Фелдшерите искат да работят самостоятелно

В момента статутът им е полулегален

Фелдшерите искат да бъде уреден статутът на професията и дейността им в отделна наредба на Министерството на здравеопазването, за да могат да работят самостоятелно. В момента за тях се споменава в няколко здравни закона, като са приравнени с медицинските сестри и акушерките. Това заяви вчера Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери. Според него липсата на ясна нормативна уредба ги превръща в съсловие в нелегалност.


В същото време фелдшерите са навсякъде - в спешните центрове, като помощници на семейните лекари в практиките по селата, в училищата. Много често в отдалечените райони те изписват лекарства, но са принудени да слагат върху рецептите печата на общопрактикуващия лекар, защото при старта на здравната реформа им беше отнето правото да лекуват, обясни Александров. Той заяви, че в момента фелдшерите са около 5 хил. души, голяма част от които са с висше медицинско образование.


Настояваме да можем да лекуваме и да откриваме собствени практики, обясни шефът на съсловната организация. Той съобщи също, че последният випуск, който се е обучавал по тази специалност в медицинските институти, е от 1998 г. Обучението за тази професия е прекратено с мотива, че в Европейския съюз не съществува подобна специалност. По думите на Александров обаче това не е вярно. Фелдшерът е помощник на лекаря и такава длъжност има както в САЩ, така и в много европейски страни като Австрия, Швейцария и други. Той може да работи там, където не достигат докторите. Затова от съсловието настояват да се възстанови обучението по тази специалност.


Д-р Ива Станкова, депутат от БСП, обясни, че наредбата за статута на фелдшерите е почти готова. Тя каза, че ще покани сдружението на фелдшерите в парламентарната здравна комисия, за да я обсъдят. Според доц. Атанас Щерев от БНД първо трябва да се приемат националната здравна стратегия и здравната карта, след което да се прецени има ли нужда от такива специалисти. Ако е в интерес на обществото, трябва отново да се въведе такава специалност в университетите, каза депутатът.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ФЕЛДШЕР
  *****
  Весело

  АБЕ,ВАШАТА МАЙКА УПРАВЛЕНЧЕСКА,НЕ ВИДИТЕ ЛИ КАКВО Е ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СЕЛАТА НА РБ.НЕ ВИДИТЕ ЛИ ЧЕ 18ГОДИНИ ФЕЛДШЕРИТЕ ПОДДЪРЖАТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В СЕЛАТА НА РБ ОТ СОБСТВЕНИЯТ СИ ДЖОБ,А ЗА ДА СЪЩЕСТВУВАТ РАЗЧИТАТ НА ХРАНА ДАРЕНА ИМ ОТ ПХАЦИЕНТИТЕ

 2. 2 Профил на iliev.i.i.
  *****
  Любопитно

  искам да разбера по вече за асоцияцията на фелдшарите. адресат ми е:[email protected]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK