Милен Велчев: Ще има мащабна реформа по сливане на приходните агенции в държавата

Милен Велчев и Станимир Илчев

© Дневник

Милен Велчев и Станимир ИлчевНе може да се говори нито за разформироване на Агенция "Митници", нито за разформироване на Национална агенция за приходите (НАП), а говорим за много мащабна реформа по сливане на всички приходни агенции в държавата. Това е направено като стъпка в редица други държави. Това каза Милен Велчев, бивш финансов министър и народен представител от НДСВ, в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.


По думите му позитивните ефекти няма да се изпълнят в рамките на една година. На въпрос за това дали със сливането на двете агенции се цели отстраняването на директора на митниците – Асен Асенов, Велчев обясни, че най-малкият проблем би била оставката на Асенов. "Не може да се мисли, че целта е смяната на Асен Асенов", обясни още Велчев. По отношение на работата на директора на митниците Велчев каза, че лично той няма никакви съмнения в неговата почтеност. "Не съм сигурен, че решението за обединението на Агенция "Митници" и НАП може да бъде решено скоро, то може да бъде отложено за един недалечен етап, защото тази реформа е изключително сериозна за страната ни", обясни Милен Велчев и добави: "Дай Боже следващото правителство да успее да завърши този проект".


По отношение на увеличението на заплатите и политиката на правителството Милен Велчев каза, че "заплатите не трябва да растат по-бързо от производителността, защото рискуваме да се върнем 10-12 години назад". Според него преди да се вземе решение, че ръстът на заплатите трябва да се съобразява с линията на бедността, трябва да се види от какви фактори се формира тя. По думите на Милен Велчев има основание пенсиите да бъдат увеличени с малко по-висок процент от предвиденото, а заплатите в държавния сектор трябва да бъдат съобразени с намалението на администрацията.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на из интервю с бивш гръцки министър на външните работи
  *****
  Неутрално

  "Гърците трябва да разберат, че ако тези хора -- славяните от южна Югославия, не нарекат себе си македонци, тогава ще се разкрие ужасната реалност. Коя е ужасната реалност, която отбягват на всяка цена. Българи са. Въпросът, който трябва да си зададат хиперпатриотите гърци е дали е в наша угода държавата Скопие да се разпадне и една по-голяма България да има обща граница с една по-голяма Албания? Защото за това става въпрос".

 2. 2 Профил на Дебил
  *****
  Любопитно

  То сега ще почнем, ама няма да стане сега.Другото правителство ще я направи.Много мащабна ще е... И прочие и ала бала...
  Тоя Миленчо нещо много нахитря.
  Какво ли са намислили, че ни пускат димни завеси за риформи некаде си
  и някогиш?

 3. 3 Профил на Централна централизация
  *****
  Неутрално

  НАП да се обедини и с ХЕИ и с квото там друго дойде и после да я взривят тая агенция... барабар с наглите крадливи политици дето тя храни!!! Навсякъде по света социални, данъчни и пенсионни форндове са разделени и всяка администрация си пази клиентите. Сиреч който плати на данъчни не е задължително другите да знаят за него. Освен това самото ДДС си има компонент за централната държава и отделно за местната администрация. Сиреч когато пазарувам в Метро 1/3 от ДДСто да отива за НАП а другите 2/3 за община Младост да оправи улиците.... е затова и след 1000 годин БГ ще е същата кочина.... и от политици нема да мирясаме

 4. 4 Профил на до № 3
  *****
  Неутрално

  Драги ти като много хора в тази държава си компетентен по всички въпроси. Аз имам претенции да разбирам малко от данъци и данъчна политика, и бих ти казал, че в болшинството цивилозовани държави данъци и осигуровки се събират на едно място. За мита и акцизи е различно - някъде митниците са под обща шапка с данъци и осигуровки, а накъде са отделно.

  Решение за обединението им под обща шапка би следвало да се базира от конкретните практически и информационни нужди на държавата (например ако най-големите данъкоплатци се занимават с акцизен или международен бизнес, то от полза би било информацията за техните сделки и приходи да се анализира на едно място както от гледна точка на данъци, така и от гледна точка на мита и акцизи).

  Колкото до ДДС-то ти от Метро - явно не си запознат с механизма на този данък и не знаеш, че това дето го плащаш на Метро не е равно на това дето отива в бюджета. Дори напротив, може да се окаже, че държата трябва да възстанови ДДС на Метро. Много е трудно да се каже за това ДДС, дето си го платил в магазина, откъде (чрез кой точно търговец)ще влезе в бюджета, и отделно кой си ти, къде живееш, че да преведат пари на твоята община...

 5. 5 Профил на Колкото по по голяма, толкова по некадърна!
  *****
  Неутрално

  Има една държава Великобритания, в която митата и акцизите са под една шапка. И тая държава още не е фалирала.
  Какво ли ще рече това?

 6. 6 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Всички вкупом съгрешиха и ненужни станаха.
  Няма как старите к...и да оправят бардака.

 7. 7 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Упс,крадливото наркоманче пак ни дава акъл!!Радуй се,народе,пак ще има кльопачка за НЕКОИ хора!

 8. 8 Профил на Реформи по време на чума
  *****
  Неутрално

  Енусиазмът за реформи на ведомства и министерства може да се сравни само с трескавите реформи на Тато през последните
  3-4 години преди да си отиде.
  Тогава целта беше ясна - симулация на промени (прах в очите на по-големия брат) и създаване на условия за масов грабеж. "Реформите" успяха, както
  всички знаем.

 9. 9 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Пак реформа се задава! Поредната! И коя от коя по МАЩАБНА!

 10. 10 Профил на ахахах
  *****
  Неутрално

  Какво лошо е направил Велчев. Бил окрал държавата дрън, дрън та пляс. Ами какво да кажем за оня Костов дето направи от един ресторантьор банкер. Ами за Кирчеви, Джанков и Гад Зееви.

 11. 11 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  А че цъка белотче с баш-мафиоти на яхтичка в Монте Карло, нещо хубаво ли е?

 12. 12 Профил на dark horse
  *****
  Неутрално

  Врътна Миленчо една хубава далаверка с външният дълг, където ощети държавата с милиарди и му се услади. То нещо и строителството вече на върви та ...

 13. 13 Профил на Журналист
  *****
  Неутрално

  На Миленчо му е наредено да се изкаже.Темата е съгласувана.

 14. 14 Профил на виж го ти
  *****
  Неутрално

  Миленчо велчев хотелчев пак навири главица.При толкова тъпо населелие верващо че костов е крадец и верно на партията бсп как да не лапкаш.Тук заводче за керамични плочки в Ихтиман, там хотелче дето пречи на стрелбите на морфлота...бг простотията не може да си представи комисионните от връткането на дълга, но реве за/ ограбения от татко Велчев/ Балкан .

 15. 15 Профил на vanshen dalg
  *****
  Гневно

  abe na toia milencho miastoto mu e zad reshetkite a ne kadeto se namira v momenta.dokazatelstva za prestapleniata na tozi komunoid i prestapnik ima bezbroi,a te mi go slozili drugarite toia kradec da se pravi na expert.

 16. 16 Профил на tato
  *****
  Неутрално

  бе тия заради Дебелия ще разрушат държавата , пратете го някъде и готово

 17. 17 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Дали под една шапка или под отделни, ДДС-та, Метро, Макро, квото и да е в Б-Я Е и то стига, щом българи ще ръководят тихичко всичко е обречено. Корабът потъва още преди да е пуснат на вода с нечовешки колосални пробойни пак създадени от нечовеци, а някакви маймуноподобни примати!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 18. 18 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Всичко под една шапка - значи няма да може да се засичат различните постъпления. Сега поне, тъй като агенциите не си говорят, виждаме различни резултати и можем да си направим изводите. После всичко ще бъде нагласено до стотинка. Резултатът - на книга всичко ще е наред, но на практика - може всичко да е ометено.

 19. 19 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Освен това правенето на такава мащабна реформа година преди изборите ще доведе то това, че новото правителство няма да може да направи ревизия на сегашното...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21 Профил на В
  *****
  Разстроено

  Всичко с/у стабилността на икономиката е забранено с изключение на промяна на външния дълг-от долари в евро.-М.Велчев.

 22. 22 Профил на Цел №1
  *****
  Неутрално

  Основна цел на мафията е в държавата и в структурите да цари постоянен хаос и несигурност за да има по- дълго риба в мръсната вода

 23. 23 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Може пък един ден съвсем случайно държавата да заработи като такава, с други хора разбира се. И тогава наистина миленчо ще го видим в затвора. те някои работи стават ей така, изведнъж.
  Макар че въобще няма де се учудя, ако се случи с него същото, какт и с един бивш банкер и човек. който мислеше, че е господа в България. Знае ли човек какво ще решат отговорните другарчета зад гърба ти, докато ласкаво ти се усмихват. Неведоми са пътищата на Възмездието. Рано или късно все идва.

 24. 24 Профил на Цепелин
  *****
  Неутрално

  Г-н Велчев, преди се готвите и да ни баламосвате с велики дела, бихте ли свършили една дребна работица, заради която рискуваме да ни спрат и последните капки от кранчето на ЕС. Ако не се досещате, то припомням: ВЕДНАГА ОЩЕ ДНЕС ДА ЗАТВОРИТЕ Т.НАР. БЕЗМИТНИ МАГАЗИНИ, КОИТО Е ПО-ПРАВИЛНО ДА СЕ НАРИЧАТ КОНТРАБАНДНИ ЦЕНТРОВЕ ПОД ЖЕЛЯЗНА ДЪРЖАВНА ПРОТЕКЦИЯ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK