Георги Пирински: Предстоят промени в избирателното законодателство

Георги Пирински: Предстоят промени в избирателното законодателство

© ДневникДо края на тази година ще бъдат направени промени в избирателното законодателство. Това заяви по време на пресконференция във Велико Търново председателят на Народното събрание Георги Пирински, съобщи Агенция Фокус. Според Пирински на следващите избори избирателите ще имат възможността да посочват личностите, които предпочитат. "Един от най-сериозните въпроси е как се поддържа връзката след изборите между народния представител и избирателите, тъй като ако пропорционалната система не е достатъчно насочена към групата избиратели по места, става известна предпоставка за дистанция между депутата и избирателя", коментира Пирински. По думите му тази връзка е много важна и към настоящия момент е тежко накърнена и не се чувства от хората.


Според Георги Пирински вероятно ще се наложи да се преразгледа и Законът за действие при бедствия и аварии, защото при инцидента в Челопечене е възникнал въпросът дали кметът на една община може да бъде водещата фигура и той трябва да е наясно със своите отговорности при управление на криза.
Необходимо е взаимодействие между общинско и национално ниво и най-неуместното е в такава ситуация да се "прехвърля топката",
защото проблемът е един и всички имат своите отговорности, допълни председателят на българския парламент.


Във Велико Търново Георги Пирински участва в изнесено заседание на Централния дискусионен клуб при Висшия съвет на БСП, на което бяха представени тезисите за новата програма на партията. В представения тезис моделът за реформи през прехода е изчерпан и БСП предлага през ледващите 20 години той да бъде заменен с политика на активно социално партньорство, която акцентира върху правата на гражданите и принципите на прозрачно управление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK