Правителствена наредба регламентира тол таксите

Наредбата предвижда възможност събирането на тол таксата да се поеме от концесионера на пътния участък

© Юлия Лазарова

Наредбата предвижда възможност събирането на тол таксата да се поеме от концесионера на пътния участъкПравителството одобри наредба, която урежда начина, по който ще се определят бъдещите тол такси, ползването на винетки и пътни такси за преминаване на мостове, тунели и планински преходи. Списъкът на тези съоръжения трябва да бъде публикуван в "Държавен вестник".


Съществуването на такава наредба е предвидено в Закона за пътищата, съгласно който за преминаване по републиканските пътища, включени в трансевропейската пътна
мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци, Министерският съвет може да въвежда само една такса - или тол, или винетна.


До изграждането на тол-системите се запазва таксата за ползване на пътната инфраструктура. Винетките остават годишни, месечни, седмични и дневни. Не се променя начинът им на издаване и ползване.
С приемането на наредбата за първи път в нормативната уредба се определят основните правила за пресмятане на тол-таксите, като се диференцират инвестициите в инфраструктурата, разходите за поддръжка, за експлоатация и за управление.


Размерът на тол-таксите ще се определя с тарифа на Министерския съвет в левове или евро. Той ще зависи от вида на автомобила и екологичните му показатели. Предвижда се възможност и за електронно плащане.


Наредбата определя такси да се плащат и за рекламни съоръжения край пътя, площадки за оказване на първа помощ срещу заплащане и търговски обекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK