Двойно по-малко проверки е направила агенцията по лекарствата през 2007 г.

Чиновниците са получили 1.1 млн. лв. премии

Два пъти по-малко проверки на аптеки, складове на едро и фармацевтични заводи е направила Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ през 2007 г. Докато през 2006 г. инспекциите са били около 350, през миналата година те са едва 173. Въпреки това 140-те чиновника на ИАЛ са получили над 1.1 млн. лв. премии или средно по малко над 7 хил. лв. на човек. Това става ясно от публикувания на страницата на ИАЛ годишен доклад.


Агенцията се финансира от държавния бюджет и от собствени приходи, които идват от глоби, издаване на удостоверения за регистрация на медикаменти, от химико-фармацевтични и лабораторни анализи. За регистрация на продукт например фармацевтичните компании плащат от стотици до няколко хиляди лева. Законът позволява част от парите да се дават под формата на допълнително стимулиране на служителите по определен от агенцията ред. Изпълнителният директор на ИАЛ д-р Емил Христов обаче вчера не вдигаше телефона си и затова не можа да обясни как са разпределени средствата.


От доклада се вижда още, че през втората половина на 2007 г. дирекцията е провела четири обществени поръчки за доставка на специализирано оборудване на лабораторията на ИАЛ, за доставка на компютърна и копирна техника и за надстрояване, реконструкция и основен ремонт на административната сграда на ИАЛ. Освен това са купени и три нови автомобила. Общата стойност на сключените договори по проведените обществени поръчки възлиза на 5 120 897 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK