Плевен се подготвя за наводнения

Само за почистване на речни корита и канали са необходими над 700 хил. лв.

Експертна комисия е започнала проверки на потенциално опасните язовири и реки в Плевенска област заради очакваните проливни дъждове и високи води през май и юни. В комисията влизат представители на "Гражданска защита" и на басейновата дирекция "Дунавски район" в Плевен, съобщи Ева Маринова от отдел "Връзки с обществеността" на областната администрация. Тя уточни, че са инспектирани руслата на реките, барите и отводнителните канали, които преминават през населените места и на 500 м след основните изпускатели на общинските язовири.


Проверката е установила нередности в общините Плевен, Пордим и Искър и е издала задължителни предписания на кметовете. В община Кнежа за почистване на коритата на реките Гостиля и Барата са нужни около 238 хил. лв. Средствата ще бъдат отпуснати от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към правителството, увериха от областната администрация.


Близо 500 хил. лв. са нужни и на община Левски да се справи с опасността от наводнения. Средствата са за изграждане на отводнителен канал в с. Асеновци и за прочистване на каналите в още седем села, както и за ремонт на два моста над река Ломя. Трябва да бъде възстановен и отнесеният от последните наводнения шлюз на река Осъм.
Според областния управител Цветко Цветков фонд "Републиканска пътна инфраструктура" трябва да осигури средства за изграждането на нов мост по пътя Левски - Павликени при с. Градище, тъй като състоянието на съществуващия водосток не осигурява нормално оттичане на високите води. Това може да предизвика наводнения на жилищни сгради и църквата в ниската част на селото. Във всички общини на областта продължава почистването на реките и отводнителните канали, преминаващи през населените места.


Междувременно Агенцията за проучване и поддържане на нивото на река Дунав отчита непрекъснато повишение в българския участък. Най-високо се е вдигнала водата край Лом - с 29 см до над 5.4 метра. В акваторията на Видин има опасност от заливане на островите Безимен, Кошава и Малък Близнак.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK