Полицейският архив на Царство България е открит в Москва

Полицейският архив на Царство България е открит в Москва

© Велко АнгеловБългарските експерти, командировани в Москва за проучване на нашите документи, иззети в края на Втората световна война от съветското командване, са открили в руския военен архив, наследник на прочутия Особой архив, документацията на отдела за държавна сигурност на Дирекцията на полицията на Царство България за периода от 1925 до 1944 г. Това стана известно от изложението на председателя на Държавна агенция "Архиви" Боряна Бужашка на кръглата маса "Да върнем българските архиви у дома", организирана вчера от фондация "Свободна и демократична България". Пак там е открит е и архивът на българското военно министерство от 1939 до 1944 г. В резултат на извършената до момента експертна работа вече съвсем скоро ще бъде направено първото формално искане за връщане на документите, които до този момент са установени, каза Боряна Бужашка. Уточняването от българска страна какви документи искаме да си върнем е условие на руската страна да уважи искането ни. Много от материалите обаче са взети без разписки или друг писмен знак, което усложнява задачата и налага да се действа не само на експертно ниво, но и с политически и дипломатически средства от страна на президента и външно министерство. Около този извод се обединиха участниците във форума, сред тях и президентът ЖелюЖелев (1990 - 1997) и националният омбудсман Гиньо Ганев.


Още през февруари българското външно минисерство е изпратило нота до руското, в която учтиво намекнало, че начинът на вземане на документацията през 1944 "не предполага българската страна да е в състояние да конкретизира изцяло" искането си. Освен това не всички иззети документи се намират във фондовете на руското агенство по архивите, с което българската агенция има договор за сътрудничество. Архивът на Федералната служба за сигурност (бившия КГБ) например не е подчинен на агенцията, а се предполага, че точно там се намират протоколите от разпитите на българските регенти. Ако не ни предоставят описите на наличните документи, няма как да знаем със сигурност какво има вътре, коментира Бужашка.


Учреден беше обществен съвет, който ще подпомага институциите за връщането на архивите, в койтоо влязоха Желю Желев, Гиньо Ганев, историкът Стефан Дойнов, председателят на фондация "вободна и демократична България" Димитър Паница и журналистът от "Дневник" Христо Христов.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Историк
  *****
  Неутрално

  Я да видим какво са ни оставили другарите по оръжие от тези архиви?

 2. 2 Профил на Incandesce
  *****
  Неутрално

  Болшевиците са ненаситно гладни.Изначално и до безкрай.За всичко.За хляб;за история;за престиж... ... Те грабят всичко до което се доберат,независимо дали им трябва.Те са позор за човешката цивилизация.Затова трябва да стоим далеч от тях и земята,която ги е родила.

 3. 3 Профил на Gavril
  *****
  Неутрално

  От тези само на Христов вярвам, а за лицата Желев и Ганев нямам коментар.

 4. 4 Профил на Incandesce
  *****
  Неутрално

  Архиви и документи от всички възможни институти и институции,вкл.такива,толква отдалечени във времето,че би трябвало да са безинтересни за тях.Продукцията на военната ни промишленост-през последните 5 години до 9/9/44 ,50%от бюджета е отивал за военни нужди,без страната реално да е воювала.Златният резерв на държавата...!... ... ... Нали и днешните властници са приятелчета с Москва-защо мълчат?

 5. 5 Профил на тото
  *****
  Любопитно

  Чрез откарания ни в Москва архив, вероятно кагебистите са държали в шах доста партийни другарчета на високи постове в българската партийна и държавна номенклатура??? Щото е известно, че повечето от задържаните в полицията комунисти, са пеели като канарчета, след първия шамар......

 6. 6 Профил на до Incandesce
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с мнението ти, че трябва да стоим далеч от болшевиките, но да не забравяме, че земята, която ги е родила, е родила и св. Серафим Саровски например, както и безброй християнски подвижници и мъченици, избити от червените...

 7. 7 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  "Щото е известно, че повечето от задържаните в полицията комунисти, са пеели като канарчета, след първия шамар...... "

  Абсолютно вярно. Само че комунистическите издънки са нагли и безочливи и едва ли ще се засегнат, ако се покаже, че дядовците и бабите им са били лайна. Те (издънките) ондавна плюха в сурите на предците си, ставайки капиталисти.

  Интересно е да се отбележи, че Царство България никога не е било де юре във война със СССР. С Великобритания и САЩ, да. С СССР, не, макар че СССР е водел необявена война срещу България чрез еничарите си от български произход. Та с какво право СССР е откраднал български документи?

 8. 8 Профил на Inc...
  *****
  Неутрално

  Към №6: "Земя" използвах по скоро като фигура.Иначе след азиатския комунизъм,Руснаците най-много са изстрадали от тази чума на съвременното общество.

 9. 9 Профил на Inc...
  *****
  Неутрално

  Наскоро гледах док.поредица за времето от 1917г.в Русия.Във филма са се подписали известни руски историци.М/у1918 и 1922,т.е. докато `вождът` е жив са избити 13,5 млн.руснаци!Казваше се `Ленин-живя,Ленин е жив,Ленин ще живее`.Днес не ни разстрелват буквално,но пак умираме без време!Тази проказа на ХХ век трябва да се отскубва от корен!

 10. 10 Профил на В
  *****
  Любопитно

  Като гледам състава на българската комися съм настроен песимистично за изхода на занятието.Не се знае точната договорка м/у държавите. А що се отнася до руския комунизъм си спомням един филм - Русия , която ние загубихме.Това е руски филм. Гледах го ефир 2.Там много от нещата придобиват друг смисъл!

 11. 11 Профил на Виденов
  *****
  Гневно

  Мръсни КОМУНЕТА, всичко разграбиха съветските партенки-окупатори!

 12. 12 Профил на хамалин
  *****
  Неутрално

  да...
  ще почне да става ясно що за тип е бил тодор и какво му се е случило на гешев...
  но има много ако

 13. 13 Профил на Борис
  *****
  Неутрално

  Арпивите наистина са занесени за се държат всички уж комунисти в Блъгария след 9.9.1944 год в шах.Малко са били като Трайчо Костов скочил от третия етаж на Дирекцията на полицията за де избяга.
  Това че човес след един голям лабут започва да говори и това което не е било е естествен ефект.Не трябва да ни прави впечатление.И аз си признах неща дето не съм ги и мислил и после ме пратиха малко да си почина насам натам.Това че ни лъжат че са били твърди като стомана,пардон само Старин е бил стоманен.Другарите са били били от меко желязо,но все пак железни.Чели ли сте пиесата на Г.Марков " Комунисти" много точно писатуля описва
  поведението на "комунситите" по време на разпити.Той е бил допуснат до архивите на КДС и от там е прочел неща забранени за обикновения читател.Главното лице и Гешев в пиесата и тя бе спряна защото показваше
  полицая Гешев в много интересна светлина,
  а комунистите като слаби и мекушави хора.

 14. 14 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  О, във втория параграф на тази статия има чудна грешка на първия ред! Че е „серство“ си е серство, ам защо „мини“, то си е макси!

 15. 15 Профил на ponaznaivast
  *****
  Неутрално

  Ей сегичка руснаците ще ни внесат нови проблемчета,щото ще стане ясно колко визши партийни кадри след 9-ти са били мижави пионки на Гешев.Целия позор ще лъсне като бял ден.То поизмряха старите,но синове ,внуци,племенници и племеннички си ни управляват и сега.Родовете ,фамилийте не се сменят във властта,само имената на предтавителите са такива ,че да не се усеща и лека полека се замазва историята.Добре,че чат-пат хората се посъбирват ,па си пийнат па се похвалят ,па си споделят кой кой е ,къде кога с коя и кой са правили това онова,колко са силни,кой познават и ще уреди със сигурност оная работа и т.н.
  Чиста българщина в най-уродлив вариант.Затова ,ако има кранче и въздуха биха ни спряли.

 16. 16 Профил на ponaznaivst
  *****
  Неутрално

  Комунизмът е еврейска идея,привнесена в идеализирана форма с цел като се приложи нерентабилен икономически модел в ръцете на определени хора да попадне огромния суровинен потенциал,с който да разполагат след неплащането на кредитите,които руския мужик е взел и неусетно заробен.Не случайно и Хитлер и Сталин са били на нож с еврейте.Не обикновените хора от тях,а олигархията им.Просто не са приемали в параноята си някой да има по -голяма власт от тях.Идеите за световно господство са точно изкопирани от "богоизбраните" и въпросът не е кой кого ,а кога най-после.Проблемът обаче идва с жълтата раса,неслагана достатъчно дълго в сметките.

 17. 17 Профил на Диригент
  *****
  Неутрално

  Най-добре ПЯ Тошко от Правецъ......

 18. 18 Профил на  da zivee KPSS i BKP
  *****
  Неутрално

  Всички сте прави,ама кой ви слуша,нека комуноидите сега да кажат,още ли вярват,че Съветския Съюз е освободил България от фашистите,идиоти такива.колко много идиоти все още има в посткомунистическа България.А пъ този мръсник Г.Ганев какво се пише на .....не знам си какъв,като стопроцентов комунист и мръсник. Както са окрали полицекските архиви,така окрадоха цялата страна,а което не можаха,бългхарските комунистически копелета им о дадоха наготово,изроди такива.

 19. 19 Профил на ANTIKOMUNIST
  *****
  Неутрално

  tozi degenerat Jelio Jelev 6TE E PURVIA SUDEN OT NARODEN SUD KATO PREDATEL VINOVEN ZA NACIONALNATA KATASTROFA-TOI VKARA VSI4KI KOMUNISTI I KRIMINALNITE GNIDI OT DC I KGB VUV VLASTA

 20. 20 Профил на до христо христов
  *****
  Неутрално

  Г-н Христо във Вас ни е надеждата.Всички други ще бъдат изпратени само с една цел-да се провери дали за някой от бившите или бащите на сегашните комуняги има данни кои са били агенти на полицията,или как са предавали своите на разпитите.Те отиват с цел да открият и унищожат документите,а не да ги покажат на обществото.Колко ли кирливи ризи ще лъснат отново вкл. и за др.Янко.

 21. 21 Профил на до комисията
  *****
  Неутрално

  ВМнимавайте за дара на Данайците.Ще има и доста фалшификати.

 22. 22 Профил на Inc...
  *****
  Неутрално

  Какви комисии,какво договаряне.ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО -ДА СЕ ВЪРНЕ-НЕЗАБАВНО! И Русия-на позорния стълб!Значи,отивате при крадеца,който тотално ви е ограбил и започвате да го молите.А той отговаря:Може би,едва ли не,някой ден,при определени обстоятелства,зависи какво съм сънувал,ако съм в настроение...и вие чакате да благоволи, евентуално да ви повърне нещичко... Русия продължава да няма нищо общо с нормалните човешки и междудържавни отношения.Затова-в ъгъла и пълна изолация от уважаващите демокрацията държави./Не,че го вярвам!/

 23. 23 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  КАКВО ЩЕ НИ ПОДНЕСАТ ОТ МОЖЕ БИ И ТАМ СЕЛЕКЦИОНИРАНИТЕ АРХИВИ.МОЯТ ДЯДО НА ВРЕМЕТО МИ КАЗВАШЕ,ЧЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ШУМКАРИТЕ//ДЯДО МИ ГИ НАРИЧАШЕ АЙДУЦИ // СА БИЛИ АГЕНТИ НА ГЕШЕВ,//ПАРТИЗАНИ СТАНАХА ДОСТА СЛЕД 09.09.1944 ГОДИНА// И ГЕШЕВ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ Е БИЛ ИНФОРМИРАН ЗА ДЕСТВИЯТА ИМ.САМО НА ГРУПАТА НА ПЕНЬО ФАЗЛОВ ЛЕВАНЕВСКИ НЕ Е БИЛА ПОД КОНТРОЛ.

 24. 24 Профил на REALPOLITIK
  *****
  Весело

  Голям праз, какво ще излезе, че бай Тошо е бил доностник на царската полиция. В по-нови времена това се оказа нещо обичайно.
  Нищо ново под слънцето!

 25. 25 Профил на от Камен Ангелов гр. Пловдив тел. 640633
  *****
  Неутрално

  Много ругатни се изсипаха,много помия се изля връху главите н а горките комунисти Жалко за всичката им преданост саможертва Жалко за Лиляна хубавата девоика хванала пушката за да брани правдата да се бори да има хляб работа училище лекар за всеки Сега бездуховни хора рогаят отричат зачеркват това велико чуство наречено правда Та що захора сте Вие .Много си мисля ,че сте стадни животни след като подкрепяте хулите на тия който клаха народа както и турчин не го е клал Какво безумие коква чутовна нелепост кокво кущунство момичето Лиляна беше заличена за поколенията като на неино място беше нречена улицата на името кн. Мария Луиза тая която е жвела в дворците и нее вършила нищо друго освен да присъства на журове където е флиртувала с офицери и наи често е била пощипвана от тях подупето Така ебезумци с делата си и стова което пишете развращавате поколенията омъскарявате най - светлите идиали на човека Не съдете за комунистите по миналата и днешната номенклатура те нямат нищо общо с онова поколение което изповядаше идеала и се опита да го претвори вживота Това поколение беше велико и няма сила нито молив който да заличи неговите дела

 26. 26 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  Ха ха! Нима? Къде другаде да са полицейските архиви на царство БГ? В Лондон евентуално? Или в Париж?
  Аман от тая Русия!

 27. 27 Профил на читател
  *****
  Неутрално
 28. 28 Профил на Човек до Камен
  *****
  Неутрално

  Камене, Камене, заблуден ли си, стар ли си, късопаметен ли си, не знам и не ме интересува, човече. Какво се опитваш да ни кажеш, че истинските комунисти ги избиха още тогава? Това и 5 годишните го знаят. Как да не ги хули народа, като 60+ години го грабят твоите комунисти. Дали се наричат комунисти, каратисти, машинисти никой не го интересува. И щом сами се наричаха комунисти, хората няма как да не говорят против комунистите, а не против каратистите. Така че жалвай се на гадните номенклатурчици, че са откраднали името на горките комунисти-идеалисти.

 29. 29 Профил на То ще има огромно пищене май
  *****
  Неутрално

  повече от днешните пишман "демократаи", ама....всичко по реда си!

 30. 30 Профил на donosnok
  *****
  Неутрално

  Досиетата на Пирински,Станишев,Първанов,Луканов,Младенов и др. са открити и се намират в Москва.

 31. 31 Профил на е
  *****
  Неутрално

  Абе,поне копия от архивите да ни дадат тези мерзьавци,то че няма да дадат всичко важно е повече от сигурно. Камене,каква Лиляна бо говедо такова,болшевиките избиха ститици български комунисти в Съюза,вкл. и Кръстьо Раковски,Петър Искров ,а други хиляди изпратиха в лагерите,бре каменна главо,вземи та се обеси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK