Реформите в здравеопазването и МВР - приоритети за парламента

Депутатите се събраха на първото си заседание след Великденската ваканция. В началото те почетоха с минута мълчание паметта на Иван Куртев, член на Националния вътрешнопартиен арбитраж на Демократи за силна България

© Велко Ангелов

Депутатите се събраха на първото си заседание след Великденската ваканция. В началото те почетоха с минута мълчание паметта на Иван Куртев, член на Националния вътрешнопартиен арбитраж на Демократи за силна БългарияУвеличаване на доходите, ускоряване на реформата в здравеопазването и МВР и осигуряване на условия за усвояване на средствата от еврофондовете са сред приоритетите на управляващите за новия парламентарен сезон. Това стана ясно на първото заседание на Народното събрание след Великденската ваканция. От опозицията пък констатираха, че управляващите вече са в предизборна кампания и поискаха конкретни действия в борбата с престъпността.


Опитът за ляв завой ще завърши с бедност и разслояване в българското общество, каза от името на ПГ на ДСБ председателят й Иван Костов. Причината за това, според него, е, че в момента в страната има висока инфлация, която ще създаде инфлационна спирала. В резултат "ще се появят още повече мизерстващи хора",
обясни Костов.


Приоритетите на ДСБ са свързани с промени в избирателните закони, които да "спрат купуването на гласове и изборния туризъм". Последният срок за това е краят на настоящата лятна сесия, посочи Иван Костов.
Като друг приоритет за парламентарната група Костов отбеляза усвояването на средствата от европейските фондове.


Ваканцията даде отсрочка на многото натрупани проблеми в държавата, но не даде отговори за тяхното решаване. Това каза от името на ПГ на ОДС председателят й Йордан Бакалов.


Бакалов посочи, че все още не се знае каква е конкретната причина нито за промените в правителството, нито какви са програмите на новите министри. Не е ясно каква цел преследва тройната коалиция с рокадите, които направи, допълни той.


Управлението на тройната коалиция доведе до покачване на потребителските цени и ново обедняване на населението. Това каза председателят на ПГ на "Българска нова демокрация" /БНД/ Борислав Ралчев.


Той заяви, че БНД ще продължи да алармира за макроикономическите опасности, които се крият в "популистките действия на управляващите". По думите на Ралчев неговата парламентарна група ще предложи намаляване на публичните разходи и в следващите месеци ще следи доколко правителството ще прояви воля при провеждане на политики и икономики, отговарящи на очакванията на гражданите.


Управляващата коалиция показа не на думи, а на дело политическа воля за подобряване ефективността на правителството. Това каза Пламен Моллов от името на НДСВ по повод началото на лятната сесия на 40-ото Народно събрание.


Моллов посочи, че "да бъде преодоляна кризата в държавността според НДСВ означава държавното управление да престане да държи гражданите в постоянен страх от организираната престъпност, от икономически неблагополучия, от липса на компетентност при усвояване на европейските фондове".


Продължава системният курс на дестабилизация на държавата и на българското общество, който тройната коалиция води. Това заяви от името на ПГ на БНС съпредседателят й Стефан Софиянски.


Според него няма как да бъдем оптимисти за тази парламентарна сесия, след като знаем как са завършили предишните сесии.


Лютви Местан заяви от парламентарната трибуна, че основният политически въпрос не е в хипотезата предсрочни избори, за каквито видно няма обективна необходимост, а в мерките, които ще увеличат социалната ефективност на властта. Под това се разбира политиката по доходите и политиката по заетостта, каза Местан от името на ДПС.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на shihan
    *****
    Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK