М 1117 "Гардиън" - новата бронирана машина на въоръжение в пехотата ни

М 1117 "Гардиън" - новата бронирана машина на въоръжение в пехотата ни

© murdoconlineПостоянен достъп до интернет и възможности за подмяна на елементи от бронята предоставя новата бронирана машина за пехотата ни. Бойната бронирана колесна машина М 1117 "Гардиън", произведена от американската компания "Текстрон марин енд ленд системс", беше представена днес на територията на бившата авиобаза в Доброславци, където е събрана техника за тренировки преди военния парад на 6 май.


Машината, която е една от общо седемте нови бойни бронирани машини, също ще участва в Гергьовския парад. Останалите шест машини са в база "Инвикта" в Кабул и с тях разполага българският военен контингент. Американски инструктори започват да обучават в Афганистан българските военни да работят с новите бронетранспортьори.


Първите седем машини са доставени със стандартното за американската армия въоръжение, което включва 12,7-мм картечница "Браунинг" и 40-мм гранатомет. Има и отделна стойка, позволяваща монтиране на 7,62-мм картечница, която използват българските военни. Американското въоръжение ще бъде подменено за сметка на изпълнителя, за да бъдат изпълнени техническите изисквания на българската страна, обясни подп. Георги Ралчев от Щаба на Сухопътните войски. Съгласно договора предстои дооборудване на машината с 12,7-мм картечница НСВТ, която е на въоръжение в българската армия, както и 7,62-мм танкова картечница, която ще бъде поставена на мястото на гранатомета. Изискванията ни са изпълнени, даже надвишени, за балистичната и противоминната защита, каза подп. Ралчев. Има и бронировка на корпуса, осигуряваща защита от пряко попадение на 60-мм мини.
Черта на бронировката на новата машина е, че тя е модулен тип, което дава възможност листове от нея, при повреда, да бъдат сменяни от екипажа. При взривяване на експлозив - 8кг тротилов еквивалент, под дъното на машината или в друга точка, под колело, личният състав остава защитен. Диаметърът на едно колело на новата машина е 1,27 метра. Машината може да премине еднометров ров, заяви подп. Ралчев.


В бронетранспортьора има монтирани различни системи. Той трябва да бъде дооборудван с късовълнова станция и софтуер, който да дава възможност да се визуализират GPS-данни. Бронетранспортьорът ще разполага и с лаптоп военно изпълнение, с което бойците ще имат достъп до интернет по всяко време. Въпреки някои липси към момента, тази машина, както и другите в Афганистан, могат да изпълняват бойни задачи, защото разполагат със стандартните за американската армия комуникации, каза подп. Георги Ралчев.


Климатичната система поддържа нормална температура вътре при амплитуда от -40 до 60 градуса навън. От типа 4Х4 като показания бронетранспортьор ще бъдат осигурени 30 машини, които са нужни на мисията ни в Афганистан и стават за патрулиране, конвоиране, водене на бойни действия, аварийно спасяване и други задачи.


По рамковото споразумение, сключено с "Текстрон", ще се преговаря за още 30 машини с удължена база - 6Х6, в които могат да се качат до 10 души. Споразумението дава възможност да се заявят различни конфигурации.


Практиката е показала, че машината изминава 160 000км без нужда от намеса на специалисти за ремонти. Машината развива 104км в час. Около 1000 такива машини се използват от американската армия основно в Ирак и Южен Афганистан.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  Колко струва една машина и колко е платила България за цялата поръчка?

 2. 2 Профил на до 1
  *****
  Неутрално

  Взеха ти щ от заплатата и сега ще умреш от глад.

 3. 3 Профил на Micho
  *****
  Неутрално

  Остаряла техника, на ниво кремъклийка.

 4. 4 Профил на charley
  *****
  Неутрално

  Гледах по новините как доволен офицер затваря вратата с прозорче. Като на камион. Не зная какви са техническите качества, но помня, че в руските БРДМ-и не се гледаше директно през прозорците, а през някаква перископна система и нямаше опасност за войника от директно попадение.

 5. 5 Профил на некъв
  *****
  Неутрално

  евала. чарли, едва ли ще твърдят, че машината издържа 8 кг тротилов еквивалент, ако джамовете са от просто стъкло или акрил.

 6. 6 Профил на лукс на колела
  *****
  Неутрално

  като за парад става...

 7. 7 Профил на Бачо Иван
  *****
  Неутрално

  Нищо по различно от един БРДМ.Този отварящ се встрани люк може да е удобен за екипажа но предполага лоша херметизация при преодоляване на водни прегради а при директно попадение на по сериозен боеприпас не знам как ще удържи.А добрите стари БРДМи спокоино можеха да се модернизират с някой по читав двигател и да служат още дълго.За същите пари щеше да имаме не 30 а 300 броя.

 8. 8 Профил на възмутен
  *****
  Неутрално

  Защо най-важната информация - цената - липсва??????

  Нали това са нашите пари, на данъкоплатците.

 9. 9 Профил на идиот
  *****
  Неутрално

  четейки коментарите имам чувството, че данъкоплатецът е идиот... направо по една ладичка да им дадем на момчетата и да се оправят кой както може сред пущуните, а? за тия пари не 30, ами амнайсе милиорда ладички щяхме да вземем! юху!

 10. 10 Профил на тото
  *****
  Любопитно

  И аз не виждам, поне външно, да превъзхожда българските машини. По централните новини казаха, че сделката срува 14 000 000 лева, но не стана ясно за всичките 7 бронетранспортьори, или поотделно??? Колко ли са комисионните?

 11. 11 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Комисионните при военни сделки е 20-30%. Цената беше около 3,5 млн. долара на парче, но не съм сигурен дали за тази машина. Когато американците предложиха на "Северният съюз" в Афганистан да му дадат военна техника, афганистанците казаха, че искат руска. Само тя издържала на тежки условия.

 12. 12 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Остаряла техника, на ниво кремъклийка." - чети цялата статия "специалисте".

  "Около 1000 такива машини се използват от американската армия основно в Ирак и Южен Афганистан" - сигурно американците снабдяват собствената армия с кремъклийки. Ептен залухави си пишат глупостите тук.

  А по време на първата война в залива иракчаните губят 240 БМП руска направа, срещу 20 броя американски "Брадли". Толкова за качеството и на "нашите" БМП-та. Не ставайте смешни с провинциалните си коментари.

 13. 13 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Когато американците предложиха на "Северният съюз" в Афганистан да му дадат военна техника, афганистанците казаха, че искат руска" - това една жена на пазара ли ти го каза, сладурче?

 14. 14 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Този отварящ се встрани люк може да е удобен за екипажа но предполага лоша херметизация при преодоляване на водни прегради а при директно попадение на по сериозен боеприпас не знам как ще удържи"

  Е сега като видят от "Текстрон" кво си написал текезесарино и ще оправят недостатъците. Ша падна от смях. Господи, що не си прибереш вересиите!

 15. 15 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Сега от Текстрон, а и от компании като Локхийд Мартин, Рейтиън и други протриват доволно ръце и си казват "Ох, кога пак ще им пробутаме на тези още нещичко за няколко милиона долара?"

 16. 16 Профил на случайно минаващ
  *****
  Любопитно

  Дневник, като пишете нещо за сериозни теми, вземете малко се образовайте преди това. не знам кой е автора на статията, но е пълно с куп грешки, а те се заплащат с доста кръв!Например не става въпрос за "...и бронировка на корпуса, осигуряваща защита от пряко попадение на 60-мм мини.", а за такива осколки при "...overhead protection from 60mm mortar fragments at 10 meters radius of burst, as a minimum..."
  Да не ви рецензирам глупостите, вижте това
  http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/asv.htm
  В края на краищата се говори за машина за използване от военната полиция на САЩ, а не за бойни действия. Съмнявам се и за броя продадени бройки и то специално за използването им в Ирак и Афганистан!!!

 17. 17 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  По време на иракското нахлуване в Кувейт, руските танкове и бронетранспортьори унищожават и пленяват всички танкове и бронетранспортьори американско производство, без да загубят и една бройка.

 18. 18 Профил на Ababa
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  за да са на сигурно място военните и да имат интернет българите плащат наи скъпия дизел в енропа и по пътищата загиват 1000 и остават ранени хиляди
  военните да се бяха научили от 2СВ че българите могат да правят само кожени елечета от агнета заклани на гергьов ден за германците на източния фронт

 20. 20 Профил на няма угодия
  *****
  Неутрално

  залагам 2 бири че ако бяха купили 30 руски машини щеше да има вой защо се купува съветска техника... Ако е имало конкурс сигурно са избрали най-добрата оферта, а и като член на нато е по-добре да купуваме техника произведена за нато. Колко щяха да струват 30 несмки, полски или руски машини. И защо винаги трябва да завиждаме че някои направил пари като ни продал нещо? Доволно били потривали ръце, военно-промишления комплекс на САЩ годишно произвежда техника за стотици милярди долари, като голяма част от нея е за износ, да не говорим колко се харчат за нови разработки (то и никой не знае сигурно), и сега от нашите 14 млн лева направо ще си ударят гъза в тавана. А относно цените на дизела, какво обшо имат те с военните, колко дизел мислиш може да се купи с 14 млн и за колко ще стигне? един ден? Да не говорим че България има третата най-ниска цена на дизела в европа, след кипър и малта, където акцизите са много ниски. Ето таблица за 18. календарна седмица: http://www.weiterhilfe.de/benzin/diesel.html

 21. 21 Профил на @ 17 vervash li si ?!?
  *****
  Гневно

  Ti bil li si tam? Zashtoto Az byah... Plenili sa kura moj ... Usraha samo pejzazha .!

 22. 22 Профил на дзифти
  *****
  Неутрално

  "Нищо по различно от един БРДМ"

  Мдаа, само дето е 2 пъти по-мощен и толкова и по-тежък (т.е. по-добре брониран) от руския музеен експонат, другите разлики си ги открий сам...

 23. 23 Профил на редник Каишев
  *****
  Неутрално

  Най-важното при подбора на едно оръжие е неговото тактическо приложение т.е. за какво,къде и как ще се използва?Иначе може да се получи ситуацията да тръгнеш на лов за слоноеве с прашка или да гърмиш по вребчета с топ.В конкретния случай,машината е нужна за патрулиране в населени места по време на мисии в чужбина,т.е. да е малка(руският БТР е огромен и неповратлив в малките улички),добре защитена(има го),страничния люк дава възможност екипажа да я напусне без да се излага на показ(пак руския БТР с люк отгоре ,което оголва екипажа) и т.н. и прочее.Предполагам,че при разработката и купуването е мислено немалко,а това че някой е взел комисионна е неизбежно и нормално(съжалявам,че не съм аз )

 24. 24 Профил на котак
  *****
  Неутрално

  НА ГОЛИЯ БЪЛГАРСКИ ГЪЗ - ЧИФТЕ ДЕПЕСЕ-ПИЩОВИ.
  СЕГА РАЗБРАХМЕ, ЧЕ 180 ХРАНТУТНИЦИ СА НИ ЯЛИ ОТ МАНГИЗИТЕ ДЕТО ГИ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ.
  180 ХРАНТУТНИЦИ - ЗАМ.МИНИСТРИ И ПРОЧИЕ ЧИНОВНИЧЕСКА ИЗМЕТ.
  ЗА ВОЕННИТЕ НЯМАМ КОМЕНТАР.
  ОБРАЗОВАНИЕТО ИМ СИ ЛИЧИ ПО ИЗКАЗА, АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ НОВИНИТЕ.
  ТОЛКОВА ИМ Е АКЪЛА ДА НЕ СКОЧАТ НА ПЕДЕРАЗА НА ВРАТА.
  МОСКОВСКИЯ ПЕДЕРАСТ.
  АМАН О Т ПРОСТИ ДЪРТАЦИ -БЕСЕПАРИ.

 25. 25 Профил на Според самите американски войници
  *****
  Неутрално

  Тази машина е едно ниво след бронирания Хамър и е за градски условия. Затова и леката броня, добрата маневреност и възможност за напускане отстрани.

 26. 26 Профил на борко - до няма угодия
  *****
  Неутрално

  Ами ето какво имам предвид, като казвам, че оръжейните концерни доволно потриват ръце - продават ни техника и въоръжение, които купуваме с нашите пари, за мисии, за които предимно те имат изгода! Това е все едно да ти кажа: ето ти последен модел комбайн, със всякаква електроника и удобства, но ще го използваш само на моите ниви.

 27. 27 Профил на -
  *****
  Неутрално

  И най-бронираните военни машини са уязвими срещу това оръжие - 9К115-2 Metis-M http://en.wikipedia.org/wiki/AT-13_Metis-M. Според статията е използвано от Хизбула през 2006. Забележете теглото от 13кг.

 28. 28 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "И най-бронираните военни машини са уязвими срещу това оръжие" - от 60 танка Меркава, улучени от 9К115-2 само 6 са разрушени - останалите са ремонтирани на бойното поле или са продължили боевете без ремонт. Така че хвалбите са прекомерни.

 29. 29 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "за които предимно те имат изгода!" - поредната глупост от опашката за кисело мляко. Да си чувал случайно че САЩ са във война от 2001 година? А да си чувал за точка 5-та от договора за НАТО? Ама ей така си ги плескате глупостите.

  А най-смешно е че концерните в САЩ потривали ръце. Военния бюджет на САЩ е малко над 700 млрд долара от които 60% отиват за превъоръжаване на собствената армия. Страхотно "потриване" пада от сделка на стойност 15 млн долара.

 30. 30 Профил на Данъкоплатец 2
  *****
  Неутрално

  Защо смениха Близнаков.Официалната версия е за наивници.Краденето е било голямо.Тази сделка май той е подписвал.
  Тъй,че ние дължим тези господа да отчитат разходите.А комисионните са друга тема.

 31. 31 Профил на борко - до Мишо
  *****
  Неутрално

  Като чета мненията ти под статиите ти си защитник на военните интервенции на САЩ и техните съюзници (намаляващи впрочем) в Средния изток. Е, няма лошо, всеки има право на мнение и трябва да го изразява!
  Да, чувал съм за т.5 от Северноатлантическия договор - въоръженото нападение над един от съюзниците се възприема като нападение срещу всички. Задавал ли си си въпроса обаче защо се е стигнало до това "нападение" и какво всъщност означава "нападение"? Предполагам си чувал за правото на САЩ да нанасят превантивни удари когато и където те преценят? А можеш ли да ми кажеш каква е ползата от участието на България в Ирак? А защо Холандия, Испания, Норвегия, Унгария и Словакия напр. изтеглиха своите войници от там?

  Казваш, че годишният бюджет на САЩ за отбрана възлиза на 700 млрд. долара, 60% от които са за собствените въоръжени сили. Ами останалите 40%? Това са над 300 млрд, долара, доста голяма сума, нали?

  П.С. Не чакам на опашки за мляко, просто защото вече (да се надяваме!) няма такива. И не, не съм привърженик на Червената армия и на Путин.

 32. 32 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Ами останалите 40%?" - за издръжка на армията - заплати, папкане и т.н. Толкова ли е трудно да вденеш?

  "И не, не съм привърженик на Червената армия и на Путин." - къде съм твърдял подобно нещо? Ша падна от смях - де го чукаш, де се пука!

 33. 33 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Задавал ли си си въпроса обаче защо се е стигнало до това "нападение" и какво всъщност означава "нападение"?" - в трепетно очакване съм на твоето мнение по въпроса.

 34. 34 Профил на ГТ
  *****
  Неутрално

  Другари, товарищи, вместо да си празнувате 1-ви май, вие си чешете езиците по форумите. Колкото и да ви е неприятно, това е положението - от сега нататък България ще купува американско, а не руско оръжие. Тук ще има амеркански бази. С американски войници. А вие загубихте студената война и сте обречени на изчезване по естествен път.

 35. 35 Профил на борко - до Мишо
  *****
  Неутрално

  Ами те мненията и отговорите се виждат, а и тепърва ще си проличават в бъдеще, няма нужда наистина да си чешем езиците! Хайде, приятне празници на всички и умната

 36. 36 Профил на Божо
  *****
  Неутрално

  Четете сега внимателно:
  Когато през 2005 година се прави равносметка, че най-много са загиналите американски войници не от куршуми, а от пътни мини, американски генерал поставя въпроса пред правителството на САЩ да доставят на войниците високопроходими, маневрени колесни машини. Управляващите отговарят, че няма пари. През 2007 година след стотиците жертви на пътни мини и със закана за съд за управляващите в САЩ, изведнъж се казва, че най-важна е сигурността на войниците и се създава програмата М-РАП. Тя включва редица изисквания, но най-важното е стандарта против защита от мини СТАНАГ-4569. Той има 4 нива, съответно издръжливост на 4, 6, 8 и 10 кг взривно вещество под корпуса и колелата на машината. Машините М1117 са се провалили в участието си в тази програма, тъй като не отговарят на горепосочения стандарт. Така, че хора, ако децата ви отиват на мисия в Ирак или Афганистан, знайте, че правителството ви лъже, че ще оцелеят при минен взрив, когато са в тези машини, за да прикрият една от най-корумпираните сделки през 2007 година. Във вестник АТАКА преди няколко месеца имаше цялата история на сделката.

 37. 37 Профил на forigner
  *****
  Неутрално

  tendjera na kolela uiazwima proizwoditelia ne e ot nai dobrite w usa stawa za policia

 38. 38 Профил на Borko e praw
  *****
  Любопитно

  Нападениенад еди от ченовете на НАТОе нападение над всички? дали е така?
  Мишо, бившия партиен секретар, а сега озлобен антипартиец не може да си го обясни.Ами защо когато Гърция член на НАТО , бе нападната от Турция и Турция завладя половината Кипър, защо тогава НАТО не помогна на Гърция? нали е член на НАТО?
  Май Мишо бившия партиец забравя тези факти!

 39. 39 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Ами защо когато Гърция член на НАТО , бе нападната от Турция и Турция завладя половината Кипър, защо тогава НАТО не помогна на Гърция?" - пълен тюрлю-гювеч! Турция никога не нападала Гърция, защото Кипър е отделна държава. И турците влязоха в Кипър, защото Гърция се готвеше да анексира острова. Ма много сте прости това комуноидите бе. Ставате за смях със словоблудията си.

  А е много смешно и "разследването" на в-к Атака. Ша падна от смях! А на атакистите ще препоръчам да ходят и масово да направят по една свирка на фюрерчето Воленчо. Те отбират от тия мурафети - къдет копнеш в Атака все извратеняк излиза.

 40. 40 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Мишо, бившия партиен секретар, а сега озлобен антипартиец" - доживяхме комунягите да ругаят на партиен секретар. Свалям капа - има прогрес. Но пасаран, Венсеремос, Патрия о муерте...

 41. 41 Профил на Koko
  *****
  Неутрално

  Мишо , ти си един от многото излъгани и изоставени бивши партйни секретари, които сега се озлобяват срещу комунягите.
  Приличаш ми на главната героиня от филма "Прелъстена и изоставена".

 42. 42 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Мишо , ти си един от многото излъгани и изоставени бивши партйни секретари, които сега се озлобяват срещу комунягите." - маймунджулуците влизат в действие. Няколко пъти призовавах вече - абе, червени кратуни, слезте най-после от дърветата. Че колкото по-високо се качвате толкова повече ви се виждат червените задници. И никакви смени на никовете не могат да скрият интелектуалната ви импотентност.

 43. 43 Профил на Серёга питерский
  *****
  Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK