Зъболекар от Германия прегледа мечките от парка в Белица

Хуманният зъболекар от Германия д-р Марк Лузе прегледа тази седмица всичките 12 обитатели на парка за танцуващи мечки в Белица, съобщиха от фондация "Четири лапи".


Стоматологът оказва безвъзмездна помощ на обитателите на парка за втора поредна година. "Предните зъби на повечето мечки в парка са почти напълно разрушени – резултат не само от възрастта, но и от лошите условия, при които са били гледани. На някои от животните кучешките зъби са били отрязани с ножовка, за да не нараняват стопаните си, а това им е причинило изключителни страдания," каза д-р Лузе.


Всички обитатели на парка са преминали пълен медицински преглед от екипа на проф. Богдан Аминков от Лесотехническия университет в София.


"Прегледът мина много добре, единствената изненада поднесе Гошо - 300-килограмовият мечок е изключително як и за да го приспим, трябваше да използваме допълнителна упойка със силни добавки, която го хвана чак от третия опит," разказа Васил Мадолев, главен гледач в парка. Повечето мечки са в много добро за възрастта си здраве. Тревожно е състоянието единствено на Виолета, която освен дългогодишните проблеми с козината има и слабо сърце.


Всеки ден бяха преглеждани по 3-4 животни, като първи беше Мишо. Мечокът е една от последните танцуващи мечки, спасени от "Четири лапи". Подобно на Виолета, неговата козина също е в лошо систояние – резултат от слабата храна и неподходящи условия на живот преди да дойде в парка през 2007 г. Притеснителни са не само кожните проблеми на Мишо, но и тумора, който беше открит в горната му челюст. След като станат готови резултатите от изследванията ще бъде назначено специално лечение. Беше направен пълен преглед и на 30-годишната Лейди М, най-новият обитател на парка. Потвърдиха се съмненията, че тя е напълно сляпа, но въпреки това състоянието й е много добро.


Паркът за танцуващи мечки край Белица е изграден от "Четири лапи" с финансовата подкрепа на фондация "Бриджит Бардо". В него са приютени всички регистрирани танцуващи мечки на територията на България, а в момента се водят преговори за настаняването на танцуващи мечки от Сърбия.


"Четири лапи" е международна фондация със седалище Виена. От създаването си през 1988 г. фондацията оказва помощ за животни, малтретирани поради икономически, научни и други причини. У нас тя осъществява и проекти за кастриране на бездомни кучета

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK