Графикът на софийския транспорт вече е достъпен в интернет

Трафикът се следи в реално време от диспечерите на градския транспорт

© Асен Тонев

Трафикът се следи в реално време от диспечерите на градския транспортСтоличната компания за градски транспорт въвежда от днес експериментално на сайта си система за информация за движението на градския транспорт в реално време. Идеята е посетителите от компютър да намират интересуващите ги спирки и да научават часа и минутата, в които там ще пристигне нужният им трамвай, тролейбус или автобус.


През страницата на компанията skgt-bg.com спирките се търсят чрез код, от падащи менюта или по карта на града.


Идеята е гражданите да могат да планират пътуването си с максимално удобство за себе си.
Услугата предоставя информацията от комплексната GPS диспечерска система в Софийския градски транспорт, с която се контролира движението на превозните средства.


Първата стъпка при внедряването на системата бяха електронните табла на по-големите спирки в централната градска част, където се вижда времето до пристигане на превозните средства.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NikB
  *****
  Неутрално

  Преди 15г, в Шутгарт, на касата в ЖП бюрото питаха от коя част на града тръгвате, а след това, на издадения ЖП билет пишеше с кои трамваи и в колко часа може да дойдете за влака, за който сте си купили билет. Билета беше нещо, което описваше пътуването, примерно от НДК с София до стадион Юри Гагарин във Варна, като вкл. и графика на градския транспорт.

 2. 2 Профил на _mARV
  *****
  Неутрално

  А сега да го напраят и достъпен за мобилни усройства (т.е. чрез wap) и ще стане една доста добра услуга..

 3. 3 Профил на Pavlin Dz.
  *****
  Неутрално

  Преди 15 години на гарите във Виена нямаше нищо такова, пък и сега го няма (това което го е имало в Щутгарт). Нека да не омаловажаваме постигнатото от СКГТ, а да се порадваме на новата услуга, а за wap-достъп и аз съм за.

 4. 4 Профил на M
  *****
  Неутрално

  защо да не омаловажаваме постигнатото? аз не зная по коя софийска линия на градския транспорт се спазва графика...и не разбирам смисъла да планираш нещо, което няма как да бъде планирано. докато няма автобусни/тролейбусни ленти и шофьорите на автомобили не се научат къде могат и къде не могат да карат, цялата тая система е само пари, хвърлени на вятъра. ама то в българия май всичко е наопаки...тръгваме да тичаме, преди да сме се научили как се ходи

 5. 5 Профил на ... "или да ловят риба".
  *****
  Весело

  ПРЕДИ ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ НА ГАРАТА ВЪВ ВИЕНА ИМАШЕ САМО ЕДИН БЪЛГАРИН -. И ТОЙ СЕ СРАМУВАШЕ ОТ ТОВА!

 6. 6 Профил на Pavlin Dz.
  *****
  Неутрално

  Ех, тази система няма нищо общо с халтурата на шофьорите. Не може да спиращ един процес щот' некой е дивак, и не спазва и едно правило. Ако чакаме всички да се научат къде и как да карат, и тогава да никога няма да имаме каквото и да било. Процесите би трqбвало да вървят паралелно, а не един след друг. И повтарям, тази система не е направена да създаде култура у шофьорите. Преди време бях свидетел на това, как 111 не можа да тръгне 10 минути от спирка на Oколовръстното, заради минаващи автомобили. Нормално е, след като автобусът е подал ляв мигач, автомобилите да спрат и да го изчакат.

 7. 7 Профил на Pavlin Dz. do #5
  *****
  Неутрално

  А както е тръгнало, след още 15 години на Виенската гара, ще има един-двама австрийци, и те ще се оглеждат страхливо.

 8. 8 Профил на камен
  *****
  Неутрално

  Доста експериментално е наистина - нормален човек никога няма да се справи с тва чудо. Но иначе браво, тва е правилната посока - просто има още доста да се работи по тази система.

 9. 9 Профил на М до Pavlin Dz.
  *****
  Неутрално

  ами аз не коментирам културата на шофьорите - тя липсва. но защо да се хвърлят пари за системата, преди да са взети мерки тия шофьори да станат "по-културни". или няма как да бъдат накарани да спазват правилата според теб?

 10. 10 Профил на волконец
  *****
  Неутрално

  до #2: относно WAP-a: за какво ти е WAP?
  Чувал ли си за OperaMini?
  Върви почти на всеки телефон с Java.
  Безплатна е.
  Какво още?

  до #4 - напълно си прав;

 11. 11 Профил на Мартински
  *****
  Неутрално

  Изпробвах ситемата , много е добра и е точна до минута!Не са толкова мн градовете по света който могат да се похвалят с това!

 12. 12 Профил на М до Мартински
  *****
  Неутрално

  ама тя може да е точна до минута, обаче ако спирката не е долу пред къщата или блока и ако се налага да смениш три превозни средства в приков час....не зная колко ще е полезна тази система

 13. 13 Профил на Божеее...
  *****
  Неутрално

  ...чак сега почваме да обясняваме какво е предназначението на четката за зъби!Но съм сигурен,че хората ще стигнат до заключението,че е лъжа и пак няма да я ползват!Просто у нас нещата не стават,защото всички сме българи и сме все дяволи обичащи да дават акъл и да търсят вината другаде,но в никакъв случай в себе си! Страшно полезно ще е всички ганчовци да поживеят в бяла държава поне половин година и после да се върнат!Ще има огромен ефект!

 14. 14 Профил на учуден
  *****
  Неутрално

  Мартински(11),ти в колко града по света си бил(мисля в Центр. и Зап.Европа), та си вадиш този извод???!!!

 15. 15 Профил на Пътник
  *****
  Неутрално

  Страницата е http://www.skgt-bg.com.
  Но колко хора ползват Интернет?

  За гражданите трябва да ги има разписанията по спирките, да има маршрута в самото превозно средство - поне на едно място?!, и превозните средства да имат табелки на предното стъкло, на задното стъкло и вблизост до вратите.Все пак всички плащат данъци, не само компютърно грамотните, нали?

 16. 16 Профил на turist
  *****
  Разстроено

  работи добре сайта, но трябва сега да направят и английската версия, защото там разписанията липсват

 17. 17 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  хахахахаха номер 11
  Ние с теб май в различни галактики живеем. Аз пиша от Земята, а ти? Та на Земята аз извън България не съм попадал в град с над 50 000 жители, който да няма онлайн график на транспорта много по-добър от това тук.

 18. 18 Профил на Горилата
  *****
  Неутрално

  г-н turist,
  Колко процента от шъткащите се по София са чужденци? А колко от тях не разбират български? А колко са англоговорящи... Аз спекулативно бих казал, че около 0,001%

 19. 19 Профил на Pavlin Dz. do M
  *****
  Неутрално

  Защото едното няма нищо общо с другото, казах ти, че според мен процесите трябва да вървят паралено. СКГТ се опитва да направи транспорта по атрактивен за клиентите си с дадена услуга. Не виждам какво СКГТ може да напрви за културата на шофьорите, както и за автобусни ленти или по широки улици и т.н. Тя просто не разполага с необходимите инструменти за това. Предполагам не си мислиш, че всичко е централизирано и зависи само от един човек или една организация. А за повишаване на културата, само с високи глоби, неподкупни ченгета и не предлагащи подкуп бълагри ще се постигне.

 20. 20 Профил на M до Pavlin Dz.
  *****
  Неутрално

  скгт не е ли общинска собственост? защо общината не мисли първо, или добре, хайде, паралелно и за другите неща? това имам предвид

 21. 21 Профил на Pavlin Dz.
  *****
  Неутрално

  Едва ли [GPS] системата е бил единствения проект по който се работи. Явно сега е пред филинализиране, за съжаление не е закъснял, както строежът на метрото за 500 млн., или построяването на някои булевард или магистрала за 300 млн. Иначе можеше всичко да има щастлив край през 2032 - Метро, Тангента, [GPS] и културни шофьори.
  Малките успехи са също толкова вазхни както и големите, внасят известна доза оптимизъм у хората. Но явно само у някои ...

 22. 22 Профил на Фипс
  *****
  Неутрално

  Предполагам, че не е била толкова скъпа инвестиция направата на тази услуга, след като от известно време има Джпиеси, таблата по някои спирки, които се опират също на това. Наистина не е и чак толкова полезно, освен за тия дето могат да работят с джиесеми по интернет по спирките, на които няма табла. Доколкото явно става дума за конкретна информация за конкретен ден (щото разписанията ги има от години в интернет) за конкретен автобус, едва ли има голяма полза хората да си планират работата.
  Много по-полезно би било да се сложат повече табла по спирките, да се оправят поизгорелите стари. По-полезно би било да имат автобусите ясни надписи (а не например изписани начорчик - 94, или с химикалка - 67). Наистина удобно би било да го има разписанието и схемата на градския транспорт в самите превозни средства.
  Все пак направеното е похвално и стъпка напред.

 23. 23 Профил на мУнЧо
  *****
  Разстроено

  Поредната простотия за УСВОЯВАНЕ на средства

  Че какво ме грее като потребител, колко още ИМА ДА ЧАКАМ скапания автобус, което ще показват тези табла?! Или пък колко още ще вися в скапани задръствания, което таблата няма да показват?!

  работа!

  Мен ме интересува автобусът да дойде по разписание, а не с часове да гледам "остават още 5 мин", понеже автобусът виси в задръстване.

  Въпросът е решен в Унгария и в Германия с бус-ленти, позволени за ползване единствено от автобусите, строг контрол и СОЛЕНИ глоби за ползването им от тарикати... Бус-лентите бяха въведени и в БГ по времето на гнилия комунизъм, ама за ралика от Унгария и от Германия на никого не му пукаше за нарушителите, камо ли пък за глоби

  Интересно, защо никой не заимства този УСПЕШЕН опит?!

 24. 24 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трябва да върви в комплект с графика на задръстванията.

  gradinko.bg
 25. 25 Профил на dakata
  *****
  Неутрално

  бус линия това е добро решение,но и лондоската практика сащо е решение,да се влиза в центъра срещу заплашане,така ще отучат всеки идиот,решил да пие кафе в центара да пали трошката,със сините светлинкии ласкавите дзанти,и да "гъзарее" в центъра,а иначе софийския транспорт е трагедия,рейсове по 30 години още се таркалят по софия,и системата за самотаксуване,явно не работи

 26. 26 Профил на Optimist
  *****
  Разстроено

  Аз не си правя вече илюзии!- така казваше един мой приятел- който вече не е между живите а от тогава минаха 15- 20 години и дивотията в СКГТ продължава! Тя няма край!
  Доста оптимистична констатация! Нали! Цената на услугата расте а качеството- без коментар!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK