Миков пред Ройтерс: Ще прочистим министерството от нелоялни служители

Миков пред Ройтерс: Ще прочистим министерството от нелоялни служители

© Анелия НиколоваВ интервю за агенция Ройтерс министърът на вътрешните работи Михаил Миков обещава да прочисти полицията от корумпирани служители и да извърши дълбоки реформи, за да докаже на Европейския съюз, че приетата неотдавна за член България е способна да се бори срещу престъпността.


Ройтерс припомня, че страната е подложена натиск от Европейската комисия да покаже видими резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Да прочистим министерството от нелоялни служители е един от ключовите ни приоритети, казва Михаил Миков, пушейки цигара след цигара. Нито едно равнище в системата няма да бъде пощадено, ако получим сигнали за нелоялност или корупция, добавя той.


Ройтерс отбелязва, че 47-годишният Миков, висш представител на управляващата Българска социалистическа партия (БСП), оглави опетненото от скандали министерство на вътрешните работи миналия месец след реорганизацията на правителството. Нейна цел бе успокояване на избирателите и на Брюксел, че България ще спре да протака реформите. Според дипломати и анализатори, посочва агенцията, проблемът се корени във връзките на политици и магистрати с криминални групи, свързани с бившите съветски тайни служби.
Миков, юрист по професия, планира да създаде структура за вътрешна сигурност, която да следи и да докладва за случаи на корупция в министерството, както и да предлага законови промени, за да бъдат ускорени дисциплинарните процедури. Новият вътрешен министър възнамерява също да въведе система за определяне на възнагражденията въз основа на резултатите и да повиши заплатите.


Ройтерс припомня, че България е най-бедната страна в Европейския съюз. Полицаите получават средно на месец само по 500-600 лева, което отчасти обяснява широкото разпространение на корупцията.


Миков подготвя радикални структурни мерки с цел ускоряване на разследванията и разкриването на престъпления, които в момента отнемат месеци, а понякога и години.
Под натиска на заплахата, че може да бъде лишена от милиони евро помощи от Европейския съюз, ако не се бори срещу корупцията, България предприе действия през последните седмици, отбелязва Ройтерс. Полицията разкри няколко групи за пране на пари, трафик на наркотици и хора.


Миков не си прави илюзии, че промените ще станат бързо. Но през следващата година ще трябва да очертаем категорично посоката, която ще ни донесе резултатите, очаквани от българския народ и от европейските ни партньори, обяснява той.


Наблюдатели са скептични дали Миков ще има политическата подкрепа, необходима за постигане на реална промяна. Оглавяваната от социалистите управляваща коалиция, чийто мандат изтича след година, е отслабена от конфликти на интереси и борби за власт. Въпреки обявената война срещу престъпността и корупцията, няколко последователни правителства не предявиха обвинения в корупция срещу висши служители и не вкараха престъпни босове в затвора, отбелязва Ройтерс.


Миков казва, че често цитираният брой от около 150 неразкрити поръчкови убийства от 2001 г. е неверен. Според него реалната бройка е 78. Във връзка с 26 от тези убийства полицията е извършила арести, добавя той.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на екс_перт
  екс_перт
  Рейтинг: Гневно

  А, а, да си додем на думата!

  Не ви трябват на Вас експертни служители, които си разбират от работата, знаят си цената и не ги е страх да Ви пратят по-далеч, когато искате да пробутате някоя незаконна далаверка, най Ви трябват безмозъчни "лоялни служители", които знаят, коя ръка ги храни, слушкат и изпълняват, каквото им нареди "началството", без значение, доколко е НЕзаконно

 2. 2 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Защо у нас все се говори в бъдеще време ? Защо не се говори в сегашно и минало време ?

 3. 3 Профил на Миков, Микооов
  Миков, Микооов
  Рейтинг: Гневно

  В интервю за агенция Ройтерс .... Михаил Миков обещава да прочисти полицията от корумпирани служители и да извърши дълбоки реформи, за да докаже на Европейския съюз, че.....

  Абе Миков, абе мухльо.
  На този пост си за да очистиш полицията и да я направиш да служи на гражданите на България! Които плащат за това с данъците си!
  А не като някакъв първолак да си миеш ръцете за да се понравиш на молядругарката.

 4. 4 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: Неутрално

  Миков казва, че често цитираният брой от около 150 неразкрити поръчкови убийства от 2001 г. е неверен. Според него реалната бройка е 78. Във връзка с 26 от тези убийства полицията е извършила арести, добавя той.
  Г-н Адвокатът проявява чуство за хумор. Дано само да не му отговорят със същото- нещо от сорта "Ще предприемем процедури за размразяване", "Започваме с преговорите", "Преговорите са към своя край", "Ние не ви спрахме 11 милярда, а само 1,5 милярда, за другите 9,5 милярда не можем да вземем отношение", "Арестуваха ни аташето поради връзки със сакрални срички" и т.н.

 5. 5 Профил на Вълк
  Вълк
  Рейтинг: Неутрално

  Дали ще се отнесе и до Красимир Петров дето предложи за производство в офицерски свания "Братя Галеви" - за кой подвиг чутовен?

 6. 6 Профил на Inc
  Inc
  Рейтинг: Неутрално

  Тук става въпрос само за няколко просто "НЕЛОЯЛНИ"служители.Зщо е този шум?Ти даваш банан на маймуната-тя го изяжда и след това хвърля по теб обелката.След такова обяснение на мин. се чувствам така!

 7. 7 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Идеални хора няма.В тази връзка търсенето на такива ангели небесни от страна на министъра ще доведе до разочарование.Всеки си има някакви кусури.Въпросът е такъв,че да се създаде система от правила и контрол,която да не позволява на служителите да проявяват негативните си качества.Иначе влизаме в романа на Джордж Оруел "1984" където съдят дори за неизказани мисли.

 8. 8 Профил на EUROPA
  EUROPA
  Рейтинг: Неутрално

  Ройтерс припомня, че 47-годишният Миков, висш представител на управляващата Българска социалистическа партия, е оглавил опетненото от скандали министерство на вътрешните работи миналия месец след ремонта на правителството. Нейна цел било успокояване на избирателите и на Брюксел, че България ще спре да протака реформите. Според дипломати и анализатори, посочва агенцията, проблемът се корени във връзките на политици и магистрати с криминални групи, свързани с бившите съветски тайни служби.

 9. 9 Профил на Баба Гицка отравя актуалну питани ду Микув
  Баба Гицка отравя актуалну питани ду Микув
  Рейтинг: Неутрално  Ни разбрах бабиии, Румен Петков беши ли лоялен служител. Аку ней бил що гу пазиьхти кат матросувци ду пуследниьъ мумент, так та сега гу турьехте и зам предцидател на комисия ? Пък акуй бил луяльън , що гу мафнавти ма баби, тоз убаф чиляк?

 10. 10 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Миков като 'очисти' МВР от корумпираните, да го пратим и в съда, за да ги поразчисти и там ! Не е ли време и в съда да има щатни съкращения ? И без това там не съдят когото трябва...

 11. 11 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  Ще бъде интересно да чуем мнението на ЕВРОПА за съда ни ! Аз залагам, че от там ще се изкажат негативно по отношение на доверието към съда ни като институция !

 12. 12 Профил на ???
  ???
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ И СЪДИИТЕ НИ ДА МИНАТ ПРЕЗ ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА, ЗА ДА СЕ ПРОВЕРИ /НЕ/КОРУМПИРАНОСТТА ИМ ? СТИГА СА СЪДИЛИ САМО КОКОшКАРИ !

 13. 13 Профил на EUROPA
  EUROPA
  Рейтинг: Неутрално

  От САЩ и ЕВРОПА казват, че преди да осъдим корумпирани политици у нас, трябва да започнем с корумпирани служители от съдебната система ! Ако това стане, ефектът ще е сигурен !

 14. 14 Профил на българин ?
  българин ?
  Рейтинг: Неутрално

  срамувам се, че съм роден в тази държава !

 15. 15 Профил на до 8
  до 8
  Рейтинг: Неутрално

  нека политиците и магистратите ни да съдят 'РОЙТЕРС' за 'клевета !

 16. 16 Профил на мафия
  мафия
  Рейтинг: Неутрално

  ако у нас няма мафия и проституция, то тогава излиза, че престъпници са тези, които не нарушават закона !!! Съдът само доказва това...

 17. 17 Профил на az
  az
  Рейтинг: Гневно

  сашто не разследват Миланож от зимната парзалка на Славия как пе4ели за сметка на спорта ,какви пари сабира отв с и4киспортисти и кои от родата работят там ,как икономист е трен. по хокеи и други далавери

 18. 18 Профил на butthead
  butthead
  Рейтинг: Разстроено

  комай единствения губещ в тази работа ще е самия миков. Когато през лятото спрат фондове и евентуално наложат санкции върху българските съдебни решения, правителството ще обвини точно г-н миков че не е бил достатъчно ефективен, а в междинния период "ръцете му ще са вързани", както ще каже самия той. Тази ситуация в България много пъти съм я виждал а още нямам 30 години.

 19. 19 Профил на рр
  рр
  Рейтинг: Неутрално

  А кой ще ти прочиста кратуната...?Яжте му уя..

 20. 20 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Горчивата практика показва,че при такива масови прочиствания,най-много страдат професионалистите,които напускат при поредната "дълбока реформа".От това се възползват всякакви кариеристи и корумпирани ченгета за да се издигнат в йерархията.

 21. 21 Профил на 435
  435
  Рейтинг: Гневно


  Няма какво да се заблуждаваме каквито и мерки да се предприемат за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквито и закони да се гласуват, колкото и да се реформира съдебната система България ще си остане трайно корумпирана и оттам бедна, недемократична и слаба европейска държава- докато в България вилнее соц.комунизма и ни управляват некадърни комунистически изчадия!

 22. 22 Профил на жалба
  жалба
  Рейтинг: Гневно

  Спешно търся специалистите в МОН вече една седмица. Звъня по телефоните и пиша е-мейли. Никой не отговаря, сякаш е минала чума из кабинетите. Такава дива администрация не е имало в България през последните 130 години.

  ............

  Не изпускайте новата книга:
  http://pravoslavie.bg/content/view/9878/58/

 23. 23 Профил на chicho ivan
  chicho ivan
  Рейтинг: Неутрално

  След 9.09.1944 г. за една седмица бяха отстранени от служба всички "нелоялни" т. е. заварените на служба от "народната" власт и на тяхно място бяха назначени "активни" но неграмотни борци. Такава реформа ли ще прави М. Миков. Това вече сме го гледали. Защото ЛОЯЛНИ никак не значи ПРОФЕСИОНАЛНИ , а СВОИ. ВЪН "НАРОДНИТЕ ВРАГОВЕ" ОТ МВР. И не знам защо Миков ни мисли за будали.

 24. 24 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: Неутрално
 25. 25 Профил на Гявол
  Гявол
  Рейтинг: Неутрално

  Доколкото знам за "нелоялни" служители в МВР се обявяват тези, които не са склонни да се включват в корупционните схеми на своите началници, поради което са опасни и гледат да им вземат мярката.

 26. 26 Профил на ТАКА Е !!! Всеки НЕлоялен комунист - ВЪН .....
  ТАКА Е !!! Всеки НЕлоялен комунист - ВЪН .....
  Рейтинг: Неутрално

  Като не е от нашата мафия - ритник !!!!!!!!

 27. 27 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Неутрално

  Ще прочистим МВР от нелоялни на нашата партия-кърмилница служители

 28. 28 Профил на avtor
  avtor
  Рейтинг: Неутрално

  Да прочистим министерството от нелоялни служители е един от ключовите ни приоритети.

  Да, като прочисти МВР от тези, които имат съвест и биха могли да изнесат информация за коруцията (сегашна и бъдеща) вече никой няма да разбере какво става там. И след като няма изнесена информация - "няма да има корупция". Логиката на комунистите е проста. Няма измъкване от това корупционно блато - октоподът е вече много силен. Много народни пари откраднаха комунистите и сега никой не може да ги свали от власт.

 29. 29 Профил на Миков
  Миков
  Рейтинг: Неутрално

  "Миков пред Ройтерс: Ще прочистим министерството от нелоялни служители".
  Ще започнем с Доган и цялото ДПС, Симеон, ,Милен Велчев /Ники ще си го оставим, защото няма кой да прави поразии и да дрънка глупости/, Сергей и всички от БСП, а после...

 30. 30 Профил на Аджеба, как ли ще стане почистването
  Аджеба, как ли ще стане почистването
  Рейтинг: Неутрално

  Не били 150,а 78 неразкритите убийства.
  Пай се,варда- чистачът идва.Да проучи как ли са изринати Авгиевите обори, защото нашите трябва да се ринат отгоре надолу. Ама за тази работа се иска яко дупце

 31. 31 Профил на Inc
  Inc
  Рейтинг: Неутрално

  Към №8:Наглост не им липсва.До някое време изглеждаше,че се "поевропейчват"/профома,разбира се/Когато се почувстват по-силни или засегнати,веднага показват истинския си лик.Спомняте ли си как Ив.Славков съди ВВС-`някакво` си ВВС с/у твореца с 250!сценария. И сега някаква си Роитерс срещу партията на Димитров и Благоев.И така се дресирали стадото си,че са искрено подкрепяни от тях.Тези са непроменими!

 32. 32 Профил на боби
  боби
  Рейтинг: Неутрално

  Много лесно корумпираните могат да се прочистят.На първо време катаджиите-като се пуснат стотина екипа да правят нарочни дребни нарушения из пътищата на България то много бързо ще се отсеят корумпираните боклуци.Да ги вкарат в затвора та другите ще помислят дали ще вземат.Може и по-радикално-всички служители на детектора на лъжата дали са вземали подкуп.Много бързо ще лъснат.

 33. 33 Профил на стига говорене
  стига говорене
  Рейтинг: Неутрално

  Начина по които Миков елементаризира проблема с корупцията говори че си няма и идея какво да прави а ще имитира и тои само деиствие

 34. 34 Профил на Njama Da Kaja
  Njama Da Kaja
  Рейтинг: Гневно

  Palen Proval na darjavnostta v nashata skapana Darjava...Anie sme mishoci koito samo si trajat i malchat..Sram i pozor che pozvoljavame na taia sgan da se gavri s nas.....

 35. 35 Профил на bg
  bg
  Рейтинг: Неутрално
 36. 36 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Весело

  Прочетете нЕкои *форумци* какво са писали под статията за путин и ще ви стане ясно защо е възможно лицето миков да е министър в България.

 37. 37 Профил на yes
  yes
  Рейтинг: Неутрално
 38. 38 Профил на Дуди
  Дуди
  Рейтинг: Весело

  Да повторим 9.09.1944г.!Да назначим верни другари,които до смърт ще потарят Европа..... Европа,а ние си знаем.... а и нали се убедихте че европейците ако не ни подкрепят открито то ни тихичко симпатизират.

 39. 39 Профил на един беден полицай
  един беден полицай
  Рейтинг: Гневно

  ГОСПОДИН МИКОВ?????, ОБОЖАВАМ СИ РАБОТАТА, САМО ЧЕ ВЕЧЕ СЕ ПРИМИРЯВАМ СЪС КОРУПЦИОННИТЕ ПРИЯТЕЛСКИ НАЧАЛА НА НАЧАЛНИЦИТЕ МИ, КАТО ОБИДЕНИЯ ГЕНЕРАЛ ДЕТО ЯДЕШЕ БЕЗ ПАРИ ВЪВ ЕДИН ХОТЕЛ НА ЗЛАТНИТЕ, И ТАКИВА ПОДОБНИ. САМО ЧЕ ТЕЗИ НАЧАЛНИЦИ, БИВШИ ПОЛКОВНИЦИ И ПРОЧИЕ ЩЕ НАТИРЯТ ТАКИВА РАБОТНИ ПЧЕЛИЧКИ КАТО МЕН, А НЕ ИСТИНСКИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ. ЗАЩО ЛИ, ЗАЩОТО ОБСЛУЖВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА КМЕТОВЕ И Т.Н. КАТО НЯМА ПАРИ МВР,ЗАЩО ДИРЕКТОРА НА ОДП ВАРНА ИМА ТРИ АВТОМОБИЛА,МЕРЦЕДЕС ЕС300, ДЖИП - ЯПОНСКИ, И ВЕКТРА 2008ГОДИНА, И ШОФЬОРИ,ШОФЬОРИ... БОЖЕЕЕЕ, РАЗЧИСТИ ТИ МВР, ДРУГИТЕ ЩЕ ГО ОПОРОЧАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ГОРКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ОБИЧАТ РАБОТАТА СИ - ПАК ОПЛЮТИ, ПАК. ДОКОГА????????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK