Миков не пуска следенето и подслушването извън МВР

ГДБОП ще да бъде преструктурирана според "картата на престъпността"

Премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Михаил Миков се обявиха за спешни промени в закона за МВР. Досега управляващите говореха за изцяло нов закон, но вчера министър-председателят обясни, че реформите са спешни, затова ще се направят законови поправки

© Георги Кожухаров

Премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Михаил Миков се обявиха за спешни промени в закона за МВР. Досега управляващите говореха за изцяло нов закон, но вчера министър-председателят обясни, че реформите са спешни, затова ще се направят законови поправкиГлавната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде сериозно преструктурирана, ще бъде създадено централно звено за борба с мафията, а службите за следене и подслушване (ДОТИ и ДОИ) ще бъдат обособени в отделна агенция, но под шапката на МВР.Това са част от идеите на новия вътрешен министър Михаил Миков, които вчера бяха обсъдени на работно съвещание на МВР в присъствието на премиера Сергей Станишев. Миков и Станишев представиха идеите без подробности с мотива, че още били в суров вид. Предложенията ще бъдат разглеждани днес на пленум на БСП, а в края на седмицата - на заседание на управляващата коалиция в Банско. Премиерът няколко пъти повтори, че "ситуацията не е рутинна", затова трябват енергични мерки за реформиране на МВР, така че институцията да заслужи доверие и в страната, и в Брюксел.
"ГДБОП ще стане звено, запазващо относителната си обособеност с оперативни и разузнавателни функции, но в тясна връзка и с централно звено", представи реформаторските си идеи Миков. Все още трябвало да се анализира "картата на организираната престъпност" и където има концентрация на престъпления, централното звено ще има структури. На другите места службата трябвало да бъде "в по-латентно състояние", в рамките на криминалната полиция. Политици припомниха, че подобна идея е лансирал още преди две години предишният вътрешен министър Румен Петков. Той поиска ГДБОП да има дирекции не във всичките 28 области, а само в 8-9, а в останалите - отдели към големите звена. По неофициална информация замисляната реформа щяла да доведе и до пълно преназначаване в дирекцията. Още на 30 април Миков назначи за и.д. директор на ГДБОП досегашния началник на отдел "Координация и информационно-аналитична дейност" Петър Владимиров. Досегашният началник Кирил Георгиев беше понижен до зам.-директор. Директорът на полицията в Бургас Павлин Димитров пък ще е и.д. главен секретар на МВР на мястото на Валентин Петров.


Бъдещата агенция, в която влизат ДОТИ и ДОИ, да е "задължително в рамките на МВР", настоя вчера министър Михаил Миков. Депутати от мнозинството се изненадаха от позицията му и напомниха, че когато Миков е участвал в работната група по структурните промени в кабинета в края на април, е подкрепил идеята да има самостоятелна агенция, равно отдалечена от МВР и от Държавната агенция "Национална сигурност".


Сред другите идеи за реформа в МВР са повишаване до ранг дирекция на звеното за вътрешна сигурност с цел по-ефективното предотвратяване на корупцията. Дискутирахме и мерки за стимулиране на чистота и лоялност към системата, както и опростяване на дисциплинарните процедури, добави Миков.

Станишев: МВР да респектира мафията дори да няма доказателства


Трябва да се оказва системен натиск върху организираната престъпност не само чрез стигане до разследване, внасяне в съда и съдебни процеси, обяви вчера премиерът Сергей Станишев. Според него има начини да се оказва натиск върху тези групи и дори когато няма достатъчно доказателства, те да бъдат респектирани от силовото вътрешно министерство. Премиерът очаквал такива мерки да се вземат както от министъра, така и от професионалното ръководство на МВР. Само преди няколко дни новият главен секретар на вътрешното министерство Павлин Димитров обяви, че няма да позволи отново да се провеждат публични демонстративни полицейски акции, без да има конкретни резултати.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  Станишев: "МВР да респектира мафията дори да няма доказателства"

  Др. Станишев, попитайте др. Корнезов или другаря вътрешен миснистър (те поне са юристи), какви санкции са предвидени за длъжностните лица, изполващи правомощията си, за да "респектират" без правно основание.

  Точно доказателствата и защитата на обвинителните актпве в съда са средствата, с които може да се окаже натиск върху организираната престъпност. Призивите за друго отношение издават безсилие, тотално непознаване на закона и сигурни дела в Страсбург, ако "респектиращите мерки" бъдат приложени в действителност.
  Защото не може да нарушаваш закона с мотива, че някой е престъпник и тъй като си безсилен да го докажеш да си служиш със средставата на процесуалната принуда, за да го наказваш.

 2. 2 Профил на Rik6
  *****
  Неутрално

  Три ГОЛЕМИ ГАФА на новото политическо и професионално ръководство на МВР за броени дни: 1)В бг НЯМАЛО МАФИЯ; 2) репресиране без доказателства (спомнете си Р. Петков - "на ръба на закона"; 3) имало разлика между оперативна и разузнавателна дейност - дрън-дрън!

 3. 3 Профил на хем-хем
  *****
  Неутрално

  Давай г-н Михов ,действай !Успех! Въпреки невъзможната коалиция Станишев се справя блестящо !

 4. 4 Профил на Запитване
  *****
  Неутрално

  ДАли по подобие на Германия ще се създаде Национален съвет по вътрешна и външна безопасност, идеята може да е спорна, но като тема актуална.

 5. 5 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  МВР Мълчи Върви Разузнаваи
  които не Мълчи неВърви неРазузнава

 6. 6 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  мафиотът вика дръжте мафията

 7. 7 Профил на шихан
  *****
  Любопитно

  Станишев: "МВР да респектира мафията дори да няма доказателства"

  Репресиите не са задържали на власт никого. Мирише ми на съд в Страсбург.

 8. 8 Профил на Чората
  *****
  Неутрално

  Това с "Респектиране" и "Репресиране" дава нежелани резултати, но пък звучи като израз на добра воля от страна на управляващите за справяне с кашите дето са си забъркали. Както винаги Столетницата замазва очи с популистки глупости и отново ще се намери кой да и вярва. Само дето после ония идоти , редовите полицаи плащат цената в съда.

 9. 9 Профил на Ежко
  *****
  Неутрално

  Поредната пиар акция на Станишев и МВР. Ще респектират мафията!
  Я не дрънкайте глупоти, всички знаем коя е мафията и кои са във връзки с нея. Верно, че скандалът с Румен Петков поотшумя, и на това се надявате, ама не натискайте все още незараснала рана.
  А вашите респекти ги знаем. Преди две години нали здраво респектирахте корупцията като...раздавахте листовки против нея.

 10. 10 Профил на Kalitko
  *****
  Весело

  Партиините секретари пак да назначим,за да изпълняват решенията на пленумите на родната Партия...

 11. 11 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Мафията у нас беше създадена от най-старата терористична организация в света, в момента назоваваща се БСП.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13 Профил на Майор Михов
  *****
  Неутрално

  Другарю Михов не можа да изкараш и една седмица като министър и вече обърна плочата.С това и приключиха реформите в МВР.Да ни е честита новата 1971год другарки и другари/дедо Тодор/

 14. 14 Профил на Станишкаму
  *****
  Неутрално

  Станишка,вие сте държавата и законът.Не може законът да си служи с незаконни средства.Каква е разликата с мафията-и аз защо ли питам въобще?Няма толкова голяма лупа,дето да ми каже къде е границата между вашата власт и властта на мафията.

 15. 15 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  МВР да респектира мафията! Разбира се, прав е Станишко! Иска да каже МВР да респектира самото себе си! Проблем от огромно значение! Хихиххи!
  Защо се моткат и не свършат някаква работа? Само думи, думи, думи, думи! Латерни! Баси подигравката!

 16. 16 Профил на Делян Делчев
  *****
  Неутрално

  А какво е основанието подслушващото звено да е в МВР?

 17. 17 Профил на n
  *****
  Неутрално

  миков преди 2 седмици каза че в бг нямало мафия, а сега ще прави звено за борба с нея.
  как да му вярваш, а?
  сега ще смени имената на един два отдела, истинските босове и корумпирани служители и политици ще си го преместят в другия и българите ще преглътнат поредната доза обезверяване. преди си само си го мислех сега съм убеден - българите ще заживеят по-добре когато държавата българия престане да съществува

 18. 18 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Натискът,за който говори премиерът няма да уплаши бандитите.Само отнемането на паричните им потоци ще ги стресне и ще ги вкара в ъгъла.Тогава от самосебеси ще изчезнат групировките.

 19. 19 Профил на zmiq
  *****
  Неутрално

  ДОТИ и ДОИ трябва да бъдат извън МВР !!! Всякакви коментари са излишни !

 20. 20 Профил на zmiq
  *****
  Неутрално

  преди няколко години на МВР се даде прекалено много власт и затова се стигна до това положение...

 21. 21 Профил на zmiq
  *****
  Неутрално

  ако ДОТИ и ДОИ останат в МВР, то е излишно да се говори за каквито и да е било реформи - просто нищо няма да се промени и недоверието към МВР ще рефлектира върху правителството !

 22. 22 Профил на ЦЯЛАТА ПАРА ОТИВА ЗА СВИРКАТА
  *****
  Неутрално

  Поредната имитация на "рИформа".
  Ала-бала и безсмислени лакардии.
  Тотална немощ и инфантилност на управлението на политическата олигархия.
  ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ-ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН -
  колкото по-бързо,толкова по-добре/за обикновените българи,разбира се,не за управляващите,които без принуда няма да изпуснат властта/

 23. 23 Профил на Константин Дичев Зелени Балкани
  *****
  Неутрално


  Миков Не знаел много за организираната престъпност? Че какво правиш там бе Миков? Та аз знам много повече от тебе! Организираната престъпност г-н Миков е Триумвирата орел, рак и щука? Ха познай тази гатанка и ги вкарай в затвора и всичко ще се оправи. Давам ти и един джокер - орела можеш да го наречеш и на друга дневна граблива птица - Сооооо.....коооол. На турски е доган. Рака повече прилича на бобър, а щуката на язовец. Е, ееее и сега ако не можеш да познаеш подай си оставката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK