За втори път родители се изправят срещу учителските синдикати заради стачките

За втори път родители се изправят срещу учителските синдикати заради стачките

© Георги КожухаровКомисията за защита от дискриминация ще заседава за втори път по жалбата на петима родители от София срещу лидерите на учителските синдикати към КНСБ и "Подкрепа" Янка Такева и Крум Крумов. Родителите смятат, че правата на учениците на безплатно образование са били нарушени по време на протестите на учителите от миналата година. В жалбата си те твърдят, че преподавателите са дискриминирали децата по образователен, семеен и имуществен признак. Родителите посочват, че им се наложило да преместят децата си в частни учебни заведения заради стачката. Те настояват Комисията за защита от дискриминация да препоръча промяна на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, която да задължава учителите да занимават децата и по време на ефективна стачка.


На предишното си заседание комисията изслуша аргументите на двете страни по жалбата. На днешното заседание трябва да бъдат разгледани доказателствата, които родители и синдикати ще представят в своя полза. Родителите пък трябва да са доказали, че се е наложило да преместят децата си от безплатни държавни училища в платени частни, както и какво им е струвало това. Ако това е последното заседание на комисията по казуса, решението трябва да бъде оповестено 14 дни след него.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK