А как ще изберете законно Копринаров?
  Може би с танковете. Човека ходел всяка сутрин на Позитано. Да наминава и към Военното министерство.

 32. 32 Профил на Светла Енчева
  *****
  Неутрално

  Ами то в ситуация на тоталитаризъм най-единодушно се гласува... Изборите във Философски факултет показват, че там има свобода. За разлика от ПИФ. И не бяха два белите бюлетини (на 12.12.07), три бяха. Може би пропускате моята.

 33. 33 Профил на Аристотел
  *****
  Неутрално

  До тук логиката посазва следното
  1. Енчева има СЛАБ по логика
  2. Енчева 8 години не може да напише дисертация по социология, следователно не е социолог.
  3. Енчева смята Копринаров за либерал, а той е във Философски факултет
  4. Енчева не иска да стои в презряния от нея ПИФ
  Заключение. Шом като Енчева е със слаба подготовка и безспорно не е социолог, а харесва Копринароната философска катедра и Копринаровия либерализъм - да върви във Философската катедра, където ще са заедно с Копринаров.
  Защо не го е направила до сега?
  1. Или защото просто е злобна женица
  2. Или защото има слаб по логика
  3. Или защото има партийно поръчение от оста БСП-СДС.

 34. 34 Профил на Pako do Aristotel
  *****
  Неутрално

  Казвате:
  "Енчева не иска да стои в презряния от нея ПИФ"
  Тя и да иска скоро не може да остане там. Причниата е проста. ПИФ е създаден през 1999 г. по идея на групиривката ТИМ за да се раздават камари дипломи на камари хора. Това от една страна.
  ПИФ е рожба на стремежите на Траян Лялев и историка Йордан Шопов да останат на работа и след пенсия. Ама много след пенсия. Шопов се помина на 75 години и бе на ОСНОВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР. Това от втира страна.
  ПИФ от 1999 г, знае едно - един е щефът и той е Воденичаров. Ето защо с отиването му в заслужен отдих ПИФ ще се разпадне.

  ПИФ трябва да се разтури от самия ректор (но той е пъзлив и за нищо не става, същия е като предишния)или от министъра защото не е образователна структура. Той е МАФИЯ.

 35. 35 Профил на от Карол до Аристотел
  *****
  Любопитно

  Чудесно е, че повдигате темата за легитимността!
  ...И в този ред на мисли... какво смятате Вие за легитимността на Воденичаров?

 36. 36 Профил на Gaudeamus Igitur
  *****
  Любопитно

  Какво му стана на Аристотел? Навремето говореше как от неверни предпоставки изводът може да бъде всякакъв. Ако се случи да е верен, това е по случайност. Май трябва пак да го пратим да е ученик на Платон, че да не прави логиката за резил.

  Но има нещо, което, както и да въртите предпоставките, не може да обосновете - легитимността на Александър Воденичаров. Това е нещо като дървено желязо.

 37. 37 Профил на Greenest
  *****
  Неутрално

  Да помогнем на Енчева!
  Активната позиция на Енчева не се простира само в областта на опазването на висшето образование от законност!
  Тя е започнала солова кампания по спирането на някой от строежите по морето и специално в областта Лаханата край Поморие
  Там на 05 02 2008 г с решение на Общинския съвет е разрешено включването на тази уникална нива в застроителния план с ПЗ - право на застрояване
  Веднага след това както се вижда от сайта Анамнезис Светла Енчева се включва в Инициативния комитет за законосъобразяване а същевременно издава Прокламация за екологичното опазаване на местността Лаханата край Поморие
  Може би малцина са информирани за тази нейна дейност поради присъщата й скромност

  Нека Лаханата край Поморие бъде втория Иракли за нашите и Европейските еколози и екозащитници!!! ДЗВЕР - къде си!!!
  Дали това е вярно Или пък не е вярно Дали това е логично или не е логично Дали е случайно или не е случайно? Дали е предикат или следствие

 38. 38 Профил на Мouse
  *****
  Неутрално

  То не било така.
  Тази нива Лаханата била на Светлиния баща. Той получил право за включване в изготвяне на плана за устройство на територията с право на застрояване върху законно притежавания си имот. Та Светла не е протестирала, че върху имота на баща й ще се строят нови бетонни бункери и ще се наруши крехкото еко-равновесие, а започнала да протестира срещу Воденичаров на следващия ден, след като ОС на Поморие издал това решение.
  Явно, вече богатата наследница, изведнъж след решението на ОС Поморие е придобила едностранно чувство за жертвеготовност в името на законосъобразното отстанителство, но не и в името на опазването на околната среда.
  Ех каква селективно-меркантилистича доблест има тази богата наследница!?

 39. 39 Профил на отговорът на министър Вълчев
  *****
  Неутрално

  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
  МИНИСТЪР


  No. 18-61
  07.04. 2008 г.

  ДО
  Г-Н СТЕФАН ДЕЧЕВ


  УВАЖЕМИ ГОСПОДИН ДЕЧЕВ,

  Благодаря за проявената от Вас загриженост и активна позиция по въпроси, свързани със статута и дейността на ръководните органи на Правно-историческия факултет на Югозападния университет “Неофит Рилски” – Благоевград.
  По повод подадения в Министерството на образованието и науката сигнал в тази връзка бих могъл да Ви предоставя следната информация:
  С моя заповед от 28.01.2008 г. е разпоредено извършването на проверка в Правно-историческия факултет на Югозападния университет “Неофит Рилски” – Благоевград. По същото време в Югозападния университет се извършва и проверка от страна на органите на Министерството на вътрешните работи. Това затрудни работата на експертите на Министерството на образованието и науката и наложи фактическо прекъсване на проверката. От днес, 07.04.2008 г., проверката е възобновена. След приключването й ще бъде изготвен доклад за резултатите от нея, за което ще Ви информираме допълнително.
  Разчитам на Вашето активно отношение и в бъдеще, в т.ч. и по други въпроси, свързани с дейността на висшите училища и техните основни звена.

  ПОДПИС
  ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ
  ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И
  МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 40. 40 Профил на Марийка
  *****
  Неутрално

  Взимаме един биологичен вид и го наричаме А. Той си има естествен враг - Б. Един ден А се вбесява на своа естествен враг Б и си казва: "Я да вземем да ликвидираме Б". Всички представители на вида обединяват силите си и попиляват на пух и прах своя враг. След известно време обаче започват да линеят и да страдат от пренаселеност. Няма кой да изяжда предишните членова на стадото и не им се налага да поддържат мускулите си силни, за да се защитават от враговете си. Така започват да се разпадат, именно защото са унищожили своя враг. Тогава някой се сеща какво всъщност трябва да направят - ами да си отгледат враг. Това е истинският смисъл на "Обичайте враговете си". Наистина има такова нещо - любим враг. Ако мухите си нямаха паяци,нямаше да има нито паяци, нито мухи... Точно по същия начин седят нещата със свободомислещите и вярващите. Те се нуждаят едни от други...Освен това всяко поколение трябва да се опълчи по някакъв начин срещу предходното и това поддържа интригата и играта. Но в тази игра ние разбираме какво е раздялата...

 41. 41 Профил на Gaudeamus Igitur
  *****
  Неутрално

  Почитаема госпожо Марийке,

  За законност ли говорим тук, или си обясняваме как се правят бебета посредством примери за цветенцата и пчеличките?

  Ваш покорен слуга,
  Gaudeamus Igitur

 42. 42 Профил на Марийка
  *****
  Неутрално

  Уважаеми господине,
  Благодаря за съвета - толкова сте проницателен...
  Впрочем бебетата се правят чрез опрашване - знаете ли?

 43. 43 Профил на Karol
  *****
  Весело

  ...А манипулациите и злоупотребите, мила ми Марийке, чрез... облъчване!

 44. 44 Профил на Марийка
  *****
  Неутрално

  Зад тежки затворени врати - най-различни...

 45. 45 Профил на Qwerty
  *****
  Любопитно

  Не знам кое е скандално. Това, което пише авторката, някой от коментарите или биографията и дейността на главния герой в сянка в тази истерия - Лазар Георгиев Копринаров.
  Лазар е роден пред 1950 г. в с. Тороср Ловешко.
  Завършил е специалност, която се нарича ... Теория и управление на идеологическите процеси в АОНСУ София- Москва.
  Това аонсаджийско образование, ако въобще може да се смята за висше образование, е било привилегия за малцина в соц. времената, но то е нищо повече от комунистическа партийна школа, а не Висше училище.
  Въпреки, че де факто няма висше образование, Лазар успява на ... 46 годишна възраст, през 1996 г., да защити дисертация по ... Философия.

  По отново незнайни пътища и причини ...., през 1998 г. става .... посланик на България в Каракас - Венецуела. Там пребивава ..... чак до 2006 г.- т.е. цели ..... 9 години. През това време ..... мястото му в Югозападния университет в Благоевград стои блокирано като частно владение.
  Днес той е главен двигател на борбата за законност и морал в ЮЗУ и хвърля обвинение чрез Комитетаджии със съмнителни мотиви върху уважаван и ползващ се с огромен научен авторитет професор по право и декан на Правно-историческия факултет в ЮЗУ - проф. Воденичаров?!
  Самият Копринаров, подвизавайки се вече като философ близо цели ... 2 години в ЮЗУ няма нищо общо с този факултет!?
  Какъв е всъщност Лазар Копринаров и за какво се бори по дяволите?
  Какво е допринесъл с около 2 годишната си дейност в ЮЗУ за развитието на университета, какво общо има с Правно-историческия факултет и от какви позиции съди и осъжда професор по право, с десетилетна продуктивна дейност в развитието на правната наука и на Югозападния университет? С какво право той е наричан от Копринаровите клакьори комунист и ченге, когато в тази история има само един доказан и утвърден комунистически борец и пр. на идеологическия фронт - Копринаров. И за какъв и за чий морал и човешки права иде реч в писанията на Инициатвния на негово величество Копринаров Комитет, за какви ченгета и комунисти? За самите от комитета ли става дума?

 46. 46 Профил на Ochuden
  *****
  Неутрално

  Комитетаджии със съмнителни мотиви върху уважаван и ползващ се с огромен научен авторитет професор по право и декан на Правно-историческия факултет в ЮЗУ - проф. Воденичаров?!

  Това горното ме хвърли в оркестъра.

 47. 47 Профил на Зорге
  *****
  Неутрално

  Копринаров е незаконен ръководител на Катедра Философия. Законът, който спрягате непрестанно изисква поне 5 (пет) години стаж в една катедра, за да си подаде документи за конкурс лицето, желаещо да се кандидатира за неин ръководител. А Копринаров е станал напълно незаконно ръководител на тази катедра със стаж от около 6 (шест) месеца.
  Ха сега кой е назаконен?
  Защитете Закона.
  Искайте точка 8 по казуса Копринаров за незаконно заемане на работно място.
  Искайте точка 9 по казуса Копринаров за незаконно заемане от Копринаров на поста Ръководител катедра Философия.
  Май казуса Водденичаров, който не съществува, изкара на бял свят казуса Копринаров, който е съвсем реален.
  1. Кой и защо изпрати Копринаров дипломат в Каракас и го държа там 3 (три) мандата и защо?
  2. Кой и защо пази 9 (девет) години в нарушение на закона специалистапо Теория и управление на идеологическите процеси, партиен секретар на бълтарските студенти в Москва, работно място?
  3. Защо Копринаров в нарушение на Закона става ръководител на катедра с 6 месеца стаж, вместо изискуемите 5 години?
  4. защо продължава да бъде такъв, пак в нарушение на този закон.
  Копринаров, питай Брюксел. А може и сам да си кажеш. Или да каже Комити.
  И не на последно място. странна е тази Копринарова биография. Много странна, но и много прозрачна. Но както е казано в Библията, няма нищо скрито, което да не се открие. както се откри явното съвпадение между датата на решението на ОС Поморие за даване право на строеж в имота в местността Лахана и датата на Аз, Светла Енчева, излизам от анонимност и заставам на страната на Закона и правдата. Което обяснява как хората от Комитета разбират Закона и Истината, която ще гинаправи богати и властимащи.

 48. 48 Профил на шашнат
  *****
  Гневно

  Познавам Мария Серафимова и това, което прочетох тази сутрин в "Анамнеза", ме ужаси. Същата Мария Серафимова преди години беше получила приз от студентите си "по-добра от мама". Как е възможно да си "по-добра от мама" и да караш студентите си да плащат по 15 лева за карта и да заключваш лабораторията по социология? Та не е ли лабораторията за студентите? Как може Сефафимова да каже - ами заключвам лабораторията, в нея ще има фотьойли, а студентите нека си платят за карти???

 49. 49 Профил на Mariika
  *****
  Неутрално

  Честит имен ден на Лазар Копринаров!
  Да е жив и здрав, както и всички около него!

 50. 50 Профил на От ХЕИ до гневно-ужасената шашнат
  *****
  Неутрално

  Г-н, а съм сигурен, че сте госпожа,
  Нима вярвате на сайта анамнеза?
  Спрете да се шашкате, защото това свива мозъчните капиляри, пречи на правилното оросяване на мозъка и трезвото разсъждение.
  Кога ГТА е казвал истината?
  Та това са специалисти не само по теория, но и по управление на идеологическата работа, калени в АОНСУ и Москва, печени в идеологическата и кулоарната борба хорица, които не могат да надскочат идеологемите и стила на поведение, с които са им промити мозъците и пропити действията. И ако има нещо от което да се ужасявате, то е, ако имате хлебарки в кухнята, но не и от лъжите и измислиците на ГТА.

 51. 51 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Светла Енчева да се определи първо по полов признак, а след това да преподава за половете...

 52. 52 Профил на Притча за богатия Лазар и свитата му
  *****
  Неутрално

  Съвременен вариант на притчата за бедния Лазар - Притчата богатия Лазар Изкаракасиот.

  И каза Иисус: Този Лазар,Богатия Изкаракасиот, Аз не го познавам. Него го познават други, но и те не седят на трапезата Ми, не ядат от хляба Ми и не пият от виното Ми. От друг хляб и от друго вино пият Лазар Богатия и свитата му, не от Моя.
  Но, истина,истина ви казвам. По-скоро камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Царството на Отца Ми.

 53. 53 Профил на Mariika
  *****
  Неутрално

  "Когато страстта повлече човека, разсъдъкът го следва, плаче и го предупреждава за опасностите;но щом човекът се вслуша в гласа на разума и спре, щом си каже: Вярно е, аз съм безумен, къде отивам? Тогава страстта му извиква:"Ами аз, нима аз трябва да умра?"

 54. 54 Профил на Mariika
  *****
  Неутрално

  "Няма по лош враг от задължения, който бърза да се скара с онзи, който му е помогнал, за да докаже на самия себе си, че другият изобщо не му е трябвал.

 55. 55 Профил на индивид
  *****
  Неутрално

  Няма човек, който по да не смее да мисли сам, от Марийка.

 56. 56 Профил на от индивид
  *****
  Неутрално
 57. 57 Профил на Zapoznat
  *****
  Неутрално

  Не може пенсионирането на Ал. Воденичаров на 18 август 2008 г., когато вече става на 68 г. и няма право да бъде нито час повече преподавател дори в ЮЗУ- та камо ли и началник - та казвам не може в никакъв случай неговото пенсиониране на 18 август да се използва от министър Вълчев и други хора на Воденичаров за да избегне Воденичаров от търсене на отговорност за множеството ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, които е вършил по служба. А те са:
  ---- незаконен прием в Правно-историческия факултет
  ---- грубо и постоянно нарушаване на Закона за висшето образование
  ----- изцяло фалшива документация на ПИФ
  ----- несъобразяване на статута на самия Воденичаров с пенсионната му възраст след 18 август 2005 г.
  ------ напускане на университета на 23 юни 2005 г. и незаконно завръщане след 6 дни без конкурс обявен в "Държавен вестник"
  ------ незаконно кандидатиране за декан през юни 2005 г.
  ------- незаконно кандидатиране за декан през есента на 2007 г.
  ------ използване на угодничещия на всички началници Валентин Китанов за налагане на гласуване сред историците, което не се предвижда и е в нарушение на Закона за висшето образование.
  --- подтикавнето в качеството му на преподавател по административно право на цял един колектив на ПИФ да лъже и клевети, да нарушава закона.
  --- и още каквото се сетити - корупция, рушвети, кражби, деморализация на съдебната ни система.
  И най-важното - ТРИТЕ ФАЛШИФИКАТА от 2005 г. Съдебната експертиза да не му сер разминава на палавника.
  Не знам дасли ме расзбрахте от токова много писане исках да каже, че има Водв ден - ДО СТЕНАТА!!!!!!!!!!

 58. 58 Профил на Карол до Zapoznat
  *****
  Неутрално

  ДА, прав сте, Zapoznat: Има Видов ден!
  И ВОДЕв да има, пак е хубав ден!
  И така ... вероятно е близо и МИРов ден!
  Защото, независимо от забавения каданс в отговора и действията на министъра, престъпленията на Воденичаров не намаляват, нито избледняват. Напротив - като вирус в системата, нарушенията, които досега той е направил, сега се умножават от бездействието на ректора Мирчев.
  Независимо, че напоследък ректорът на ЮЗУ уж "споделял", че търси всякакви начини да се оттърве от Воденичаров. Само дето не е уточнявал къде точно ги търси тези всякакви начини, като той (самият ректор!) е един от тези начини?!?
  Както добре се вижда, всички престъпления, извършени от Воденичаров, са ОБЩИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ - винаги има:
  - някой, който е допуснал Воденичаров да ги извърши;
  - някой, който си е замълчал;
  - някой, който фалшифицира;
  - някой, който сега лъже;
  - някой, който отлага отговорите;
  - някой, който .......
  ... СЕ ПРЕВРЪЩА В СЪУЧАСТНИК!

  ...Появява се дори и някой, който иска да повдига обвинение срещу тези, които са огласили нарушенията на закона. Странно! - сякаш те са си измисляли Закона за висше образование!
  Разстрел? Е, разстрел никой не иска! Цивилизованите хора са търпеливи и миролюбиви, ноооооо ...последователни!
  Така че:
  МИР, ЛЮБОВ... И ТЪРПЕНИЕ!

 59. 59 Профил на Мария Серафимова
  *****
  Неутрално

  Драги студенти и колеги,

  Досега не съм си позволявала да обсъждам проблемите, които разтърсват катедра "Социология" през последните два месеца. Незнайно, защо изведнъж се оказахме в центъра на една битка, която не е наша.Не е в прерогативите на една катедра да решава проблеми, свързани с легитимността на своя декан, факултет и университет.
  Очевидно това повече не може да продължава. На катедрено заседание на 18 ІV 2008 г. се реши да се проведе поредния Ден на социолога на тема: Формиране и функциониране на гражданско общество в българското общество" на 12 .V. 2008 г.
  Обръщам се към всички Вас с молба да прочетете внимателно всичко, което е написано в Блога на Светла Енчева и всички други свързани с него Блогове и да си създадете свое лично мнение и позиция по поставените въпроси. Нека да ги обсъдим на Деня на социолога. Мога да предоставя записи на катедрените заседания, проведени по този повод.
  Няма две страни в този спор, има само една - тази на почтенността и справедливостта. Досега винаги съм се старала да заставам на тази страна.

 60. 60 Профил на Молба
  *****
  Неутрално

  Уважаема доц. Серафимова,
  простете, че ви пиша тук, но нямам ваш е-мейл.
  Познавам ви като изключително интелигентен, възпитан човек, ерудиран учен и преподавател, един от малкото, които взимат присърце работата със студентите.
  Имам само една молба към вас: Моля ви, не обръщайте внимание на Светла Енчева и не се занимавайте с нея и приятелите от кръжеца й. Те не са от вашата класа и не заслужават вашето внимание. Това е сбирщина от манияци,нереализирани професионално или лично. Не внасяйте лудостта им в катедра Социология. Студентите наистина не заслужават Светла Енчева, нито като преподавател, нито като обсебена от зло плювачка по блогове и паланки. Това са хора, които не могат да се контролират и губят с всеки изминал ден и с всяка нова клевета, донос и инсинуация човешкия си облик. Ако имаха каквото и да е достойнство, морал, отдавна да са напуснали. Това наистина би било достойно, но те вече не различават добро от зло. Такива хора не само че нямат право да бъдат преподаватели, но в цивилизована държава отдавна да са уволнение и осъдени. Такова зло и озлобление, такова флагрантно крещящо антизаконно поведение не бях срещал до сега, но ... почуках на дъното...някой отговори....Отговарят им платени вестници, дребни нисши злобни душици, подобни на техните и затъват все повече и повече.
  Моята баба винаги в подобни случаи казваше: Остави ги да си мрат от болестта щом не искат да се лекуват.
  Болестта си е тяхна, не е ваша, нито на хората от катедра Социология. Вършете си работата и просто не им обръщайте внимание.

 61. 61 Профил на Мария Серафимова
  *****
  Неутрално

  Когато се включват и студентите не мога да остана безразлична, съжалявам.
  Досега се опитвах да не допусна да се засяга катедрата, но съм принудена да реагирам. Осъзнавам напълно какво правя и какво мога да очаквам. А иначе, благодаря Ви.

 62. 62 Профил на Светла Енчева
  *****
  Неутрално

  Доцент Серафимова, много се радвам, че заставате на страната на почтеността и и справедливостта. Все си мисля, че в едно модерно общество и един модерен университет почтеността и справедливостта не са без връзка със законността. А гражданско общество без законност, само с уговорки и лични благодарности, е невъзможно. Във всеки спор има поне две страни, иначе нямаше да е спор. Нежеланието да забелязваме другата страна не я прави несъществуваща.

 63. 63 Профил на Карол
  *****
  Неутрално

  За разлика от Вас, тази "сбирщина от манияци,нереализирани професионално или лично" са си написали имената.
  Сред тези "нереализирани професионално" има хабилитирани преподаватели. А що се отнася до "или лично" - Вие сам пишете: "Такова зло и озлобление...не бях срещал досега" именно защото никъде в писмото, което са подписали няма нищо лично, злобно или озлобено. Именно защото в писмото има единствено факти и съпоставянето им със закона!
  Възмущава Ви крещящото беззаконие? Кое по-точно?
  Че законът определя 2 мандата, а Воденичаров консумира повече? Че според закона е пенсионер, а според Воденичаров е декан на ПИФ? Че според закона не би трябвало да е член на общо събрание, а според Воденичаров може да го председателства? Да изброяваме ли още?
  Фалшивите дипломи законни ли са? Фалшивите документи пред министъра законни ли са?
  ...Или смятате, че за крещящите беззакония трябва тихичко да се възмущаваме "на ум" и както мъдро (и в това не виждам нищо злобно или озлобено!)отбелязва баба Ви "Остави ги да си мрат от болестта щом не искат да се лекуват"?
  Неее... По-добре е всички да са живи и здрави! Това не пречи на Закона за висше образование!
  Молбата Ви към доц. Серафимова е Ваше лично право, но докато се молите, не крещете по други "като обсебена от зло плювачка по блогове и паланки"!
  Когато се моли, човек не крещи!

 64. 64 Профил на Карол до Молба
  *****
  Неутрално
 65. 65 Профил на Молба
  *****
  Неутрално

  Уважаема доц. Серафимова, ще си позволя да изтъкна само още няколко аргумента,с които се надявам да ви убедя.
  СЕ наистина не съществува като преподавател и човек в сферата на институцията на общоприетия от векове морал на цивилизацията. Фактически тя се е самоизключила от категорията преподавател и от ръководената от вас катедра, а е възможно и никога да не е била също фактически.
  Моля преценете.
  Първо, не е работила и няма никакъв резултат в научното поле на социологията. Един преподавател в университет е преподавател в университет, защото първо е учен. С Е не е - факт.
  Второ - Енчева поставя на публично осъждане сред напълно некомпетентна публика(не обсъждане, с вменена презумпция за виновност каквато цивилизацията не познава от времето на създаване на Римското право), толкова сериозни въпроси, каквито са преподавателската работа и решенията във връзка с обучението във висше училище . Ако човек има каквото и да е съзнание за важността на процесите на обучение, никога не би го направил.
  Това, с което сериозно се занимава Светла Енчева е производството и разпространението на публични доноси в крайно несериозна и непрофесионална среда и в улична форма.
  Това поведение на професионалист ли е, на преподавател ли е, на съзидателен човек ли е?
  Всекиму е пределно ясно, че целта на Енчева е не да върши работата, за която й се плаща, тъй като е явно не може.
  Целта й е да унищожи катедрата Социология в ЮЗУ, да унищожава до каквото се докопа. (Не че и това може). Това го прави по силата на първично зло, което не може да контролира. Вижте я, прочетете писаното от нея. Та тя е озлобена на света и мрази всичко-то са Неуютен (блог), "вълнести гадове" - така нарича колеги, то са храчки по християнството,по традицията, описано от нея по повод Заговезни травматично детство, липса на разкаяние и критична преценка за себе си, комплекси от професионална нереализираност, колизия между искам да бъда, но нямам как да бъда.
  Спомням си една фраза на един предприемач. Ти, попита той, една колибка за кученце направил ли си, та да трошиш стадион?
  Това е - тя една колибка за кученце не е и не може да неправи, а иска да унищожи зданието, създадено от други. Така е, защото единствената сфера на реализация за нея остава унищожението. Но, това е нейно собствено решение, така е избрала и сама се е довеждала системно до там, където е сега. Друг път не й остава. Вие нямате нищо общо с това и не бива да отговаряте на лукавого. Злото се храни от унищожението, от страданието, докато не унищожи собствения си създател, което се случва неминуемо, рано или късно.

 66. 66 Профил на родител
  *****
  Неутрално

  Здравейте, доц. Серафимова,
  Как може да се унижавате да говорите с човек (Светла Енчева), който ви нарича някакъв "гад"?????
  И как този човек,(Св. Енчева) е попаднала и продължава да бъде в системата на висшето образование. ЮЗУ има ли ректори?
  Като човек, интересуващ се от българското образование, много държа да ми отговорите. Мисля, че оставането на тази Енчева в псевдо-преподавателската й позиция е не само нон сенс, но е и вредно и, че вие също носите отговорност, наред с ръководството на ЮЗУ за тази абсурдна и унизително ситуация.

 67. 67 Профил на азимов каза
  *****
  Гневно

  "Тъй като от коментарите към този постинг струи изключителна достоверност (бел - на СЕ в Неуютен блог), принципност и искреност, аз реших да контрастирам като напиша един научно-фантастичен пост...

  Точно така - Напълно измислен.

  Твърденията, които ще напиша са, в най-добрия случай ченгесарски компромат, а в най-лошия – наистина - чистопробна фантастика.

  Добре...

  Значи имаме един Воденичаров, който ясно е че си отива. Тук сме още в сферата на реалното, но това не е толкова интересно...

  Въпросът е какво имаме от другата страна?

  Кои са нашите борци за справедливост? И какво ВСЪЩНОСТ искат?

  Тука вече ще почна с пълните измислици. Просто няма как това, което казвам да е вярно. Повтарям: в най-добрият случай е ченгесарски компромат.

  Така...

  На повърхността имаме един нелигитимен декан и една команда героични борци за справедливост, принципност и гражданско общество.

  Почвам директно с фантастиката:

  Зад паравана на красивите думи, стои чистопробна борба за власт.

  Първо, на хоризонта имаме готвеният от „борците” нов декан на ПИФ:

  Лазар Копринаров.

  Кой е той?

  Номенклатурно леке, което в последно време си е развявал червения байрак по Латинска Америка, а сега явно желае да се класира на бял кон в академичната йерархия. Да се върне комфортно у дома.

  Боряна Димитрова.

  Шеф на социологическа агенция „Алфа Рисърч”. Агенция създадена с капитал на МултиГруп и обслужващ съответните полит-икономически интереси на това съзвездие от новоизлюпени български капиталисти, както и техните сателити.

  Нека студентите се запитат как се основава социологическа агенция в началото на прехода в България? Как става тая работа?

  А към това симпатично човече – Борянчето – имам един много елементарен и конкретен въпрос:

  Откъде дойдоха парите за създаването на „Алфа Рисърч”?

  Елементарен въпрос.

  Откъде взе, Борянче, първоначалния капитал?

  Призовавам студентите по социология да зададат същия въпрос на Борянчето Димитрова?

  Откъде взе парите, бе гóсподжо.. доцент Димитрова?!

  Всъщност може би посъветвах студентите зле, тъй като това може да се окаже дори вредно за здравето им, а най-малкото – за обучението им.

  Щото то Борянчето хилаво, ама МултиГруп лошо млати.

  Докато тя не отговори на този тъй елементарен въпрос, не виждам как може изобщо да претендира за някакво присъствие в каквото и да е принципно пространство или общество.

  Драги студенти, погледнете я при следващата ви среща и се замислете:

  Абе откъде са й парите на тая женица симпатична?

  Коя е всъщност тя, тази, която ни призовава към „справедливост”?

  Конкретната цел на Димитрова е заемане на длъжността ръководител на катедра „Социология”, в комбина с Копринаров като бъдещ декан на ПИФ.

  Властова амбиция, защото агенцийката нещо куца май напоследък... та по този повод, защо да не компенсираме и с академична кариера.

  А и на Копринаров също нещо му куца май с индианците, така че – вкъщи на топло. Деканче – по добре от нищо.

  Ех, какъв управленски тандем само ще спретнат двамата! Картинка...

  Блеснали са житата на социологическата мисъл. Има да орат ли орат,.. двамата... засмени... в житата...

  А относно доносът за анкетата:

  Ами като ти е толкова чиста работата, Борянче, какво си се запритеснявала толкова за тези „доноси”?

  И нима това е донос? Нима студентите нямат право да се поинтересуват? Нима не съществува прозрачност? Проверка?

  Как може да има „донос” за нещо, което си е напълно в реда на нещата?

  Ако си чиста, всичко ще е наред, и с донос и без донос. Проверката показва. Проверката е прозрачност и гражданственост, а не „донос”.

  Изобщо, какво се стряскаш, нали си чиста?!

  А ако не си?...

  ....

  Така, продължавам със въображаемите персонажи.

  Светла Енчева.

  Поръчков папагал на Боряна Димитрова. Доста усърден, но не особено изобретателен. Обръщението към студентите е всъщност знак за безсилие и нож с две остриета, който вече се обръща срещу нея.

  Копнее за по-силни позиции в любимата й, единствена, ненагледна катедра „Социология”. Вярва, че мултачката ще й ги осигури.

  Кръгчета по интереси... или може би думичката „кръжок” е по удачна.

  Най-вероятно Димитрова ще намери начин да изхвърли Енчева, когато свърши патакламата. Но може и да я остави там, да живурка по блоговете. Все пак се труди горкото и то.

  ...

  Петър Дожков\Стефан Дечев. Тия двамата все ги бъркам, толкова са ми типизирани.

  И двамата са житейски провали, опитващи се да компенсират, както и да се отклонят поне за малко от етиловите течности. Също ламтят за власт.

  Постингът на Дошков говори сам по себе си. Усещате ли жлъчта която струи към Серафимова. Екстремна амбицирана жлъч... с дъх на отлежала Поморийска...

  Сравнете постингите и преценете къде е омразата и накъде е насочена.... четете и мислете!... ако не искате да ви лъжат...

  И въобще, човек който познава Серафимова от една страна, и Енчева и Димитрова, от друга, веднага му става ясно, кой кого има основание да мрази.

  Достатъчно е просто да ги видите как изглеждат и как се държат.

  Мулташките пачки ген не купуват. И класа също.

  Просто сте в „Б” групата, мили, съжалявам...
  Искрено съжалявам и съчувствам на Серафимова, която е нападната тук от всички страни, а е свестен човек, доколкото мога да преценя.

  Съветвам я, ако може, да бяга далеч от това гнездо на оси. Но не всеки има еко-нивя зад гърба си...

  ...

  Така, обрисувахме персонажите.

  ...

  Драги студенти: Не ми вярвайте, аз съм писател-фантаст!

  Използвайте собствените си мозъци, мислете и се съмнявайте. Вижте сами... търсете, събирайте информация, задавайте въпроси...не се страхувайте от МултиГруп и Алфа Рисърч. Дните им са преброени.

  Вижте го Воденичаров, но вижте и тези, които се опитват да ви пробутат псевдо-справедливост, за да се възкачат на бял кон в академичната йерархия.

  Търсете истината... Сами! Никой не може да я търси и намери вместо вас!

  Намерете истината сами!

  Осмелете се!

  И поемете отговорността!

 68. 68 Профил на Румен Потеров
  *****
  Неутрално

  Почтеност и справедливост.
  Колко силни думи. Силни само, ако са рефлексия на определена ценностна система.
  Иначе си остават просто думи.
  Внимателно изчетох Отвореното писмо на Светла Енчева до студентите и се учудвам, какво толкова в него провокира тези бурни реакции на неодобрение.
  Всичко, което е написано в него е вярно. От първата до последната дума. Всичко е абсолютна истина. Неприятна.Но истина.
  Факти - неоспорими. Факти, за които не трябва да си затваряме очите и да се оставяме течението да ни води далеч нанякъде, но в посока отдалечаваща ни от общоприетото разбиране за морал, честност, достойнство.....
  Изчитайки писмото и коментарите към него, аз все повече се убеждавам, че почтеността и справедливостта се асоциират с примирението, послушанието, подлизурството, авторитарността към по-слабите, породено от чувството за непогрешимост и изискващо пълно подчинение на определени изкривени норми, твърде далеч от схващанията ни за почтеност и справедливост.
  Какво означава почтеността и справедливостта в конкретния случай - да си затваряме очите пред нарушенията и грубото погазване на закона. Да се опияняваме от личното си благополучие и да се главозамайваме от гръмки и празни фрази, че работим във факултет, който единствен гради авторитета на ЮЗУ "Н. Рилски".
  Хайде да си отворим очите и да се опитаме да прозрем истината.
  Трудно ще ги отворим нали? Но се опитайте, защото когато направите това ще трябва да си зададете въпроса - кой е виновен за всичко? Аз имам ли вина, а другите, а всички ние?
  Но, за да си зададем тези въпроси трябва да се отърсим от летаргията, да се опитаме да противодействаме на инерцията, която ни води нанякъде, незнайно къде, защото много по-лесно е някой да ти показва пътеводната звезда, отколкото сам да я търсиш и откриваш или с честност и труд сам да се превърнеш в такава.
  В противен случай, чрез заплахи и закани, като израз на най-груб и отявлен авторитаризъм, съчетани с "божията благословия" при подчертано усърдие и деклариране на лоялност всички ние се превръщаме в жалки нищожества, саморазправящи се, самоизяждащи се и неистово ликуващи върху трупа на поредната жертва.
  Трябваше 20 години да работя в този Университет за да стана свидетел на тази морална разруха - около 500 преподаватели да мълчат и да си затварят очите пред поредица от беззакония и нагли опити за лично облагодетелстване.
  Защото след 20 години станах свидетел на безпрецедентно погазване на закона.
  И най-жалкото е, че само 18 преподаватели имаха смелостта писмено да заявят своето възмущение и да възроптаят срещу безчинствата, толерирани от Ръководството на Университета.
  Крайно време е да преустановим междуличностните си дрязги, погнуса и отвращение един от друг и да обединим гласа си в защита на правдата и престанем да фаворизираме един човек, когото смятаме за несменяем и вечен.
  Защото с поведението си показваме и доказваме именно това - преклонение пред един самозабравил се вожд.
  Колеги, осъзнайте се и бъдете хора с достойнство. Не се поддавайте на неконтролируеми емоции, не подвивайте гръб и не подвивайте колене пред по-силните, не се отдавайте на опиянението да се саморазправяте с инакомислещите, защото това ще доведе до постепенната ви личностна деградация, най-пагубното за една образователна институция.

  С уважение:
  проф. д.изк.н. РУМЕН ПОТЕРОВ
  Декан на Факултета по изкуствата

 69. 69 Профил на Андрей Неделчев
  *****
  Неутрално

  Колко прозрачно е злото! Защото достойният човек дори
  несправедливо да го обвиняват (както твърдят защитниците на статуквото), реагира достойно. Докато мръсният не може да извади от себе си нищо повече от мръсотия.

  Не видях Светла Енчева, Стефан Дечев или другите да навлизат дълбоко в личния живот на Воденичаров или останалите замесени в скандала. Не и в подробности, които иначе нямат отношение към проблема. Подобно търсене на компромати е винаги израз на слабост.

  Поздравления за "Дневник", че пак сте на правата страна!

  Андрей Неделчев
  http://andrewnedelchevnews.blogspot.com/

 70. 70 Профил на един обикновен асистент в ЮЗУ
  *****
  Неутрално

  Драги проф. Потеров,
  извинете, но от това, което сте написали става ясно, че може да се пише без да се казва нищо!
  Искате да се осъзная и да застана в редиците на 18-те. Но втори номер в този списък е Лазар Копринаров, притежаващ по-долу виж посочената биография. По-мерзка номенклатурно-ченгизка биография трудно ще се намери.
  Ако трябва да се осъзная, според вашите виждания за достойнство, то трябва да завърша в АОНСУ Теория и управление на идеологическата дейност и вместо за ПИФ да гласувам за възраждането на АОНСУ на мястото на ПИФ. Къде да търся АОНСУ и тази заветна специалност, професоре.
  Второ- трябва публично да заклеймявам студентите си и да ги наричам "доносници", като Енчева и Димитрова, ако недай боже искат да имат технически средства за обучение.
  Ако пък тези същите студенти кажат лоша дума за мен, пак по светлия пример на Димитрова-Енчева, трябва отново да ги обявя за доносници и изправя пред строя за назидание.
  Освен това не трябваше да защитавам дисертация. Вижте Енчева. Трябвало е и като нея да взема година платен отпуск и да не предам нищо написано, НО и да не върна парите. После дори да обяснявам на студентите от кои данъци какво се финансира. Та тя ги е откраднала тези пари. Аз написах дисертация без отпуска.
  Ако не ме изберат за ректор - взимам пример от вас, се събирам с една миноритарно-микроскопична група недоволни и понеже не мога да губя - избивам рибата по блоговете.
  Не мога да се впиша следователно в изискванията ви за достойнство. Мога и написах дисертация. мога да губя, без това да става основен проблем на образователната система. Не съм крал пари за да пиша без да написвам дисертация, няма как да завърша АОНСУ, за стана в нарушение на закона ръководител на катедра, три мандата посланик и не мога, вярвайте да обвинявам, ако съм сторил всичко това някого в неморалност и незаконност . Така че си оставам недостоен.
  Вие ми предлагате не достойнство, а поквара и нов Потеровски Концлагер с гаулатери Копринаров- Димитрова-Енчева. А на Вас пожелавам асистенти като Енчева и колеги като Копринаров - во веки, докато сте жив.
  .

 71. 71 Профил на Prozorliv
  *****
  Неутрално

  Поздрави до подписалите това Открито писмо от 11 март. То е едничката надежда, че и в ЮЗУ може един ден да се случи нещо и че институцията има бъдеще.
  Май наистина дните на "МАФИЯТА ВОДЕНИЧАРОВ" са преброени. Амин!!!!

 72. 72 Профил на Р. Потеров
  *****
  Неутрално

  До № 70
  Уважаеми г-н асистент,
  държа да вметна, че моето писмо трябва да се разглежда само в контекста на коментара на доц.М. Серафимова.
  Така, самостоятелно губи смисъл.
  Желая Ви приятен ден
  Р. Потеров

 73. 73 Профил на Научен комунизъм
  *****
  Любопитно

  Жеко Кьосев бил асистент? Те това е новина! Ама само да престане да лъже кой колко време бил в отпуска и кой какво не предал или предал.

 74. 74 Профил на Човек с памет
  *****
  Неутрално

  Гледам и не вярвам на очите си. Очевидно е, че в дъното на тези скверни компромати са преподаватели от катедра "Социология" на ЮЗУ, защото компроматите са насочени към Боряна Димитрова и поради нея към Лазар Копринаров, както и към Светла Енчева. За Дечев, Дошков, Потеров и останалите такива мръсни компромати няма.

  Срамно е, че хора като Серафимова, Кьосев и Дулов могат да инспирират подобни мръсотии! Защо никой досега не казва какви са били ТЕ?

  Мария Серафимова я взеха по милост в списание "Ново време" - "научният орган" на Партията. Жеко Кьосев преподаваше научен комунизъм и работеше в Института за младежта към ЦК на Комсомола. Владимир Дулов е учил в Ленинград и после преподовал диалектически материализъм във Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив.

  Но хайде да проявим човещина и разбиране. Мария Серафимова е с "буржоазно" потекло и никъде другаде не са искали да я вземат на работа. Винаги се е страхувала и е угаждала, може би поради това никога не е написала нито една собствена мисъл. В главата й просто няма такива. Жеко Кьосев, великият антикомунист, е продължил семейната традиция. А и толкова може, човекът. Кому хрумна, че Жеко Кьосев може да бъде социолог? Как се озова този човек в катедра по социология и дори в Специализирания научен съвет? Съмнявам се, че е прочел дори и едно класическо социологическо произведение през живота си! Дулов? Знаете ли на каква възраст Дулов защити дисертация? На 46! Неко га разберем -има хора, които узряват бавно. А може и да си е имал сериозни основания, човекът. Чел ли е лекции Владимир Дулов, преди да защити? Чел е, разбира се. Защо за едни може, а за други не?

  Оставете компроматите и погледнете себе си! Дано се засрамите поне малко!

 75. 75 Профил на студент по социология в ЮЗУ
  *****
  Гневно

  Не разбирам, защо досега никой не казва нищо за Добринка Пейчева? Може ли това изобщо да бъде преподавател? Добринка Пейчева нищо не преподава. Влиза в час и ни казва какво е яла и какво е готвила или че е карала колело или че ще ходи до тоалетната или че й дошъл мензисът и моли някоя от студенките да й услужи с тампон. Нищо не сме научили от нея. Това сме го казвали на всички преподаватели и те само обещават да вземат мерки, но година след година нищо не се променя. Писали сме и писма. На никой не му пука за мнението на нас студентите и какво образование получаваме. Не разбираме какво толкова имат срещу Енчева и Боряна Димитрова, а продължават да търпят Добринка Пейчева. Тя е срам за катедрата, а искаме катедра социология да има авторитет. Добринка Пейчева руши авторитета на катедрата, а не Енчева и Боряна Димитрова.

 76. 76 Профил на Мария Серафимова
  *****
  Гневно

  Наскоро гледах един документален филм, в който все още останалите живи разказваха какво са преживяли по затвори и лагери. Ужасите те представяха чрез пресъздаването на малки детайли, срещи и преживявания. Направи ми силно впечатление, че един от тях с кротък и спокоен тон, спомена, че не мрази онези, които са го мъчили, затвор като затвор, лагер като лагер. Дисциплина, работа, служба, занаят, времената са били такива.
  Учила съм доста за историческите, класически и модерни образци на демокрация, но българската има своя специфика – тя излъчва фалш и престореност, като че ли един повърхностен гланц покрива истинската същност на нещата, грозната и жестока действителност, за която никой не беше мислил, че може да се нарича демокрация.
  Що се отнася до компроматите.
  Определено съм възмутена от написаното за колегите ми - грозн, жалко и долнопробно.
  Не знам какво дава основание на паметливия твърди, че членове от катедра „Социология” са инспирирали компроматите за Боряна Димитрова, Лазар Копринаров и Светла Енчева. Той има правото да предполага, а не да твърди подобно нещо, но съм му благодарна, защото ми припомни едни времена, които е важно да се коментират.
  Да, работила съм 17 години в сп. „Ново време”, което надлежно съм отразила в CV-то, така любезно публикувано от Светла Енчева в нейния и катедрения Блог.
  Спомням си, че тогава в т.нар. комунистически времена в едно от най-комунистическите списания аз съм получавала примери за демократично и толерантно отношение.
  Спомням си само с добро за хората, с които съм работила тогава. Да, те знаеха за буржоазното ми потекло, но това не им попречи да се отнасят към мен по един демократичен начин. Между тях имаше широкоскроени хора. Те имаха 12 причини да не се държат така с мен, но не го направиха.
  Спомням си, че когато завърших с отличие университета, бях разпределена в Института по социология, заедно с други мои колеги.
  Спомням си…
  Да, винаги съм била свита и боязлива и имам своите основания, за някои от които научих едва сега, когато майка ми почина и отворих старинния й шкаф. Казват, че старите мебели и старите огледала пазели образите на отминалите времена.
  Страхът е като че ли основното, което е било определящо в моя житейски път. Като че ли досега съм се страхувала да отворя писмата, снимките и документите, мисля, че и майка ми не искаше да знам много … Права е била. Ако бях научила нещата за които разбирам сега, може би много по-трудно щях да преживея някои неща, а може би по-лесно?
  Имаше време, когато се ядосвах, казвах си какво пък толкова има там, и това минало, за което има само откъслечни представи, от изпуснати или подслушани думи, свързано с усещане за тайнственост, притеснение, дълбока тъга и спотаено чувство за страх.
  И сега, когато съм вече доста „пораснала” и моите студенти ме питат: в този тъжен свят какво Ви крепи, госпожо?
  Аз без да се замислям отговорих: моят калоферски дух ме крепи, моята родова памет е опората ми в този толкова сложен свят, в който съм принудена да живея.

 77. 77 Профил на Човек с памет
  *****
  Любопитно

  До Мария Серафимова. Много прочувствено! Възмутена сте от това, което казах по адрес на колегите ви и особено по ваш адрес. Не знаете кой пише компроматите за Димитрова, Копринаров и Енчева. А защо не възразихте толкова прочувствено още когато те започнаха да се появяват преди два месеца, а като казах няколко прости истини за вас и колегите от вашия кръг веднага скочихте да обяснавате, че било долно и долнопробно и да разказвате за шкафа на майка си? Елементарни двойни стандарти.

  Интересни неща научавам от студентите ви за Добринка Пейчева. Ще ги потвърдите ли, или поради присъщата ви боязливост ще си замълчите?

 78. 78 Профил на az - до долния
  *****
  Неутрално

  Пейчева е началник, а Серафимова знае, че в такива случаи е добре да се замълчи.
  Иначе какво си мислите - че тя не знае, че Воденичаров е вече в трети мандат и това е незаконно. Или че никой не е избирал Воденичаров за декан през 2005 г.
  Просто лъже жената по команда.
  Да, наистина - как мълча докато се сипеха "л...." цял месец по Светла и Боряна, а сега се сети за шкафа ... Защо си мисли, че Светла и Боряна нямат "шкафове" и те също не са толкова съкровени.

 79. 79 Профил на обикновен студент
  *****
  Неутрално

  Какъв началник е Добринка Пейчева? Тя не е в ръководството на катедрата. Моля обяснете! На нас студентите нищо не ни се казва.

  А ас. Ивета Якова? Какво преподава тя? Само се фръцка с новите си дрешки и ни насъсква срещу софийските преподаватели - че само си взимали часовете и си отивали, че не милеели за университета, не вършели работа. Говори в час по мобилния си телефон, че искала мезонет в центъра на Благоевград. На какво ни учи тя, след като не може да напише и две изречения без правописна грешка! Само се хвали как си е написала дисертацията. Не мога да разбера как може да напише и една страница. Може би някой и я е написал. Но само се влачи с Мария Серафимова и Жеко Кьосев и те я боготворят. Не мога да разбера защо. Те за от София, значи тя говори и срещу тях.

  А Ангел Цветков? Той почти не идва! Като идва ни казва колко е велик и ни дава да пишем доклади и ни пуска филми. Какво сме научили от него? Защо още работи в този университет, след като не влиза в час? И той ли е шеф? Кажете ни, искаме да знаем!

 80. 80 Профил на Мария Серафимова
  *****
  Гневно

  Вас драги Паметлив и смъртта не Ви респектира. За Ваше сведение, аз чета внимателно от самото начало какво се пише и много добре знам кога се появиха компроматите - съвсем не преди 2 месеца, съвсем не...Има такива хора, които в преследване на собствените си самовлюбени схеми не се спират пред нищо.
  Не съжалявам, че се включих в този дебат, за да видя докъде може да стигне човешката мерзост.
  Въпросите на студентите естествено ме засягат и изискват отговор - обявила съм начинание, на което тези въпроси могат да бъдат поставени и обсъдени.
  Много често се споменават в публичното пространство събитията във Франция от май 68 г. когато професорите са били принудени да напуснат университета, защото са блокирали развитието му.
  Някои от тях, не можейки да понесат обидата - умират, други - не.
  Е, аз съм от тези вторите - мога да понеса критика, и няма да умра, напротив...
  Все пак 6 години съм била "лице за контакти" на катедра "Социология" естествено не съм безгрешна, както и никой от колегите ми, но мръсната война изисква и мръсни средства.
  Любимият ми автор от историята на социологическите идеи е Макиавели - защо ли?

 81. 81 Профил на Различните шкафове
  *****
  Неутрално

  Има различни шкафове, някой са път към миналото, други - към нищото. От нищото история не става, особено от нищото, което се отбелязваше със специална буква в миналото - така ставаха студенти, така ги пращаха на работа - тези по тази буква. Та техните шкафове водят към нищото и това им личи страшно им личи. С пари ген не се купува.

 82. 82 Профил на Тежката артилерия
  *****
  Неутрално

  Тежката артилерия се включва - няма повече отлагане!!!!

 83. 83 Профил на Обикновен студент
  *****
  Неутрално

  Госпожо Серафимова, как смеем да задаваме открито въпроси пред катедрата, като виждаме какво се случва и как се държат от ръководството на катедрата с нас и как ни казват какво трябва да мислим и как незаминими хора няма и така нататък? Щом казвате, че преподавателите са незаменими, какво остава за нас студентите. Резултатът ще е че Якова ще ни крещи и Кьосев ще ни се кара.

 84. 84 Профил на Човек с памет
  *****
  Неутрално

  Драга Серафимова, не се оправдавайте със смъртта. Всички имаме починали близки. Респектът към живите е не по-малко важен. Към колегите ви, които заплашвате и към студентите ви, които виждат какво става и ги е страх. Както и към закона.

  Изобщо не се съмнявам, че Макиавели е любимият ви социолог. Нали Воденичаров беше наречен от "Капитал" "благоевградският Макиавели"?

 85. 85 Профил на Мария Серафимова
  *****
  Неутрално

  Драги Паметлив не се оправдавам, няма за какво. А за Макиавели имах предвид идеята, че хората са лоши по природа...

 86. 86 Профил на Към 83
  *****
  Неутрално

  Благодаря Ви колега, допълвате картината.

 87. 87 Профил на Познат стил
  *****
  Неутрално

  Защо ли стилът на Паметлив ми напомня нещо?

 88. 88 Профил на Zorge is here and be here forever
  *****
  Весело

  Копринаров е незаконен ръководител на Катедра Философия. Законът, който спрягате непрестанно изисква поне 5 (пет) години стаж в една катедра, за да си подаде документи за конкурс лицето, желаещо да се кандидатира за неин ръководител. А Копринаров е станал напълно незаконно ръководител на тази катедра със стаж от около 6 (шест) месеца.
  Ха сега кой е назаконен?
  Защитете Закона.
  Искайте точка 8 по казуса Копринаров за незаконно заемане на работно място.
  Искайте точка 9 по казуса Копринаров за незаконно заемане от Копринаров на поста Ръководител катедра Философия.
  Май казуса Водденичаров, който не съществува, изкара на бял свят казуса Копринаров, който е съвсем реален.
  1. Кой и защо изпрати Копринаров дипломат в Каракас и го държа там 3 (три) мандата и защо?
  2. Кой и защо пази 9 (девет) години в нарушение на закона специалистапо Теория и управление на идеологическите процеси, партиен секретар на бълтарските студенти в Москва, работно място?
  3. Защо Копринаров в нарушение на Закона става ръководител на катедра с 6 месеца стаж, вместо изискуемите 5 години?
  4. защо продължава да бъде такъв, пак в нарушение на този закон.
  Копринаров, питай Брюксел. А може и сам да си кажеш. Или да каже Комити.
  И не на последно място. странна е тази Копринарова биография. Много странна, но и много прозрачна. Но както е казано в Библията, няма нищо скрито, което да не се открие. както се откри явното съвпадение между датата на решението на ОС Поморие за даване право на строеж в имота в местността Лахана и датата на Аз, Светла Енчева, излизам от анонимност и заставам на страната на Закона и правдата. Което обяснява как хората от Комитета разбират Закона и Истината, която ще гинаправи богати и властимащи.

 89. 89 Профил на azimiv
  *****
  Неутрално

  "И питам аз, какво тук значи някаква си биология?

  Важен е духът, нали?

  Значи, „Серафимова я е хванала истерията”, „мрази всички”, и т.н.

  Мисля, че всеки един студент може да прецени лично доколко Мария Серафимова е човек, воден от омраза, колко често е изпадала в истерия и доколко й липсва интелектуален потенциал.

  Студенти, преценявайте сами тези неща!

  Въз основа на фактите и собствените си наблюдения.

  Не се оставяйте на разни Дошковци, Светли Енчеви и Азимовци да мислят вместо вас и да ви смилат информацията.

  Мислете сами!

  Мисълта е независимост!

  Самите тези изказвания по адрес на Серафимова са истерични и са пропаганда в полза на домогващите се за власт мулташки подлоги.

  Мислете сами!

  Прав ли съм или си фантазирам?

  Искам моментално да се включи Борянчето и да рапортува откъде е взела парите за Алфа Рисърч.

  Лично!

  А най-добре да го извърши в следващото занятие, което води: лично, публично, отговорно, документирано, пред достатъчен брой студенти...

  Простичко да посочи откъде е взела пари за Алфа Рисърч и да го докаже... дела и документи...

  Мисля, че моят малък простичък въпрос вече ще се върти в главата на всеки студент, с когото Боряна Димитрова има съприкосновение.

  Моят елементарен въпрос:

  Откъде взе парите, Борянче?

  И без да се криеш повече зад жертвени папагали.

  Лично ти излез и официално, публично заяви и обясни:

  Откъде взе парите?

  И как?

  Да те видим колко ти е чиста работата и с кои очи ще ми се бориш тука за справедливост.

  Ако Боряна Димитрова продължава да мълчи, призовавам студентите да търсят отговор на този въпрос със същата страст, с която ще искат да разберат и какви ги е вършил Воденичаров.

  Те трябва да знаят.

  Но дали ще узнаят – зависи само от тях.

  Скъпи студенти, от вас зависи дали ще ви лъжат или не. Това, че ви лъжат отляво, не означава, че не ви лъжат и от дясно.

  А ако ви лъжат отвсякъде, то доста хора просто трябва да си ходят.

  Властта е във вас, скъпи студенти...

  Питайте Боряна Димитрова:

  ОТКЪДЕ ВЗЕ ПАРИТЕ?!

  И следете всяка дума, всяко трепване, всяка мимика, докато се опитва да ви отговори.

  Гледайте я в очите, и да видим дали те ще ви убедят в истината.

  Като сме почнали да чистим, да разчистим хубаво!

  Цялата истина... и само истината... която ще ни направи свободни!

  Драги студенти,

  Живеем в страна, която все още не е наистина свободна и чиста...

  Но може и трябва да бъде!

  Това зависи само от вас, младите хора, властта е във вашите ръце!

  Властта да задавате правилните въпроси на правилните хора... да изисквате отговор... и да търсите отговорност!

  Вън Воденичаров и вън Боряна Димитрова и всичките жалки кресльовци и „антикомунисти” около тях.

  Време е цялата тази комунистическа гнилоч да се отмие!

  Властта е Ваша, млади българи...

  Използвайте я!...

 90. 90 Профил на борянчо
  *****
  Неутрално

  Ще пее Борянчето кат славей пред обществената съвест.

  Както и всички други подлоги на А.Р., един по един... ще ми паднете...

  А защо съм анонимен ли?

  Защото не искам мутрите и килърите на МултиГруп да ми дойдат на гости... толкова лесно...

  Аз ще им ида на гости!...

  Вторник, 2008, Април 22 22:16:00 EEST

 91. 91 Профил на борянчо
  *****
  Весело

  Борянчо каза...
  Борянчето като Рокфелер първо се взирала в два избушени компютъра на някакъв таван и после - хоп! - национални изследвания на местни и парламентарни избори...

  И клиенти... клиенти ... клиенти...

  Ее, очаквах поне по-увлекателно да го измислиш, бе Борянке?

  Тия басни са доста повърхностен опит за залъгване на аудиторията.

  Но тя (аудиторията) все пак има някакъв здрав разум и знае как стоят нещата в България и как са стояли в последните 20 години.

  Може отначало и да си имала избушен компютър на някакъв таван.

  Ха-ха-ха, горката Боряна - Мченица Социологическа.

  Но впоследствие си се доказала като послушно пиле...

  ...и са ти били наляти огромни пари от МултиГруп, колегата Алберт и Бог знае още откъде, за да развиеш "така цветущата си" социологическа дейност.

  Айде не на мене тия, моме...

  Постарай се повече в оправданията.

  Отказвам да пиша още 3 страници за да наведа вниманието на студентите към очевидното.

  Ако някой трябва да иска сметка на Воденичаров това не е Боряна Димитрова, защото тя е комунистическа подлога като него, само че от конкурентна фракция...

  "Крадецът вика - дръжте крадеца".

  "Мулташката подлога Боряна Димитрова крещи - Воденичаров е незаконен!"

  Останалите около нея: Дошковци и Енчеви, са изгладнели папагали, които нямат собствено значение.

  Изводите си правете сами...

  Червените боклуци трябва да изчезнат.

  Вие, студентите... и обикновените граждани страдате от тях.

  Необходими са нови, чисти лица, които да въведат нов стил и енергия в академичният живот, както и в цялото ни общество.

  С нотка на трагизъм обаче се питам:

  Има ли ги някъде тези нови лица?

  Или изборът е сведен до комсомолските хитреци тип Копринаров и Димитрова, от една страна, и червените динозаври тип Воденичаров - от друга.

  Вярвам, че ги има.

  Открийте тези нови, чисти хора... и им се доверете.

  Нещата са във Ваши ръце.

 92. 92 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално
 93. 93 Профил на Карол
  *****
  Разстроено

  Нямам възможността да познавам личността "Азимов-Борянчо" (не намеквам за раздвоение на личността - по-скоро се налага вечатление за един и същ човек, който от нетърпимост не се може "да се побере в кожата си" и поради това са му недостатъчни нито анонимност, нито 2 ника).

  Ако анонимната агресия на Азимов-Борянчо не ме впечатлява, то не мога се въздържа след написаното от доц. Серафимова в блога на ас. Св. Енчева. Защото там М. Серафимова не е анонимна. Защото я познавам като колега.
  Изпитвам възмущение от написаното, подписано от нея. И срам. В думите й прозира единствено безсилие. Безсилие, отчаяно вкопчващо се в демонстрации на псевдоавторитет.

  Жалки опити!
  По-добре да беше запазила анонимност!

 94. 94 Профил на Копринената буба
  *****
  Неутрално

  Здравейте Карол, ГТА, и останалите анонимни герои на бездарния фарс, който се пънете да пишете.
  Все апелирате за излизане от анонимност. Че излезте де......
  Забавлявам с вас.Занимавам се със сериозни неща и си мисля, че за развлечение, трябва да се занимавам и с вас - тези, които безмозъчно превръщат сериозните неща в публично посмешище. Така е, защото вие сте посмешища. Посмещищата правят посмешище.
  Живеещите в лъжа и измислица говорят лъжи и измислици. А вие сте се вкарали в толкова бездарен и съшит с бели конци лъжовен сценарий, че и детската градина ще заспи от липсата на интрига.
  Хайде сега сериозно, (ако можете и доколкото можете).
  Да започнем с въпрос от първи клас:
  Знаете ли кому служите с публичното си позорище и какви точно интереси обслужвате? (Само не избирайте отговор а. и не говорете за законност, чест, достойнство и пр. кухини в съзнанието си, задълбочени и разширени от "качественото образование" на Философските факултети в България. Подсказвам за посредственички като вас - този отговор го изключваме а приори, защото е неверен.
  Изберете мужду отговори б. и в.

  Що се отнася до обидите към Мария Серафимова, то наистина, някой хора, а Мария Серафимова е именно сред тях, все пак и въпреки всичко, са успяли да се изтръгнат от радиоактивното облъчване на специалностите по философия. И естествено, след като вашите мозъци са се разкапали от гама лъчението на кухофразието и манията за водеща рола в идеологическите процеси на тези факултети, естествено е да ви е "срам" от нея. Защото Серафимова не е облъчен, болен мозък като вас.
  Но все пак се напънете, може и да откриете верния отговор на въпроса ми. Иначе публиката ще започне да ви замеря с домати и развалено зеле (т.е. развалена от строежите на екозащитничката Светла "Лахана", от Енчева - една от най-дейните участнички в акциите за спиране на строежите по морето - виж снимките направени и публикувани от нея на "нашия протест".
  И ако не ми намерите поне отговор б. пак ви почвам.

 95. 95 Профил на Към Копринена буба
  *****
  Весело

  от Копринената буба Анонимен, Неутрално днес, 12:07:
  "...Все апелирате за излизане от анонимност. Че излезте де......"

  НАИСТИНА СТЕ ЗАБАВЕН

 96. 96 Профил на RE копринената буба
  *****
  Неутрално

  Аз съм си КоприненаТА буба, тъпако. И докато не ви изям, няма да спра. Хрус, хрус. Такава ми е природата, ям и ям. Сега започвам, и имам особен апитет към тези, които изядоха Фондовете.Пред-, след-, стук-, кохези.... и няма да ви ги дам повече. Просто ми се нацилихте на десницата. Имам апетит...за вас. Чуваш ли как хрупкам. Хрус, хрус, хрус.......

 97. 97 Профил на Карол
  *****
  Неутрално
 98. 98 Профил на tatianavas
  tatianavas
  Рейтинг: Гневно

  Служебно се разрових из интернет, попаднах на този Ваш дискурс.Мисля, че си позволявате да засягате имена на личности, които въобще не нознавате, коментирате ги и ги дескридитирате по най-позорния начин.
  Дори съжалявам, че отделих от времето си да прочета всички тези глупости.
  Н зная кои и какви Сте, но едно е явно, че никога не Ви се е налагало да представяте държавата си, където и да било по света; да отстоявате достойнството на собственото си име ( в противен случай нямаше да изпишете толкова глупости по имената на хора, които не познавате); и последно - това, кой какъв е - поне Вие го показвате с поведението си ... на много задълбочени анализатори на личните качества...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK