Взривове във военен склад стреснаха София

Взривове във военен склад стреснаха София

© Александър Атанасов, ReutersСкладове с боеприпаси на Министерството на отбраната между селата Чепинци и Челопечене се взривиха тази сутрин около 6.30 ч. Серията експлозии продължи часове. Няма информация за жертви, леко пострадал е пазач на обекта. Към момента в складовете се съхраняват общо 1494 тона боеприпаси, обявиха от Министерството на отбраната. Според Гражданска защита няма опасност от обгазяване и радиация.Близо час след първия взрив в поделение 18 250, което представлява Разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност, от официалните институции нямаше информация какво се случва. Към 7.10ч. МВР съобщи чрез БТА, че експлозиите, за които граждани съобщават на тел. 112 и в редакциите на електронните медии, са станали на полигон за обезвреждане на заряди в Челопечене. В това време софиянци се оплакваха, че взривовете са изпочупили прозорци и витрини и са издънили врати на жилища, заведения и магазини.
Около 9ч. линейки и пожарни коли се оттеглиха за кратко от мястото на инцидента. Тръгна слух, че се очаква втори силен взрив, който по-късно беше опроверган от военния министър Николай Цонев.


Чрез медиите кметът на София Бойко Борисов призова гражданите да не отварят прозорците си. Експерти пък посъветваха в следващите няколко часа, или до изясняване на подробностите около инцидента, хората, и най-вече децата, да се въздържат от излизане на открито.


На извънредно заседание Министерският съвет изслуша доклада на началника на Генералния щаб Златан Стойков както и на началника на Гражданска защита и на Министерство на здравеопазването, след което сформира кризисен щаб.


От кварталите Челопечене, Чепинци, както и от другите населени места в радиус от 6 км от взрива, бяха евакуирани 1700 души от 600 къщи. Полицаи останаха да пазят имуществото им. Около 18ч. от Министерството на извънредните ситуации обявиха, че започва връщането на евакуираните по домовете им.


Електрозахранването беше спряно, като от сформирания към правителството кризисен щаб обявиха, че то ще бъде възстановено едва след като всички се върнат в къщите си, за да се избегнат инциденти със забравени включени електроуреди.


Още сутринта летище София , което е в близост до взривовете, беше затворено за полети, след като стана известно, че на пистата е паднала осколка. Първоначалната информация беше, че ограничението ще бъде отменено още към 14.30, но впоследствие срокът неколкократно беше удължаван до вечерта.


На мястото на взрива още сутринта бяха изпратени военни части за ядрена, химическа и бактериологична защита и наблюдение на замърсяването. По-късно беше съобщено, че специален хеликоптер е летял над мястото на взривовете, като по данни на пилота цялото поделение е изравнено със земята. Изпратени бяха и три машини БТР.


Шефът на Генщаба ген. Златан Стойков съобщи, че в склада са били съхранявани боеприпаси за стрелково оръжие и артилерийски снаряди. Там, по данни на военните, е имало 20 тона тротил.


От военното министерство уточниха, че оценка на щетите и изясняване на причините за инцидента ще започне едва след като спрат взривовете. Гражданска защита успокои, че въглеродния двуокис е в нормите, а отделяните нитратни съединения не са опасни за здравето на хората.


Съдържанието на серен диоксид в атмосферата е достигнало до 250 микрограма на килограм, при пределна норма 50 микрограма на килограм, съобщи по обед източник на "Дневник" на мястото на инцидента. По негови данни вероятно това се дължи на сярата в барута на боеприпасите.


Местни жители разказаха, че са имали притеснения за съхраняването на боеприпаси близо до домовете им. По думите им в поделението са били наемани за охранители местни момчета и бивши служители на поделението. От военното министерство заявиха за "Дневник", че складът е бил охраняван от служители на военното дружество "МОБА", което е към отбранителното ведомство. По време на дежурството снощи там е имало двама охранители.


Парламентарната опозиция атакува управляващите за забавената реакция около инцидента и поиска оставката на министъра на извънредните ситуации Емел Етем. Час по-късно Етем отвърна, че държавните служители са си свършили добре работата.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Картина от мястото на взрива вижте във видеорепортажа

Ключови думи към статията:

Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hari
  Hari
  Рейтинг: Неутрално

  Много страшно,още се чуват взривове

 2. 2 Профил на Човек
  Човек
  Рейтинг: Гневно

  Къде е гражданска защита ,къде е тази скапана държава мамка му , какво трябва да стане за да се задеистват тези изроди.Един час вече и никаква информация .Не оставки , растрели трябвааааа.

 3. 3 Профил на уплашен
  уплашен
  Рейтинг: Неутрално

  никой не съобщава дали има извънредно положение и трябва ли да излизаме на улиците УЖАС

 4. 4 Профил на Цура
  Цура
  Рейтинг: Неутрално

  Ами къде бяха зимата, когато хората бяха затрупани от сняг на Петолъчката? Къде беше информацията за Чернобил? Типично. Раята няма нужда да знае!

 5. 5 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Неутрално

  Никой не реагира 30 минути , нито стана ясно какво се е слуилол 30 мин си гърма и те едва в 7.00 изпратиха линейки . В Кремиковци и Враждебна няма ли пожарни или всики спят и акат някой да им нареди а стига и ДЪРТИ КОМУНИСТИЕСКИ МЕТОДИ

 6. 6 Профил на Skeptik
  Skeptik
  Рейтинг: Неутрално

  Хмм, няма миризма на озон, няма метален вкус в устата... Не ми прилича на химическа или ядрена катастрофа...

 7. 7 Профил на Snoba
  Snoba
  Рейтинг: Разстроено

  Ех, в Щатите ако това беше станало, и имаше такова информационно затъмнение, глави щяха да падат...

 8. 8 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Къде е Емел Етем.
  Да не би да е в отпуска на Ривиерата и от там внимателно да следи събитията по джиесема?

 9. 9 Профил на hulk
  hulk
  Рейтинг: Неутрално

  на кои му пука ....за нас...те са си при лиубовниците..манекенки

 10. 10 Профил на ядосан
  ядосан
  Рейтинг: Неутрално

  Къде е министърът на извънридните ситуации?
  Освен телевизионни клипове това министерство какво прави!
  Или Етем и сега ще каже,че не е нейна работа.

 11. 11 Профил на dioksin
  dioksin
  Рейтинг: Неутрално

  Някой щв каже ли какво количество експлозиви е имало там и съответно какво количество диоксини и други вещества се отделя при взрива на тези експлозиви.

 12. 12 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Държавата е в колапс.Щом при такава ситуация няма кой да успокои хората.Гоце президента къде е? Спи ли?

 13. 13 Профил на Гоце
  Гоце
  Рейтинг: Неутрално

  Спокойно, народе. Току-що ми докладваха другарите за произшествието. Аз в момента съм на риболов на язовир "Горни Осъм", но ще стягам след малко такъмите и като се прибера в София, веднага ще телефонирам на другарката Етем. Вие не се бойте, положението е под контрол. Подозирам, че Станишев е виновен. Ако не той -- тогава Костов!

 14. 14 Профил на Не ми прилича на химическа или ядрена катастрофа...
  Не ми прилича на химическа или ядрена катастрофа...
  Рейтинг: Неутрално

  Няма замърсяване - За Бога!?! - нали свикнахте вече!?!
  Няма радиация - За Бога!?! - не поизмряхте ли вече!?!
  Няма диоксини - За Бога!?! - Кой пуска вредни слухове!?!

 15. 15 Профил на Подсладител
  Подсладител
  Рейтинг: Неутрално

  Споко бе хора!!! Това е толкова опасно, колкото пушека от някой разстрел на знакова фигура в баровски квартал! Няма страшно, а и жертви няма! Българска работа!!

 16. 16 Профил на Човек
  Човек
  Рейтинг: Весело

  Ако има обгазяване затворете прозорците , казват от гражданска защита, но прозорците са ни счупени ,нищо затворете ги и ще се предпазите.

 17. 17 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Вривовете все още се чуват. Постоянно сменяме каналите за да научим какво се случва. Никой нищо не ти казва. Аз живея на 4-5 километра от Челопечене, сутринта помислих, че има земетресение, защото всичко се разтресе. После помислихме, че е станало нещо в Кремиковци или някъде в рудника на Кремиковци. От къщи нищо не се вижда, но за наше щастие облакът отива в другата посока.

 18. 18 Профил на LOL
  LOL
  Рейтинг: Неутрално

  Бургасман
  2008-07-03 07:51:29
  http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=7371

  По последна информация президентът бил на лов наоколо и уцелил склад с боеприпаси.

 19. 19 Профил на шоп
  шоп
  Рейтинг: Неутрално

  Абе много плашливи сте станали... Не искате ли от Брюксел да ви успокоят...
  Столичани да се евакуират - за предпочитане зад граница.

 20. 20 Профил на .
  .
  Рейтинг: Неутрално

  grajdanska za6tita e na miastoto i izmerva..

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22 Профил на 112
  112
  Рейтинг: Неутрално

  опитах да се обадя на МВР от мобилния си номер, даваше заето 45 минути, звъннай на 112-там ми пишеше "няма мрежа", днъннах дори на спешна помощ...стоя на терасата на бл. 208 в сухата река, детонации силни-по-слаби, пушек като от гъба на бомба...и се чудя рано сутрин какво да направя-чест им прави на БНТ и Нова ТВ, че се опитваха поне да разберат откъде идват тези..ако това беше станало посред нощи-представям си каква паника щеше да има ужасии....научно казано-слаба координация между т.нар. държавни институции...

 23. 23 Профил на мониту
  мониту
  Рейтинг: Неутрално
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на nik666
  nik666
  Рейтинг: Неутрално

  Ужас не ами ужасТ. По Re:TV хубав пример дадоха с Албания, дето уж били много назад от нас, но когато там преди известно време се случи нещо подобно, първото нещо което военният им министър направи беше да подаде оставка. Мога да се обзаложа, че нашият ще се оправдае с факта, че бил нов и "още не бил навлязъл в материята".

 27. 27 Профил на Сириус
  Сириус
  Рейтинг: Неутрално

  Малко неточност в информацията - по Бтв ББ призова хората да се евакуират цитирам "щото на мен дима не ми действа добре" ...И водещата по БТВ щеше да се разплаче, че ББ не е добре....

 28. 28 Профил на антимафия
  антимафия
  Рейтинг: Неутрално

  Престъпна държава. Винаги когато вдига цените, започва да рекетира народа, от страх да не й поиска сметка. Дирекция „Активни мероприятия” на МВР от дни се чуди как да сплаши хората, че да не протестират от престъпното повишаване на цените. Обикновено когато властта е на зор, отстрелва някоя мутра. Хронологията за сега е друга: Започна се със слухове за отровена вода, а после за радиация от АЕЦ. Явно не се прибягна до убийства на олигарси ( Божков, Гергов или Ковачки), за да се осуети обвинение на Европейската комисия, която в момента пише поредния доклад, оценявайки и организираната престъпност в България. Страхът „хората да не излязат на улицата, за да ни пометат” (думи на ген. Стойков, шеф на Генералния щаб по БНТ) принуди властта да взриви склад край Челопеч, база за утилизация на боеприпаси. Организира си фойерверк с 1600 тона боеприпаси и 15 тона тротил. Случайно „охраната на склада е навреме евакуирана”. Идиотски сценарий. Разбира се от народа се иска да не протестира по улиците, а заради сярата от взривовете, да си седи в къщи със затворени прозорци. И „да запуши устата си с мокри кърпи”. Препоръката е на поредица от експерти, включително и на народния представител д-р Шарков, в студиото на БНТ. Тези взривове не могат да държат вниманието на обществото повече от ден, въпреки раздухване на паниката. Постновините включват специално заседание на министерския съвет, официални обръщения към общестото и т.н. Каква ли дивотия е замислила държавната мафия за утре, за да отклони вниманието на народа, че му бърка по-дълбоко в джобовите. Вероятно има смисъл да се публикуват предстоящите разработки на Дирекция „Активни мероприятия” на МВР.
  Цялата тази суматоха обаче няма как да осуети националната инициатива никой да не пазарува утре, в знак на протест срещу вдигането на цените.

 29. 29 Профил на DR.ROSS
  DR.ROSS
  Рейтинг: Неутрално

  Абе не знам за вас, но аз живея в Левски Г
  и от терасата си видях огнените кълбета
  живея на 8 етаж, толкова силно разтресе че помислих че е заметресение
  Втората вълна ме събори на земята докато гледах през терасата какво става

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31 Профил на jana
  jana
  Рейтинг: Неутрално

  Добре че беше "Коритаров лайв", та да знаем какви са тези трусове, които тресат блока ни. Ужаси ме настойчивостта, с която водещите приканваха близо 45 минути някой отговорен фактор да каже на хората какво става и какво да правят, и това, че никой не откликна - даже на ниво "сложете си на лицата мокри кърпи". Ужас!!!

 32. 32 Профил на БДЖ
  БДЖ
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ Е САБОТАЖ - НЕ Е АЛКАЙДА - АМИ КОЙ Е ТОГИВА - Ъ!?!

 33. 33 Профил на ..
  ..
  Рейтинг: Неутрално

  kade e emel etem dokato neinite slujiteli zamervat i si var6at rabotata kade e tia da izleze i da osvedomi horata koeto i e rabotata????

 34. 34 Профил на някой си
  някой си
  Рейтинг: Неутрално

  А стига бе, егати паникьорите сте.

 35. 35 Профил на Bateto
  Bateto
  Рейтинг: Неутрално

  С тия управници не ни трябват терористи!

  долу тъпите и безхаберни управници!
  Туркинята е толкова нагла, че ... А тоя помак Прелезов сега каза по БНТ, че тя знаела от първите секунди обаче пътувала за заседание на МС от 10 часа. Сега е 9 без нещо!

 36. 36 Профил на батето
  батето
  Рейтинг: Неутрално

  Чакаме големия склад да гръмне!

  Между другото станипев е наредил на МИМИ (миков) да отиде на мястото, но той не се подчинява.Чух го да казва : " Гл. секретар е там - това е достатъчно"

 37. 37 Профил на Човек
  Човек
  Рейтинг: Неутрално

  В момента по Нова казаха че големият склад още не се е вздривил чакали го всеки момент ,ако изобщо може да се вярва на някой в този момент.

 38. 38 Профил на минаващ
  минаващ
  Рейтинг: Неутрално

  ами тук беше много трудно с информацията. Ето тук http://news.mail.ru/incident/1856153/ от 7:50

 39. 39 Профил на Мнение
  Мнение
  Рейтинг: Неутрално

  Не съм запознат много добре, но и по коментарите съдя,че в нито една нормална държава не се случват нещата, които стават тук.. За съжаление.

 40. 40 Профил на Kolmentator
  Kolmentator
  Рейтинг: Неутрално

  Мисля че боеприпаси с такъв обем и такава мощност при експлозия е вредно да се складират в близост до голям град.
  Абе то какво ли ми е наред,че и макарите ми да са отпред,казало кучето.

 41. 41 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: Неутрално

  Според нЕкои данни Костов е забелязан по тъмна доба да се промъква в посока складовете, покрепян от слуцители на ЕС и други елементи, които не-оби4ат България.
  Липса на информация и слухове - на какво ли ми напомня това?!

 42. 42 Профил на blackiee
  blackiee
  Рейтинг: Неутрално

  спокойно, в бг сме. бих се учудил ако нещата бяха други. ще минат взривовете, ще дойдат избори... после взривове, пак избори...

 43. 43 Профил на stukar
  stukar
  Рейтинг: Неутрално

  Ние сме е--ти държавата... Ето ви още едно доказателство до кои страни се нареждаме по събития /Албания/, и по оповестяване на населението /Там не знам може би Зимбабве/. Ама няма нищо- стоите си по къщята "с мокри кърпи в устата". След ден два пак ще ги видите същите тия ПАК да се мерят "пи...ките", кои по голяма заслуга имал да ни вкара в НАТО и ЕС. Спор няма- уравниците ни действат по Европейски, нали са ни вкарили там.

 44. 44 Профил на ВОЕНЕН
  ВОЕНЕН
  Рейтинг: Неутрално

  ОСТАВКАТА НА ШЕФА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ.

 45. 45 Профил на от челопичкОвци
  от челопичкОвци
  Рейтинг: Неутрално

  "между Чепинци и Челопечене" лежат над 450 километра Наистина ли на никого не прави впечатление, че се бърка Челопечене, което е току до Дуранкулашкото езеро, с Челопеч и местността ЧелопечАне. За репортерите не говоря - нивото е ниско. Но генерал ми ти Стойков също говори за Челопечене, все едно сме подпалили на румънците задниците. Да не говорим за Етем, която и не говори. Трагедия...

 46. 46 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Видя се,че министрите на ДПС ги бива само в усвояване и източване на фондове.

 47. 47 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Неутрално

  това не е държава! що не я затворите???

 48. 48 Профил на аler
  аler
  Рейтинг: Неутрално

  По всичко личи,че това е най-екологичния облак,който ни грози!И най-важното,все още не знаят какво точно съдържа!?!
  Зсеки случай,най-сигурно е ,че дори с цената на човешки животи,истината ще се крие докрай!

 49. 49 Профил на ффффффф
  ффффффф
  Рейтинг: Неутрално

  Мирише ми на някаква далавера,която за съжаление е излязла от контрол.
  Или някакви роми за ходили да крадат цветни метали.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 51. 51 Профил на Политик
  Политик
  Рейтинг: Неутрално

  Е този "бум" е пирона в ковчега на коалицията тип "шведска тройка"

 52. 52 Профил на нннннн
  нннннн
  Рейтинг: Неутрално

  Очакваме Емел Етем да се включи директно от Ривиерата и да успокои хората.

 53. 53 Профил на charley
  charley
  Рейтинг: Неутрално

  По БТВ се изцепиха, че още преди да отидат журналистите, военният министър и Емел Етем са били на място - още в "7 без 15"! Значи петнадесетина минути след първия взрив! Е, вЕрваме, вЕрваме. Има много неясноти - охранява ли се складът? Ако да, как охраната е оцеляла? Някой крал ли е муниции, та сега заличава следите? В чии ръце са? Цигани ли са се опитвали да задигнат "желязо" та са са изгърмели? И т. н., и т. н.

 54. 54 Профил на колко?
  колко?
  Рейтинг: Неутрално

  След този взрив, вече никой не може да каже колко неща всъщност са били изнесени от там. И стрелково оръжие се спомена и барут и тротил и т.н. и т.н. Така на времето стана с "Дунарит" Русе. Още гърмят изгърмелите там вещества.....

 55. 55 Профил на otgovor na 38
  otgovor na 38
  Рейтинг: Весело

  Това че в Руска медия имали първи информация 10 минути след взривовете малко прилича на вица където Путин звъни на Буш на 11 сеотември и му казва, моите съболезнования за жертвите
  Но какви жертви, пита Буш
  Опа, извинявай. След час пак ще ти звънна

 56. 56 Профил на Билюкбашия
  Билюкбашия
  Рейтинг: Неутрално

  1. Как ви звучи това "склад за обезвреждане на боеприпаси"? Или е склад, или е завод за обезвреждане на боеприпаси като ТЕРЕМ В. Търново!? Тези малоумници да не са наистина обезвреждали боеприпасите вътре в погреба?

  2. Колко още "секретни" военни склада стоят безнадзорни и занемарени в близост до централни градски зони и невралгични места като летища?

  3.Колко склада са изоставени на произвола на крадците на желязо и се разчита на пазачи, които за едно шише ракия ще ти дадат да изнесеш всичко?

  3. Има ли опасност някой подобен взрив да провали цял туристически сезон?

  4. Май доста затлъстяла е тази армия, щом даже не може да си сложи в ред боеприпасите! Вместо тя да ни пази, ние трябва да се пазим от нея!

  5. Като е такова положението, режете персонал и продавайте имоти. По-добре малко хора и добра логистика, отколкото 43 хиляди шапки и милиони декари терени, където не се знае кой какво гепи и какво влачи, и кое кога ще гръме!

 57. 57 Профил на doubts
  doubts
  Рейтинг: Неутрално

  Прекалено бързо стана този взрив след повишаването на цените и все по-засилващото се недоволство на хората. Дано да е случаен, но съвсем не съм сигурен.
  ...............................................................
  Трагедията на християнството:
  http://helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=131787

 58. 58 Профил на хе хе
  хе хе
  Рейтинг: Неутрално

  Прикриха далаверите в армията !

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 60. 60 Профил на Дознател
  Дознател
  Рейтинг: Неутрално

  Тук е откраднато много.Такъв голям обект и само 4 човека!И сега никой не може да каже какво и колко са липсите.Очаквайте терор!!

 61. 61 Профил на jim
  jim
  Рейтинг: Неутрално

  Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков са на територията на под. 18 250 в Челопеч, Софийско
  (четвъртък, 3 юли 2008)

  Министърът на отбраната Николай Цонев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков са на територията на под. 18 250 в Челопеч, Софийско.

  Днес, 3 юли, там рано тази сутрин, избухват четири склада от „Разснарядителна база”( утилизация на боеприпаси). Охраната на обекта е изведена веднага и районът е отцепен.
  В складовете са съхранявани патрони с изтекъл срок на годност и класически артилерийски снаряди. Няма опасност от обгазяване с бойни отровни вещества.

  До този момент няма информация за пострадали.На мястото са изпратени медицински екипи и екипи на противопожарна защита.
  Води се разследване за причините довели до инцидента.

 62. 62 Профил на албано
  албано
  Рейтинг: Неутрално

  в Албания имат съмнения, че същите взривове там са причинени от Ал Кайда. Да не забравяме, че по организация си приличаме с Албания.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 64. 64 Профил на Бетховен
  Бетховен
  Рейтинг: Неутрално

  А сутринта чух и за Челопеч, който се намира на подбалканската линия след Горна Малина Трябва да се организира семинар на Боровец за всички журналисти с цел ограмотяване на българските журналисти по география и физика. Това какво е киловат, какво е киловатчас, какво е квадрат, какво е квадратен метър, какво е километър/час...Мътни понятия са им всичките...Вятър ги вее на бял кон!

 65. 65 Профил на 1
  1
  Рейтинг: Гневно

  Тази държава се управлява от идиоти! Два часа след първите взривове единствената информация идваше от обажданията на зрители по телевизията.

 66. 66 Профил на хе хе
  хе хе
  Рейтинг: Неутрално

  Как се прикриват кражби в армията ?

  Явно някои суровини не могат да бъдат изядени от мишките ...

 67. 67 Профил на 112
  112
  Рейтинг: Неутрално

  идват избори-бандититье трябва да имат муниции да всяват респект у избирателите..някой беше казал, че следващите избори за НС ще са кървави..братя от ЕС-помогнете нам, не ми се мре от идиоти и некадърници-прате ни 300 човека администрация за 1 година да обравят бакиите на т.нар. политическа класа..

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 69. 69 Профил на запознат
  запознат
  Рейтинг: Неутрално

  Всички кражби в армията ще ги пишат в тоя склад ! ..

 70. 70 Профил на георги
  георги
  Рейтинг: Неутрално

  еее, че погледнете го от добрата му страна.. ако не ги бяха изнесли предварително, складовете щяха да избухнат пълни до горе така естествено е ограничена аварията

 71. 71 Профил на Фани
  Фани
  Рейтинг: Неутрално

  http://bgarmy.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/doc?THEMEID=98615

  Ето ви туй-онуй за склада. Да се надяваме, че до тротила няма да се стигне, че си изгърмяхме всичките

 72. 72 Профил на въпрос
  въпрос
  Рейтинг: Неутрално

  Ало, Етем къде е бе? Нещо не се чува. Май усвоява някой еврофонд с колегите от Делиормана.

 73. 73 Профил на Хи-Хи
  Хи-Хи
  Рейтинг: Неутрално

  Чекаме "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ" /ТНТ 20 т.,но все пак зависи от кражбите/. Дано да ни пречисти...

 74. 74 Профил на ~
  ~
  Рейтинг: Неутрално

  Викайте американците, да поразят с хирургическа точност заплахата, може да пернат и Кремиковци по грешка ))

 75. 75 Профил на завършващ химик
  завършващ химик
  Рейтинг: Неутрално

  как може да казват, че няма нищо опасно след като са се отделили въглероден оксид и азотни оксиди??? не че са толкова страшни, но и съвсем не са детска игра. и се учудвам на медиите, че съобщават нещо без да имат точна представа за нещата и най-малкото координация по между си. ако се намяри някои който да анализира компетентно ситуацията, а не да повтаря това което е чул ще е чудесно.

 76. 76 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Любопитно

  На западния фронт нищо ново. Голям износ на амуниции е имало щом се е наложило да взривят склада. Явно след проверките на Държавния резерв е идвал реда на армията. Е ко да правят наще хора като липсват 1000 тона амуниции взривяваш останалите и който сака да ги тегли после и да ги брои. На мен ми е по интересно дали ще има някво обвинение в далавера към когото и да е било. Странното е че взривовете почват в 6 и 30 сутринта ей така от нищото, то поне да е към 4-5 следобед когато е 35 градуса как да е. Явно хората нагласили взрива не са искали някой да пострда което според мен е достатъчно честно.

 77. 77 Профил на боримечката
  боримечката
  Рейтинг: Неутрално
 78. 78 Профил на Az
  Az
  Рейтинг: Неутрално

  Вярно, че е малко в стил теория на конспирациите, обаче - преди време, когато албанците натиснаха здраво македония им се случи подобен взрив. Даже имаше версии (албански), че това е дело на съседна на тях балканска държава. Сега това се случва тук. Или си го връщат или има трета страна и в двата случая. Звучи като да събереш 2 и 2, но и може просто някой да не си е свършил работата.

 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  Държавата е оставена на самотек. Два часа няма кой да каже на хората какво става, да организира евакуация, а там има склад с 20 тона тротил. Тая мазна трътка Емел Етем иначе е първа, когато става дума да се "усвояват" фондове, а най-простата работа не може да свърши - да се оповести населението. Скръбна история е това правителство, и тях ще трябва да ги изритваме.

 80. 80 Профил на jim
  jim
  Рейтинг: Неутрално

  добре де как в албания има замърсяване от взрива, а тук няма. Ето какво пишат за жетите там
  http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/features/setimes/articles/2008/06/23/reportage-01

 81. 81 Профил на gogo
  gogo
  Рейтинг: Неутрално

  нищо не мога да разбера вече - МО говори за Челопеч, а Министерството на Етем - Челопечене.

 82. 82 Профил на govani
  govani
  Рейтинг: Неутрално

  До завършващ химик - то нали знаеш с българска филология няма как да знаят тези неща.

 83. 83 Профил на Patriot
  Patriot
  Рейтинг: Неутрално

  Изкрадохме и разпродадохме всичко. Баси нещастната нация сме. И за какво? Да покараме мерцедеси……, материализма и егоизма придобиха Чудовищни размери. То така е, когато си бъкан с комплекси, без самосъзнание и идея социална отговорност.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 85. 85 Профил на сапьор
  сапьор
  Рейтинг: Неутрално

  В братска нам Русия така прикриват кражби и продажби на черно на военни припаси...

 86. 86 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: Неутрално

  И на мен ми изглежда като КРИЗИСЕН ПР!
  Предстои поредната сериозна критика от ЕС, както и спиране на още пари от там.
  Предстоят и избори.

  А този склад е близо до София... но все пак на безопасно разстояние.
  Дано греша, но работата мирише. При това не на сяра. Комунистическата сволоч си е бомбаджийска открай време.

 87. 87 Профил на ьп
  ьп
  Рейтинг: Неутрално

  ееееееее ша се умира ли

 88. 88 Профил на специалист
  специалист
  Рейтинг: Гневно

  кога ще се разбере ,че това ръководство на армията е некъдърно. Не може оператор като Румен Цоков да отговаря и ръководи снабдяването на армията.Това ,че е комшия на оператора ген. Колев не го прави специалист. Такива случайни офицери са и другите.Не зная какво още трябва да се случи за да се изритат тези некъдърници от ГЩ.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 90. 90 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: Неутрално

  Като разпуснахте армията, няма кой да бичи караули, дадохте на частни охранителни некадърници да ви пазят складовете с тротила, айде яжте хурката сега, гърмете, трещете, не ме интересува!!

 91. 91 Профил на Каманист
  Каманист
  Рейтинг: Неутрално

  Жалко наистина че цялото правителство не е било в склада 15 минути преди първия взрив, както се опитаха да обяснят, еххххх

 92. 92 Профил на Ганьо Голия
  Ганьо Голия
  Рейтинг: Неутрално

  Абе, голям шум се вдигна! Както току що каза ген. Колев - военен съветник на президента - там са се взривили само 2500 тона муниции, а чак към 10 часа започнал и складирания тротил, ама лека полека. Та този склад бил за закриване, а мунициите трябвало да се отнесат на полигон и да се ликвидират. Та представяте ли си неудобството - да се влачат конвои например до полигона Змейово, един след друг да се взривяват, от околностите та чак до Сандански населението да се оплаква от обгазяване. Сумата и време и пари за губене, та чак да се ползва и част от "бюджетния излишек". А сега: бум и старите муниции на куп ги няма, а склада ще се затваря и ще се прави "заменка". Че на Ганьо Голия и на Минчо Сливата и паднали къщичките - няма голяма беда. Ще им внесат фургончите от Турция.

 93. 93 Профил на Берна
  Берна
  Рейтинг: Гневно

  Къде е тази тъпа патица Емел Етем да даде информация на хората, да координира някакви действия,или поне да демоснтрират такива. Ама не, какво да очакваш от такава, захвърлила шалварите и забрадката преди 10 години и хоп- министър.
  Трагедия и бедствие за всички ни е това некадърно правителство и този тъп кмет, който не може да гарантира сигурността на хората.

 94. 94 Профил на Обективен
  Обективен
  Рейтинг: Неутрално

  Тази сутрин по радио “Хоризонт” слушах изявленията на Емел Етем.Ето някои от нейните бисери:
  1.Ако настъпят някои опасности,ще известим за това населението.(Сдруги думи няма да си мълчим,както беше при Чернобил.)
  2.Районът бил отцепен,но призова хората да не се приближават до мястото на взривовете.
  3.Започна изявлението си с радостната,както тя се изрази,вест,че нещата били под контрол.Малко преди това беше съобщено от същото радио,че вривовете продължават и най-малко 24часа районът ще бъде недостъпен за спасителни операции.Значи според Етем продържаващите взривове са контолируеми!?
  4.Хората в радиус 6 км.били евакуирани.Малко преди това същото радио съобщи,че ЗАПОЧВА евакуация.
  5.Нямало пострадали и ранени.Малко преди това беше съобщено,че в Пирогов на пострадали от счупени стъкла им била оказана медицинска помощ.
  6.Призова хората да не се връщат в домовете си ,защото те се охранявали от полицаи.(Те ,като някакви гюромихайловци ли са?)
  Изобщо пълна трагикомедия.

 95. 95 Профил на КС
  КС
  Рейтинг: Неутрално

  "А този склад е близо до София... но все пак на безопасно разстояние. "

  Ти луд ли си, знаеш ли ако гръмнат 20 тона тротил, ще си спомняме с умиление за красивата ти София!

 96. 96 Профил на Бурен Храсталаков
  Бурен Храсталаков
  Рейтинг: Разстроено

  Не знам за диоксидите и оксидите, ама от репортажа се виждат доста избуяли бурени - символ на запуснатост и немарливост. Оттам и всичко като се почне в същата посока става страшно и опасно.

 97. 97 Профил на do leitenant #90
  do leitenant #90
  Рейтинг: Неутрално

  "...дадохте на частни охранителни некадърници да ви пазят складовете с тротила, айде яжте хурката сега..."
  Абе военен мозък, да не мислиш, че ако 18-19 год. момче даваше караул щеше да е по-добре?! Къде се обучават тиинейджери в охранителна дейност?! Отвори очи и виж, че се спи поголовно на караул!
  Разликата щеше да е, че сега някоя майка щеше да оплаква сина си, ако беше както ти искаше! И то за няколко смчкани левчета на месец - толкова беше мес. надница на войниците. За разлика от вас шапкарите, дето ви интересуваше само дали свинята се е угоила, дали виното е претакано и кога ще дойде време да си ходите у дома. Голям професионализъм, няма що!

 98. 98 Профил на @ 92
  @ 92
  Рейтинг: Неутрално

  Да не забравяме и безплатните разрушителни работи, които иначе пари щяха да струват! Всеки да си сложи един букмарк на тази страница за да помни какво съм му казал - до 1 година заменката за гарсониери ще е факт!

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 100. 100 Профил на Азотните "безопасни" окиси?!?!
  Азотните "безопасни" окиси?!?!
  Рейтинг: Неутрално

  Изводи
  1. При средно тежки и тежки инхалаторни интоксикации трябва да се очаква развитие на белодробен оток.
  2. Белодробният оток настъпва 4-10 часа след инхалирането на азотните окиси поради техните физико-химични свойства.
  3. Пациентите, инхалирали азотни окиси или пострадали при битов пожар, се настаняват в болнично заведение, дори ако нямат оплаквания от страна на дихателната система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK