Скотланд ярд поднови разследването за убийството на Георги Марков

Детективите са заявили и разпити на офицери от бившата ДС, сред които генералите Любен Гоцев и Владимир Тодоров

Георги Марков

© STR

Георги МарковСкотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството в Лондон на българския писател Георги Марков през 1978 г., както и възможността да разпита служители на бившата Държавна сигурност, научи "Дневник".


Според неофициалната информация МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението.


Така 30 години след случая с убийството на писателя чрез отравяне, станал международно известен като "Българския чадър", и 18 години след промените през 1989 г. Великобритания отново се връща към него.
Експерти по случая обясняват активността на британските служби с две причини - едната е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България. Другата е, че според тях документи по делото на Георги Марков могат да послужат за търсене на сходства с убийството на отровения с полоний през 2006 г. също в Лондон бивш служител на КГБ Александър Литвиненко.


Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на определени архивни документи на разузнаването от епохата на Живков, както и разпити на над 40 души. Сред тях са висшите офицери от Държавна сигурност Любен Гоцев и Владимир Тодоров. Следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов, който води българското разследване, потвърди новите действия на Скотланд ярд: "Оказваме пълно съдействие на колегите и мога да кажа, че онова, което липсваше - обмен на информация и от двете страни, вече е налице на 100 процента." Той отказа да коментира подробности заради тайната на следствените действия, но посочи, че в последно време посещенията на представители на Скотланд ярд са били няколко и на високо равнище. В резултат на тяхната активност от българска страна вече са изпълнени редица съдебни поръчки, все по искания на британските детективи. "Възхитен съм от професионализма и свършеното от британските колеги непосредствено след 1978. Може да говорим за провеждане на истинско разследване и анализ на случая. Вярвам, че сътрудничеството ни ще помогне да се изчерпят всички версии по случая", добави Цветанов. Сегашната му позиция силно контрастира с доскорошните му твърдения, че причината за смъртта на Георги Марков е лекарска грешка.


Предоставянето на архивната част от материалите на ДС, поискани от Скотланд ярд чрез българското следствие, влиза в прерогативите на комисията по досиетата. "Ще отклоня коментар, защото спазваме необходимата в случая конфиденциалност", заяви пред "Дневник" председателят на комисията Евтим Костадинов. Предоставянето на архивни материали по случая "Марков" ще бъде втори акт на международно сътрудничество в дейността на комисията. Неотдавна тя обяви, че ще съдейства на Германия за получаването на архивни доказателства за убийствата на германски граждани на границата по време на комунистическия режим.


Освен архивни документи Скотланд ярд е поискал да бъдат разпитани над 40 души, заемали ключови постове в бившата Държавна сигурност по време на атентата срещу Марков. Такива са ген. Владимир Тодоров, тогавашен зам.-началник на Първо главно управление на ДС (разузнаването), който е отговарял и за отдела, осъществил операцията срещу писателя. Любен Гоцев пък е бил служител на същото управление под дипломатическо прикритие във външното министерство - той е бил домакин на срещите, на които тогавашният британски посланик е привикван, за да предаде на правителството си настояването на българските комунистически власти да бъдат спрени дисидентските изяви емигриралия в Лондон писател. Според паметни бележки в архива на министерството българската страна е казала в прав текст, че ако британските власти не изпълнят искането, "ние ще вземем мерки да го спрем". Впоследствие, когато Гоцев зае поста на първи зам. вътрешен министър от началото на 1990 г., 16-томната разработка за убийството на Георги Марков изчезна.


Заради отказ за предоставяне на други свързани със случая документи за изследователски цели сегашният шеф на Националната разузнавателна служба, която е наследникът на Първо главно управление на ДС, ген. Кирчо Киров беше осъден през 2007 г. от Върховния административен съд да изпълни разпоредбите на закона. "Като страна от ЕС на България би следвало да се разчита, че ще се отнесе партньорски при извършването на определени следствени действия, каквито в миналото са съпътствали случая с убийството на писателя Георги Марков", коментира Румен Данов, бивш съветник на президента Желев по националната сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник
  *****
  Неутрално

  Ще бъде много интересно, дали Комунистите сега ще имат достойството да предадат фактите около убийството на Георги Марков.Ако не,то тогава всичко е минирано след 1989,както всеки го знае.

 2. 2 Профил на М-даа
  *****
  Неутрално

  Ако някой си мисли, че точно сега , и при точно това правителство и президент , България най-после ще започне да съдейства за разкриване на убийството на Марков, то той явно не познава добре българските болшевики, между впрочем,наречени днес социалисти.

 3. 3 Профил на Алекс
  *****
  Неутрално

  Комунистическата държава България е една огромна купчина миризливи лайна! Това ни завеща тя и не сме мръднали и една лопата от тая купчина до сега. Срам за нас!

 4. 4 Профил на Alexander
  *****
  Любопитно

  Любен Гоцев? Тази неуловима и ехидна кобра? Майчице, няма шанс! Пак ще се измъкне копелето!
  Не вярвам в готовността на бг. институциите...
  А ми се иска да е обратното...
  Да вииииииидииииим.....

 5. 5 Профил на ...
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на Баба Мара
  *****
  Любопитно

  Скотланд ярд да поднови разследването по смъртта на Стефан Маринов в Грац или не им стиска

 7. 7 Профил на ЦРУ....
  *****
  Неутрално

  ...ласкаете ме...толкова ли да съм се опазил и до днес с моите притчи за наивници!?! Какво пък... вие си вярвайте в задгробния живот - хак да ви е!

 8. 9 Профил на Do Baba Mara
  *****
  Неутрално

  Кажи нещо за Стефан Маринов ако знаеш. Помня като организираше международни конференции с адрес на апартамента си, но не съм в течение какво стана с него.

 9. 10 Профил на до:до баба Мара
  *****
  Неутрално

  Напиши в Гугъла Стефан Маринов и може да намериш доста и за цената на петрола и Стефан Маринов

 10. 11 Профил на todor_kochev
  *****
  Гневно

  Първо се бесят комунистите,а чак след това се говори за нормално общаство,съд,права и т.н.Всякакво обръщане на ТОЗИ ред води до онова състояние,най-добре охарактеризирвано с руската дума *тупик*.Всеки несъгласен с това може да сърба с пълна лъжица от голямата каца с говна,наречена съвременна България.

 11. 12 Профил на Anton K
  *****
  Неутрално

  Бат Любен е замесен във всяко едно престъпление на комунистите от 60-те насам. Айде да не дрънкам много щото ше ме гътне.

 12. 13 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  До Любен Гоцев:

  Каквото и да става, не се притесняввам.
  И ти "ША" умреш. Пък и ти е време...
  Да векуваш - надали.
  И слава Богу!

 13. 17 Профил на Grazdanin
  *****
  Неутрално

  НИМА И СТЕФАН МАРИНОВ - ТОЗИ ТАЛАНТЛИВ АНТИАЙНЩАНИСТ!?!

 14. 18 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Подновиха цирка ! Къде бяха досега ? Цели 30 години минаха и сега се сетиха.

 15. 19 Профил на Born in BulГЕЙria
  *****
  Гневно

  Осран педераски клозет,те тва е болшевишка Чалгария!Нима запада не го схваща??? Всъшност разследващтият журналист и писател Христо Христов разри в доблиращтите архиви(които педераския генерал Л.Гоцев не беше изгорил)Кой е физическият убиец на Марков Франческо Джулиани и водещтият му офицер в книгата 'Убйте Скитник'
  http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=393669&regime=1

 16. 22 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  ингилизетата са големи мазни плужаци. кой знае за какво ровят след 30 години. дреме им за марков. явно искат да се докопат до някой арьиви или за влияние в някой структури. всяка нормална дьржава би им била шута но бьлгария в момента не е нормална.

 17. 23 Профил на Светла
  *****
  Неутрално

  И кво от това от това като разни помияри имат правата да бесят значителни и качествени хора. Този живот е начин да се достигнат други, по-високи стъпала към Съвършенството, към което се стреми всяко човешко същество. Животът не започва и не свършва с ИДЕОЛОГЕМИТЕ позволяващи на партийците /групи от хора, които заедно се чувстват силни, защото като индивиди се чувстват нищожни/ да оказват натиск върху всички, които имат други идеи и переспективи за бъдещето си.

 18. 24 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  И на мен ми иде да напсувам родната си държава. Как е възможно непотърсени и на свобода да се разхождат шефът на отдела който вероятно е извършил покушението и този, който е заличил следите! Ама какво се чудя, вижте що за стока са ни президент и премиер...

 19. 25 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Този път няма измъкване! Има копелдаци да лежат в затвора - по- специално Гоцев.
  Ше им лъснат кирливите ризи и червените гащи, разбойници нахални.

 20. 26 Профил на Николай Цаневски
  *****
  Неутрално

  За съжаление в България много бързо се забравиха престъпленията на комунистите. Според различни историци комунизмът като политически режим е взел между 30 и 100 хиляди човешки живота от 1944 до 1990. Жалко е че в България за това малко се говори. Жалко е че не се търси отговорност на членовете на Плитбюро и на висшите офицери в МВР. Още по-жалко е че хора като Гоцев и Аспарухов имат наглостта да се включват в политиката и че има хора които да ги подкрепят.

  От друга страна в България разследването на показни, икономически и политически убийства винаги завършват с неуспех и бързо се забравят.

  И на фона на всичко това контрастира желанието на една чужда институция да довърши следствието по убийството на един българин преди 30 години, докато в България властта нехае .

 21. 27 Профил на Drug
  *****
  Неутрално

  Дано е по-успешно от делото "Белнеиски"!

 22. 28 Профил на "Крайъгълният камък който отхвърлиха зидарите"
  *****
  Неутрално

  Скотланд Ярд ,едва ле ще ститнат да нещо съществено.По-добре би било те и структурите в ЕС, северна-атлантическияг алианс на НАТО да направят необходимото и приемат законодателна инициатива в тази насока ,така ,че архивите на т.н."ДС"-антипот на държавност в БГ(1944-1989 година ),да не се съхраняват в НРС-подчинена на "агента Гоце"-"ДС"-сътрудник" и да изискат от БГ-депутатите да спазят срока ,който са приели със закон ,и те да станат гражданско дастояние в сграда определена със закона за архивите на т.н."ДС".И колкото по-скоро упражнят това си право ,толкова по-добре.ДРУГОТО Е "ПРАХ В ОЧИТЕ ,НА ХОРАТА И ЧОВЕЦИТЕ"-ГЛАСИ ЕДНА НАРОДНА БГ-ПОГОВОРКА.П.С."Прах от обущата,които ...някои ...са отърсили от обущата си "(1944-1989 година,та и до момента- в някои от случаите).По-интелигентнит знаят за какво иде реч...други тепърва ще разберат!!!Евентуално.Та ...така.Айде ...и до скоро."Не спи и не дреме този който върши съд и правда"!!!Не се съмнявайте в това!!!Не забравяйте за атеизма на които учиха "НРБ-народа"(1944-1989 година) и който не остава ненаказан.Това е беспорен факт-подкрепен с факти от статистиката ,такива каквито са-стандарти на живот(много по-ниски от тези на развитите в ЕС,САЩ и други свободни и демократични държави) и т.н.!!!За да не стане по-друг начин...както и става!!!

 23. 29 Профил на --
  *****
  Неутрално

  Жоренце, и онова селендур4е Тодор Живков те утрепа от простотия, ама ние софиянци си те помниме и няма да те забравиме.

 24. 30 Профил на --
  *****
  Неутрално

  По слу4ая, направо ми липсва др. Матросов!
  Майтап бе, Уили!

 25. 31 Профил на --
  *****
  Неутрално

  Абе, др. Матросов, така както съм си пил няколко Милуоки / Ирландска тертип/, ще ти обясня , 4е ти си изобщо голям симпатяга!

 26. 32 Профил на --
  *****
  Неутрално
 27. 33 Профил на --
  *****
  Неутрално

  Др. Матросов, Ти си знаеш, НЕ МИ ПИПАЙ ПЕНСИЯТА!
  Анадъм?!
  Айде, па умната!

 28. 34 Профил на --
  *****
  Неутрално

  Ама др. Матросов, във вси4ки слу4аи, ние имаме по-ве4е коли4ество междуушие от ТЕБ!
  Анадъм?
  Айде, па да слушаш!

 29. 35 Профил на do #26
  *****
  Неутрално

  Ами престъпленията на комунизма в БГ бледнеят пред новите постижения. Минус милион човека за няма и 20г. това е по-силно от 30000-100000 за 44. За това вече и никого не впечатляват. То след като може демократ да открадне авиокомпания и "цар" да открадне планини ... па може би правилно са ги мачкали?

 30. 36 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  до от ... може би се гордееш с англия дето целия им елит е забьркан от опазване на британската империя (по старичките) - до мрасни колониални войни (средните) и масови престьпления в Югославия, Кавказ и Ирак - новите. Аман от комплексари който се срамъват от това което са

 31. 37 Профил на коруба
  *****
  Неутрално

  Разследването трябваше да стане по времето на Стоянов и Костов-тогава трябвашв да хванат Любен Гоцев за гушата....но пропуснаха-народа им се отблагодари. Сега при Гоце това няма да стане.

 32. 38 Профил на Гешев
  *****
  Неутрално

  Следите водят към кабинета на Живков.Послушайте старата кримка, която ви гледа от небето.

 33. 39 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  Гоце да даде Гочев-абсурд ще отричаме докрай и даже да ни пунсат виде как нашия агент от италиански произход убива Георги Марков по поръчка на ДС ,пак ще казваме-не това не е вярно,виновни за всичко са ВВС и международното положение.Всичко е злостна клеветническа кампания на лошите хора срещу нас добрите.Не е вярно че крадем и убиваме.Всичко не е вярно.

 34. 40 Профил на Гоце
  *****
  Неутрално

  Гоце не дава Гоцев.Не може да се съдят членовете на политбюро ,защото синовете им са на власт-Станишев все още е министър председател,Велчев е главен прокурор,да не изброявам всичките знаини и незнайни герои дето са взели властта в момента.Дано момента да е най-важната част от това изречение.

 35. 42 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Ами те Гоцев и компания отдавна унищожиха доказателствата и тонове досиета.

 36. 44 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело

  Колко хора изобщо си спомнят че някога е съществувал тоя човек. На фона на демокрацията които ни натресоха никой няма и да се заинтересува.

 37. 45 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Колко хора изобщо си спомнят че някога е съществувал тоя човек" - от комунисти памет? Вие, червените кратуни, сте като маймуните - помните по две минути само!

 38. 46 Профил на mert atakan
  *****
  Неутрално

  BULGARIA NE SAMO GEORGI MARKOV UBI BULGARIA E EDINSTVENATA DIRJAVA KOYATO SI UBI VINSNIYAT MINISTAR NA RABOTITE İVAN BASHEV KOITO BESE OBIT KATO KARASHE SKI NA PLANINA I ZNAETE LI ZASTO ZASTOTO PODPISA DOGOVOR BEZ SAGLASIETO NA BAI TOSHO S TURCIA ZA DA IMIGRIRAT TURCITE OT BG V TURCIA V 1977-1979 ZASTOTO CERNATA RABOTA V BG I TUTUNA STE SE DA OSTANE BEZ RABOTNICI

 39. 47 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Нека бъдем точни - Иван Башев загина през 1971 г.

 40. 49 Профил на пинокио
  *****
  Неутрално

  Не очаквайте наследници на убийци да съдействат за разкриването на мародерствата на бащите си. Един голям писател и интелектуалец имаше България след войната и точно него утрепаха извергите. Днес извергите и техните наследници си живеят спокойно на гърба на хората, а онези, които им се противопоставяха потънаха в забрава и се сещат за тях единствено чужденци. В България злото победи ! Това е страна на дявола, както и Русия. Това е тъжната истина.

 41. 50 Профил на да
  *****
  Неутрално

  помним Г.Марков с благодарност, помним и ченгетата - те някога ще бъдат наказани за съжаление посмъртно

 42. 51 Профил на убития писател Георги Марков и генерала Любен Гоцев???
  *****
  Любопитно

  Този Любен Гоцев дето пише, че ще го разпитват за убийството на писателя Георги Марков, същия Любен Гоцев ли е, дето убития писател Георги Стоев пишеше, че Маджо ли Младен Червеняков ли му бил правил свирки или обратното Любен Гоцев бил правил свирки на Маджо ли на Младен Червеняков ли, та за това го били убили? Ако е същия, значи си пада по писатели май?

 43. 52 Профил на Polkovnikat ot DS G. Markov
  *****
  Неутрално
 44. 53 Профил на Polkovnik ot DS Markov
  *****
  Неутрално

  Razbira se za Scotland Yard e dostatqchno da otvoryat sobstvenite si arhivi za da znaiat koy e ubil Polkovnik Georgi Markov. No te nikoga ne go pravyat.

 45. 54 Профил на Хахахахаха
  *****
  Неутрално

  Руските подлоги пак писнаха: "полковникът от ДС -Георги Марков".
  Ами като е бил полковник, защо му унищожихте досието бре посерковци?
  Па да бехте го публикували, това досие та да го дискредитирате като дисидент, както направихте с много други.
  Другаде ви стяга чепика другари, другаде, но просто се благодарете на овчият ни народ.
  Само че, българинът е доста подличък, освен че е кротък също е и кибритлия. Падне ли му пердето, не вижда нищо...

 46. 56 Профил на Hari: Interesuwam se:
  *****
  Любопитно

  Имал ли е достъп Г.Марков до архивите и някои тайни на ДС когато е писал сценария на "Ние сме на всеки км."?
  Бул ли е близък и постоянен сподвижник на известният полк. Кюлюмов ?
  Колко пъти е ходил в Италия и из Европа на гости нА брата си 'невъзращенец' ?
  Караше ли из София ново Бе-ем-ве, подарено му от брат му?
  Играеше ли покер с висши офицери от ДС ?
  Какво правеше в ловната дружинка на Тодор Живков,която така добре описа в своите репортажи?
  Само питам.
  Познавах го лично (от 2-3 срещи)

 47. 57 Профил на до 56
  *****
  Неутрално

  Ако приемем на юнашко доверие, че отговора на Вашите въпроси е с ДА, тогава въпросът кой и защо уби Георги Марков, става още по-интересен

 48. 58 Профил на ot 56 do 57
  *****
  Неутрално

  Ако е 'Да', то все пак ДС си има някакво 'оправдание' (по своя си закон), т.е. се него (Г.Марков) се е постъпило "как с предателем". Предствете си че сте на място на тези висши офицери,които са се сприятелили с Марков.И изведнъж Марков бяга и от БиБиСи започва тази анти-живковска поредица.как ще реагират генералите?
  Разбира се: това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,това е УБИЙСТВО !!!
  Потърсете книгата на Л.Левчев "Ти си следващият" .Там има и спомен за Г.Марков (който му е бил близък).Л.Левчев може да е такъв и онакъв,но според мен тук не лъже.
  Не варвам англичаните нещо да открият.навярно следата е старателно изтрита.

 49. 59 Профил на Хари
  *****
  Неутрално

  В София все още има мн живи хора които го познават лично. Интересно би било да се състави сборник "Г.Марков в спомени на съвременици" - такава личност заслужава.

  Тогава за него ще станат ясни и други неща, за които Хр.Христов мълчи.

 50. 60 Профил на Теория
  *****
  Неутрално

  В дружинката на Тошо имаше само приближени и доверени лица от УБО.

  Аз си задавам друг въпрос - защо Георги Марков е единственият убит емигрант? Защо не ликвидираха примерно Солженицин, който е известен в цял свят? И още нещо - как така Олег Гордиевски, генерал от КГБ, си е жив и здрав до ден днешен, докато дребната, на пръв поглед, пионка Литвиненко изгърмя като байрямски фишек? Моят извод е, че има нещо много сходно между съдбите на Марков и Литвиненко и то е, че са нарушили неписаните правила на подземния свят на тайната агентура.

 51. 61 Профил на Любим мой соц
  *****
  Неутрално

  Ами да. Раздрънкали са се. Правилото е "Мълчи и лапай. Ударението е на Мълчи."

  Дясно заблудените имат нужда да проведат една анкета из държавата "Какво мислите за демокрацията? За Тодор Живков? Може ли да назовете някой дисидент? Отношението към Русия? Към Сащ? Към Европа? Какво сте готови да жертвате и за какво?" След това може и да си теглят куршума сами от отчаяние.

 52. 62 Профил на Dido
  *****
  Неутрално

  Велик писател. Също като МакМърфи от "Полет над куковиче гнездо" не успяха да успяха да го прекършат и заплати с живота си за това.

 53. 64 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Георги Марков беше добър, млад писател. Особено впечатление по времето на затоплянето преди Пражката пролет направи "Жените на Варшава". Добре се е справил и с образа на Велински в На всеки километър, защото беше умен и образован.
  Да се твърди, обаче, че имало само един интелектуалец и литературен гений след Девети и точно него убили, е най-малкото силно преувеличено. Такива като него имаше поне две дузини, някои станаха по-добри, други там си и останаха..
  Г.Марков беше и конюнктурен- ползваше с пълни шепи "благата на социализма" и личните си връзки, включително и с Живков. И в задочните му репортажи нямаше кой знае какво, а и той не умееше да ги поднася така, че да му повярваш.
  Разбираемо е днес да се пораждат подобни легенди, но истината е по-различна.

 54. 65 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Дясно заблудените имат нужда да проведат една анкета" - малиии, празните тикви наскачаха със съвети.

 55. 69 Профил на пинокио
  *****
  Неутрално

  "Задочните репортажи" да най-добрия анализ правен на обществото ни от следвоенния период до днес. Това, което е писал Георги Марков е актуално и днес. Разбирането на обществото ни днес не може да мине без да се прочете Георги Марков. Зародиша на днешната дегенерация на българската нация е блестящо описан от Георги Марков. Той е най-доброто в българската литература от войната до днес. Когато Георги Марков влезе в училищата и то заедно с истината за убийството му, ще настъпи едно малко "Възраждане" на нацията ни. Тъжно е, че този ден е още много далече.

 56. 70 Профил на Hari
  *****
  Неутрално

  Напълно съгласен съм със 64 !

 57. 71 Профил на Любим мой соц
  *****
  Неутрално

  Напразни надежди. Я сега като учат Вазов и Ботев да ги питате кво си спомнят за тях. Навремето като трябваше да четеме Тютюн и Железния светилник кво, пак си "дегенерираме".

 58. 72 Профил на ..................
  *****
  Разстроено

  Българина винаги е убивал гениите и те са ставали национални герои, пред които после този който ги е убил се кланя. Това е пълен цинизъм, не мога и не искам да го разбера. Левски обесен, Стамболийски клан недоклан, църквата Св.Неделя взривена - избит сумати и народ, сърцето на Фердинанд сложено в буркан,Вапцаров,Смирненски и стотици БЪЛГАРИ КОИТО СА БИЛИ РАЗЛИЧНИ от масата плебеи. Ами гадно племе сме си и това е.

 59. 73 Профил на ...............
  *****
  Разстроено

  сърцето на Борис извинете

 60. 74 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  ОБЕКТИВЕН, ти или не си чел Репортажите или си интелектуално скопен комуноид. Или тъп. Което е едно и също. А щом истината е "друга", що крият архивите относно Марков. Не си прави изродските упражнения върху тази личност. С това само издаваш мозъчната си недостатъчност.

 61. 76 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  До 74 и останалите в тази дискусия:
  Възможно е и да съм "тъп, интелектуално скопен комуноид с мозъчна недостатъчност", защото просто не подрипвам под фалшивата музика и крясъците на неграмотната тълпа,а си имам собствено мнение, изградено върху много четене, гледане, слушане, богат житейски опит и европейски критерии. На когото и да покажем моето скромно писание и това на 74, с лекота ще си направи изводите:кой се опитва да участва в дискусия, и кой избива комплексите си на недоучен, нереализиран и озлобен човек с претенции без покритие.
  Чел съм, разбира се, Задочните репортажи, а съм ги и слушал през вечер-две, тогава, когато на мнозина от вас и през ум не им е минало, или пък просто са били малки, или неродени. Четеше вяло, скучно, с равен и неприятен глас, и беше ясно, че пере съвестта си от годините лично приятелство с Диктатора. Какъвто и да е случаят, той е име в нашата скромна литература, и убийството му, ако това е убийство, е срамен акт за всеки българин. Радвам се на писания като на +72, които го слагат в една редица с т.нар. "червени", но изключителни имена като това на Никола Вапцаров. Така е, произвеждаме малко умове, но и тях не траем. Унищожаваме ги, по един,или друг начин. Но, какво да нпаравим: поведението и стилистиката на този злополучен форумец 74 е показателно: дайте му власт, и ще го видите в ролята на палача - на Стамболийски, на Вапцаров, или на Георги Марков...Палачът, който се бори със собствената си комплекси и чувство за малоценност, с липсата на дарба, достойнство и човешки качества, като унищожително се нахвърля над по-добрите и по-достойните от него. Жалка родна картинка!

 62. 77 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  И така, има факт -убит български писател в Лондон. Преки доказателства няма, но всички улики водят до КГБ и слугинажа й в България.
  И тук вече форумът се разделя на две групи. Интересното е че и двете групи чувстват по свой си начин вина за съдбата на Марков, защото и двете групи отлично знаят кои убиха Марков.Едната група открито негодува и се срамува от умишленото укриване на факти около убийството, другата група принизява и омаловажава Георги Марков, с единствена цел, вдъхновителите на убийството му да не изглеждат чак такива злодеи...

 63. 78 Профил на Оше по-обективен
  *****
  Неутрално

  Номер 76, жалката родна картинка е държавна сигурност-най-антихуманата институция създадена от комунистическата власт.Колкото и дребна да е нейната жертва, начинът й да я ликвидира е по-страшен от методите на средновековната инквизиция!

 64. 79 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  До ПетроФ.
  Ако ме слагате във втората група, грешите. Не може да има оправдания за убийство, каквото и да е то. Политическите различия още по-малко могат да бъдат мотив, независимо дали става дума за писател-дисидент, като Георги Марков, или в "другите" времена като Христо Ясенов и Гео Милев...Разбира се, че ме е срам за всичко, което се говори около Георги Марков. Пътувам много, живея в чужбина, всяко споменаване по подобен повод ме кара да се срамувам. За никакво омаловажаване не може да става дума! Дано все още има някой, който би могъл да понесе наказание за това деяние...Но аз лично се съмнявам. Гложди ме мисълта, че може би неслучайно и англичаните не си мръднаха пръста за активни действия по разплитане на случая вече 30 години...Питам се защо? Понякога си правя и дмели аналогии с Владимир Костов...Струва ми се, че и Г.Марков е бил изпратен като него със специални задачи, но не в Париж, а в Лондон...Двойната игра не се поощрява от никоя служба...Оттам до всички алтернативни действия на нашите, или британските служби е само една крачка.

 65. 80 Профил на 69
  *****
  Неутрално

  Що не се поозориш да разкажеш в учебниците и цялата истина за турското робство, за Христо Ботев. За Левски. За Вапцаров,... за Великия Октомври, за Белене. Иначе само с кръпки нов балтон не става.

 66. 81 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Нещастника е убит от Ми еди кой си номер. Не ги знам чак толкоз.Самия факт,че се говори убедително, подкрепено със внушения (Според паметни бележки в архива на министерството българската страна е казала в прав текст, че ако британските власти не изпълнят искането, "ние ще вземем мерки да го спрем". Впоследствие, когато Гоцев зае поста на първи зам. вътрешен министър от началото на 1990 г., 16-томната разработка за убийството на Георги Марков изчезна.)издава обработка, разработка и прочие. Нищо,че след време ще се установи,че няма нищо вярно в тези неща:справка Ирак,атаката в Тонкинския залив,"самолета", който удари Пентагона на 11 септември и прочие...Преследват се други цели!

 67. 82 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Гложди ме мисълта, че може би неслучайно и англичаните не си мръднаха пръста за активни действия по разплитане на случая вече 30 години..." - теб може да те гложди само единствената гънка в мозъка ти. Толкова живееш в чужбина и си чел. Сигурно пердашиш словолблудиятата ти от някое Долно Уйно. Периодично повдигат въпроса англичаните през последните 18 години и то няколко пъти. А наще всеки път се правиха на ударени. Има и преки доказателства за връзката на ДС и КГБ по доставката на чадъра - ако си чел признанията на един генерал от КГБ, навремето заместник на Крючков, който сега живее в щатите. Ама такива морални недоносчета като твоя милост все нещо търсите за да оправдаете политическото убийство - ту агент на ДС бил Г. Марков, ту някаква друга мръсотия измисляте. И всичко това поднесено под уж обективни лакардии. Толкова сте прозрачни литературоведите с пагони, че вече не сте и смешни.

 68. 83 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Ако ме слагате във втората група, грешите." - виж как сам позна в коя група се намираш. Бравос! Ти наистина си глупчо, сладур!

 69. 84 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Нещастника е убит от Ми еди кой си номер." - а бе мама ви стара! Не съм кръвожаден ама все повече се убеждавам, че беше грешка дет не избесихме по площадите няколко комуняги от бившата ДСпреди 17 години. Ега ти изродите!

 70. 85 Профил на Майната (им на комуноидите)
  *****
  Гневно

  Мишо, не си прав - не няколко, а всичките до един трябваше да ги избесим, защото те затова са и комуноиди - да са арогантни, тъпи, подли, зли. Лошо няма... за тях, но ние - 19 години така си минаха.
  Трябваше по комунистически с комунистите, но ... може би все още има шанс, а...

 71. 86 Профил на КК
  *****
  Неутрално

  "все повече се убеждавам, че беше грешка дет не избесихме по площадите няколко комуняги от бившата ДСпреди 17 години". Това ми звучи като дитирамбите на комунистическите кръволоци - фамозни селски тропосери и непрокопсали дебили, които колиха, бесиха и малтретираха наред след 9-ти. Невероятно е, че подобни фосилни мозъци продължават да съществуват в Европа на 21 век. Но да - все пак говорим за България.

 72. 87 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Невероятно е, че подобни фосилни мозъци продължават да съществуват в Европа на 21 век" - да ти припомня ли унгарските събития през 1956 година. Сигурно и там са били "фосилни" мозъците, текезесарино. И затова сега даже унгарците са по-напред от нас.

 73. 88 Профил на пинокио
  *****
  Неутрално

  По улиците в България свободно се разхождат стотици, а може би и хиляди убийци и садисти.
  Убийците на Георги Марков се разхождат свободно но не само те ! За десетки хиляди българи, от цвета на
  нацията избити непосредствено след войната, десетки хиляди изтезавани и избивани по затвори и лагери от формени садисти, и серийни убийци... много от тях са си още живи и здрави, и раздават съвети на внуците си от висотата на многострадалния си житейски път, същите тези синковци и внуци, които образуват цвета на днешната нация. Да не говорим за хилядите съсипани житейски съдби и неосъществени таланти. Да не говорим за авторите на стотиците показни убийства станали през последните години, които също се радват не само на свободата си но и на цветущ бизнес, социален статус и уважение в обществото. Хора как не ви се повръща от всичко това !? Единствените загрижени отново са чужденците.

 74. 89 Профил на KK
  *****
  Неутрално

  "да ти припомня ли унгарските събития през 1956 година" - Благодаря, че сами уточнявате през коя година е спряло интелектуалното ви развитие. Е, можеше и да е 1923-а, ако това изобщо може да бъде някакво успокоение.

 75. 90 Профил на ТТ до КК
  *****
  Неутрално

  Ох мари мамооо, колко добре звучи "фосили". Бре!
  А чехите , поляците и германците , като си лустрираха ДС-тата и комунистите и те ли са фосили?
  А Вацлав Хавел и той ли е фосил?
  Мойто момче , въпросът е във мярата. Не можеш да оставиш една чужда мафия, като българската ДС абсолютно-разпасано и свободно да се разпорежда със съдбите ни в България и да чакаш прокопсия.
  Не можеш

 76. 91 Профил на KK
  *****
  Неутрално

  Драги ТТ, не разбирам като как точно определихте, че съм от мъжки пол. В страната на ориенталците явно други полове не съществуват. Интересно ми е как се възпроизвеждате еднополово. Може би гледате от охлювите, но това е една отделна тема.

  Като говорите за лустрация - да, въпросните страни проведоха лустрация, но никъде не се е чуло досега да са бесили и колили по площадите. Това е разликата между България и тях - големи приказки по форуми и квартални кръчми, докато в реалния живот не се намери кой една лустрация да направи.

 77. 92 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Драги ТТ, не разбирам като как точно определихте, че съм от мъжки пол." - щом не се определяш какъв пол си тогава си хермафродит, сладурче. И като охлювите. А това с "фосилите" наистина изтепа рибите. Бей, това бившите ченгета на кви неща ги учели по оперативките и в клубовете по интереси. Друго си е ей така, гледайки снизходително от портрета на стената, да треснеш един "фосил" и почва цъкането с език. Ша падна от смях!

  Ми кой бе, тапирчо, да извърши лустрация в България, като даже и плахия опит през 1998 година срещна съпротива от конституционния съд, където половината съдии бяха бивши доносници на ДС. А за сегашните и симеоновите управници да не говорим - дет копнеш "фосил", опс, ченге излиза. Затова трябваше през 1989 да се напълнят един два стадиона и пито платено.

 78. 93 Профил на KK
  *****
  Неутрално

  Драги Мишо, дали ще пишете под псевдоним "Мишо" или "ТТ", простащината и примитивизма ви се виждат с просто око и от самолет. Тъй като сте любител на публичните екзекуции по стадионите, такива се практикуват в комунистически Китай, Северна Корея или Афганистан на талибаните, където, явно, добре ще се впишете сред себеподобните си. А дали съм жена, мъж или извънземно, това си остава изключително мой въпрос. На това в цивилизованите държави му викаме "демокрация" - идея, която е отвъд интелектуалните ви хоризонти. А сега ви пожелавам приятно пътуване с портрет на Сталин под ръка към светлото азиатско бъдеще.

 79. 94 Профил на БМ
  *****
  Любопитно

  До нр.72 Някой от Българските гении са премахнати точно от Британските тайни служби приятелю

 80. 95 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "Някой от Българските гении са премахнати точно от Британските тайни служби приятелю " - може ли уточнение за кои български гении става въпрос?

 81. 96 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "А дали съм жена, мъж или извънземно, това си остава изключително мой въпрос. На това в цивилизованите държави му викаме "демокрация" - не знаех, че дали някой е мъж или жена му викате демокрация. Щот аз друго знам на кво му викат "демокрация". Явно има развитие по въпроса от марксленинската философия.

 82. 97 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "А сега ви пожелавам приятно пътуване с портрет на Сталин под ръка към светлото азиатско бъдеще." - виждам че има развитие - от сталинист да чуя обвинения в сталинизъм. Евалла, машалла, ръйш!

 83. 98 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  ЕХ, Мишо, Мишо, простичък сте ми Вие. Прост. И недоучен - и циганчетата не пишат нашите като НАЩЕ...Затова сте и нереализиран в този живот, оттук идва и злобата Ви. Нищо общо няма това с комунистите и Георги Марков. Трябваше да залягате в училище, после да учите езици. А Вие...То се вижда по драсканиците Ви - полуграмотни и груби. Ама шумно, по пролетарски грубо. Толкова, че да заглуши простотията и липсата на мисъл в изказа. Нямате място във форума, тук е за интелигентни хора, които могат да развиват тези. А не да попържат каруцарски на гладен стомах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK