Над 160 подземни богатства са регистрирани през 2007 година

През 2007 г. в България са проучени и регистрирани запасите на 163 вида подземни богатства. Това показва националният баланс, представен пред правителството от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Сред откритията има 7 вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 14 вида метални изкопаеми, 75 вида индустриални минерали и 67 вида скално-облицовъчни и строителни материали.


Според справката експлоатацията на залежите през 2007 г. е в границите на заложените в работните проекти. При сегашните потребности на бизнеса в България обезпечеността с ресурсите е достатъчна. Изключение правят единствено нефтът и природният газ.


В сравнение с 2006 г. през миналата година има увеличение на добива на оловно-цинкови руди, лигнитни въглища, варовици за химическата промишленост, кварцови пясъци, суровини за производство на цимент, тухли и керемиди. В същото време намалява добивът на бетонитови глини, кварцити за огнеупори, природен газ, варовици за строителна вар и др., сочи справката на МОСВ.
Изпълнителният секретар на Българската минно-геоложка камара Петър Петров обаче опроверга някои от констатациите на министерството. Според него тъкмо при добива на оловно-цинкови руди през 2007 г. се наблюдава спад, а ръст има при добива на медта. Една от причините е, че държавата не издава нови концесии, въпреки благоприятните цени на оловото и цинка на световните пазари, обясни Петров. Основен фактор за увеличението на добива на лигнитни въглища пък е фактът, че са намалени мощностите на АЕЦ "Козлодуй", което е повишило натовареността на тецовете. Така през цялата 2007 г. имаше плавен и непрекъснат прием на въглища от парниковите централи, което беше благоприятно за добивната индустрия, обясни Петър Петров.


През 2007 г. са регистрирани общо 80 находища на подземни богатства. От тях 30 са за строителни и 19 за скално-облицовъчни материали. Находищата на неметалните изкопаеми са 10 и по 1 са на твърди горива и на медни руди. Регистрираните находища биха могли да бъдат много повече, защото над 100 заявления за проучване чакат одобрение от МОСВ, обясни Петър Петров.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK