Андрей Ковачев: "Зелените" няма да налагат хомот на еко движението в страната

"Никоя партия до сега не е подкрепяла и създала системна политика за опазване и устойчиво развитие на околната среда в България", заяви Андрей Ковачев, съпредседател на "Зелените", на представяне на новата партия пред журналисти днес. "Ние ще бъдем тази партия".


Представители на партията обявиха политическата програма и заявиха, че дейностите им ще са насочени към нормализиране на политическия живот в страната във всички области, не само по отношение на околната среда. "Невъзможна е нормална екологична политика при положение, ако и политиките в останалите сфери не работят правилно", каза Христо Генев, член на управителния съвет на партията.


"Зелените" заявиха ясно, че влизането в парламента на изборите през 2009 е средство за постигане на целите им, а не основна цел. На въпрос за отношенията на партията с екологичното движение в България, Андрей Ковачев, който е едно от лицата на кампанията "За да остане природа в България" отговори "Партията няма намерение да налага хомот на еко движението. Ние ще провеждаме отделни кампании и инициативи, като в същото време смятаме да използваме експертния потенциал на неправителствените организации за доразвиване на нашата политическа програма".
Партията ще открие местни структури в 15 областни града, сред които са Бургас, Варна, Свищов, Велико Търново и Сливен. "Зелените ще кандидатстват за членство и в Европейската зелена партия (Европейски свободен алианс).


"Зелените" имат трима председатели. Андрей Ковачев, биолог, работи в сдружение за дивите животни "Балкани", една от организациите, подготвили предложенията за българските "Натура 2000" места. Деница Петрова е социолог и директор в Института за зелена политика. Третият председател на "Зелените" е известният природозащитник Петко Ковачев, икономист по образование.

Социологът Васил Къдринов, който е и член на управителния съвет, обяви проучване направено сред учредителите на партията. То показва, че средната възраст на учредителите е 30 години, а 85% са с висше образование.


"След 18-19 години преход на политическата сцена излиза ново поколение, което е израснало извън условията на комунистическата диктатура. Тези младежи са както в партията, така и в обществото и ние ще се борим за техните интереси, за едно устойчиво социално развитие. Младите хора, които искат да развиват екологичен бизнес и земеделие в момента се сблъскват с проблеми при усвояването на европейските средства, отделени за тази цел. Ние ще работим за преодоляване на корупцията, за да може тези млади хора да създадат устойчивото развитие на страната", коментира Къдринов.


Финансирането си в момента партията набира чрез доброволни дарения на членовете и членски внос. "За напред очакваме финансиране от фирми, чиято дейност е тясно свързана с опазването на околната среда", заявиха "Зелените".

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бебо
  *****
  Неутрално

  Щом Къдринов е там, значи нещата се изясняват.
  Когато въпросният Къдринов обясни зашо е там, какъв му е статута и как го е добил, ще ви се изясни и на вас как се е сбрала дружината.

 2. 2 Профил на дедо
  *****
  Неутрално

  Щом бебо не е там, значи нещата се изясняват. Когато въпросният бебо обясни защо не е там и къде е научил ченгеджийските похвати, тогава ще се изяснят някои неща от живота

 3. 3 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До Бебо: когато бебо си изпие млякото , тогава да говори за хора които са били преследвани от ДС ... да не би Бебо да е Ушев?

 4. 4 Профил на мухльо
  *****
  Неутрално

  Искам да знам бъдещите спонсориииии......

 5. 5 Профил на Кики
  *****
  Неутрално

  Опит да опаковат свободните демократични сдружения за околна среда с партия от назначени номенклатурни дейци на властта.

 6. 6 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  като гледам откровенния финал на статията...... то си пише!!! фирми като Каолин и т.н. са добре дошли!

 7. 7 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И аз много искам да знам бъдещите споносори, че имаме нужда от пари не за едно и две неща. Съжаляваме за Каолин, но точно те не са добре дошли. Предложете други, моля.

  gradinko.bg
 8. 8 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  Каолин не са "добре дошли" те са "добре заварили"!!!

 9. 9 Профил на до мухльо
  *****
  Неутрално

  Те за това са бъдещи, защото още никой не ги знае. Именно ако бяха известни, можеше да имаш основание да се съмняваш в нас. А ти - хем няма спонсори, хем кои са бъдещите. Това е логиката на едни бивши структури май

 10. 10 Профил на Бебо2
  *****
  Весело

  Че всички знаят за Кадринов - преспал с видна "зелена " депУтатка от европейския парламент и позеленял!

 11. 11 Профил на до четящ
  *****
  Неутрално

  очевидно четеш тези, които пишат без да имат факти. или четеш много психотрилъри и комикси

 12. 12 Профил на четящ
  *****
  Весело

  Това няма да му помогне!!! Било е по-погрешка!!!! От нейна страна де!!

 13. 13 Профил на мухльо до нъмбър 9
  *****
  Неутрално

  Май-май... очите ти са много големи, очите на страха

 14. 14 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  Чета всичко, а не само Дневник и Капитал!! Има и други хартиени носители(вестници и др.)! Сори ако сега го разбираш!

 15. 15 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Оо, глупости говорите. Къдринов спи само с горски елфи, и то от широколистни гори. Всички сме подавали декларации да не спим с хора, за да не увеличаваме прираста на населението и да не предоварваме планетата.

  gradinko.bg
 16. 16 Профил на до бебо 2
  *****
  Весело

  Дай Боже, всекиму. Ти да не би да завиждаш? Да не си импотентен? Второто се лекува, но за първото няма спасение - от завист се умира...

 17. 17 Профил на Четящ
  *****
  Гневно

  До "от до" само да питам ти на хонорар за коментар ли си?

 18. 18 Профил на Бебо2
  *****
  Весело

  Не е проблем спането е внезапното "позеленяване"

 19. 19 Профил на Революционер
  *****
  Весело

  Абе, хора и ченгета, защо се връзвате на глупостите. Да си го кажем директно. Ченгетата се стреснаха, щото много работа им се отварш. Хората разбраха, че е време да се борят с 'пушки', а не с 'вили'!

 20. 20 Профил на до 14-я четящ
  *****
  Неутрално

  Ами те и на тоалетна хартия почнаха да печатат по света, та знам ли, може да си напреднал вече. Но ти си чети, чети... И спи, и блей... Но после да не се чудиш защо все остриган ходиш

 21. 21 Профил на до 14-я четящ
  *****
  Неутрално

  Ами те и на тоалетна хартия почнаха да печатат по света, та знам ли, може да си напреднал вече. Но ти си чети, чети... И спи, и блей... Но после да не се чудиш защо все остриган ходиш

 22. 22 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да бе, внезапно... знаеш ли колко елфи трябва да изкъртиш да позеленееш така. Я пробвай ти, ще ти окапе борчето на първата седмица.

  gradinko.bg
 23. 23 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  Кви ченгета? От оставки не останаха!

 24. 24 Профил на до 17 четящ
  *****
  Неутрално

  Днес имам почивка за забавления и се настройвам за мача довечера. Вие сте ми идеалните - бебо, мухльо и ти. Мезе не ми трябва.

 25. 25 Профил на четящ
  *****
  Неутрално

  На теб мезе са ти купили!
  Ама "мача" така или иначе само го гледаш!

 26. 26 Профил на мухльо
  *****
  Неутрално

  Абе момчета, защо се впрегнахте така? Исках да зная кои ще са ви спонсорите като се появят. Ама нейсе - гузен негонен бяга

 27. 27 Профил на Бебо2
  *****
  Весело

  Те без пари ще работят - по старата комунистическа директива " Паре нема- действайте!"

 28. 28 Профил на до мухльо
  *****
  Неутрално

  Сега се прочети сам и си намери грешаката: "Исках да зная кои ще са ви спонсорите като се появят. Ама нейсе - гузен негонен бяга"

  Нали и аз това казах - КАТО се появят, ЩЕ ги видят и ЩЕ ги обявят. А сега какво - списъци ли да се правят, за да се задоволи нечий мерак за клюки? Няма спонсори в момента, просто е!

 29. 29 Профил на мухльо
  *****
  Неутрално

  Ех "от до" . Зхачи разчитат на теб твойте хора - да заработиш тук някой и друг лев и после айде - даряваш хонорара, вместо да пийнеш една биричка довечера на мача, като бях човек. Бреййй... По голям мухльо от мен ще се извъдиш бре

 30. 30 Профил на до мухльо 29
  *****
  Неутрално

  Което ще докаже, че ти ще си най-големият мухльо, толкова голям, че ще останеш на второ място, защото винаги ще има някой, който е по-малко мухльо да те изпързаля

 31. 31 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ехее, свърших работа, напазарувах за вечеря, прибрах се у нас, тия още се вихрят.

  Аз съм спонсорът; давам по 10 лв на месец, тука всички ми играят на свирката. Казвай кво те интересува, всичко отговарям.

  gradinko.bg
 32. 32 Профил на мухльо
  *****
  Неутрално

  Кажи на Екатерина да не се скатава, ами и тя да вади от хонорара за партийката, че като и гледам предишните писания.... Да не я преджебваме

 33. 33 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коя Екатерина?

  gradinko.bg
 34. 34 Профил на мухльо
  *****
  Неутрално

  Същата прочети ме по-внимателно и ще видиш, че няма що да се правиш на луд Айде, сполай ви и със здраве

 35. 35 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ааа авторката на статията била е Екатерина. Е, ти вече й каза. Какво стана, работното време свърши, а? Ей, много сте стриктни чиновниците към стрелките на чаосвника.

  gradinko.bg
 36. 36 Профил на na baba
  *****
  Весело
 37. 37 Профил на туро
  *****
  Гневно

  ууууууууууууууууууууууу Ковачев нали ти бе мамин говореше колко са гадни партиите

 38. 38 Профил на skeptik
  *****
  Неутрално

  кой Ковачев? говоренето на фамилия в случая наистина е много неуместно.
  Иначе партиите (както ги има досега у нас) наистина са отврат, дано тез го променят.
  Някой тук да вярва, че това промяна към по-добро може да настъпи без да мине през политиката?

 39. 39 Профил на keen
  *****
  Неутрално

  Здравейте и благодаря за ведрото посрещане на най-младата партия - във всеки смисъл. Опитът ми досега показва, че когато нямаш повод да критикуваш, но много ти се иска да го сториш, ей такива щуротии се ръсят - подробен разбор на писаното преди мен не ми се прави

  Първото ни и най-важно постижение засега е това - у нас всеки човек, който има защитима позиция, може да създаде партия. Стига да има хъс и нерви да го стори, разбира се.
  Аз самият бях обезверен по едно време и плюех "системата, която отнема гражданската позиция" на гражданите. Но засега това се оказва само илюзия, породена от ленивост.

  Предстои ни ужасно много работа тепърва и всеки, който иска да помогне, е добре дошъл. Ще търсим подкрепа в различни посоки.

  Поздрави,
  http://bulgariangreens.org/

 40. 40 Профил на Zelenikakvi
  *****
  Любопитно

  Учредителното събрание е било готино: 580(???) в зала със 108 места?! По трима на кон...на стол, де. Правостоящите и те в плътни ...тройки. Основали партия на Зелените (шв..ски) тройки

 41. 41 Профил на туро
  *****
  Гневно

  и двамата ковачевци - а петко от "94 год. си е ченге на щат по линия на зелените движения...

 42. 42 Профил на keen
  *****
  Неутрално

  Куци, сакати, прави... подмятания и недомлъвки.
  Все едно, това са хората, които са направили най-много за защита на природата в тая страна и които ще продължават да го правят.
  Както със или без партия

  новата партия ЗЕЛЕНИТЕ са:
  http://bulgariangreens.org/

 43. 43 Профил на мико
  *****
  Неутрално

  Туро ти по коя линия си ?

 44. 44 Профил на психолог
  *****
  Неутрално

  В края на ХIХ в. чешкият пътешественик Константин Иречек характеризира българите по следния начин: “За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

 45. 45 Профил на Спокоен
  *****
  Весело

  Не мога да повярвам! Откъде тази злоба? Успокойте се малко момчета и момичета, ще си съсипете нервите така. Гредайте малко по-усмихнато към света
  Приемете, че младите хора в България вече имат свой политически защитник. Тази партия ще бъде отворена за тях, и ще се бори за правилното, честно и съвестно управление на тази наша скъпа държавица.

  До скоро! Тепърва ще се виждаме често!
  http://bulgariangreens.org/

  http://bulgariangreens.org/

 46. 46 Профил на Kiboko
  *****
  Неутрално

  Да, Спокоен, този тип злобеене е най-добрата атестация за една новообразувана партия. Злобната реакцията на някои елементи от форума иде да покаже, че тази организация определено ги притеснява, да не кажа - плаши.
  Май ще взема и аз да се запиша за член

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK