В МВР работели 63 хил. души

В МВР работели 63 хил. души

© Юлия ЛазароваВ МВР работят 63 хил. щатни служители. Това обяви вътрешният министър Миков Миков от парламентарната трибуна по време на дебатите на първо четене по промените в закона за вътрешното ведомство.


Според представените от Миков данни полицаите наброяват 47 хиляди души, в пожарната работят 8 хиляди, а 5 хиляди са административни служители. Министърът обясни, че има още около 3 хил. души, които работят към администрацията.


Пред журналисти Михаил Миков коментира, че изнасянето на данните не е нарушение на закона за защита на класифицираната информация, тъй като оповестяването им не може да предизвика обществено опасни последици. Не може България да бъде единствената страна в ЕС, която толкова години не намира сили да каже общия състав на МВР, добави министърът. По думите му огласяването на тази информация е необходимо, за да има ясен обществен контрол върху МВР и харчените за издръжка на ведомството бюджетни средства. Министърът съобщи, че следващата седмица ще даде на Националния статистически институт (НСИ) справка с точните данни за работещите в МВР.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kontroler
  *****
  Неутрално

  Ами да. Сега вече като знам точната бройка контрола ще е много лесен. До момента само тези цифри ми липсваха.

 2. 2 Профил на Маааалииййй!
  *****
  Любопитно

  Излиза реално на всеки 1000 души по милиционер.
  А на всеки 9 редови имат и по един чиновник.
  Това не е полиция, а си е старата милиция.
  Голяма хранилка...

 3. 3 Профил на тото
  *****
  Любопитно

  Дневник, в нормалните държави по колко полицая и полицейски чиновници се падат на 1 000 граждани и каква е техната ефективност? Предоставете такава информация..........

 4. 4 Профил на do nr 2
  *****
  Неутрално

  не на всеки 1000, а на всеки 150 (7м / 47к) души се пада по един полицай - е как да не се чуства сигурен и спокоен човек сега в БГ с това съотношение, особенно като вземем и на предвид и че цялата кореспонденция на гражданите се следи, свърши се вече със скрито-покритото - "Big Brother is watching you"

 5. 5 Профил на ааа , яснооо
  *****
  Неутрално

  63000 души!!!
  Чак сега разбирам защо е толкова голяма престъпността у нас...

 6. 6 Профил на брат Галев
  *****
  Неутрално

  В МВР са НАЗНАЧЕНИ 63 хил. души - колко от тях РАБОТЯТ е съвсем отделен въпрос!

 7. 7 Профил на статистик
  *****
  Неутрално

  63.000 прави 8 фуражки на 1.000 калпака
  Намерих данни за ф/1000 к :
  - Италия - 4,7
  - Франция - 3,8
  - Австрия - 3,4
  - Швейцария - 1,9

 8. 8 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  И още по-важно е ЗА КОГО РАБОТЯТ?
  Вариантите са три:
  За себе си само?
  За онези ДРУГИТЕ?
  Или за българските граждани?

  То е едно многообразие в работата на МВР, от което може да станеш разноглед!

 9. 9 Профил на до статистик
  *****
  Неутрално

  като цяло съкращенията трябва да започнат от КАТ - това е най-безсмислената служба в системата на МВР. съкращения до 90% и замяна на неефективните, скъпоизлизащи на данъкоплатеца и чакащи по храстите фуражки с МОБИЛНИ КАМЕРИ. разместване на камерите на всеки 8-12 часа от монтажен екип. е тва е.

 10. 10 Профил на Flash
  *****
  Неутрално

  Ами колко са в съдебната система на постове като съдии, деловодители, чиновници, прокурори, следователи, охрана на съдебната власт? Като нищо може да се окаже, че заетите в правораздавателната система са над 80000 човека. Големият проблем е, че от това не следва никакво кой знае какво качество.

 11. 11 Профил на Гусляр в събор
  *****
  Неутрално

  Браво на г-н Миков, че още от първите си дни сложи край на тази груба ориенталопросташка практика. Той направи една малка стъпка, да се промени мнението за българите като за скудоуми, ограничени от соца хора, разложени от ориенталски мързел, които цял ден седят по турски, пият кафе и се чудят как да си направят живота по-сложен.

 12. 12 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Това означава, че по съотношение полиция/население, България е на второ място в ЕС (след остров Кипър).

  Damnant quod non intellegunt.
 13. 13 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  ...63000, а и поне още толкова "ченгета" бичат на "частно" насам натам... "Спете спокойно деца" - и преди, и сега полицията ни е по-голяма от армията

 14. 14 Профил на и още едно сравнение
  *****
  Неутрално

  до колкото си спомням войската ни българска велика в момента наброява 41 000 души...

  Колко ли са държавите в света, които се охраняват сами от себе си с повече хора, отколкото от чуждите нашественици?

 15. 15 Профил на брат Галев
  *****
  Неутрално

  Флашчо, Флашчоооооо... ми то тва е смисъла на цялото правосъдие - да няма ефект! Иначе как ще функционира тая държава? - Никак!
  ей го на, аз и моя партньор се занимаваме със строителство. Почваме да строим 3 бетонни грозилища върху детска площадка в младост. Платили сме на архитекта и на районния кмет, даже той ни продаде местата. След като сме построили вече 3 етажа (от общо 10) спират строежа, за да могат да приемат със закъснение новия устройствен план , който да е в унисон с нашите проекти. Някакви ебалници протестират - къде бееее...? Ако имаше правосъдие, цялата тази работа нямаше да фунционира - нито администрацията, нито строителството, нито туризма, нито транспорта, нито образованието, нито здравеопазването, нито търговията, НИЩО!
  Така че свиквай, ако не - България Еър летят 3 пъти седмично до Англия и 5 пъти седмично до Германия. Приятен полет!

 16. 16 Профил на Rrrr
  *****
  Неутрално

  Работят за мафията. Това единственият алтернативен клиент.

 17. 17 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Интересно какъв ли е борят на учителите?

 18. 18 Профил на mda
  *****
  Неутрално

  По-скоро друга трябва да е сметкат. Броят на "професионалните" престъпници в България е около 100 000 души. Значи в най-лошия случай на двама престъпника се пада по 1 полицай. И въпреки това не можем да преборим престъпността. Това показва, че никой в МВР не иска да бори престъпността. От друга страна, ако някой от богоизбраните пострада от престъпността, извършителят бива открит в рамките най-много на 8 часа. Което значи, че все пак има смисъл от този многочислен състав и той работи доста добре, но като милиция бранеща властта, а не гражданите.

 19. 19 Профил на .
  *****
  Разстроено

  Погледнете им шкембетата, бузите като на шопари, селяшките им физиономии и може да ревнете с пълен глас докога? Рибата вони от главата.

 20. 20 Профил на бригадир
  *****
  Неутрално

  М.В.Р. Другарки и другари това е нашия челен ЮМРУК- на Б.С.П.Б.К.П. във ГРАБЕЖА, КОРУПЦИЯТА и НАРКОТРАФИКА НАПРЕД КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ НА МИЛИЦИОНЕРО -КАПИТАЛИЗМА

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22 Профил на dodo
  *****
  Гневно

  и вси4ки останали 4енгета и комунисти на отговорни места и дерибеистващи навсякаде-като милановия род от зимна парзалка славия и руските пиандета които е довлякал в бг-ниаква демокрация а полицеиско-комунисти4еска държава създадена за комунисти и цигани

 23. 23 Профил на симо
  *****
  Неутрално

  Сигурно има и много съвестни и работливи хорица-полицайчета,ама като им гледаш министеро- и бившиа и сегашниа-жална им майка.Затова никой им няма доверие ,пък и те толкова работа вършат-както се казва клони към нула.

 24. 24 Профил на Голем резил
  *****
  Неутрално

  63000 души се трудят с пот на челото и пак не могат да преборят мафията-значи мафията ги ръководи.

 25. 25 Профил на Счетоводител
  *****
  Неутрално

  Преди около година Румен Петков се похвали, че средната заплата в МВР е 800 лв. А това значи 50 млн и 400 хил на месец само за заплати или 604 млн и 800 хил годишно...

 26. 26 Профил на Стефан Солаков
  *****
  Неутрално

  Държавата отново се тресе в клещите на най-новата национална истерия. Продължава избиването на свидетелите, които се осмеляват да посочат виновните за създаването на криминалните структури, окупирали върховете на политическата власт. Стрелбата срещу писателя-мафиот Георги Стоев показа, че нашата престъпна класа е по-жестока и от "Коза ностра" , чиито босове бащински охраняваха и дори по своему симпатизираха на летописеца си Марио Пузо. Българските кръстници са от съвсем друга порода, защото родилният им белег носи едно от най-ужасяващите клейма - на корупционната политика.
  В морето от вербални страсти, което залива информационното пространство след последните разстрели, съвсем тихомълком се прокрадват и откъслечни реплики, произнесени по различни поводи от истинските кукловоди на криминалния преход у нас след т.нар. демократични промени. Онези, които обичат да стоят в дебелата сянка на политически и финансови чадъри и в типично конспиративен стил да редят днешните и утрешни пъзели на дивия капитализъм в България. Онези, за които човешкия живот е дребна, а понякога и досадна пречка, пред изпълнението на "грандиозните" им заговори.
  В суматохата около убийството на Георги Стоев и даже малко преди това дочухме интересни изявления от членове на емблематичния кръг "Монтерей", известен с доста любопитния състав на неговите членове. Бивши генерали, посланици и съмнителни бизнесмени се изживяват като кукловоди от масонски тип, а всъщност олицетворяват идеята, че престъпните среди у нас нямат политически цвят. Ръководи ги единствено чувството, че българския народ е едно кротко и безсловесно стадо, което трябва да бъде безмилостно доено и стригано от съвременните наши мафиоти. Всеки, който застане на пътя на тази безскрупулна и жестока шайка, бива отстранен - било по физически начин, било чрез широко обществено омаскаряване.

 27. 27 Профил на тото
  *****
  Любопитно

  Лично на мен ми е интересно: Колко от престъпниците са бивши полицаи? И знае некой, колко от полицаите са скрити престъпници?

 28. 28 Профил на ПРОН
  *****
  Неутрално

  Този политически мошеник дори не обяснява защо МВР поддържа пет плюс три хиляди чиновници. Какво правят 8 000 бюрократи в тази система? И изобщо защо му се вярва. Правителството укрива реалните разходи за силовите министерства. Българската общественост беше залъгвана, че армията харчи 2.13% от бюджета на държавата. Но се оказа, че разходите са повече от два пъти. Министърът на отбраната на САЩ Гейтс похвали премиера Станишев, че харчи над 5% от бюджета за въоръжаване и България е сред шесте съюзници на САЩ с най-голям военен бюджет.
  На 8 април 2008 медиите публикуваха твърденията, че през 2007-ма МВР са разбили 196 банди. Как го е направило, когато за последните две години ГДБОП не е провела нито една операция срещу организираната престъпност, поради изтичане на информация? МВР само се уличи в лъжа. Именно МВР е заплаха за сигурността на българския народ и трябва да бъде закрито. А бившите и настоящи ръководства да бъдат хвърлени в затвора за злоупотреба с власт и за незаконно обогатяване. Управляващата коалиция признава съществуването на ЧАСТНИ МВР-ТА СЪС СОБСТВЕНИ АРХИВИ И ЕКИПИ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА. И досега властите не са дали отговор защо са допуснали съществуването на паралелната власт и с какво се занимават дублиращите структури. Когато общественото МВР съжителствува с частни МВР-та се поставя въпроса защо правителството досега не е смазало тези частни МВР-та и защо жандармерията не е иззела архивите им? Тази жандармерия не е създадена мутрите да я изпращат срещу жителите в Суходол. Ако официалното МВР е по-слабо от частните и не може да ги ликвидира, възниква въпросът защо му е на обществото такова МВР, което да не може да защити обществените интереси. Има две решения: Или държавното МВР да бъде закрито и функциите му да се прехвърлят на частните МВР-та, или да бъдат унищожени частните МВР-та. Станишев призна съществуването на паралелна власт. Но нищо не прави за нейното ликвидиране. Защо? Обяснение в Парламента даде д-р Щерев от БНД: „Има паралелни структури, които контролират дейността на министър-председателя.” Иван Сотиров беше по-конкретен: „Държавна Сигурност управлява новите структури (ДАНС), оглавява групировките и има контрол върху политическата система. „ ДС контролира цялата политическа система. Българската политическа система се ръководи от посредствени ченгета, чиито управленчески репертоар се свежда до използуване на активни мероприятия, компромати и публични разстрели. Това е политическата система, за която българският народ се бори през последните 18 години. Обществото не е длъжно да търпи политическата система на олигофрени от Държавна Сигурност.Нужно е да се наложи политическа система на пряка демокрация, която да разкрепости развитието на производителните сили. Време е бандата ДС да бъде арестувана и частните й армии, наброяващи 60 000 души да бъдат разпуснати.

 29. 29 Профил на траян
  *****
  Неутрално

  Полицаите постоянно плачат, че са им малки заплатите? През дена, разходка с патрулната кола, глобят този, онзи, задържат някой по сигнал. Вечерта дрямане в патрулката или в някое закътано кафене. Да дават повече на тези, които залават престъпници, или предотвратяват престъпления. Не на калпак? Дори и при учителите има диференцирано заплащане! 8 000 пожарникари, като че ли са множко за нашата страна? В някои държави тези функции се изпълняват също от полицията........

 30. 30 Профил на Интервю на Дневник
  *****
  Неутрално


  Как ще се намалят исканията за използване на СРС, единият вариант беше всяка институция, която иска да използва СРС, да плаща на ДОТИ например?

  Ние за пръв път започнахме да правим реална калкулация колко струва използването на СРС-та.

  Колко струва?

  Нека засега да не коментирам този въпрос, защото обществото може да бъде шокирано.

  Да задам по друг начин въпроса - каква част от бюджета на МВР се харчи за използване на СРС-та?

  Сериозна част, но по-големият въпрос не е колко пари отиват за СРС-та, а какво се ражда от използването им.

  То беше казано - 0.2% влизат в съда като доказателство.

  В крайна сметка всеки, който иска използването на СРС, трябва да е използвал и други средства за намиране на данни и доказателства и чак тогава да пристъпи към използването на това техническо средство. Другият въпрос е всеки да си дава сметка, че в голяма част от случаите това трябва да води до някакъв резултат. Изключвам случаите, когато става въпрос за защита на националната сигурност.

 31. 31 Профил на избирател
  *****
  Любопитно

  Като избирател искам само:
  1. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ - във всеки ЕДНОМАНДАТЕН избирателен район всяка партия може да издига САМО ЕДИН кандидат. В многомандатните избирателни райони всяка партия издига само толкова кандидати, колкото са мандатните райони - ЗА ВСЕКИ РАЙОН ПО ЕДИН КАНДИДАТ.
  2.РЕАЛНИ ИЗБОРИ - за избран да се счита само този кандидат, който е събрал необходимия за избора му брой от 20 000 /двадесет хиляди/ гласа. КАНДИДАТИ, КОИТО РЕАЛНО НЕ СА СЪБРАЛИ ТЕЗИ ГЛАСОВЕ, НЯМАТ ПРАВО ДА БЪДАТ ДЕПУТАТИ и ТЕХНИТЕ МЕСТА В ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ НЕЗАЕТИ, а не в Парламента да влизат депутати, зад които реално няма нито един подаден избирателен глас, а те да получават за сметка на народа тлъсти заплати, коли, секретарки, чужбини и пр. депутатски екстри.
  3.ОТГОВОРНИ ИЗБОРИ - ако избрания депутат не оправдае доверието на избирателите му, ТЕЗИ КОИТО СА ГО ИЗБРАЛИ, ДА МОГАТ ДА ГО ОТЗОВАТ И ДА ИЗБЕРАТ ДРУГ ДЕПУТАТ НА НЕГОВОТО МЯСТО, КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА ПРЕДИЗБОРНИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ.
  4.ЧЕСТНИ ИЗБОРИ - изборите трябва ДА СЕ ПРОВЕДАТ ПОД НАБЛЮДЕНИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, които да контролират ЧЕСТНО ГЛАСУВАНЕ и ЧЕСТНО БРОЕНЕ НА ПОДАДЕНИТЕ ГЛАСОВЕ.
  Могат ли кандидатите за властта да осигурят на избирателите ЧЕСТНИ, ОТГОВОРНИ, РЕАЛНИ, МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ? А управници, които не са избрани на честни, отговорни, реални, мажоритарни избори, могат ли да претендират, че ще решат правилно - в интерес на гражданите, проблемите на страната ни?

 32. 32 Профил на кик
  *****
  Неутрално

  гати, 63 000 дразнещи кратуни дето ти правят живота черен и живеят на твой гръб

 33. 33 Профил на nnn
  *****
  Неутрално

  Като разберат полицаите,че Владо Кузов
  -независим народен представител и виден педофил ще им пише закон по който да работят едва ли ще бъдат обхванати от неудържим ентусиазъм.

 34. 34 Профил на УЖАС ТОТАЛ !!!!!!
  *****
  Гневно

  "В изказване пред депутатите министърът на вътрешните работи Михаил Миков за първи път съобщи броя на работещите в системата. Те са 63 хил. души, като от тях 47 хил. са полицаи, 8 хил. - пожарникари, 5 хил. -администрация."
  Администрацията и пожарникарите да оставим настрана, но от полицаите (47 000) излиза, че по около 160 души полицаи се падат на всяка община в България, в това число влизат и всички районни общини в София и всички райони на по-големите градове в страната. Като крайна бройка на са чак толкова много, до сега сме издържали системата с нашите данъци и занапред ще я издържаме, но резултати поне да имаше (за резултати - положителни, става дума)! Резултатите са плачевни. Ако сега, някой вземе и огласи в медиите броя на всички служители в прокуратурата, следствието и съда (а предполагам, че и там не падат по десетки хиляди) - какво ще излезе, че за вътрешната сигурност на българина са призвани да се грижат над 100 000 хиляди служители, а резултата е отрицателен! Армията към момента е 40 000 хиляди души и на тях като бройка е възложено много, изисква се да изпълняват десетки задачи по отбраната на страната, но и зад граница. Простата логика подсказва (да не се изразявам: "че ясно говори", че системата за вътрешна сигурност и ред, откъм човешки ресурс е обезпечена добре, но не функционира правилно и не е оптимизирана. Има си министри, политическо ръководство, професионалисти - те са тези, които трябва да подобрят нещата.

 35. 35 Профил на Необходимо уточнение
  *****
  Неутрално

  Гледам, че с "новината" се прави някакъв смешен PR на Миков.
  Видите ли, той ПЪРВИ съобщил .....
  Дръжки!
  От години се знае, че ченгетата са около
  60 000, като около 10% от тях са административен персонал.
  Миков каза просто едни по-точни числа.

 36. 36 Профил на Шебек
  *****
  Неутрално

  "роднина, милиционер, роднина, милиционер..."

  Значи 100-тина граждани хранят една милиционерско гърло.


  Интересно как броя на служителите в МВР се развивал с годините (правителствата). Доколкото знам, правителството на Костов съкрати със замах 20,000 служители на МВР - получени в наследство от Виденов.
  Бас държа, че максимумите на броя на служителите в МВР, а и в цялата държавна администрация съвпадат с управлението на БСП.

 37. 37 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Покъртително... ето списък с броя полицаи на 100 000 души население в европейските страни, както и с процента от БВП, отделян за вътрешна сигурност (данните са за 2004):

  http://politiki.bg/?cy=108&lang=1&a0i=223132&a0m=readInternal&a0p_id=354

  Изводът е ясен - имаме най-много полицаи, плащаме най-много за полиция на континента, а общественият ред и сигурност на какво дередже са у нас всеки знае. Супер набутвация, съграждани мои.

  gradinko.bg
 38. 38 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За по-мързеливите да сметна - 47 000 куки на 7 милиона души правят 671 фуражки на 100 000 население - на дъното на класацията, под Кипър с неговите етнически междуособици и 667 /100 000.

  gradinko.bg
 39. 39 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Кат, ни читиете др.Ленин,тъй ша дъ е!А кво казва той:Във всяко класово общаство армията и ПОЛИЦИЯТА са опора на властта.

 40. 40 Профил на КауБойко
  *****
  Неутрално

  Другаря Ленин ни учи: В тази държава, в която армията и полицията е по добре платена от учители и доктори е ВОЕННО-ПОЛИЦЕЙСКА!!!

 41. 41 Профил на Педофила Кузов и полицаите
  *****
  Неутрално

  то и на тях акълът им е толкоз, нали повечето от тях гласуваха за Атака и БСП

 42. 42 Профил на Apolitichen
  *****
  Неутрално

  gradinko, благодаря! Аз се чудих, защо има наети 180 хил. охранители по фирмите и къщите, а то за да противодействат на 63 хил. полицаи и още толкоз престъпници!
  Като си помисля 300К ханибали, по 1 на всеки девет работещи, още малко и към чист канибализъм ще отидем.

 43. 43 Профил на Truncho
  *****
  Весело

  След като толкова години комунистите имат твърдата подкрепа на определени западни кръгове какво очквате? Демокрация, ама за определени "леви". Да ви(ни) е честита българската демокрация!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK