Над 98% от децата в домове имат родители

Студенти от Харвард обучаваха миналото лято деца от социални домове на английски език и работа с компютър ( на снимката). Министерството на труда планира постепенно да намали броя на институциите, а децата да се пренасочват към семейства

© Асен Тонев

Студенти от Харвард обучаваха миналото лято деца от социални домове на английски език и работа с компютър ( на снимката). Министерството на труда планира постепенно да намали броя на институциите, а децата да се пренасочват към семействаВ домове за медико-социални грижи са настанени 3020 деца като 98.6% от тях имат родители, сочат данните на Националния статистически институт към края на 2007 г.


През годината от домовете са изписани 2109 деца. Малко над половината са върнати в собствените им семейства или са настанени при близки роднини, една трета са взети за осиновяване, а 16% - са преведени в други институции. Същевременно в домовете са постъпили други 2145 деца, повече, отколкото са напусналите.


Бебета под 1 годинка са 28% от настанените в домове, приблизително по една четвърт са децата на възраст между 1 и 2 години, между 2 и 3 и общия брой на по-големите.


Близо 10 от всеки 1000 български деца на възраст до 3 години, са настанени в дом, сочат данните за 2007 г. Според статистиците този коефициент намалява през последните седем години, въпреки увеличаващата се раждаемост. Броят на самите домове остава постоянен от 2000 г. досега - 32, но възпитаниците в тях са с близо 1000 по-малко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK