Скотланд ярд поднови разследването за убийството на Георги Марков

Детективите са заявили и разпити на офицери от бившата ДС, сред които генералите Любен Гоцев и Владимир Тодоров

Георги Марков

© STR

Георги МарковСкотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството в Лондон на българския писател Георги Марков през 1978 г., както и възможността да разпита служители на бившата Държавна сигурност, научи "Дневник".


Според неофициалната информация МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението.


Така 30 години след случая с убийството на писателя чрез отравяне, станал международно известен като "Българския чадър", и 18 години след промените през 1989 г. Великобритания отново се връща към него.
Експерти по случая обясняват активността на британските служби с две причини - едната е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България. Другата е, че според тях документи по делото на Георги Марков могат да послужат за търсене на сходства с убийството на отровения с полоний през 2006 г. също в Лондон бивш служител на КГБ Александър Литвиненко.


Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на определени архивни документи на разузнаването от епохата на Живков, както и разпити на над 40 души. Сред тях са висшите офицери от Държавна сигурност Любен Гоцев и Владимир Тодоров. Следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов, който води българското разследване, потвърди новите действия на Скотланд ярд: "Оказваме пълно съдействие на колегите и мога да кажа, че онова, което липсваше - обмен на информация и от двете страни, вече е налице на 100 процента." Той отказа да коментира подробности заради тайната на следствените действия, но посочи, че в последно време посещенията на представители на Скотланд ярд са били няколко и на високо равнище. В резултат на тяхната активност от българска страна вече са изпълнени редица съдебни поръчки, все по искания на британските детективи. "Възхитен съм от професионализма и свършеното от британските колеги непосредствено след 1978. Може да говорим за провеждане на истинско разследване и анализ на случая. Вярвам, че сътрудничеството ни ще помогне да се изчерпят всички версии по случая", добави Цветанов. Сегашната му позиция силно контрастира с доскорошните му твърдения, че причината за смъртта на Георги Марков е лекарска грешка.


Предоставянето на архивната част от материалите на ДС, поискани от Скотланд ярд чрез българското следствие, влиза в прерогативите на комисията по досиетата. "Ще отклоня коментар, защото спазваме необходимата в случая конфиденциалност", заяви пред "Дневник" председателят на комисията Евтим Костадинов. Предоставянето на архивни материали по случая "Марков" ще бъде втори акт на международно сътрудничество в дейността на комисията. Неотдавна тя обяви, че ще съдейства на Германия за получаването на архивни доказателства за убийствата на германски граждани на границата по време на комунистическия режим.


Освен архивни документи Скотланд ярд е поискал да бъдат разпитани над 40 души, заемали ключови постове в бившата Държавна сигурност по време на атентата срещу Марков. Такива са ген. Владимир Тодоров, тогавашен зам.-началник на Първо главно управление на ДС (разузнаването), който е отговарял и за отдела, осъществил операцията срещу писателя. Любен Гоцев пък е бил служител на същото управление под дипломатическо прикритие във външното министерство - той е бил домакин на срещите, на които тогавашният британски посланик е привикван, за да предаде на правителството си настояването на българските комунистически власти да бъдат спрени дисидентските изяви емигриралия в Лондон писател. Според паметни бележки в архива на министерството българската страна е казала в прав текст, че ако британските власти не изпълнят искането, "ние ще вземем мерки да го спрем". Впоследствие, когато Гоцев зае поста на първи зам. вътрешен министър от началото на 1990 г., 16-томната разработка за убийството на Георги Марков изчезна.


Заради отказ за предоставяне на други свързани със случая документи за изследователски цели сегашният шеф на Националната разузнавателна служба, която е наследникът на Първо главно управление на ДС, ген. Кирчо Киров беше осъден през 2007 г. от Върховния административен съд да изпълни разпоредбите на закона. "Като страна от ЕС на България би следвало да се разчита, че ще се отнесе партньорски при извършването на определени следствени действия, каквито в миналото са съпътствали случая с убийството на писателя Георги Марков", коментира Румен Данов, бивш съветник на президента Желев по националната сигурност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK