Около 45 млн. лв. са просрочените дългове на болниците

Около 45 млн. лв. са просрочените задължения на болниците до април тази година, съобщи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, след като посети обновената Клиника по патоморфология на туморите в Националната онкологична болница. Според него е възможно до края на годината да се осигурят повече пари за лекарства на онкоболните, от предвидените 120 млн. лв., но всички зависело от бюджета на страната.


Министър Желев призна, че клиничните пътеки са недофинансирани и това е основният проблем за болниците. Според него той може да се реши от парламента, като се увеличат парите за здравеопазване. Министърът каза още, че в момента се работи по процедура за въвеждане на мениджърски договори с директорите на болниците, с което очаква да подобри управлението им. "Болниците са търговски дружества и всеки трябва да си прави сметката. Щом едни могат да се движат добре, а други не могат – значи е въпрос на мениджмънт. Тези, които са свикнали да правят задължения и да чакат държавата да им ги покрие, ще търпят санкции", добави Желев.


Над 4,5 млн. лв. са инвестирани в Клиниката по патоморфология на раковата болница, стана ясно вчера. Средствата са осигурени със заем от Световната банка. Новата техника ще позволи да се правят повече изследвания, обясни директорът на клиниката доц. Петранка Троянова. По думите й сега годишно се правят над 40 хил. биопсии в болницата. Клиниката се готви за международен одит и акредитации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK