Конкурс за нотариуси ще се проведе днес

Състезанието се провежда за първи път от 4 години насам

Конкурс за нотариуси ще се проведе днес

© Красим ЮскеселиевДнес ще се проведе конкурс за нотариус, който е първият от 4 години насам. Кандидатите са над 1100, а местата за цялата страна 227. Първият етап е писмено решаване на казус и само получилите оценка над 4 ще продължат напред и ще се явят на устен изпит. Свободните места са определени, след като са анализирани данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти през последните три години. С този конкурс броят на нотариусите, които в момента са 525, ще нарасне с над 40%.


В заповедта на министъра на правосъдието Миглена Тачева, с която е определен конкурсът, е записано, че целта е да се създадат подходящи условия за предоставяне на нотариални услуги на гражданите и фирмите. Това се отнася предимно за София, Разлог, Бургас, Поморие, Несебър, Варна, Добрич, Каварна и Балчик. Там според министерството има стабилна тенденция за увеличаване на имотните сделки, вписванията и издадените удостоверения.


Конкурсът беше обявен за 214 бройки още през лятото от предишния министър Георги Петканов, но след това Тачева отмени заповедта му. Тогава Нотариалната камара изпрати становище до министерството, в което се противопостави на разкриването на толкова много нови бройки. Едно неаргументирано увеличаване на броя на нотариусите ще доведе до занижаване на качеството на работата поради появата на нелоялна конкуренция и факта, че за издръжка на една кантора е необходим значителен минимум от средства, твърдят от камарата. В становището си организацията е изброила 25 от 92-та града, за които е обявен конкурс, в които струпването на нотариуси би довело до нелоялна конкуренция.
В неделя в."24 часа" писа, че хора са предлагали по 50 хил. евро, за да станат нотариусиПодробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KORECTOR
  KORECTOR
  Рейтинг: Неутрално

  Разходи за офис: телефони 300лв, наем 600-1000,, ток 200лв заплата поне на една секретарка - 600-800 и толкоз!!!! една (само една) обикножена сделка (50,000 лв) нот взима 350 без ддс?, а на ден минават и много по-големи такива!! Повече нотариуси по добре!!

 2. 2 Профил на приятел
  приятел
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Естествено, че има огромна нужда от повече нотариуси! Тя, нотариалната камара представлява тези, които вече са се намърдали на пребогата софра и не искат да делят. Тях не ги интересува, че хората чакат за услугите им с месеци, те гледат от другата страна - че имат запълнен график за месеци напред. Всички са милионери в левове, някои и евро. Всяка година почиват на екзотични места, а заместниците им за времето на почивката после разправят баснословни неща за това какви пари се печелят. Що се отнася до издръжката на нотариална кантора, не виждам смисъла това да се ползва като някакъв аргумент в защита на недопускането на нови нотариуси, каквато и да е тя. Пазарът ще реши кой нотариус с каква издръжка може да просъществува, но все пак - издържката съвсем не е определеяща за съществуването на кантора.
  Дори и сега - при отчайващия недостиг на нотариуси се срещат такива абсурди в нотариално заверени договори, че аргументът "повече нотариуси - по-нискокачествена услуга" също издиша.

 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Монопола на шепа нотариуси е абсурден!
  Не виждам ни една причина всеки, издърйал изпитите юрист да стане нотариус!

 5. 5 Профил на voldemor
  voldemor
  Рейтинг: Неутрално

  А дали е достатъчно да знаеш за да станеш нотариус или парата прави играта

 6. 6 Профил на ПОТЪРПЕВШ
  ПОТЪРПЕВШ
  Рейтинг: Гневно

  В Монтана има два Нотариуси. При единия Б.П. въпреки записания час, чакаш докато се изредят всички негови хора, банкери и други !!!Той идва по принцип само след 14.00 часа. При другия И.Ф. трябва да чакаш, докато благоволи да прегледа документите и тогава да запишеш час. Нямаш друг избор. Ами ако страната по сделката спешно трябва да замине за чужби или умре ....

 7. 7 Профил на Брем
  Брем
  Рейтинг: Неутрално

  И наскоро проведения конкурс за нотариуси е пълна порнография. Не е важно знаеш ли, а чие протеже си.Ако си с фамия Белешков/а, Янков и прочее действащи нотариуси и съдии или паралия си издържал изпита. Ако ли не стой си в галошите.Като говорят за прозрачност, нека публикуват правилния казус и тогава да се види кой какво е писал, а не да се оценява работата на "нашите" издържали изпита хора.

 8. 8 Профил на РАДИОТО
  РАДИОТО
  Рейтинг: Неутрално

  ЕХООО, ВИЕ ОТ ДНЕВНИК.БГ ПОВТАРЯТЕ НАПИСАНОТО В САЙТА НА МИНИСТЕРСТВО НА "ПРАВОСЪДИЕТО" ЗА ЧЕСТНОСТТА НА КОНКУРСА БЕЗ ДА СИ ИМАТЕ ПОНЯТИЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ! КЛАСИРАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО ПО МНОГО СТРАННИ КРИТЕРИИ, ПО ПРИУМИЦА НА КОМИСИЯТА БЕЗ ДА ИМА РЕГЛАМЕНТ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ. ВЛЕЗТЕ В САЙТА НА МП И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ИЗВЪН КЛАСАЦИЯТА ЗА НЯКОИ РАЙОНИ КАТО ПЛОВДИВ, ВЕЛИНГРАД, СА ОСТАНАЛИ КАНДИДАТИ С ПО-ВИСОКИ ОЦЕНКИ ОТ ТЕЗИ НА НЯКОИ ОТ КЛАСИРАНИТЕ, САМО ЗАЩОТО НЕ СА ПОСОЧИЛИ ДАДЕН ГРАД КАТО 1-ВО ЖЕЛАНИЕ, А КАТО 2-РО ИЛИ 3-ТО. ПЪРВО СИ ПРОУЧВАЙТЕ НЕЩАТА ПЪК ПОСЛЕ ПИШЕТЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах