Прокуратурата разследва договор на правителството с "Майкрософт"

Засега делото е срещу неизвестни длъжностни лица

Прокуратурата е образувала официално разследване за последния договор на държавната администрация с "Майкрософт" за доставката на софтуер. Засега делото се води срещу неизвестни длъжностни лица.


Текстът от Наказателния кодекс, по които е образувано разследването, е за престъпление по служба, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Стелиана Кожухарова, но отказа да съобщи повече подробности. Според този текст длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта си, за да набави за себе си или за друг облага, се наказва с до пет години затвор.


В началото на декември миналата година министърът на държавната администрация Николай Василев подписа договор за нова доставка на лицензи за операционната система и офис пакета на "Майкрософт" на стойност 71.4 млн. лв. без ДДС. За доставчик беше избран отново ЦАПК "Прогрес". За 60 хил. лиценза за персонални компютри компанията предложи цена от 68.7 млн. лв., а за 2 хил. сървъра - 2.6 млн. лв. Имаше и втори кандидат - консорциумът "Стак", съставен от партньорски на "Майкрософт" фирми - "Стемо" и "Акт софт". Въпреки че търгът беше отворен и за международни участници, такива не се явиха. Нямаше и алтернативни оферти въпреки предложенията на привържениците на софтуера с отворен код. Министерството подписа рамково споразумение с избраната фирма за срок от 4 години, което започна на 1 юни 2008 г.
Търгът за софтуера на "Майкрософт" предизвика много реакции. Фондация "Гражданска инициатива "Справедливост" тогава сезира прокуратурата и настояваше процедурата да бъде спряна. "Депозирахме жалба в прокуратурата и по нея вече има следствени действия", съобщи Иван Груйкин от организацията. Във фондацията са получени запитвания за търга и от Икономическа полиция. Груйкин не беше сигурен дали действията на прокуратурата са провокирани единствено от тяхната жалба или и от други сигнали.


"Налице е престъпление", коментира председателят на "Интернет общество" Вени Марковски, към когото полицията също се е обръщала за информация.


За пръв път чувам, нямам коментар, каза министърът на държавната администрация Николай Василев.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivo
  *****
  Гневно

  вие каква медия сте и как сте по-различни от останалите. И децата знаят какво представлява Ники и как прави пари като министър от обществени поръчки и как така един лиценз ще струва над 1000 лева?!

 2. 2 Профил на Въх!
  *****
  Неутрално


  60 000 пакета по малко над 500 евро без ДДС за пакет!
  Те туй е сделка!
  Ама за Майкрософт!

 3. 3 Профил на Аз само малко ви пообрах...
  *****
  Гневно

  За сведение на Ники (министъра де) 1 (един) лиценз на ХР-то струва в повечето магазини около 300 (триста) лева. Сега си направете сметката каква отстъпка ще ви направят ако си поискате 60000 броя?

  По сметките на малкия Мук след отстъпка цената расте от 300 лв. на 1000???

  Веднага в затвора!!!

 4. 4 Профил на stealth
  *****
  Разстроено

  е как за първи път чува Николай Василев? нали Капитал го публикуваха, като се оправдаваше за договора - "Майкрософт" – to be or not to be? http://www.capital.bg/show.php?storyid=409864
  малък цитат:
  "От дълго време се опитвам да разбера защо е спорен договорът за софтуер на "Майкрософт". След всичко, което чух и прочетох по темата, бих разделил критиците на три групи..."
  поръчката е спорна, договорът е спорен... единственото безспорно е, че ние им плащаме сметките!

 5. 5 Профил на Бай Иван ISO-то
  *****
  Неутрално

  Тепърва ще стане същата работа с договорите за сертифициране по ISO.
  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=138963
  Министерството на държавната администрация и административната реформа отрече критиките, че прахосва средства с проекта си за внедряване и сертифициране на 100 общини и областни администрации. Според председателя на Европейската организация по акредитация Лоренцо Тионе, проектът е обречен на провал.
  Та, ха познайте кой върши цялата и кой ще гушне парите от поръчката накрая. Работата на консултантите по проекта ще я свършат бедните български администрацийки, дет се не им стига капацитета. Но за сметка на тва пък парите ще ги лапне друг.Та така с Никиту. Европо, европо, прибери си вересиите. Това е България и тука секи е гулем гявол

 6. 6 Профил на AS-DS
  *****
  Любопитно

  Аде,де,неизвестен.НИКИТО бе,оня ми6ок с о4илата.И децата го знаят,в ПРОКУРАТУРАТА не.

 7. 7 Профил на Тук Гоце е с два рунда напред
  *****
  Неутрално

  Чрез своя човек ще тупа правителството като брашнян чувал,че дори ще спечели точки,щото случаят си е точно за прокурор и съд 60 хиляди броя ПО ТРОЙНО ПО-ГОЛЯМА ЦЕНА!!!! - Нищоказващият с много думи малък тарикатчо е надминал себе си.

 8. 8 Профил на Вени Марковски
  *****
  Неутрално

  За мен няма съмнение, че при сключването на този договор са допуснати редица нарушения, съвкупността от които води до извода, че е налице престъпление.

  Ники Василев не е прав като твърди, че за пръв път чува. Защото именно той ми отговори със своето “Отворено писмо”, в което надълго и нашироко обясняваше как нямал друг избор. Като чета сега писмото му, в светлината на съобщението на прокуратурата, мисля, че не е нужно да се прави кой знае колко голямо разследване - в самите съобщения на сайта на МДААР достатъчни подробно е описана схемата на далаверата.
  Няма да сядам да пиша отново - вижте повече по темата за далаверите на "Майкрософт" в моя блог:
  http://blog.veni.com/?cat=36

 9. 9 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  Неизвестен извършител. Ама че смехорий.Този неизвестен извършител ,дето е известен не само В БГ-то ами и на други места по света извърши най-големите " идиотий" в БГ-то.Абе,от кога България има "неизвестни" министри?

 10. 10 Профил на Див
  *****
  Весело

  Аз не разбирам? Как така може толкова ефтино да се закупи? Стегнете тоя другар,ако иска да бъде истински другар,не 1000лв,а най-малкото 2000лв трябва да е тоя шиб.н лиценз! А електората какво му разбира? Другари не се поддавайте на провокации!

 11. 11 Профил на MicroAffair
  *****
  Неутрално

  Изключително забавно ще бъде, ако прокурора успее да привлече и самият Майкрософт, поне в началото като свидетел по делото. Това със сигурност ще стигне до САЩ и там някой прокурор може да ги погне за корупция зад граница, или поне действие в условия на знаене за коруцпия на негови представители... Тогава ще стане интересно

 12. 12 Профил на Ванката
  *****
  Неутрално

  Спомням си как Н.Васил** обясняваше нуждата от МС-Офис - другите алтернативи не можели да поддържат .док-файлове. Тогава всички му се смяха, че не знае че Оупън-Офис е безплатен и може всичко, което може и МС-Офис.
  Министър - невежа! Крадец нагъл - в затвора!

  А за всички е ясно, че за нуждите на администрацията е достатъчна и една безплатна Линукс-базирана Операционна система, а не Уиндоус. Уинсоус има предимство пред Линукс само ако си геймър. Но на мен не ми се вярва държавните служители на работните си места да джиткат Нийд Фор Спийд, или GTA-Сан Андреас.

 13. 13 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Като данъкоплатец ми е необходим кратък и ясен отговор на въпросите:
  1.Защо е платена ПОНЕ ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА ?
  2.Кои са имената и длъжностите на хората,похарчили милионите?

 14. 14 Профил на Вальо
  *****
  Неутрално

  Четете бре хора:
  "за нова доставка на лицензи за операционната система и офис пакета на "Майкрософт" на стойност 71.4 млн. лв. без ДДС." около 1000лв за Офис + операционна система... хайде сега кажете, че това струва 300лв. Не търсете под вола теле. Тук проблема е, че е имало само една фирма, иначе ценат е горе долу нормална, проверете колко струва лиценз операционна система + офис...

 15. 15 Профил на до Ванката
  *****
  Неутрално

  Ванка, явно си виждал ОпънОфис, а МС-Офис само си го чувал. Наясно ли си че има доста голяма разлика? Ако попиташ каква ще те питам има ли разлика между Голф-2 и Мерцедес - по принцип и двете правят едно и също нали? Иначе за конкретния случай проблема е защо точно тия цени и защо през някакви посредници - можеха да сключат договора направо с МС при такива обеми.

 16. 16 Профил на до Вальо
  *****
  Неутрално

  Вальо Бате,
  МС-офис може да е Мерцедеса, Опен-Офис да е каруца, но когато почти всички държавни служители ползват компютрите си предимно като пишещи машини, Мерцедес просто не им е необходим. Никой не се движи с 5 км/ч и да иска за целта Мерцедес СЛК! Особено за такава цена от 1000 лв!!!

  За допълнение ще ти кажа, че същата бутафория беше и сертифицирането на държавните служители и даването им на европейски сертификати, че могат да работят на МС-Офис. Просто някой глътна сума ти пари и за тая пародия. Кой е той и кой му даде баницата?

 17. 17 Профил на пак аз
  *****
  Неутрално

  Само ще ти кажа, че в Германия от доста години са се ориентирали към ОС с отворен код. Дори и в Македония е така. Само тук в БГ има вопиюща нужда от продуктите на Майкросот в обществения сектор! Айде бе!

  А ти Валенка, май си обвързан по някакъв начин с Никито и си намазал...намазааллл сииии, мискинино!

 18. 18 Профил на Вальо
  *****
  Неутрално

  Първо, ще кажа, че не аз, написах коментарите на Open Office, и не съм споменавал, че е каруца, така че не знам защо са насочени към мен?
  Второ, както всеки "конкурс" у нас вероятно и от този, някой сериозно се е налапал. Както казах по-рано, проблема е, че е имало само един участник в този конкурс... това що за конкурс е?
  Трето: Вие замисляли ли сте се, че наистина има много разходи по обучаване на служителите в използването на Open Source продукти. Хайде сега ми кажете има ли на български книги за Open Office. Има ли фирма, която да може да се извършва поддръжката му в толкова големи мащаби, каквито са тези на държавната администрация?
  В Германия със сигурност има. У нас, по-скоро не. Точно възможността за поддръжка и наличността на литература и курсове на български език. Правят продуктите на Майкрософт подходящи.

 19. 19 Профил на до Бате Вальо
  *****
  Неутрално

  Приятелю, не ми говори глупости. Никой в БГ не поддържа МС-Офис на компютрите на държавните служители. Той просто се инсталира и - дерзай! Колкото до обучение и книги - никой не се обучава да работи на Word, Excel и т.н. по книги. А организираните курсове са пунта-мара, за да не кажа Пълен-Ташак.

  Така че стига си защитавал едно безумие - 60 млн. лева за нещо, което го има и без пари!!!

  Бог да пази България с такива крадци начело (защото ако не са крадци, значи са недалновидни неграмотници)!

 20. 20 Профил на Вальо
  *****
  Неутрално

  Не си наясно с нещата, никоя голяма фирма, или иснтитуция не се обвързва с какъвто и да е софтуер, ако няма поддръжка. Това е така по цял свят, така е и у нас...
  На теб вероятно ти се струва нормално и чиновниците сами да си инсталират софтуера, защото могат да прочетат как се прави това в интернет. Но не се прави така ИТ бизнес и всяка ИТ, а и всяка компания / институция, ползваща ИТ го знае... провери ги тези неща...
  Тези 60 млн. лв, са нищо в сравнение другите далавери, които се въртят. И пак казвам, проблема тук е наличието на само един доставчик...

 21. 21 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Сигурно ще се образува дело срещу неизвестен извършител и.т.н

 22. 22 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Щом в Германия и Франция администрацията може да работи на Опън Офис, значи може и в България. Така или иначе са неграмотни и успяват да произведат безумни като форматиране форми под Вьорд, а екселските таблици на НАП-а са за музей!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 23. 23 Профил на Cec
  *****
  Неутрално

  Защо някой не се запознае с договора и тогава да говори? Значи пише 60000 лиценза за персонални компютри, а не операционни системи. Т.е. лицензите са за Office и Winodws. В договора, който е подписал държавата, задължително има поддръжка и обучения,което също струва пари. След като се тегли чертата се оказва, че цената е доста по-ниска от тази в магазина. Не бива да забравяме и комисионната на продавача и някой в правителството.

 24. 24 Профил на Пенчо
  *****
  Неутрално

  Понеже опряхме до обучение на кадри и т.н., следва да се отбележи, че ако някой може да работи с МS Office, значи може и с Open Office. Менютата са изкопирани 1:1, а функционалността е на практика същата.

  Второ, в една голяма организация никой не си инсталира какъвто му скимне софтуер. Операцията се извършва централизирано.

  Трето, има поддръжка и за Linux, и за Open Office. Тя също струва пари, но в пъти по-малко от дадените на MS за тази цел. Поне що се отнася до Linux, не е задължително да плащаш на производителя/дистрибутор. У нас има фирми, които предлагат качествена поддръжка на съвсем достъпни цени.

  Най-сетне, ако чиновниците наистина са толкова неграмотни, че да ползват компютъра за пишеща машина, сравнението Мерцедес-каруца е напълно вярно, изключая факта, че Open Office трудно може да се нарече "каруца".

 25. 25 Профил на vladislav gramatik
  *****
  Неутрално

  "ефтино" всъщност се пише "евтино" - аман от неграмотници, които са компетентни по всички теми - обратно в първи клас !

 26. 26 Профил на един слеп
  *****
  Неутрално

  Престъплението на Н.В. е, че вместо да направи проучване къде в ДА е възможно пилотно внедряване на софтуер с отворен код се впусна в защита на продуктите на Майкрософт.

  Едва ли има разумен човек, който да твърди, че замяната на софтуера и обучението на служителите в ДА е лесно и бързо нещо. Близо е де ума, че счетоводителите и хората работещи с електронни таблици едва ли някога ще мигрират към друг софтуер. Огромното множество служители на ДА обаче могат спокойно да работят върху десктоп среда с ограничени права, под която може да работи произволна операционна система.

  Процесът по внедряването и обучението на служителите ще трае години. Убеден съм в последното, защото обучавам хора на средна възраст за работа с офис пакета на Майкрософт и с прости приложни програми. Инструкции и книжки не вършат работа. Единственото което работи е повторение до безкрай на прости действия по метода - показвам, а сега ми покажи същото ти.

 27. 27 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  Че кой се обучава по книга или в курс да работи с МС Офис (за Опън Офис не зная, но сигурно е същото). А поддръжката се прави от системен администратор, който може да е на хонорар или като фирма и да идва при необходимост. Така е във всяка фирма с повече от един компютър.

 28. 28 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Още нещо: ок, този договор е в сила повече от година. Колко обучения са провели от ЦАПК? Пада ли се поне едно на общински съвет?

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 29. 29 Профил на skk
  *****
  Неутрално

  Първо не е проблем, че сме купили лицензи, проблема е, че не сме ги купили а сме ги наели. След 4 години, когато изтече договора ще трябва пак да ги платим. Другото, заради което не искат опен офис е че формулите написани на ексел на работят на опен офис иначе разлика между двата няма никаква даже опен офис подържа доста повече формати от ексел. В този случеи чиновниците трябва да седнат и да пренапишат всички тъпи таблици на ексел това е цялата врътка а МС офиса е много по скъп от XP-то.

 30. 30 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  skk,
  "формулите написани на ексел не работят на опен офис"

  Формулите си работят много добре, освен някои супер-екстравагантни. Графиките се чупят, а също ако има много xml, обаче моят ОО е старичък, в новите версии вероятно има повече съвместимост.

  Проблемът е с макросите на VBA и този проблем е съществен, но има много фирми, които за 100 бона ще ги пренапишат всичките на JAVA и ще скачат от радост.

  Все пак не мисля, че никиту е бил особено загрижен за бедните програмисти на държавна работа. При безплатен софтуер няма комисионна! Вот где беда!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 31. 31 Профил на X
  *****
  Неутрално

  От опън сорсовете няма бонуси и подкупи от друга страна фирмена култура на Майкрософт е мафиотщината /не случайно го съдят фирми и правителства/, така че изводите са ясни. Освен това операционна система която сам компилираш и имаш сорс кодове можеш да промениш и да знаеш какво точно прави, а за задните врати на Уиндоус никога няма да се разбере, но затова пък американците ще знаят от първа ръка какво става в държавната администрация. Е, ние винаги сме най-верните съюзници преди на руснаците, сега на американците и винаги сме отстоявали интересите на метрополията, преди руските, сега американските, сега обаче има леко объркване - парите всъшност идват от Европа - ама май вече не.

 32. 32 Профил на ФФФ
  *****
  Неутрално

  Не знам колко от коментиращите могат да мислят, но ще пробвам да кажа нещо: Хората в администрацията къде имат комп грамотност, къде нямат - все пак има някакво средно ниво. Това ниво се изгражда най-често от работа вкъщи с "домашния" комптър. Когато там се работи с МС-Офис човекът придобива умения да ползва него (съответно и Windows, а не Линукс). Така че това е някаква даденост, която се използва. Ако по някакъв начин накарате същите хора да си сложат Линукс и ОпънОфис в домовете - след няколко месеца или година ще имате подготвени кадри за работа с ОО/Лин. Има дребен проблем - как да ги накараш да минат на Линукс като Win-а им е по-лесен??? Може да е въпрос на навик понякога, но не е само от навик.

 33. 33 Профил на Кръстьо
  *****
  Гневно

  Ето откъде са му на Били Вратарчето милиардчетата. Ето от такива "сделчици".

  Някой бил казал "Не съм богат за да купувам евтино". В случая важи (и не само в него) "Беден съм, затова купувам боклука скъпо".

  Истината е, че такива безобразно нагли корпорации като Микрософт могат да свалят правителства и да сринат със земята цели държави, особено и когато управляващите ги са "склонни". Не можели служителите да научат това или онова? Дано поне знаят името си да напишат, че повечето от тях не само "компютърна" грамотност нямат, но и най-обикновена.

 34. 34 Профил на skk
  *****
  Неутрално

  Напълно си прав, формулите работят а VBA не. Обаче ако ударим една проста сметка,
  MS Win Vista Business 32bit Eng 66J-02289 Full 250лв. х 60 000 лиценза 15 мил.лв 10 мил за пренаписване на скриптовете на Опен офис, които е изцяло преведен на българси и има проверка на праволиса на български. 5 мил. за обучение на Администрацията. и 2 мил. за инсталиране и подръжка прави 32 мил.Сега да видим 68.7 мил - 32 мил = 36.7 мил. остават да се напишат по добри програми за ел.правителство работещо с отворен код. (ЕХ !!! МЕЧТИ)

 35. 35 Профил на до ФФФ
  *****
  Неутрално

  Аз мога да мисля и мнението ми е, че ти не можеш. Какво значи "свикнали" или "навик"? Те са на работа и ще правят каквото им се каже, ако трябва ще полагат усилия и да научават нови неща! Със всяка работа е така! Колкото до ОО.. ами че там копчетата са си същите и на една охранена лелка и сложа ОО и и кажа че е МС Офис, тя даже няма да загрее измамата. Лични наблюдения.

 36. 36 Профил на skk
  *****
  Неутрално

  ДО ФФФ, не искам да те обидя, обаче някога ползвал ли си опен офис. Дръпни си го фрии е и го инсталирай, разгледай го и после ела пак на форума. Ако го ползваш да пишеш текст и да попълваш таблици, ама между МС офиса и опен офиса няма и 2% разлика, какво има да се учат не мога да разбера.Опен офис има и версия за win никои не ги кара да учат linux.

 37. 37 Профил на поредния до ФФФ
  *****
  Неутрално

  Във Майкрософската версия 2007 единствения бонус е шаренията, а в новия Open office има интересни нови моменти. Работи си на XP, 98, Vista , а и на Linux като си прехвърляш данни. Има го и на български и на китайски, но го няма на корумпирански

 38. 38 Профил на Кръстьо
  *****
  Неутрално

  до пичовете с Open Office...

  Абе, вие микрософтските ратаи не ги ли разпознавате? Ей сега ще дотича пак цяла рота от тях да запее пак госпълите "няма светлина без прозорците" (there's no alternative to ms windows!"

 39. 39 Профил на Всички са маскари...
  *****
  Гневно

  Алоооо прокуратурата, какъв е тоя "неизвестен извършител". Да не би да не знаете кой е министър на държавната администрация???

 40. 40 Профил на един Зелен
  *****
  Неутрално

  Истината е че законите в БГ са написани така щото чиновника да краде, а после друг чиновник да го оневини...

  Например за еди какво си престъпление пише - от условна присъда до 10 години???

  Е ако пишеше от 8 до 10 разбирам, ама при такива закони как искате да няма копупция???

  На България и трябва тотална прозрачност на действията на държавната администрация + закони написани така че да не оставят нещата да се случват по преценка на чиновника!!!

  www.bulgariangreens.org

 41. 41 Профил на Камиларов
  *****
  Весело

  "За пръв път чувам, нямам коментар, каза министърът на държавната администрация Николай Василев."

  само толкова?

 42. 42 Профил на изумена
  *****
  Разстроено

  Простотиите на Никито са отдавна. Още като се сключи първия престъпен договор между правителството и Майкрософт, в пълно нарушение на ТЗ, където Рс-тата на държавните служители бяха оборудвани със софтуер на английски- с други думи продукт без описание на български език. но и тогава нищо не се случи. Що се отнася до Мсофт-не е луд, който яде целника. Време е вече някой да спре тия безобразия.

 43. 43 Профил на Ботъо Чалъма
  *****
  Гневно

  Каквото и да си говорим, важното е че провителството разбра, че трябва да ползва ЛЕГАЛЕН софтуер.
  Каквото и да си говорим.., по добра операциоона система от тази на Маикрософт няма и по-добър офис пакет от този на майкрософт няма.
  Те са разпространени масово защото клиентите ги харесват

 44. 44 Профил на Ботъо Чалъма
  *****
  Неутрално

  Министерски съвет е малък клиент за МС. Затова не търсете вината в Майкрософт. компютрите обхванати от правителството са по-мало от тези на BritishTelecom, Vodafone, Shell, Unicredito и на още хляди корпорации които ползват подобен договор. мислите ли че тези огромни фирми ще сключат неизгоден за тях договор.

 45. 45 Профил на Deloite
  *****
  Неутрално

  Гинко Пружинко се съревновава с яхтаджията, кой ще нанесе повече вреди на България. Само, че първото място отдавна е окупирано от дедо им Симо.
  Евала Прокуратурата. Само да не пускате димки с вашите "няма достатъчно данни".

 46. 46 Профил на до Ботъо Чалъма
  *****
  Неутрално

  "Каквото и да си говорим.., по добра операциоона система от тази на Маикрософт няма и по-добър офис пакет от този на майкрософт няма."

  Ако е така, значи швабите нищо не разбират от софтуер. Възможно е, обаче доста съмнително.

 47. 47 Профил на Кръстьо
  *****
  Весело

  Ботъо Чалъма: "Каквото и да си говорим.., по добра операционна система от тази на Майкрософт няма и по-добър офис пакет от този на майкрософт няма."

  Ей, го първият микрософстки ратай притича да дига гюрултия. Изглежда там само по неграмотност ги назначават: пет грешки поне в едно изречение, като изключим шестата, най-трагичната: Виндос и офис за него е един прескъп боклук. Видно е и как се продава и как се печели от тоя боклук. Корупция ли?

 48. 48 Профил на изумена
  *****
  Гневно

  Ботето, само да ти разясня какво имах предвид под нелегално в случая. В България по търговския закон е забранено продаването на продукти/услуги без упътване на български език. Прочее, всеки софтуер трябва да бъде преведен преди да бъде продаван ЛЕГАЛНО. това няма връзка с авторското право, ма изобщо. Прочее, с първия договор правителството наруши законодателството ни, така че за какви легални продукти става дума? Отдавна виндовсите на английски трябваше да са иззети от легалния пазар. А това кой какво харесва, няма връзка с темата.

 49. 49 Профил на Пенчо до Ботьо Чалъма
  *****
  Неутрално

  > по добра операциоона система от тази на Маикрософт няма

  Ама вЕрно ли? Чети тук, особено второто:
  http://www.techworld.com/opsys/news/index.cfm?NewsID=2275
  http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=http://support.microsoft.com:80/support/kb/articles/q216/6/41.asp&NoWebContent=1

 50. 50 Профил на po izumen
  *****
  Неутрално

  Изумена , къде в търговския закон пише това за бг. език ?

 51. 51 Профил на Уйо
  *****
  Гневно

  Гледам и не вярвам на ушите си ! Толкова лиохман на едно място не бех виждал. До като си разправяте приказки от хиляда и една нощ и се надъхвате един друг с измислици-премислици М$ и Никито ще си лапат кинтата а вие само ще си чешете езиците. До тука най-стойностня аргумент които вадите е 1000 кинта за Бозата и Офис-ата. А сега си представете че се стигне до съд и излезем с този аргумент - от МДААР сещате ли се кво ще кажат - Договора ни е за 70 Милки и е за 4 години, тва праи 17 и половина милки на година. От дам делнете го на 60 хилки и ще видите че Бозата и Офис-ата са под 300 кинта. М$ ще ги подкрепят веднага че за тези 300 кинта българскиа данекоплатец получава и обучение на хората които го обслужват и поддръжка и нови версии и подкрепа на подрастващото поколение и развитие на българските партьори и като бонус вътрешен масаж на свинктера на всичкото данъкоплатец. До като некви разпалени тиинчета се плющат по форумите че М$ sux а Linux rulzzzzz нема да я бъде братя. Замисляли ли сте на БГ сбирките на OpenSource-обществото каква е преобладаващата група - смачкани тиин маниачета примесени с позастаряващи оплешивяли GangsterG хипита плющят бира и си лафят за голи каки и линукс, а като се стигне до разногласия, некой се изцепва М$ sux и всички са пак приатели. Батенцееееее !!! Отидете поне веднъж на OpenSource event в Германия или Франция - качествени хора, качествени приказки, качествени обсъждания. Като предложат нещо на министерство/ община или квото и да е - хваща декиш.А пък после не пращат кварталния хацкер да инсталира. До като при нас полужението е такова вие ще си лаете, М$ и Никито ще си прибират парата и всички ще са доволни !

 52. 52 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Уйо, нямаш идея колко си прав. Никито много добре си изигра картитте миналата година, като подпита обществото дали някой може да му даде точни цифри колко би струвала една миграция. Е, никой не даде. Чешат си езиците хората. И не е само отблъскващия външен вид и кубинките посред лято. Няма грам мисъл. Още тогава трябваше белите братя от "Линукс за Българи" да спретнат една среща с министерот и приближените му и да покажат колко точно струва миграция към Линукс или каквото и да е друго решение с отворен код. Ама... уви! Линукс за Българи вече не е нито за Линукс нито за Българи (перефразирам по памет). Е, аз не съм никой сред тези "гурута", но май не ми и пука. Докъто ентусиастите са просто ентусиасти, а тинейджърите правят грешката да казват пред медиите, че Линукс рулира, просто няма да го бъде. В България няма нито една наистина богата фирма, която да се занимава само с отворен код и да има сериозни интереси на българския пазар. Да ме прощават от Новел, но и те нямат сериозен интерес, защото пазара е малък. А малките фирми просто не могат да си позволят финансов анализатор, който да им напише адекватен бизнес план и да го защити пред финансисти, министри и прочее "костюмари".
  Ей, другарите ентусиасти! Смешни и нелепи сме (щото и аз нищо не правя по темата)!
  И последно - на бира всеки е баш мъжага. Но на по бира нищо смислено не става. Изключенията само го потвърждават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK