Студентските заеми ще насърчават раждането по време на ученето

Лихвата по кредитите ще е над 6%


Правителството ще насърчава раждаемостта чрез Закона за студентското кредитиране, който прие в четвъртък. В него е записано, че заемите за бъдещите висшисти ще се опрощават при раждане на второ дете до 5 години след изтичането на гратисния период, който е година след първата възможна дата за завършване на образованието. Това е част от демографската политика на страната и показва ясен ангажимент на правителството, заяви премиерът Сергей Станишев. Останалите случаи, в които се предвижда опрощаване на дълговете, са смърт и трайна нетрудоспособност. В тези три ситуации заемите ще се погасяват от държавата чрез специален фонд.


В закона има още една мярка за насърчаване на раждаемостта. Тя предвижда студентите, които станат родители по време на следването, да получават заеми с потребителска част. Тя ще е една минимална заплата всеки месец. За бъдещите висшисти, които решат да изчакат с родителството, докато завършат, кредитите ще покриват само таксата за следване. Заеми ще се отпускат на бакалаври, магистри и докторанти до 35-годишна възраст от държавните и частните български университети, включително и на граждани от други страни в ЕС.


Кредитите ще се отпускат от банките, които подпишат договор с министъра на образованието. Няма да се изисква обезпечение, а лихвата ще е до два пункта по-висока от основния лихвен процент, който за април тази година е 4.85 на сто. Банката обаче ще получава лихви, равни на пазарните, като разликата ще се покрива от държавата. Засега не е фиксиран таван на лихвите, но най-вероятно ще има такъв в договорите, които ще сключваме с банките, обясни министърът на образованието Даниел Вълчев. Според него ще има конкуренция за отпускане на студентски кредити, която може да доведе до по-ниски лихви. Това са желани клиенти, защото са с перспектива за добре платена работа, каза и премиерът Станишев. Погасителният период на заема ще е 10 години. Ако висшистите спрат да го изплащат, дълговете ще бъдат поети от държавния фонд. Преди това обаче банките трябва да са използвали всички механизми за връщане на сумата, а след това лошите кредити ще се събират чрез Агенцията за държавни вземания.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВМОРО
  *****
  Неутрално

  Масларова хитрее
  То е ясно, че студентите няма да раждат ромчета (или уискита, като сме тръгнали с питиетата)

 2. 2 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Най-после нещо положително в тази държава

 3. 3 Профил на Heat+
  *****
  Неутрално

  Студент + Кредит = Пенсионер + Бездомник

 4. 4 Профил на silvara
  *****
  Неутрално

  Твърде късно и твърде недостатъчно-младите хора са по прагматични от всякога и едва ли биха се подали на евтин популизъм....

 5. 5 Профил на jako
  *****
  Любопитно

  вълчев - оставка
  От: shihan
  Съд до дупка. Да не си намерят място в БГ след гаврата с българското образование. Следете внимателно в Италианския лицей - имам информация че някои от т.нар. елитни - езикови гимназии са успели да се отърват от вписването на оценките - матурите щели да се пишат на някакъв допълнителен сертификат, що ли. Тъй като настоящите матури са изключително НЕЗАКОННИ министър Вълчев ще опита с промените в закона за Народната просвета да си върже гащите. Но простият си е прост и се оплете като в кълчища с казуса за книжовния български език. То от номера с махането на Аз съм българче от буквара си пролича кой колко струва в БГ МОН ... Подписка и изпращане на жалби в европейските комисии - задължително след консултации с адвокати. Като ги залеем с 50 000 жалби да видимм колко весело ще им бъде. САМО ЕС - нищо друго не ги стряска. СЪД ДО ДУПКА.

 6. 6 Профил на Lina
  *****
  Неутрално

  Станай майка на 22 години, в третата година от следването си - не бих пожелала никому подобна участ. С кредит или не - нямате ли доход от поне 1 500 лв. на месец, не се осмелявайте да имате дете, ако искате то да е живо, здраво и с шанс за прилично бъдеще. Иначе смешници по министерствата и обещания - колкото щеш!

 7. 7 Профил на Zapalkata
  *****
  Гневно

  Аз съм ве4е голям и аз от къде идват бебетата

 8. 8 Профил на ямх
  *****
  Неутрално

  това малоумно правителство като не знае да пита и приложи зоконодателната уредба за насърчаване на раждаемостта както е в ИРЛАНДИЯ ! в ирландия жените не работят , раждат и имат средно по 5 - 6 деца . МАЙКАТА ПОЛУЧАВА МЕСЕЧНО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ ПО 200 АНГЛИЙСКИ ЛИРИ ! ЗА 5 ДЕЦА ПОЛУЧАВА 1000 АНГЛИЙСКИ ЛИРИ ! ТАМ Е РАЯТ ЗА НАШИТЕ ЦИГАНКИ, СТИГА ДА ГО ЗНАЯТ !МИСЛЯ, ЧЕ ГРЕША , СУМАТА Е СЕДМИЧНО ЗА ДЕТЕ !!! ДЕТЕТО Е НАЙ-СКЪПАТА ИНВЕСТИЦИЯ НА ТОЯ СВЯТ !

 9. 9 Профил на Мама
  *****
  Гневно

  ... а сега да помислят и как да ускорят процедурата (ако изобщо е стартирала)за изграждане на нови детски градини и/или освобождаване на съществуващите сгради на детски заведения от настанилите се наематели и др. подобни... нещо в тази връзка между държавата и общините??? май, май нищо... решения на парче и евтин популизъм...

 10. 10 Профил на buhchev.bg
  *****
  Разстроено

  и сега какво, студентите вместо да учат ще тръгнат да правят бебета. симпатягите от правителството май май не са си учили уроците по микро и макро особено частта за икономическите стимули. много ми е любопитно да видим след пет години каква е общата банкова експозиция по студентските кредити, броят на студентите, които са се възползвали, както и по-важното в случая - колко кредити са били опростени (което би трябвало да показва броя на новородените деца вследствие т.нар. "демографска политика"

 11. 11 Профил на селянин
  *****
  Неутрално

  Лихвата по кредитите ще е над 6%

 12. 12 Профил на zo
  *****
  Неутрално

  Поредния недомислен закон. Нисколихвени кредите да, но само за българи и със задължение за работа в България поне 5 години, а не в други държави. Иначе БГ спонсорира кадри за чужди икономики.

 13. 13 Профил на Възмутена
  *****
  Неутрално

  Който иска да има дете, не бива да разчита на кредита ( дори и с лихвен процент 7%). И какво следва след погасяването му-нов кредит ли? Бебе с Кредит не се гледа! Нека измислят нещо по-добро за да стимулират разждаемостта. Дали да не вдигнат майчинството за жените работили поне 2 год?...Предлагам поне 2 год.-защото иначе рискуваме да толерираме раждането на циганчета. Не съм расистка, но ограничете ги поне до 2 деца. Стига вече катуни от цигани, които се сърдят, че получават ниски социални помощи!

 14. 14 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Това е не6то нормално - в Германия ти опро6тават кредита о6те при пьрвото бебе и дори само при брак.
  Е - е-е суперско.
  Дали дават такива кредити и на бьлгарите, които у4ат в 4ужбина? Това би било за мен супер, за6тото и лихвата е суперска! Аз искам да имам 2 деца.
  И между другото - не се притесняваите, за мен например не си заслужава да оставам в Германия, за6тото в Бьлгария с моята квалификацир имам по-добри вьзможности.
  Братя пазете се - идва една обратна вьлна от бьлгари, които мислят като мен и вие се подгответе за нова конкуренция!

 15. 15 Профил на До BG
  *****
  Разстроено

  Евала ти правя! Радвам се, че има такива, които мислят като теб, а не си като 1 CIA GERMANY, който живее извън България, цял ден кисне във форума и само обижда българите и държавата ни. Не отричам, че страната ни в в период на кризата, задълбочила се от приемането ни в Европейския съюз. Но и Германия, доколкото знам е имала такъв период! Има работа в България за хората с образование, а и за такива без, стига да имат желание да работят!

 16. 16 Профил на сметката
  *****
  Неутрално

  Я, да теглиме чертата на тази "велика идея":
  - семестриална такса (други разходи кредитът не покрива! освен в случая с детето): средно 300-500 лв, в НБУ и 2-3 пъти певече
  - в случая с детето: плюс 1 МРЗ на месец.
  Значи грубо, по 75-120 лв. на месец се спестяват от издръжката. Ами останалото?!? Те само книгите и учебниците могат да струват толкова; за квартири и храна изобщо да не говорим, а не е и само това...
  В случая с детето: майка без трудов стаж така или иначе получава 1 МРЗ като обезщетение за детето, та значи стават 2 МРЗ. С тия пари може и да успее да облече и изхрани бебето, ама ще трябва да се откаже от памперсите.. А и от образованието за 1 година. Не я виждам как ще ходи на лекции и ще взима изпити с бебе на ръце. Ами после? Детето става на 2 г., ама в яслите няма места; как да си продължи учението тази майка. Да не говорим ако иска да започне работа с малко дете, без стаж и без диплома. Както се казваше някога "на печелившите - честито!!"
  И какво излиза, вместо да насърчава образованието, тази "идея" по-скоро го демотивира
  Как пък веднъж не можаха да вземат едно разумно решение в тая партия?!?

 17. 17 Профил на Силвия Георгиева
  *****
  Гневно

  Знаех си, че това ще е поредният удар с мокър парцал за нас, младите! Поредната политическа гавра, поредното отбиване на номера! Поредният прах в очите!
  И на това ако му казвате стъпка към насърчаване на раждаемостта в България, с приемането на подобен, абсурден законопроект относно студентското кредитиране, то аз значи съм една пълна идиотка в собствената си държава, щом не мога да проумея къде ми е ползата от този безсмислен кредит, който ще покрива само семестриалната ми такса годишно?! А как да се справям с належащите нужди, които опират до учебните помагала всеки семестър, квартира, транспортни разходи, храна и прочие?!
  А ако реша да имам бебе?! Вече съм на 26 години и от месеци наред ставам и лягам с мисълта за това малко човече, което все още не мога да се реша да имам, защото страха от постоянният недостиг на финанси ме кара да се съмнявам непрекъснато във възможностите, че ще сме способни с таткото да му осигурим един достоен живот в днешна България! И тази помощ месечно в размер на една МРЗ, с какво да ме съблазни?! Ми тя освен за едните памперси и някои дрешки, за какво друго да ме подпомогне?!
  Аз сега уча и ми е повече от трудно да се справям, и ми се плаче, че вече втория семестър е почти към края си, а аз още не мога да отделя парите за учебници! А пази Боже ако пък имах бебе! Жална ми майка тогава!
  Близо 4 години живях и работих в чужбина. Върнах се в България, нали обичам родината си! Все си казвах, че и тук може леко да се живее, и че нещата скоро ще се променят, но уви! След три години чакане за слънчев лъч на хоризонта ми остана само болката и съжалението, че се прибрах у дома си!

 18. 18 Профил на men
  *****
  Неутрално

  Малка, крива, неуверена стъпка в правилна посока.

  Има нещо интересно - сега правят деца хората за които всичко така си е е___ мамата, че не им е страшно и тези които си имат добрите заплатки и двете липи отпред...
  С други думи, демографски населението се криви в посока бизнесмени и камикадзета (слава Богу има изключения вън от тия 2 групи).
  Забавно, а?

 19. 19 Профил на Ot balgarka
  *****
  Любопитно

  Може ли някой да ми обясни точно до каква сума може да се тегли като кредит,защото ако родя и второ дете и се опрости ще е супер , но може би има някакав таван за размера на кредита.Едва ли ще опростят така доста голяма сума.

 20. 20 Профил на вместо да изпишат вежди, очи избождат...
  *****
  Разстроено

  Господи, абсурд. Това е добро като идея само от гледна точка на това, че няма да се раждат циганчета, но в по никакъв начин не откривам други плюсове. Ами нека се предложи някакво подобно финансово облекчение но за току- що завършилите вишисти например, за да бъде поне малко по разумно и осъществимо...вместо да изписват вежди, очи ибождат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK