Кабинетът ще обсъди как ще бъдат възстановени щетите след взрива

Кабинетът ще обсъди как ще бъдат възстановени щетите след взрива

© Tsvetelina NikolaevaНяма никаква опасност от повече взривове във военното поделение в с. Челопечене, където тази сутрин избухна склад с боеприпаси. За това увери министърът на отбраната Николай Цонев след края на извънредното заседание на правителството. по повод инцидента.Най-голямата очаквана опасност е избегната, след като двайсетте тона тротил са изгорели, без да избухнат.
Няма опасност от обгазяване на населението, тъй като при инцидента са се взривили класически боеприпаси, от които се отделя азотен оксид и веглероден диоксид, съобщи министър Цонев. Той обясни, че тези газове се изпаряват бързо и на голяма височина в атмосферата.


В мометнта има затихващи единични взирвове, чак след окончателното им спиране разследващите органи ще влязат в складовете, за да разберат причините за случилото се.


Цонев опроверга слуховете, че частна фирма е извършвала дейност във военното поделение. Той добави, че при взрива няма пострадали, тъй като охранителите, пожарникарят и монтьорът, коит са се намирали там, са напуснали веднага района.


Павителството ще вземе решение как да се възстановят щетите, съобщи Цонев. В момента екипи оценяват размера им.
Най-голямата щета е масово изпочувпане на прозорци.
Вътрешният министър Михаил Миков съобщи, че в района има около 20 пожарни коли и представители на прокуратурата. Солиден полицейски контингент обхождат къщите, чиито жители са изведени от опасния район, за да предпазят имуществото от евентуално мародерство, каза той. Миков уточни, че хората са изведени извън района на опасността. Засега не се предвижда трайна евакуация и настаняване, защото развитието на инцидента не предполага подобна нужда. Министърът увери, че ще бъдат доставени храна и минерална вода.
Министърът на околната среда Джевдет Чакъров е изпратил подвижни лаборатории в райна на Чепинци, където е отчетено прахово замърсяване пет пъти над нормата. Въпреки това риск за населениет оняма, увери Чакъров. Всички проби, направени в района на Орлов мост, и кварталите "Надежда", "Красно село" и "Дружба" показват, че няма увеличение на вредни компоненти във въздуха. Нмя нищо притеснително за здравето на хората в София, добави Чакъров.
На пресконференцията беше съобщено, че летището в София ще е затворено до около 14.30 ч, за да се гаранира безопасността на полетите
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментарите от Министерския съвет - във видеорепортажа
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grazdanin
  *****
  Неутрално

  ЧЕЛОПЕИЧЕНЕ - НЕ Е ЛИ ВО КОСОВО!?!

 2. 2 Профил на БИШКО
  *****
  Неутрално

  МНОГО Е ЛЕСНО, ПОДАВАТ ОСТАВКА И ОТИВАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ...

 3. 3 Профил на БИШКО
  *****
  Неутрално

  МНОГО Е ЛЕСНО, ПОДАВАТ ОСТАВКА И ОТИВАТ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ИЗЛЕЗЛИ...

 4. 4 Профил на stukar
  *****
  Неутрално

  Естествено всичко е под контрол. Няма данни за нищо обезпокоително. БКП стил!

 5. 5 Профил на Grazdanin
  *****
  Неутрално

  КАКЪВ БЕЗОТГОВОРЕН ПОЗНАВАТЕЛНО ЗЛЕ ПОДГОТВЕН КАБИНЕТ. ЧЕ КОМУНЯГИТЕ ПОДИР ДЕВЕТИ БЯХА МНОГО ПО-ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ ДА АДМИНИСТРИРАТ ДЪРЖАВАТА.
  И ГО НАПРАВИХА.

 6. 6 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Да, #4 - всичко е под "медицински" контол. А #5 не е много прав за след 9-ти и преди 10-ти... Тогава агентурата в медиите покриваше всякаква информация. Сега тук-там поне се прокрадва и по нещо "за публиката"

 7. 7 Профил на Паяков
  *****
  Неутрално

  "КОМУНЯГИТЕ ПОДИР ДЕВЕТИ БЯХА МНОГО ПО-ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ ДА АДМИНИСТРИРАТ ДЪРЖАВАТА."
  Тогава беше лесно - с оръжие в ръка добре се "администрира"! Имам лични впечатления от това...

 8. 8 Профил на Дилбер Танас
  *****
  Неутрално

  А къде е туркинята? Сигурно има час на фризьор или козметик и неможе да се заеме със ситуацията.

 9. 9 Профил на НЕСИМЕТРИЧНИЯТ ОТГОВОР
  *****
  Весело

  Не гадайте напусто - никога няма да познаете истинската цел на взрива!

  В действителност тази акция е несиметричният отговор на българското правителство на предприетото от Брюксел спиране на еврофондовете за България и същевременно е предупреждение към съдържанието на предстоящия мониторингв доклад

 10. 10 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 600 Неутрално

  20 тона тротил изгорели, плюс всички взривени боеприпаси, и най-големите щети са масово изпчупените прозорци!?

 11. 11 Профил на Видовден
  *****
  Неутрално

  Умували как да бъдат възстановени щетите.
  С пари бе господа! С достатъчно и навреме дадени пари, които освен щетите да компенсират и преживения от хората ужас.
  Ама вие сега ще назначавате комисии, ще пишете доклади, ще правите сложни умозаключения пред камерите - така де, удобен случай да ви забележат. Само, че дали са на същото мнение потърпевшите, живеещи в разбитите си домове?

 12. 12 Профил на географ
  *****
  Неутрално

  Между дрегото, с.Челопечене е насевер от гр.Каварна
  Айде най-после да земете да погледнете атласа.

 13. 13 Профил на готов
  *****
  Неутрално

  А ние,народът,трябва да се съберем в центъра на София и да възстановим държавата!!!

 14. 14 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  Изроди мръсни, преди да се чудите как да замазвате очите на хората с по 2-3000 лв. обезщетения кажете: Кой ИДИОТ сред вас не си е вършил работата? Кой е виновен това да се случи и защо? Вземете мерки да се подсигури безопасността на територията около склада. Назначете проверки на останалите складове по прованса.

 15. 15 Профил на Какви щети?
  *****
  Неутрално

  Айде холан!
  Хем за нула време разчистиха старите боеприпаси съвсем без пари (вместо да ги дават за скъпоплатено унищожаване),
  хем и изкопните работи за новия МОЛ са готови. И те без пари.....
  Е, няколко джама има потрошени, но това е дребен кахър.
  Колкото до летището - то тъкмо беше си свикнало да не работи. Просто му припомниха, да не забравя....

 16. 16 Профил на Един въпрос се подминава
  *****
  Любопитно

  Има един въпрос, който го подминават и замитат под килима.
  Военно поделение, 2500 тона боеприпаси, а от изявленията на шапкарите излиза, че имало двама-трима души пазачи.
  Как така?
  Военно поделение, погреб, а няма караул?
  Или лъжат, или са за военен съд! >:=(

 17. 17 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Ако всичко изброено като налични боеприпаси в Челопечене е "изгоряло" то еквивалента на взрива би би чудовищен, вредните вещества във въздуха -огромно количество и в цяла София биха били изпотрошени прозорците(най-малкото).
  Лъжата, че всичко е изгоряло тихо и мирни и без последици е толкова опашата, че чак е смешна.
  Взрива най-вероято прикрива огромни кражби и далавери.
  Дай-боже да са крали всичките тези тротили и боеприпаси от този склад "мирни граждани" , защото ако са злонамереници- то скоро ще прогърмят много и други места и хора.
  Как майсторски само лъжат!

 18. 18 Профил на повече
  *****
  Неутрално

  Охранител на този склад е фирма МОБА ЕООД, която е на МО.
  Ето за нея:При ниска цена не може да се говори за качество на охраната, казва шефът на МОБА
  Управителят на фирма МОБА Валери Върбанов е завършил икономика в Свищов и академията на МВР. 12 години е служил в системата на МВР. От 1998 г. е на работа в МО.


  - Г-н Върбанов, вашата фирма е създадена да охранява обектите на армията. Защо обаче сега охранява само три такива?
  - Идеята беше тази фирма приоритетно да охранява обектите "Държавна тайна", които ние наричаме режимни обекти. Те имат определен клас на режим на достъп и оттам на охраната им. На първи август 2005 г. ние имахме договори за 25 обекта. За въпросната поръчка обаче бяха обявени 45 обекта. За мен остана изненада това, че са поканени фирми, които категорично не отговаряха на изискванията. Това ме учуди, тъй като ние положихме много усилия, а и министерството хвърли доста средства като парична вноска, за да може да се обезпечи дейността на фирмата и да отговаря на високите изисквания. Всички служители при нас минават много строг подбор, както и притежават разрешение за достъп до класифицирана информация. Тогава фирмите, които участваха в надпреварата, не отговаряха на тези високи изисквания.
  През миналата година ние играхме и за други обекти. В момента охраняваме на "Служба сигурност - ВП - ВКР" два обекта, три обекта на Военния университет във Велико Търново и един обект с два поста на агенцията по военна стандартизация. Това са трите специални обществени поръчки, които сме спечелили миналата година. Иначе кандидатстваме навсякъде. Дори и на обществените поръчки на ИА "Държавна собственост на МО", която е един от най-големите възложители.
  - Защо там не сте спечелили нищо?
  - Не знам. Това не е нормално. Нашата фирма е изключително конкурентоспособна като организация, квалификация и обезпечение. Като цени обаче не сме, тъй като плащаме всичко. Когато кандидатстваме, ние прилагаме разчет как се формира цената. Ние работим с минималната работна заплата, а не можем да се конкурираме с другите фирми. Не знам те какви разчети дават.
  - Защо все едни и същи фирми печелят да пазят обектите на военното министерство и на армията?
  - В повечето случаи обществената поръчка е сведена до най-ниската цена. Тогава за качество на охрана на обекта не може да се говори. Интересно е, че няма долна граница на поръчката, след като държавата е определила минимална работна заплата от 180 лв. Аз вече не участвам в обществените поръчки на ИА "Държавна собственост на МО", тъй като видях, че нямам никакъв шанс.
  Според мен при поставянето на специални обществени поръчки трябва да се има предвид решението на Съвета по отбрана да се канят само фирми, които отговарят на всички изисквания.
  - Много ли бивши военни участват с фирмите си?
  - Има. Познавам някои. Не ми е работа да коментирам. Имах една сериозна конкуренция от бивши военни, които обаче се разсърдиха на военното министерство и вече не участват в процедурите.
  Едно е сигурно. Не може да се нагаждат условията по изпълнителите. В момента нашата фирма се състезава с хора, които не изпълняват всички условия, но са поканени. Защо канят хора, които нямат секретна регистратура и служител по сигурността на информацията? Защото декларират, че ще създадат такива. А ние ги имаме.
  .

 19. 19 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  #17, това е много вероятно и много страшно, ако наистина са откраднати експлозиви и този пожар цели да замете следите от тази кражба. Не ми се мисли какво означава някои мутраци да са прибрали тонове експлозиви - ще си припомним секретарстването на БББ и 130-те поръчкови убийства, само дето този път ще са предимно взривове.

 20. 20 Профил на тото
  *****
  Гневно

  ..........преди 2-3 месеца се смеехме на албанците за подобен инцидент!? На какво ниво ни е "натовската" армия?

 21. 21 Профил на nnn
  *****
  Неутрално

  Явно след като новия военен министър притисна мафията в армията,за да се прикрият далаверите им складът беше взривен за да не лъснат злоуботребите.

 22. 22 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Тази Емел Ебем да си подава оставката, тя без това е твърде много заета да го поема анално и орално, та да не й досаждаме с такива подробности като някакви взривове и бедствия... Пречим и на концетрацията, ще изпусне поредни си оргазъм гювендията-кадъна

 23. 23 Профил на перо
  *****
  Неутрално

  Крайно време е в тази анархия да бъде затворен АЕЦ,защото ми е чудно,че не е гръмнал до сега!/чукам на дърво/Ще направим беля на хората в Европа,които си гледат работата и живеят спокойно и НОРМАЛНО !!!Не може разни доносници и помияри да си играят на държавници!Държавата е в агония! Баста!!!

 24. 24 Профил на катастрофа
  *****
  Неутрално

  Не се настройвайте срещу Емел Етем, тъпо е! Не че ми е любимка, но едва ли е взривила въпросния склад. Работата явно е била подготвена, щом част от отговорните другари са били там от 6 часа, поне така казаха те самите. Кой знае какви руски муниции, доставени наскоро, се е наложило да унищожат, защото са ги хванали в поредната им лъжа. Какво по-удобно от това да разправят, че складът се е самовривил и представете си, без никой от частната охранителна фирма да пострада. Били са предупредени, така че нещата да минат без драстични жертви. А огромния стрес, който преживяват хората и на място, и в околностите, малко интересува някого, защото хората за бесепарите са нищо, материал, част от който унищожават, друга залъгват, трета искат да им работи на робски начала, четвърта прокуждат от държавата! Не ми се говори повече, ужасно е!!!

 25. 25 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  На всички пострадали по един портрет на серГей и етемка,че докато дойдат избори да си ги гледат и пак за тях да гласуват!

 26. 26 Профил на до #24
  *****
  Неутрално

  Хм, като предлагаш тази версия дали имаш повече информация как се развива случая със задържаният руски търговец на оръжие Бут?
  Защото там проблясна някаква българска връзка.
  Та това може и да е логичното развитие....
  Пък и СерГей беше при Буш, Кондолица ще идва скоро...
  Може да са му дърпали ушите във Вашингтон, да е обещал да провери и накаже и кака Конди да идва да провери изпълнението на обещанието?

 27. 27 Профил на Тадаръков
  *****
  Неутрално

  Пфу.Ако знаеш,че ще гръмнат складовете днес,вчера нямаше да подавам никаква оставка.Докато мине данданията с взрива,щях да си кютам в САПАРД докато правителството се занимава с гръмналия склад.

 28. 28 Профил на антикомунист
  *****
  Гневно

  А Господ през свода през гъстия дим,
  гледаше на всичко - тих, невъзмутим....

  Вазов си е Вазов! Не мислите ли?

 29. 29 Профил на ivan
  *****
  Неутрално

  ето го нашия принос в борбата с глобалното затопляне, трайно намалихме емисийте на вредни газове завбъдеще, ако можеше и новия дебил-министър да го пратиме "високо в атмосферата"

 30. 30 Профил на антикомунист
  *****
  Неутрално

  Ние сме си виновни за всичко бе, хора! Щом сме позволили държавата Ни да заприлича на турски конак, щом една министърка (знам, че няма женски род на думата, ама кво ти пука, в турския език може и да има! не желае да носи българската си фамилия, щом Доган притежава цялата държава, щом в сграда, построена от дедите ни, Джевдет си позволява да нарича децата ни "рая"..... и ние си мълчим!!! КАКВО СЕ УЧУДВАТЕ???

 31. 31 Профил на Няма жертви
  *****
  Разстроено

  Ей, ма на сите вий трън в очите, що немало жертви! Другия път да има, тва ли сакате?!

 32. 32 Профил на "Крайъгълният камък който отхвърлиха зидарите"
  *****
  Неутрално

  Господа и госпожи ,интелектуалци включвайки и много хора с посредствен интелект.. и изключвайки "интелектуалците" тип 1944-1989 година ,вразумете се .Много добре помните ,че котато БГ -учителите стачкуваха т.н. НРС(подчинена на агента Гоце или той на тях..кое е вярното тепърва ще се докаже и изясни) -ги нарече "спящи клетки"???Случаят е еналогичен и закономерен .В момента в който много форумисти ,граждани с будна съвест и интелект ,желаем да се създаде гражданско общество,което да контролира дейноста на Президентство,Правителств ,НС и друти структури ,които би трябвало да спазват основните ни конституционни права и свободи,което е наше право ,като граждани на БГ -необходимо ,задължително и значимо -от вида на тези, които съществуват в развитите от ЕС, САЩ и други свободни и демократични държави с некомунистически форми на управление(..за стандартите им на живот -касаещи средно-статистическият им гражданин ,..знаем -10-20 -30 та и до 50 пъти по -високи..в сравнение с държави в които ,цели 45 години(тип НРБ) ,по-вече или по малко се унижаваха основните ни права и свободи -свобода на словото и печата ,свобода на вероизповеданията ..и т.н.),някои "хора " произведоха и инсценирах терористична дейност(не,че бих желал това е да така или може да е така).Просто предполагам."Всеки свободен ,човек има право на мнение"-зкон който трябва да се спазва!!!.Та мисълта ми беше ,дали няма бивши "военни" влюбени до -толкова в миналото си ,че дори и не желаят да се разделят с него по -друг начин,различен от предвиденото в закона???Така ,както НРС не желае да се преместят архивите на ДС от сградата ,която си мислят ,че притежадат ???Кога ли такъв вид структури ,ще разберат ,че гражданското ни общество ,което ще бъде сяздаддено ,ще разберат ,че то- Негово Величество Гражданско Общество има и задължителни законови права дадени им от Конституцията на БГ,за да осъществява контрол върху дейността над всякакъв вид структури в БГ,касаещи конституционните му права и свободи???Че ,то отдавна знаем затова :"Защо земята се тресе..(и затресе в ЛГ)..както написа преди време един форумист ,цитирайки Библията!!!А,някои с подобни (надявам се да не е така ... с инсценирани или умишлени експлозии ),желаеха да го уличат в престъпна дейност.Проблемът е ,че земетръс с 3,2 растърси София .Къде ,ли е ИСТИНАТА ...и в този случай???Верни ми читателю,осъзнай се и се вразуми.П.С.Проблемът се състои в това ,че някои си мислят ,че невежеството им ,злоумишлените им действия си мислят ,че ще останат ненаказани.Не е било никога ,няма и да бъде."Всички ,които мразят правите по сърце и говорещи истината,ще загинат".Макар и малко перафразиран ,този текст но и не само този от Библията ще се сбъднат и осъществят."Началото на мъдроста е страх от Бога,здрав разум имат всички които спазват неговите заповеди и повели(или поне се стрямят към тях)"Какви са комунистите тогавва(1944-1989 година),които учиха не малка част от "НРБ-народа ",че няма Бог!!!Осъзнават ,ли че все още имат шанс да се покаят и смирят-така ,че да може да им бъде простено???Или може би не са им достатъчни ...някои беспорни факти!!!Да не би да желаят още..???Та ...така .Айде ..и до скоро.

 33. 33 Профил на Да срещнещ Блек Джек...!!!!
  *****
  Неутрално

  3,2 по скалата на Рихтер -е само предупреждене за някои!!!По 9обраесованите в тази насока знаят ,че това е така.А,други не защото не желаят да се вразумят.Това им невежество няма да остане ненаказано!!!Независимо от 4хакерските им умения".И ще бъдат наказани ,те самите ,симействата им и децата им-и то в по-следващите 2-3 дни.Казах .А ,думата ми не се цепи на две-както и става!!!Без да им прозвучи ултимативно на нещастастниците ,които си превишават правата в т.н. МВР-компютьрен център.Още ли ,не сте се обесили???И това нещастие ,ще ви споходи.Защото АЗ съм казал ,че това ще е така.Очертава се като по-добрият вариант.А и въобще не се шщегувам-..в по -следващите 2-3 дни-за вас и семействата ви ,ако имате такива.И това ще е така.Всичко ,което съм казал и написал в повечето случаи се е осъществило.Не бих желал..,някои да станат жертви на собственото им невежестно !Очертава се ,като по-добрият вариант!!!Та..така.Айде ..и до скоро,за ония които ще имат възможноста да прочетат коментари от такова естество и в тази насока!!!За други най-вероятно нямя да е така.Простено им ...казва се предварително,защото ...и те самите не знаят ,че така се прави!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK