Пираня с тегло 340 грама бе уловена в микроязовир край Габрово

пираня<br />
лиценз на снимката: <a target="_blank" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/deed.en">Creative Commons</a>

© elrentaplats

пираня
лиценз на снимката: Creative CommonsМъжка пираня с дължина 28 сантиметра и с тегло 340 грама е била уловена от рибар в язовир "Пача бара" край габровското село Гиргини, съобщи Пламен Христов - началник на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури.


Рибата има четири реда триъгълни остри зъби - по два реда на челюст, а възрастта й е между 5 и 10 години. Днес риболовци са донесли странния екземпляр на Христов, за да потвърди или да отхвърли версията им, че наистина става дума за пираня. Софиянец е уловил рибата "на червей" в "Пача бара" в събота.


Христов е установил, че рибата е разновидност на червената пираня - най-хищният вид. По думите му тези риби се срещат в Южна и Централна Америка. Живеят в реките Ориноко и Амазонка и в техните притоци, а името им идва от река Пираниа, където са били открити за първи път.
Според Христов няма обяснение защо тази южна риба е хваната в Габровско, освен да се търси субективна намеса. По думите му някой, който развъжда тези риби, или ги е изхвърлил в микроязовира, или е искал да ги развъди с неизвестна цел. Агенцията ще направи проверка дали в микроязовира има и други екземпляри.


Христов е потърсил днес мнението и на ихтиолози от катедра "Аквакултура" при Тракийския университет в Стара Загора. Специалистите потвърдили версията на Пламен Христов и обяснили, че наистина става дума за разновидност на червената пираня с латинското наименование "пиго центрус нетарари".

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 0000
  0000
  Рейтинг: Весело
 2. 2 Профил на 111111
  111111
  Рейтинг: Неутрално

  Тук гаднярите могат да вършат свободно и безнаказано всякакви гадости.

 3. 3 Профил на Това не е случайно, да знаете!
  Това не е случайно, да знаете!
  Рейтинг: Неутрално

  Със сигурност някоя местна мутра ги е отгледала, за да може да заличава бързо следите от убийствата на своите врагове. Пираните са способни да разфасоват кон за по-малко от 15 минути... Правете сметка за какво става въпрос

 4. 4 Профил на O4ewidno e
  O4ewidno e
  Рейтинг: Неутрално

  Очевидно е! Арендаторите на язовири искат да разкарат нелегалните ползватели на плажове там.

 5. 5 Профил на др.Иванов
  др.Иванов
  Рейтинг: Неутрално

  В Тайланд наказанието за внос на живи пирани е смърт/поне допреди няколко години/. Да се надяваме пиранята да е пусната тези дни в топла вода и да не се е аклиматизирала достатъчно за да преживее зимата, което по принцип е малко вероятно.

 6. 6 Профил на кукичка
  кукичка
  Рейтинг: Неутрално

  ами този който стопанисва микроязовира-не носи ли отговорност за аква културите или там както трябва да се каже...утре може в искъра да пуснат и чудовището на лох нес...пълна липса на контрол-тази агенция под контрола ли е на дпс ли е?

 7. 7 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  това се казва престапление с неизвестен изваршител а не разваждане с неизвестна цел

 8. 8 Профил на мъж
  мъж
  Рейтинг: Неутрално

  А как са разбрали че пиранята е мъжка ?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 10. 10 Профил на Питайте Гоце
  Питайте Гоце
  Рейтинг: Неутрално

  Той е специалист по всичко , освен това е свикал след няколко дни и консултативния съвет по национална сигурност

 11. 11 Профил на обява
  обява
  Рейтинг: Неутрално

  Уважаеми депутати и политици!
  Фирма България организира двудневен престой с къпане в Язовир Пача бара.
  Всички без изключение ще бъдат извозени в 5 звезди хотел в Габрово, след това с автобуси до язовира. Организира се групово къпане. Транспортът е на половин цена.

 12. 12 Профил на инфо плюс
  инфо плюс
  Рейтинг: Неутрално

  да не говорим пък и за малките, но бързо нарастващи крокодилчета из язовирите

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Manu
  Manu
  Рейтинг: Неутрално

  Малко са ни в парламента, та сега и в язовирите

 15. 15 Профил на joromob
  joromob
  Рейтинг: Неутрално

  Доста тревожна новина, ако повечето от вас си дават сметка за какво точно става въпрос!Представете си този вид риба (един от най-хищните)аклиматизиран и развъден по българските водоеми-без адекватна институция която да спре това!Още една щуротия на фона на иначе спокойното и безгрийно ежедневие у нас!!!

 16. 16 Профил на Alexander
  Alexander
  Рейтинг: Весело

  "Некъф" ужас! "Некъф" ад!
  Браво на номер 14!
  Браво Manu!
  Прав си! Малко са в парламента, та и сега в язовирите!
  Дано само не се размножат, че то си е жива напаст!

 17. 17 Профил на РИБАРКО
  РИБАРКО
  Рейтинг: Неутрално

  ПИРАНИТЕ НЕ СА ОПАСНИ ЗА ХОРАТА А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПОДВОДНИ ОБИТАТЕЛИ.ЩЕ ОНИЩОЖАТ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ДРУГИТЕ ВИДОВЕ РИБА.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  как да не са опасни за хората та те не различават дали е човек или каквото и да е друго дано този дето е хванал пираната да си е хванал от аквариума или от някой аквариум на свой близък

 20. 20 Профил на поназнайващ биология
  поназнайващ биология
  Рейтинг: Неутрално

  Пускането на пирани на свобода извън естественият им хабитат е престъпление. Както в един друг форум казаха, в Тайланд това деяние се наказва със смърт.

  В България обаче пираните няма да се прихванат. За щастие. Дори да си намерят екологична ниша, това ще е до началото на зимата.

 21. 21 Профил на Знайко
  Знайко
  Рейтинг: Неутрално


  тип: Хордови Chordata
  клас: Лъчеперки Actinoperigii
  разред: Харацидоподобни Characiformes
  семейство: Пирани Serrasalmidae

  Родове

  Пиранята е най-хищната риба в света. Обитава големите реки на Южна Америка - Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др. Има данни, че се срещат и в България.

  Обикновенно пираните се движат на пасажи от няколко риби - от двойка до над 20-30 риби. Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. Отлично умеят да надушват кръвта и това привлича към нападната жертва множество други пирани. Така върху плячката се нахвърля непрекъснато растящата "орда" от пирани, които могат да станат стотици. Тези страховити хищници са способни за 30 минути да изядат животно с размерите на кон, което ги прави едни от най-хищните същества на планетета.

  Всъщност в менюто им преобладават риби, насекоми, мърша, но понякога нападат и доста едри животни, особено ако по тялото им има и малка кървяща рана, което привлича стотици от тези риби.

  Размери и размножаване

  Пираните са сравнително едри риби. Достигат на дължина 20-30 см., някои видове - 40 см., а най-едрите достигат над 60 см. Женските риби обикновено са по-едри от мъжките. Размножават се чрез хайвер, който самите снасят в добре защитени места. Малките се раждат след 2-3 денонощия. Тази статия се нуждае от подобрение.  Отглеждане

  Червена пираня. Син. Pygocentrus nattereri. Родина — басейна на река Амазонка. Дължина до 30 сантиметра. При възрастния самец корема и гърдите са червени. През размножителния период тялото му чернее. Отглеждане. Пираните са едри и стадни риби, и аквариума за тях трябва да бъде голям (с обем от 150-200 литра). Декорира се с изкуствени растения и корени. Към параметрите на водата са невзискателни: твърдост до 20°, рН 5,5-7,5, температура 24-28 °С. Нужна е филтрация и ежеседмична подмяна на до 30% от обема на водата. Светлина разсеяна, не много ярка. Възможен е канибализъм (изяждане на своите събратя). Храна — месо, калмари, мишки, жива и мъртва риба. Приучават се да се хранят от пинсета. Не си помисляйте да държите храната с пръсти! Развъждане. За развъждане е необходим голям аквариум с обем 150-400 литра. Вода мека, но рибите се размножават и в по-твърда (до 20°), рН 6,5-6,8, температура 24-28 °С (най-добре 28-30 °С). Дъното на аквариума трябва да е с дебел слой ситен пресят чакъл. Растения не са необходими. Необходима е ежедневна подмяна на 25-30 % от водата със свежа със същия състав. Задължителна е силната филтрация и аерация. Самеца през брачния период става черен, а люспите му сребърни. Самката хвърля хайвера в изровената от самеца ямичка. Производительност — до 5000 зърна хайвер. Родителите (по-често самеца) около три дена се грижат за потомството. През този период той се нахвърля на всичко, което се приближава към гнездо и може сериозно да нарани потопената в аквариума ръка!!! Развитието на хайвера продължава 36 часа, личинките започват да се хранят на петия ден. Стартова храна — науплиуси артемия или циклопс. По ситните видове храна водят повече отпадъци. За да оцелеят повече малки, самеца се отделя.  Черна пираня

  Минимален размер на аквариума: 300 литра Температура: 23 - 27 °С pH: 5.5 - 7.5 Максимален размер: 50 см Разпространение: Басейна на Ориноко, басейна на Амазонка, в реките на северна и западна Гвиана Храна: Месоядна. Парчета риба, цяла риба, червеи, всякакъв вид месо. Темперамент: трябва да се отглежда във видов аквариум с много ефективна филтрация, за да се справя с високото съдържание на протеини в отпадъците. Дръжте си ръцете извън аквариума, не придържайте хванатата риба в кепчето с ръце – може да ви ухапе. Размножаване: Могат да се размножават в аквариум. Мъжкият е златист с червено гърло и корем, женската е повече жълта. Мъжкия пази гнездото. Малките трябва да се сортират по размер и да им се дава достатъчно жива храна, за да се избегне канибализъм.

  Пиранята в местните култури

  Още първите европейски колонизатори в Южна Америка се сблъскали с тази риба, която всявала ужас, както сред тях, така и сред местните индианци. Пираните често са почитани от коренните жители, като сред някои индиански племена от басейна на Амазонка е и обожествявана. Няколко индиански племена от Бразилия, Венецуела, Гвиана и Перу свързва интересен обичай на погребение. Трупът на умрелия, украсен с цветя, под ритъма на песни се спуска във водите на реката. Само след миг водата около трупа буквално закипява. Върху него се нахвърлят пирани, чиито брой расте с всяка секунда и достига стотици. Само след няколко минути от водата се изважда скелет.

  На домашните животни, които гледат местните, често се случва да пресичат реки и те нерядко пострадват от това. За пътешествието си в Амазония през 1936 г. германският изследовател Бломберг в книгата си "В търсене на анаконда" пише: "Срещнахме хора, които са загубили пръстите си, части от крайниците или имат белези от ухапвания на пирани; крави, на които при водопой рибите са отхапали муцуните; а местните разказаха, че нерядко губели бикове, волове и домашни птици, всички станали жертва на тези отвратителни хищници".

  Съществуват много видове пирани, като най-зловеща слава има червената пираня, считана за най-хищна от всички.

 22. 22 Профил на На латински?
  На латински?
  Рейтинг: Неутрално

  На латински "пиго центрус нетарари", на английски - "вери импресив"

 23. 23 Профил на H.S.W.
  H.S.W.
  Рейтинг: Гневно

  DA SE IDIRI VINOVIKA 200 000 EVRO GLOBA I DOJIVOTEN ZATWOR
  BEZOBRAZIE E TOVA KAKVO PRAVI POLIZIATA, DANS I PRO4EE LENIAI I NEHRANIMAIKOVZI

 24. 24 Профил на ихтиозавър
  ихтиозавър
  Рейтинг: Неутрално

  Озъбено свирепо куче

 25. 25 Профил на cowboy
  cowboy
  Рейтинг: Гневно

  Първанов-Гоце, Доган и Кобурга са много по-опасни от всякакви пирани! Те оглозгаха цял един народ - какво са нещастните пирани в сравнение с тия изроди!

 26. 26 Профил на АБЕ!
  АБЕ!
  Рейтинг: Неутрално

  На вас пръст да ви покажат и ще го свържете с политика, бе - дееба и неудачниците прости!

 27. 27 Профил на Тончо
  Тончо
  Рейтинг: Весело

  Що не пуснат няколко броя в Бояна и в Парламента - толкова мърша има...

 28. 28 Профил на psihar
  psihar
  Рейтинг: Неутрално

  да не е някакъв мутант, как така ще попадне в язовира? И кой е тоя луд, дето ще пренася пирании от оня край на света и ще ги пуска в тоя затънтен язовир? С каква цел при това?

 29. 29 Профил на Armani
  Armani
  Рейтинг: Неутрално

  Даа, много странна история...

 30. 30 Профил на New Yorker
  New Yorker
  Рейтинг: Неутрално

  Това е малко абсурдно, как е оцеляла зимата?
  Преди две години хванаха няколко в Потомак, но си спомням мнението на експертите бе, че не е повод за притеснение защото едва ли ще оцелеят зимата.

 31. 31 Профил на Сега вече ми стана ясно
  Сега вече ми стана ясно
  Рейтинг: Неутрално

  Преди три години ходих с приятели на теферич до язовир Пача бара, той е много близо до габровското село Гиргини. Прекарахме много весело, а вечерта реших да поплувам. Както плувах изведнъж почувствах остра болка на хълбока. Излизам и гледам - кръв - нещщо ме ухапало, ама голямо рана - кожата ми откъснало. Така и не разбрахме какво е но повече не се къпахме - явно е било пиранята.

 32. 33 Профил на Йода
  Йода
  Рейтинг: Гневно

  Ако хванат този, който е пуснал пиранята/пираните трябва да го накажат с преплуване на язовира.

 33. 34 Профил на Тъпунгел
  Тъпунгел
  Рейтинг: Неутрално

  Язовирът (както вие го наричате) е едно "езерце" с размери 250Х100 м. При това максималната му "дълбочина" е 4 м.
  Преди 10-ина години се наложи да се прави хидроизолация на цялото дъно, тъй като водата се инфилтрираше под "язовирната" стена (висока 2.5 м).
  Кой каквото и ще да разправя - пираните са пуснати тази пролет. Въпросът е от кого? И дали някоя пираня не е "прескочила" надолу по рекичката, когато преливникът работеше с пълна сила вследствие от големите дъждове?

 34. 35 Профил на neven4eto
  neven4eto
  Рейтинг: Неутрално

  az sam ot gabrovo i qzovira Pa4a Bara ne e zabytan i tap

 35. 36 Профил на piranq
  piranq
  Рейтинг: Неутрално

  стига сте писали глупости
  ли4но отглеждам пираи тея пирани немогат да бадат адаприрани тея водоеми нито се развайдат толкова лесно апак това беше простотията на варха за 15 минути иизяли цал кон за да изядат кон за 15 минути трябва даса по 2000 което е напално невазможно поне близките 500 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK