"Сови"-те всъщност били "Лиана"

"Сови"-те всъщност били "Лиана"

© ShutterstockРазработка на службите, свързана с "черна каса" на ДПС и дървената мафия действително има, но тя не е с наименование "Сови", а е водена под името "Лиана" в отдела на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), отговарящ за борбата с корупцията. Това научи "Дневник" от запознати със случаите източници.По думите им разработката "Лиана" всъщност е тръгнала от делото "Сови", което е било за контрабанда. При подслушването за митническите нарушения са били прихванати разговори във връзка с финансирането на ДПС и е било образувано новото дело "Лиана", обясниха източниците. Според тяхната информация по линия на "Лиана" били образувани две досъдебни производства срещу две лица, свързани с ДПС.
В началото на месеца депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че в ГДБОП по името "Сови" е разследвана черна каса на ДПС, в която дървената мафия наливала пари. След разпореждане на Румен Петков случаят е бил прехвърлен в Национална служба "Сигурност" и по този начин разследването спряло, твърди той. Атанасов внесе искане до парламентарната вътрешна комисия за разглеждане на информацията. Председателят на комисията Минчо Спасов (НДСВ) изиска отговори от МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" дали има разработка "Сови", прехвърляна ли е тя между отделните служби за сигурност и дали е стигнала до прокуратурата.


Вчера от МВР обявиха, че действително дело "Сови" има, но то не е свързано с корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС. Според запознати "Сови" всъщност е за митническите нарушения, около които доскорошният вътрешен министър Румен Петков е получил прякора "Запалката". По време на подслушването на митнически служители е бил прихванат разговор между бившия дипломат и член на кръга "Монтерей" Виктор Вълков и началничката на митница "Горубляне" Снежина Димитрова. От разговора им се разбирало, че контрабандната схема има връзка със "Запалката". НСБОП арестува шефката на митница "Горубляне" през декември 2005 г. в момент на получаването на 10 хил. лева подкуп. Димитрова е участвала в прикриването на митнически и данъчни измами на юридически лица, които внасят огромни количества стоки от Турция и Китай, съобщи тогавашният главен секретар на МВР ген. Илия Илиев.


В отговора си ДАНС също не потвърждава за дело за корупция, организирана от ДПС. В бившата Национална служба "Сигурност" от ГДБОП не е "пренасочвано" или "прехвърляно за работа" оперативно дело за корупция с наименование "Сови", посочват от агенцията. Не били пренасочвани и други дела за "корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС", се казва още в документа. ДАНС не можела да отговори дали са водени подобни дела в ГДБОП.


Днес депутати от мнозинството се чудеха защо Атанасов е изискал информация за делото "Сови", а не за "Лиана", и бяха убедени, че депутатът от ДСБ всъщност е знаел точното наименование на делото, свързано с финансирането на ДПС.


Атанасов пък обяви, че делото "Сови" съществува и по него се укрива информация, заради това, че става въпрос за ДПС. По думите му управляващите се притесняват от това, че разкриването на данни за корупция в ДПС може да разклати правителството. Той изрази недоволство, че от МВР не са предоставили на вътрешната комисия самата разработка, за да се види съдържанието й, както и свързаните с нея дела.


И Атанасов потвърди, че "Сови" е свързано с т.нар. разработка "Запалка" като обясни, че делата са две. Депутатът от ДСБ заяви още, че делото "Сови" има директна връзка с оставката на шефа на Агенция "Митници" Асен Асенов и негови двама заместници.


Няколко часа по-късно бившият вътрешен министър отрече да има връзка между "Сови" и напускането на ръководството на митниците. Пред журналисти в Плевен Румен Петков обвини Атанасов в лъжа и добави, че изявленията на депутата могат да повлияят негативно върху държавата и подготвяния от Еврокомисията доклад, който трябва да излезе през юни.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dolu DPS
  *****
  Гневно
 2. 2 Профил на Минаващ
  *****
  Неутрално

  Ети още един факт че "монтарейците" са
  босовете на червената мафия.

 3. 3 Профил на Боб Яхния
  *****
  Весело

  Не били компютри, а компоти; филмът не бил шведски, а съветски...

 4. 4 Профил на executive
  *****
  Разстроено

  Гоцев и сие е обикновен пенсионер, оставете човека да си харчи пенсийката!!!

 5. 5 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  Дали "сови" не касае и други освен ДПС, та Атанасов нарочно да е направил грешката, за да се върви по всякакви свързани "лиани", "запалки" и т.н.? Едва ли не е знаел точно какво има във всяко от тези дела. Добра е идеята му папките да се дадат на парламента, ама тогава кой знае какво ще излезе, а се показа, че във вътрешната комисия тайна не остава.

 6. 6 Профил на izbor
  *****
  Неутрално

  Какъвто и да е Атанасов, свърши доста черна работа и разръчка огъня. Без значение от подбудите му, свърши много обществено полезна работа.

 7. 7 Профил на ахахах
  *****
  Неутрално

  Атанасов ще си остане най-голямата курва в бълграрската политика. Да каже как жена му има 5 млн. долара в банкова сметка в чужбина.

 8. 9 Профил на Брюксел
  *****
  Любопитно

  Петков, Божков, Ковачки, ТИМ или защо ни “очерня” Брюксел
  http://e-vestnik.bg/3922

 9. 10 Профил на Боже, те пак са тук (виж #7)
  *****
  Неутрално

  Те, каскетите-комунизи с типопредставител #7 нищо старо не са забравили и пак лазят като въшка на чело.
  Но и нищо ново не са научили и явно поради вродената си тъпота не могат и да научат щом се опитват да пускат такава боза на аудиторията на Дневник.
  Ей,#7 , аре у лево .

 10. 11 Профил на В Н И М А Н И Е ! ! !
  *****
  Гневно

  http://www.bgpetition.com/inspektorat-vss/index.html
  С този апел се противопоставяме на повторната кандидатура за съдебен инспектор на скандалната благоевградска адвокатка Незабравка Стоева:
  http://www.bgpetition.com/inspektorat-vss/index.html

 11. 12 Профил на комуняга
  *****
  Неутрално

  За всичко е виновен Костов и сто години след като си отиде ние ще си говорим-Костов е виновен.Така каза др.Станишев на секретно партийно събрание и ние винаги така ще си говорим.

 12. 13 Профил на executive до №7
  *****
  Гневно

  Ало другарчето аре бегай в гората да ограбваш мандри и чакай да дойде 9-и.... не се плаши никой нема да те закача до тогава!!!!!!1

 13. 14 Профил на Йовчо
  *****
  Весело

  Костов ни съсипа. Костов е виновен за всичко. Костов е на-богатия българин, защото откраде всичко.

  Доган, Васил Божков, Христо Ковачки, Гриша Ганчев, братя Диневи, братя Бобокови, Николай Банев, Румен Гайтански, ТИМ, ВИС, СИК, МИГ, АТАКА, НДСВ, БНД, СДС, ДПС, ОНС, ГОР,МОР,ССД, Гергьовден, Тошо Тошев, Красимир Гергов, КАНАЛ1, БТВ, НОВА ТВ, всички са негови слуги.

  Той плаща на ЦРУ, КГБ, МОСАД, МИ5, МИ6, МИ7, МИ8 ... МИМИ.

  Осама е негов духовен брат, Чекатило ученик.

 14. 15 Профил на yes
  *****
  Неутрално

  Сови, Лиани..., един ден, като се видим с турска администрация ще разберем какви сме били абдали.

 15. 16 Профил на AzDebil
  *****
  Любопитно

  А!?
  Совите не били сами! Имало и логистика от лиани.
  Сега брънка по брънка... Цялата разстителност и менажерия.
  И ВЪЗЛОВИТЕ ТОЧКИ! На "лианите".

  ПУБЛИЧНО!!! В директни предавания.
  Да знаем кой оплете държавата.

 16. 17 Профил на а
  *****
  Неутрално

  Служителите на МВР са във всички игри мафиотски.Вън и нови кадри,честни и хора с морал.Но и политиците във затвора,иначе сме за смях в света.

 17. 18 Профил на запалянко.
  *****
  Неутрално

  Да съгласен съм с твоя списък номер 14,в него да се включи Гергов, Божана Апостолова и Светлин Русев те са здрави перачи на пари.Този списък всичките на топло.

 18. 19 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Бесни са червените изроди на Атанасов. Отлично, даже много добре!

 19. 20 Профил на   Калайджията
  *****
  Разстроено
  Абе какви ми ги разправяте ами "испуснали сме питовното и сега гоним дивото" щото него никога нема да го озаптим. Не е ли време вече да накалайдишеме наще управници и най-после да се отървеме от тях / ами това измислих/ 20. 21 Профил на Да допълня Йовчо
  *****
  Неутрално

  Валентин Захариев
  Александър Томов
  Валентин Златев

 21. 22 Профил на iriba
  iriba
  Рейтинг: 426 Весело

  Добро попадение на Дневник с изображението, дето има една приказка - Совите не са това, което са. И пак стана ясно, че е така в България.

 22. 23 Профил на luibobitno
  *****
  Неутрално

  Не е ли време А.А. да извади и втория диск? Че нещо много пак се заусука работата?

 23. 24 Профил на imame si mafia i
  *****
  Неутрално

  http://www.obshtestvo.net/content/view/639/3/
  това го казва шеф на най-влиятелната комисия , а вътр. министър казва че няма, къде е истината уважаеми

 24. 25 Профил на Малииийййй
  *****
  Весело

  Много кОлтурни станаха милиционерите.
  Евфемизмите им са като смокиново листо.
  "Лиани"
  А си има хубава българска приказка:
  "Свински черва".
  В случая образър на свинските черва много по-пълно и нагледно изразява както съшността, така и облика и аромата.
  Пътя към решаването на проблемите минава задължително през точното им назоваване!

 25. 26 Профил на az
  *****
  Любопитно

  допълвам иов4о- Миланов, от зимната парзалка на Славия,с4етожодителката росица и цялата рода наредили се на яслата СЛАВИЯ - вън от СЛАВИЯ тя е за децата а не за родата

 26. 27 Профил на invertedquestionmark
  *****
  Неутрално
 27. 28 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Извинявайте за офтопика. Може ли някой да ми каже и евентуално да ми даде линк към статия за случай на корупция и злоупотреби в западна държава, при който е бил осъден ефективно висш държавен служител (президент, миснитър-председател, министър, зам.-министър, началник на агенция, кмет на голям град).

 28. 29 Профил на Primer ot Germania
  *****
  Неутрално

  Немиския политик Харди Фус е осъден на 3 години. Само че не е заемал висок пост. Депутат от Ландестага на Райнланд Пфалц.
  Засега нямам други примери
  Ето ти линк-а(на немски е):

  http://neu.az-web.de/sixcms/detail.php?template=an_detail&id=531114&_wo=Lokales:Euregio

 29. 30 Профил на будала
  *****
  Неутрално

  няма да допуснем повече разглеждане на подобни случаи в комисията към НС. Нали така изпуснахме нашия вожд Р. Петков

 30. 31 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Благодаря за информацията, ще се опитам да намеря повече подробности на англ. език.
  Все пак аз питах за висши политици - президенти, премиери, министри, европейски комисари, шефове на агенции и други важни органи - полиция, митници...

 31. 32 Профил на Уважаеми Бърборко-Борко № 28
  *****
  Неутрално

  На запад без Италия, нямат смелост и първобитен морал за да вършат подобни безобразия. Там има функциониращи прокуратура и съд.

 32. 33 Профил на delyan
  *****
  Неутрално

  сега, рязаните няма да гласуват за ДПС, да-да, да-да!

 33. 34 Профил на борко до №32
  *****
  Неутрално

  Аз просто питам за информация. Да си видял в моите думи "Ама те и на Запад правят така"? А пък и нали не мислиш, че в Дания, Холандия и Австрия живеят някакви свръхчовеци или светци, които дори и не помислят да присвоят 1 евро?
  А и защо да изключвам Италия? Та тя е от страните-основателки на ЕС и сигурно 5 или 6 икономика в Европа.

 34. 35 Профил на Факт е, че
  *****
  Неутрално

  Румен Петков беше изпържен и отгърмя. А се зовещше сивия кардинал на БСП, истинския Първи и пр. Когато нещата опрат до Доган обаче, отговорните фактори приклякват и се снишават. Което ще рече, че наистина Доган управлява България. От тук - причините да сме на тоя хал и Европа да ни разкара.

 35. 36 Профил на атанас до борко
  *****
  Неутрално

  Виж, на Запад не съм чул за лежал в затвора министър. Но има едно нещо, което е важно там и плаши всеки политик. Хората просто не гласуват за партия на някой, който се е компрометирал, а той самият излиза от политиката заедно с поколения наследници. Да не говорим, че след мандата на някой при управление на негови съпартийци излизат разследвания какво е правил. Тук някой да разследва предходния? Да сме свалили правителство на партия Х по време на нейно управление, защото предходни нейни министри са взели 100000 комисионна? Говорим да милиарди и пак нищо... Даже едно разследване на прокуратурата за съмнителна приватизация, несъответствие на доходи и имоти на родата няма срещу бивш депутат/общинар/министър...
  Та... Краде се навсякъде. В България няма и идея за търсене на отговорност някога. Така тук всичко е прекалено явно, а мащабите са ужасяващи даже по идеите на управляващите бая по-богати страни с много повече за крадене. Резултатът? Пълна мизерия, вечно оправдание за липса на пари и т.н. Пътища ли не можеше да имаме нови? Ако сметнем откраднатото от ремонти, то при сигурно да имахме 2-3 магистрали, всеки селски път да е гладък, улиците да са ок в големите градове. И това щеше да дръпне икономиката... Пак да има корупция при определянето на изпълнител. Цените пак да са надути, но по-малко. Но даже да имаше просто изискване за гаранция ремонтиран път да държи 5-10 години, а не годишно да се кърпи по 3 пъти и да е на дупки. Имало май само два договора с гаранции при ремонт на път последните години- къси отсечки, като срокът на гаранцията е 1 и 2 години

 36. 37 Профил на Неконвенциалния
  *****
  Гневно

  Много е погрешно да се правят аналогии с престъпления и организирани престъпници от други страни-единствените прилики са в ощетяването на ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС.
  Нашите организирани престъпници са ПРИЕМНИЦИ НА ПРЕСТЪПНИ ДЕЙНОСТИ ИЗВЪРШВАНИ ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ППЕРИОД ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕКАТА НИ ДЪРЖАВА.
  Изглежда само на Българите не е станало ясно,че БКП/бсп функционира като ХОЛДИНГ от сива икономика с всичките му там"ФИРМИ",включителн и "Групи" за мокри мисии и "Групи"за отвличане на вниманието-КАКТО НА "ТИХ ФРОНТ".
  Навсякъде има орг.престъпнаст,но само в страни като нашата тя е била държ. политика ,а сега политически фигури я контролират...

 37. 38 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  Хелмут Кол постада навремето от някакво нерегламентирано финансиране на партията. А можеше да остане в историята като обединител на Германия. Ама една грешна стъпка в Германия може да те провали. Този манталитет н общество никога няма да постигнем - за съжаление...

 38. 39 Профил на борко - до Атанас
  *****
  Неутрално

  Можеш ли да ми дадеш примери с такива партии, политици и разследвания на Запад? Но все пак завършили с присъди, не само с "поемане на политическата отговорност".
  Иначе за мащабите, наглостта съм съгласен, както и с факта, че дори да има злоупотреби на Запад поне се свършва работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK