Църковно-народният събор настоя за предмет "православие" в училищата

Митрополит Йосиф

© Анелия Николова

Митрополит ЙосифУчастниците в Църковно-народния събор на Българската православна църква (БПЦ) смятат, че времето за въвеждане на предмета "Религия-православие" в редовната програма на българското училище отдавна е назряло, съобщи БТА.


Комисия, определена от форума, в която влизат русенският митрополит Неофит, митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф и говорителят на събора отец Ангел Ангелов, представи официалната позиция за хода на разискванията.


Делегатите са се обявили против извънбрачното съжителство, стана ясно от изявлението. Съборът е подкрепил запазването на семейната институция като благословена от Бога и създаваща благоприятни условия в семейното огнище за отглеждане и възпитаване на децата. В своите изказвания делегатите са изразили безпокойство от множеството прояви на вредни увлечения сред младежта като "невъздържана употреба на алкохол, зависимост от наркотични вещества, появи на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние".


По време на работата си форумът е приел 33 от общо 242 члена на устава на БПЦ . Следващата сесия на събора е насрочена за октомври. Тогава ще бъдат разгледани въпросите, свързани с финансово-стопанската дейност, състоянието на БПЦ и социалния статус на българските свещеници.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Но те вече отдавна са приели православието в Бг училищата! Отрочетата пият, пушат като комини, бият се, скубят се, онодват се едно друго, крадат!
  Съвсем като пресвятите ни духовни пастири - владици! Личният пример е важен фактор за разпространението на православието! Амин!!!

 2. 2 Профил на kosio
  *****
  Неутрално

  ПБЦ да се замисли как да спре да отблъсква и да започне да привлича!

 3. 3 Профил на ortodox
  *****
  Неутрално

  не само да се изучава православие, а да се добави като национален символ православният кръст

 4. 4 Профил на хаокарапора
  *****
  Неутрално

  Милите...защо забравят че,не сме верска държава,и нека както споделя 1 изказал се,да си оправят собствените служители от горе- надолу и после да дават тон.А и 21 век,сме, какво да правят "бедните"атеисти?
  Ега, ти лицемерите!

 5. 5 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Отначало планираха предмет Религия, сега вече е Православие, а на нас ни трябва просто Вероучение. За да ни понаучи да вярваме в Господа, т.е. в доброто. Тогава и законите ни ще заработят в добра човешка среда.Защото сега ,те законите колкото и да са добри , се мъчат да работят, в тази враждебна на тях среда, аморална, нечестива , дебелашки-материална и биват отхвърляни от обществото. Обществото не различава доброто от злото. Няма мярка за добро, няма отправна точка. Обществото ни сички хитрува, търси не което е законно, а кое не е незаконно.
  Трябва ни вяра, т.е. вероучение.Така както е било преди 9.9.44г. преди да ни освободят от Вярата. Нам ни трябват не история на религиите, или дори история на православието. Знанията по история не са знания по морал.Доказваме го вече 70 г.

 6. 6 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Ако въведат подобен предмет, лично ще ЗАБРАНЯ на детето си да стъпва в часовете. Докато тези шопари от църквата не престанат да се кичат със злато, да търгуват със земи и гори, да доносничат на властта, да драпат със зъби и нокти за имоти и власт, да лицемерничат, докато пушат, пият, крадат, правят секс със себеподобните си. Докато не престанат да лъжат лековерните хорица, че могат да изкупят греховете им срещу някакво заплащане. Докато не седнат и не обяснят на детето ми как така "освещават" войската, когато една от божиите заповеди е да не се убива - следователно всякакъв вид войска е против техния бог. Докато не престанат да продават църковни титли на мутри и престъпници. Разпасани лицемери от най-долен тип.

 7. 7 Профил на ББ
  *****
  Неутрално

  Абе, Петроф, ти си голям смешник. Някой си щял да учи друг на вяря. Няма такова нещо, има промиване на мозъци. А формулката: Вяра=Вероучение е просто бисер. Вярата, Петроф, по-скоро е инстинкт, съществуващ у всеки. И няма съвършено нищо общо с инструментариума за контрол, наречен "религия". Нито с организацията, създадена да го упражнява - църквата.

 8. 8 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  ПетроФ,съгласен съм с тебе.Трябва ни наистина ВЕРОУЧЕНИЕ.Трябва наистина да по-могнем кой с каквото може на СВЕТАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!Искам само да добавя,че трябва да сме толерантни към другите ,,вери".

 9. 9 Профил на ББ
  *****
  Неутрално

  Абе, Петроф, ти си голям смешник. Някой си щял да учи друг на вяря. Няма такова нещо, има промиване на мозъци. А формулката: Вяра=Вероучение е просто бисер. Вярата, Петроф, по-скоро е инстинкт, съществуващ у всеки. И няма съвършено нищо общо с инструментариума за контрол, наречен "религия". Нито с организацията, създадена да го упражнява - църквата.

 10. 10 Профил на Кадаиф
  *****
  Неутрално

  Чудя се кой е най-богоугодният начин да им тегля една стоичковичка...

  Да си отглеждат стадото сами. Какво набъркват държавата в щенията си, че пък и училището... Прищяли им се невинни детски душици. Научили се от векове да живеят на празноглавието на стадото и сега кво? Държавата да им подсигури материал.

  Имало било "невъздържана употреба на алкохол, зависимост от наркотични вещества, появи на насилие, грубост, недисциплинираност, незаинтересованост към учебния процес, изпадане в безпътица и отчаяние"...

  Ами аз пък мога да искам да забранят църквата изобщо и то много по-аргуменитирано: По комунистическо време, когато църквата беше пратена в трета глуха нямаше нито наркомани, нито убийства и блудства, нито се напиваха ежедневно младите... моралът и духовността бяха къде по-високи. А откакто църквата бе извадена от там - глей кво става. Очевидно е, че за всичко тва е виновна БПЦ - корелацията е желязна, следователно всички божи наместници трябва да бъдат натирени в казана за да се възстанови духовността.

  Баси наглостта! Една институция основана на лъжи, фалшификации и липса на всякакъв морал, сега да претендира, че само чрез нея може да се стигне до духовно извисяване на човека. Ба си безочието да се опитваш да убеждаваш, че мМоралът, културата, възпитанието са изключителен превогатив на църквата и то не на коя да е, а на православната.

  Да се чуди човек, как и дядовците ми, които бяха интелигенти и родителите ми - също, и аз и жена ми и нейните родители, и децата ни... сме станали културни и възпитани без да сме религиозни.

  А може ли всички вярващи задължително да учат атеизъм а?  Море де пуста дреновица...

 11. 11 Профил на Йовчо
  *****
  Гневно

  Тия вмирисани ченгета и далаверджии що не си ...

 12. 12 Профил на Майната им!
  *****
  Неутрално

  Който е виждал поповете когато се "поотпуснат" знае, че си заслужават майната.

 13. 13 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  Аз съм атеистка, не вярвам в господ, но съм възпитана от родителите си да не крада, да не лъжа да зачитам правото на всички да си вярват в която релогия си искат, стига да не отнемат правата на мен и другите, да уважавам възрастните, да съм вежлива и коректна и др. такива. А светите отци, дето каконът ги задължава да са добродетелни станаха търговците и печалбарите в храма, биха се за свещоливници, изпродадоха църковни имоти, дори на Шипка, целуват ръка на вампира Симеон Борисов.

  Никаква религия в училище, ние сме светска държава, църквата да си управлява в черквите и манастирите!
  Ако искат да ги уважават в обществото, да направят приюти за наркомани, бездомници, да просвещават неграмотни, да възпитават в световните ценности.

 14. 14 Профил на z
  *****
  Неутрално

  това,че българските свещенослужители в голямата си част са противни на вярата,то това не означава,че няма Господ.нали,ако не харесвате бг футбол,това не означава,че навсякъде го играят грозно

 15. 15 Профил на ЦРУ и МВР
  *****
  Неутрално

  За "православие", "кривославие" и т.н. може да говорим когато изхвърлят от църквата ВСИЧКИ ченгета.
  И да не се забравя: църквата и държавата нямат нищо общо!
  Иначе ще се получи "Православна Република България"/или Болхария?, както има "Ислямска република .....".

 16. 16 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Абе келеши евангелистки,какво правите тук? Я марш из еретическите ви сборища. Атеистите да си пишат за атеистките им неща, как да се изгорят най-добре 20 хил трупа в крематориума или колко лагеристи ще измрат, ако ги залеят с ледена вода в Колима. Ще си расъждавате върху "Моята борба" и тезесите на Ленин.
  Костовистите, дето издигнаха евангелистки пастор за президент, марш в мрака на историята. Като бесни кучета заръфахте църквата и резултатът е налице - 2% на изборите.

 17. 17 Профил на Така де
  *****
  Неутрално

  Не е ясно защо атеистите така злостно се нахвърлят върху вероучението? Какво толкова ще повреди то мозъците на децата? Може би с това, че ще разберат каква е основата на християнската култура и ще научат Божите заповеди, които са основен морален закон за целия цивилизован свят?
  По-добре ли е Азис и пр. "месии" да ги учат на "морал"?

 18. 18 Профил на келеш до др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Др. иванов, ти за вярващ ли се имаш, щото по приказките не ми приличаш на смирена овчица, много се палиш по глупости.

  Тезата ти, че ако не вярваш в господ, заначи вярвап в Хитлер или Ленин е примитивна, достойна за безмозъчно, което може да се манипулира от хитрите и лукави попове.
  А просто умният човек вярва в себе си и възможностите си и се бори с държавата ( и религиозните институции) за да успее в този живот.

 19. 19 Профил на Охооо, каскета др. Иванов изпълзя
  *****
  Неутрално

  Абе, каскетино аграрен месемврийски,
  аре бегай с Гоце да запалиш свещичка в храма, лицемернико!
  Никога няма да забравя кадрото как на Коледа още през 1989 година комунягите напълниха храма начели с великият хуманист и смирен вярващ Добри Джуров.
  Намерил кой да се обажда....

 20. 20 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  Естествено, че съм вярващ, но не от най добрите, още не съм стигнал до обръщането на другата буза.

  Естествено, че комунистите ще са в църквата. Бог е изкупил всички. Ще се разкайват и ще се връщат в православието, та ушите им ще пукат. И апостол Павел е бил от най-големите гонители на Христовата църква, пък се осъзнал. Само за вас изроди евангелско-католишки-костовистки-атеистки покаяние няма.

 21. 21 Профил на keen
  *****
  Неутрално

  Мястото на религията е в семейството, църквата и всеки вярващ, но като отделен учебен предмет тя няма място в училище!
  Вяра не се учи. Тя е прекалено интимно преживяване за човека.

 22. 22 Профил на до 17
  *****
  Неутрално

  Яяяяя, пак някой не е разбрал.
  Предметът "Вероучение" няма нищо общо с предмета "Религия"

  В часовете по "Религия" децата изучават религиозните религиите по света, които често са преплетени с изкуството (което е част от духовния живот)
  Разбира се, че децата, които после ще пораснат, трябва да познават основните религии : древни (гръцката, римската, египетската)и съвремените (в смисъл - изповядвани в днешно време). Това знание ще има и практическо приложение, например, ако посети някоя ислямска държава, ще се държи в обществото, така както повеляват тамошните обичаи, базиращи се на исляма, ако и да не е съгласен тях.

  А в часовете по "Вероучение" ще повтарят като безмозъчни молитви, а след като по химия, физика и биология изучават структурата на Космоса, ядрото на веществата и оплождането на клетката на живото същество, те ще се озадачат, че там някъде горе има един старец с дълга брада, който за 5-6 дена създал ЦЕЛИЯ свят, а след това направил от кал един льохман, пък после го оперирал, извадил му реброто и направил жената. Ужас

 23. 23 Профил на автор
  *****
  Неутрално

  като са толкова принципни защо не порицаят станшев за лошия пример?

 24. 24 Профил на съавтор
  *****
  Неутрално

  Или Гоце задето излъга?

 25. 25 Профил на hahum
  *****
  Неутрално

  Е, сега разбрах що намалиха наполовина участието на миряни на бъдещите Църковни събори - да имат време да преподават православие в училищата, заради същото изгонват и онези от богословските.

 26. 26 Профил на Кадаиф
  *****
  Неутрално

  До #17 (Така де),

  Айде да не се обиждаме. Човек може да вярва в бог и без да е религиозен. Лично на мен не са ми нужни посредническите услуги нито на християнството, нито на 'даизма, нито на исляма. Не значи, че като съм гневен на дадена религия, съм атеист.

  Това първо. И второ: Както казах по-долу, докато живеехме в условията на отречена църква през соц периода, да не би да се израствали наркомани, пияници, разбойници и всякаква друга измет без морал и възпитание? Моралът и възпитанието не е прерогатив на религията. Това са общочовешки ценности. Не ми е нужна религия за да съм човек. Но че на религията са й нужни послушни овчици - няма спор. Иначе тя умира.

 27. 27 Профил на Havel
  *****
  Неутрално

  Е, сега разбрах защо намалиха наполовина участието на миряни - да вървят да преподават православие в училищата, щото клириците немат време - требят.

 28. 28 Профил на do 26
  *****
  Весело

  "Човек може да вярва в бог и без да е религиозен." За пръв път чувам подобно твърдение,
  А за това какво е прорасло през атеистичния период не е нужно много да се убеждаваме - огледайте се само.

 29. 29 Профил на др.
  *****
  Неутрално

  "Моралът и възпитанието не е прерогатив на религията."

  Интересно, в този вестник, същите хора, когато се заговори за възпитание и морал, веднага надават дежурният си боен вик: "А къде е църквата.Защо поповете си висят в манастирите, а не са в училищата" Но когато се обсъжда поповете да влязат в училиката, същите тези, опищяват:"Поповете са си седят в манастирите. Училището е светско".

  А в една евангелистка книжка, "Българският културкампф" издадена през 1933 г. се казваше следното: "И българите и сърбите са еднакво безбожни, но за разлика от сърбите, българите са и богохулни".
  Така че, тези които се пишат атеисти не са такива. Атеистът си седи кротко и не се интересува от религия. Тези тук са богохулници.

 30. 30 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Винаги съм се учудвал както на православния (католическия, протестантския, ислямския) фундаментализъм, така и на атеистичния (колкото и странен да е изразът!) фундаментализъм... Някои хора са готови да не пращат децата си на училище, да правят протести и митинги, да гонят попове със сопи и пръти само и само децата им да не чуят например историята с Христос и покаялия се грешник или притчата за богаташа и бедния Лазар. Това по въпроса за въвеждането на предмета "Провославие" (или "Религиознание" в училище.

  Що се отнася до свещениците, у нас (не без основания!) битува схващането, че свещениците и лицата от църковния клир трябва да бъдат някакви безгрешни висши същества, бегреховни, без никакви недостатъци, абе едва ли не светци! А то естествено, не е така - и те са хора като нас, само че натоварени с по-особени функции и задължения. Което не означава, че сред тях няма някои, които обичат да си посръбват, или някои, които си гледат търговийката, а не храма и енорията, или пък някои, които се заглеждат по млади девойчета. И тук е нашата задача като миряни, а и като граждани да изобличаваме и порицаваме подобни хора. Но трябва ли поради такива свещеници да закриваме цялата Църква, както някои тук настояват? Ако хванат някой прокурор с подкуп трябва ли да закрием цялата прокуратура? Или ако шефът на КАТ е корумпиран, то трябва ли да престанем да спазваме правилата за движение?
  И още нещо – стига с тези заучени фрази „пияни попове, обкичени със злато, алчни за пари, правещи секс наляво и надясно...” Кажете кои са тези попове? Къде са? Какво точно са направили? Защото е много лесно така, с лека ръка, да се хвърлят безпочвени обвинения!

  Бих искал да кажа и няколко думи относно твърденията (за съжеление, отново не без основания!), че БПЦ не е на мястото си, че не взима отношение по наболели въпроси и проблеми. Според учението Църквата е богочовешки организъм, т.е. Църквата е Бог и хората. А само една малка част от хората са свещениците, останалата сме ние, миряните. А ние сме обърнали гръб на Църквата (да не кажа и по-тежкото - на Бога). Е тогава с какви очи можем да претендираме свещениците да са обърнати към нас и нашите проблеми? И как да чуем църковна проповед или свещеник да обяснява за какво става дума в Библията и какво означава жертва, като ние не посещаваме църквата и искаме Църквата се стои далеч от домовете и училищата ни? Всичко това прилича на държавата - нали знаете израза "Всеки народ си заслужава управниците"? Ами каквито сме ние, такива ще ни бъдат и свещениците.

  И последно (че май се поотплеснах ) – по повод на думите на някой от форума, че „по комунистическо време, когато църквата беше пратена в трета глуха нямаше нито наркомани, нито убийства и блудства, нито се напиваха ежедневно младите... моралът и духовността бяха къде по-високи.” На това мога да отговоря само с едно изречение – ами вижте къде сме сега и как сме я втасали! Все пак една голяма част от днешните хора, а и и техните деца са отрасли и възпитавани в комунистическо време.

  Приятна вечер на всички!

 31. 31 Профил на Pop Krystio
  *****
  Неутрално

  Нека тези ченгета, които влезнаха в църквата да я оставят на българския народ. Един народ без вяра и ценности е нищо. Затова комунистите унищожиха българската църква.

 32. 32 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  """Участниците в Църковно-народния събор на Българската православна църква (БПЦ) смятат, че времето за въвеждане на предмета "Религия-православие" в редовната програма на българското училище отдавна е назряло,"""

  Времето за разделяне на църквата от държавата е това, което отдавна е минало. То бива ретроградност и назадничавост... Тъкмо се отървахме от една задължителна религия, марксизма-ленинизма, и сега искат да нахендрят децата на друга религия. Тъпа идея.

  """Делегатите са се обявили против извънбрачното съжителство,"""

  За щастие, времето, когато папищаците са можели да дават тон в живота на хората, отдавна е минало. Обявили се били против? Хубаво. И?

 33. 33 Профил на до 30
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на ех че весело!
  *****
  Весело

  Настоявали за религия в у-ще? Ох какви сладурчета!

  Че като са толкова загрижени поповете, къде бяха досега, та не събраха децата в неделни църковни училища с атрактивно обучение по вероучение, а?

  Ми много просто - не могат.

  Защо толкова драпат да стане задължително в училищата и то още от първи клас?

  Щото са некадърни, никой не ги бръсне и за слива и не са в състояние да привлекат хората в църквата освен по Великден.

  Патриархът пожизнен, против извънбрачното съжителство...
  Абе тия в кой век живеят?! Определено не е 21-ви, ама май и 20-ти не е.

 35. 35 Профил на борко до №34
  *****
  Неутрално

  "Че като са толкова загрижени поповете, къде бяха досега, та не събраха децата в неделни църковни училища с атрактивно обучение по вероучение, а?" - Чакайте малко! Тук се чуват мнения за закриване на БПЦ, не искат дори един час по вероучение, не искат дори съществуването на Църквата, вие настоявате за неделни училища!

  "Щото са некадърни, никой не ги бръсне и за слива и не са в състояние да привлекат хората в църквата освен по Великден." - Вижте, свещениците не са рекламни агенти! Църквите не са молове с неонови табели, рекламиращи литургиите! Че свещениците ни не са направили достатъчно, за да доведат хората в църквите е вярно, но това е половината от истината. Другата част е, че хората не ходят в църквите.

 36. 36 Профил на Недомислени идеи на глупави хора!
  *****
  Неутрално

  Като малък учех в Италианския Лицей в Горна Баня, там имахме предмет Благонравие. В първи клас го учехме без учебник, класната ни учеше как да сме добри, което е прекрасно. От втори клас обаче предмета започна да се изучава по чисто нов учебник, който представляваше кратък преразказ на Библията, с елементи на разсъждение и с картинки. Беше написан специално за въпросното училище, вътре се наблягаше много на сюжетната линия на Библията, и рядко имаше написана конкретната поука. И така предмета още се казваше Благонравие, но приличаше повече на Вероучение. Имахме в класа едно момче, мюсюлманин, който учеше въпросния предмет наравно с нас, и не можеше да разбере защо му се налага да учи нов завет, когато неговата религия не го признава. Според мен по-важното е децата да се научат на добрина и именно на БЛАГОНРАВИЕ. Другото е компулсорно налагане на дадена религия, което ще отврати децата от нея - когато нещо се учи в даскало, за децата то е тъпо и скучно, и така ще бъде винаги. Номера е така да им се представи, че да им е интересно. А това не знаят как да го направят нито отчетата от БПЦ, нито изчерпаната ни вече образователна институция, градяща се върху години некадърност, капсулирана и неспособна да се справи сама със себе си. А и часовете по религия ще са поредния час от типа на музика, рисуване и т.н., които са полу-свободни защото например учителя е добър и пуска този на който не му се седи, за да не шуми.
  Аз лично съм религиозен, но по мой си начин. Вярвам в това че има Бог който да ни помага, но той не е в църквата. Църквата е институция за събиране на пари. Въпреки това понякога отивам да си запаля една свещ, ей така, за здраве. Със същия успех обаче мога да си я запаля и в джамия, и в синагога, и на улицата. Свещта си е свещ където и да е, Бог може да ни чуе молитвата навсякъде, просто тук разполагам с православна църква и затова я паля в нея, надявам се че се разбира какво искам да кажа.
  Мисля че всеки трябва да е свободен да избира религията, която ще изповядва, и нейната форма. По-важното е децата да станат добри. Да се използват елементи от християнството за тази цел е добре, но не и да се превръща във вероучение, защото може да се накърни на някое дете (чужденче обикновено, но не задължително) достойнството и то да се чувства по някакъв начин различно заради религията си, а децата, знаете, са жестоки и няма да го оставят на мира. А това си е нарушение на Конституцията.

 37. 37 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  А като се оплаквате от православието вижте какво мислят евангелистите за обществото, църква, държава и семейство:

  Та, като заговорих по горе за "свободна воля": Религията на свободната воля казва, че няма значение човек как е живял. Когато човек поиска може да се спаси. Но Християнството с подкрепа на Словото се противи на тази нова религия. Защото Словото проповядва за: пълната поквареност и робство на волята на човека в следствие на адамовия грях и нейната неспособност да търси Бога по какъвто и да е начин; така покварената воля на човека се бунтува винаги срещу Бога търсейки да върши зло. Човек се обръща към Бога единствено, когато Бог в своята милост и предначертан преди вековете план, промени поквареността на човека и го привлече за свят живот.
  православието силно разграничава църква , държава и семейство . Трите главни институции. православието се води от държавните закони, които на свой ред са антибиблейски, но много добре замаскирани под части на Божия закон. Само ,че всяка една от трите институции: Семейство, Църква и Държава, както и всяка друга власт е длъжна да се покори на Божия Свещен Закон.

  Като край на поста ми , но не като крайна причина ще сложа и Десятъка. Православието отхвърля десятъка. В някой части на страната напълно, а в други частично. Всъщност няма значение дали е напълно или частично - факт е ,че отвърля писаното в Малахия 3:7-12. Което пък води отново до първата причина която написах - неприемането на Божието Слово като истинско, окончателно и непогрешимо.

  http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?t=628&postdays=0&postorder=asc&start=30

 38. 38 Профил на А къде е гражданското ни общество и профсъюзите ,сред "оздравителните процеси в МВР" и БГ-държавността !!!
  *****
  Неутрално

  "4.Каквото са стрелите в ръката на силния,това са младите синове.5.Блажен е човек,,който е напълнил стрелника си с тях!Те няма да се засрамят,когато ще говорят с враговете при портите"Библия .Пс.126.Ст.4 и 5!!!Та ..мисълта ми е :Колко е силна БГ-"държавата" ни ,след 45-години(по-вече или по-малко-..период 1944-1989 година-..в който се унижаваха вксичките ни основни права и свободи ,включително и свободата на вероизповеданията,свобода на словото и печата,интелигенцията и т.н.),толкова колкото и много по -ниските ни стандарти на живот,в сравнение с развитите в ЕС,САЩ и други,които съвсем интелигентно и образовано са зачитали правото на вероизповеданието...което е факт и до момента и в които задължително се изучава религия до средните класове(според нашата "образователна система"!!! "Ако вие сте дивопресъдените маслинови клонки(има се впредвид не само правожславието,...но и други религии в тази насока),колко ли по-лесно ще бъдат присадени питомните маслинови клонки?"Библия.Гл...еди коя си Ст ...еди кой си!!!Посочвам и пиша в тази насока за да не се възползуват ,не само някои от "партиите и политици" от невежеството на не малка част от БГ "народа"(НРБ),защото това им невежество(в това число и евтин плурализъм,вклюително и атеизма на който учиха НРБ "народа" НЕ ОСТАВАТ НЕНАКАЗАНИ!!!Нищо лично ...просто факти от статистиката.Становището на т.н. събор,би трябнвало да бъде съобразен -особено касаещо свободата на вероизповеданията с това на развитите в ЕС,САЩ и други от този вид,а не еднозначно и лицемерно!!!П.С.Кое ли "присадено маслинено клонче ще се присъди по -бързо..-питомното или дивото"???"Милост желая Аз,а не жертва,богопознание ,а нежали всесъждения".Библия.Гл....еди коя си.Ст....еди кой си.Та ...толкова по-въпроса :Дали трябва да бъден изучаван предмета вероучение в БГ "държавата" ни???На Вас читателите на коментари и от такова естество ,оставам да решите!!! Но...Друг решава и не бърза-"Отмъщението е Мое ,Аз ще отмъстя"-който и прощава..но си има условия!!!Айде ..и до скоро!!!

 39. 39 Профил на "Крайъгълният камък който отхвърлиха зидарите"
  *****
  Неутрално

  А и колко ли от "свещениците ,митрополити,патриарси и т.н." участвували в т.н. събор са се противопоставяли на режим(обявен според Конституцията ни за престъпен-1944-1989 година-..и то съвсем естествено , закономерно и нормално-...,осъден и от други структури в ЕС и Света,включително и ООН)) в който се забраняваше на подрастващите (ученици),в това число и родителите им, да посещават черкви???"Внимавайте да не прелъстите (...или отдалечите) от Мен ,едного от тези най-малките,защото за тях е по-добре да си сложат воденични камъни на шиите"Библия.ГЛ...еди коя си .Ст....еди кой си!!!П.С.Та ..мисълта ми е:Колко ли от "свещениците,митрополитте,патриарсите и други от такова естество),може да се наречат такива .. или да речем мъченици за вярата,след като не са се противопоставяли ,в много от случаите на режим обявен ..-и съгласно "дейсвуващата" ни Конситуция за престъпен???Не ,че искам да има има разногласия и расколи...,но такава е действителността.А за много свещеници важи израза:"Свещенниците проповядват за пари ,а народа гине в невежеството си"(най -вече защото не му говорят ИСТИНАТА и се възползуват от атеизма и невежеството му (период 1944-1989 година).А това е факт.И ще бъде..не че бих желал да е така!!!

 40. 40 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  Тези са спали на течение!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 42. 42 Профил на BOG
  *****
  Неутрално

  БОГ е един,пътищата до него са само различни.
  БОГ един дороги разние.

 43. 43 Профил на $$$,$$$.00
  *****
  Неутрално

  До мюсулманската свиня Сюлейман
  Свинъо негодна, ти на какво му казваш теокрация? Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн са теокрации и каква религия изповядват, а? Религията на твоя негодник Мохамед! Пъкала за вас! Навремето ме уволниха от работа и три пъти ме викаха в районното управление на МВР на разпит за това, че съм излязал във ваша защита по време на смяна на имената, а сега вие алъш вериш въртите с комунягите. САЩ ви помагаха в Афганистан,тъпкаха с инвестиции и оръжие Турция, направиха саудитите , кувейтците, бахрейнците и Обединените емирства милардери , че седяха върху нефт и даже не знаеха за това и хабер си нямаха как да се сдобият с него, а вие как се разплатихте на Америка? С избиването на 3000 мирни жители посред бял ден в Ню Йорк! САЩ ви се притекоха на помощ в Босна и Херцеговина и в Косово , че и в Македония, ама благодарност и лоялност от вас не получиха! Вие мюсулманите сте продажни свини и мястото ви е в Ада! Проклети да сте!

 44. 44 Профил на $$$,$$$.00
  *****
  Неутрално

  До мюсулманската свиня Сюлейман
  Свинъо негодна, ти на какво му казваш теокрация? Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн са теокрации и каква религия изповядват, а? Религията на твоя негодник Мохамед! Пъкала за вас! Навремето ме уволниха от работа и три пъти ме викаха в районното управление на МВР на разпит за това, че съм излязал във ваша защита по време на смяна на имената, а сега вие алъш вериш въртите с комунягите. САЩ ви помагаха в Афганистан,тъпкаха с инвестиции и оръжие Турция, направиха саудитите , кувейтците, бахрейнците и Обединените емирства милардери , че седяха върху нефт и даже не знаеха за това и хабер си нямаха как да се сдобият с него, а вие как се разплатихте на Америка? С избиването на 3000 мирни жители посред бял ден в Ню Йорк! САЩ ви се притекоха на помощ в Босна и Херцеговина и в Косово , че и в Македония, ама благодарност и лоялност от вас не получиха! Вие мюсулманите сте продажни свини и мястото ви е в Ада! Проклети да сте!

 45. 45 Профил на $$$,$$$.00
  *****
  Неутрално

  До мюсулманската свиня Сюлейман
  Свинъо негодна, ти на какво му казваш теокрация? Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн са теокрации и каква религия изповядват, а? Религията на твоя негодник Мохамед! Пъкала за вас! Навремето ме уволниха от работа и три пъти ме викаха в районното управление на МВР на разпит за това, че съм излязал във ваша защита по време на смяна на имената, а сега вие алъш вериш въртите с комунягите. САЩ ви помагаха в Афганистан,тъпкаха с инвестиции и оръжие Турция, направиха саудитите , кувейтците, бахрейнците и Обединените емирства милардери , че седяха върху нефт и даже не знаеха за това и хабер си нямаха как да се сдобият с него, а вие как се разплатихте на Америка? С избиването на 3000 мирни жители посред бял ден в Ню Йорк! САЩ ви се притекоха на помощ в Босна и Херцеговина и в Косово , че и в Македония, ама благодарност и лоялност от вас не получиха! Вие мюсулманите сте продажни свини и мястото ви е в Ада! Проклети да сте!

 46. 46 Профил на dedmin
  *****
  Неутрално

  Дали ще е религия, демокрация, комунизъм или някоя друга идеология, в основата стоят властта и парите. Всички религии носят разделение и конфликти, а историята показва, че не променят нищо. Бих искал да видя счетоводните баланси на фирмата Българска Православна Църква и данъците които плаща.

 47. 47 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Становището на т.н. събор,би трябнвало да бъде съобразен -особено касаещо свободата на вероизповеданията с това на развитите в ЕС,САЩ и други от този вид,а не еднозначно и лицемерно!!!

  На тези същите, дето отказаха да запишат в Конституцията на ЕС, че Европа е обединение с християнски ценности?

  "А и колко ли от "свещениците ,митрополити,патриарси и т.н." участвували в т.н. събор са се противопоставяли на режим(обявен според Конституцията ни за престъпен-1944-1989 година-.."

  "Подчинявайте се на властите, защото всяка власт е от Бога"

  Ти защо реши, че Църквата е приела комунистите за по-силни от Бога, и че са дошли на власт без Божията промисъл. Както всяка власт, щом се е установила, значи е от Бог. Задачата на църквата е спасението на душите на онзи свят, а не гледане на видео и други привилегии на демокрацията на този. А и клира се е съпротивлявал точно колкото и Костов и сие, т.е. такива като теб. С тази разлика, че на тях по Библия им е забранено да се съпротивляват, а вие за кариера.

 48. 48 Профил на АсБА
  *****
  Неутрално

  Чета и явно си проличава кой от какъв корен е тръгнал. Пропуснатите години в безхаберен атеизъм явно са оставили дълбоки и непреброени рани в душите ви. А мюсюлманите да си мълчат, защото тяхната религия е с корени в православието. Ама четено както дяволът чете Библията. България винаги е била християнска и трябва да бъде християнска, за да противостои на протестантите от Америка и уахабитите от Азия. Затова трябва да се изучава православието. А на мюсюлманите им стигат джамиите, за ди промият мозъците и да ги подтикнат към самоубийство и джихад (ама не духовен).

 49. 49 Профил на sredjo
  *****
  Неутрално

  БПЦ нега си говорят бабини дветини. Сякаш някой им слуша глупавите предложения...

 50. 50 Профил на Alexander do foruma
  *****
  Неутрално

  Не се връзвайте на Сулейман! Това същество със съмнително душевно и психично здраве се появява винаги по форумите, за да плюе всичко - от християнство, през БГ, до българи. Изолирайте го и той млъква!

 51. 51 Профил на http://www.herodote.net/histoire/evenement.php?jour=19051209
  *****
  Неутрално
 52. 52 Профил на ГОРО
  *****
  Неутрално

  ЦЪРКВАТА Е ТАКАВА КАКЪВТО Е ПОПА.ДЪРЖАВАТА Е ТАКАВА КАКТО СА ЗАКОНИТЕ.ДА ПРОЩАВА ГОСПОДА БОГА,АМА КАТО,ЧЕ ПАРИТЕ СА АТРИБУТ НА ВЯРВАЩИТЕ.БАНКИТЕ СА КАТО ХРАМОВЕ НАЙ-МНОГО ТАМ СЕ ТЪЛПЯТ ХОРАТА.КАНОНИТЕ ПРАВИЛАТА ПРИ ТЯХ СА МНОГО СТРИКТНИ.ПО ТЕХНИТЕ ЗАКОНИ ДОСТА МИРЯНИ СА ОТШЕЛНИЦИ ПО КИЛИЙТЕ В ЗАТВОРА НЕ ПО СВОЕ ЖЕЛАНИЕ.КАТО ИСТИНСКИ БОГОУГОДНИК ПРИВЕТСТВУВАМ ОТЕЦ ИВАН ОКОЛО КОСТЕНЕЦ САМ Е НАПРАВИЛ ПРИЮТ ЗА БЕДНИ И ОТХВЪРЛЕНИ ХОРА.ПО ТОЗИ НАЧИН ТОЙ ВРЪЩА ВЯРАТА НА ХОРАТА КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО.НЕ СЪМ ЧЕЛ ДОСЕГА ВИСШИТЕ ДУХОВНИЦИ ДА НАПРАВЯТ ПОДОБНИ НЕЩА.ПРОДАВАТ,ЗАМЕНЯТ ЦЪРКОВНИ ИМОТИ ДАВАТ ТИТЛИ АРХОНТ СРЕЩУ ПАРИ.БОЖЕ СВИЙ СИ МАКАРИТЕ ИЗГОНИ МАСКАРИТЕ.

 53. 53 Профил на "Крайъгалнит камък...."
  *****
  Неутрално

  Стари познайници сме др .Иванов ...от един друг форум ,...пак на тема политика.А и ти ме позна.Да не си от ....някои "служби",защото иначе ми се струва ,че не би ме познал???Та ...както и да е???Все "си търсим оправдание за грешни дела"-толкова за искушенията на които и ..според страха си и невежеството си не сме отстояли,като народ.На "младенци",които не са укрепнали във вярата си и защото нямат познания в тази насока се дава "развалена храна",каквито такива като тебе дават.Никъде в завета не е е казано ,че всичко е от Бога.По -скоро е казано:.."спазвайте моите заповеди и повели ..и ще поживеете добре ..и на този свят..вие, децата ви,внуците ви ,правнуците ви..и т.н..Но, ако не ги спазвате..за греховете на бащите ви и дедите ви ,може да бъдат наказвани семейства, и до четвърто коляно...може и по-вече ,ако продължават да грешат(но и ще им бъде простено ,ако не вършат това ,което са вършили -първите)".Както и става с такъв вид "народи и държави".Господа праща искушения ,на които би трябвало да отстоим,а не да им се поддадем.По-интелигентните и образовани хора в тази насока знаят как Аврам завел собственият си син за "корбан",защото това поискал от него Господ и как Господ ,като видял тази саможертвна и вярата му в Бога(изпитание),му казал да принесе в жертнва не сина си ,а овена ,който се появил изневиделица.Примерите са много в тази насока,но поради атеизма на който учиха "НРБ народа",такива като теб се възползуват все аще от това им невежество...което не остава ненаказано.Както и става с такъв вид"народи".Айде и до скоро."Не спи и не дреме Оня който върши съд и правда"!!!П.С.Няма ли да слезеш от "Союз-5"...и не пипапай "соц.компютрите".. и не се опитвай да пишеш.Нахрани кучето Лайка както ти е заповядано и си лягай.Известен ни е ..и номера за Сюлейман измислен от нещастастници,които продължават да се възползуват от невежеството и атеизма от който някои "хора" се възползуваха и учиха -не малка ,час на "НРБ народа " и умишлените правописни грешки в тази насока-измислени...от "некои си"!!!Известни са ни и опитите които се правят ..от " некои си" да противопоставят различните видове вероизповедания в БГ!!!Известни са им на "некои си"-бедсвията ,стихиите и нещастастията ,които сполетяха БГ(сушата -от тук и високите цени на хляба и олиото)до някъде)..и друти от този вид и втази насока нещастастия.).А предстои още 1 -година (дано не е така)такова "управление"!!!Въпрос за по -образованите и интелигентните:От къде е заимствана поговорката-"Малките камъчета ,големи каруци обръщат"??? И кои ли са" малките камъчета" и какво трябва да се направи за тях за да не"обръщат големи каруци"???

 54. 54 Профил на Пъпеша
  *****
  Неутрално

  Нали имаше разделение на държава и църква.Заглавието на статията ми звучи като "БСП иска неделно училище по атеизъм в църквите". Еднакво тъпо е, нали?

 55. 55 Профил на Иисус Христос
  *****
  Неутрално

  До №42: "Аз съм Пътят, Истината и Животът!"

  Това е!

  Други пътища към Бога няма, заблудени приятелю!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK