Депутати: Прокуратурата може да се самосезира за неверни имотни декларации на политици

Институциите си прехвърлят топката за наказателната отговорност при укриване на имущество

Депутати: Прокуратурата може да се самосезира за неверни имотни декларации на политици

© ДневникИнституциите си прехвърлят топката кой трябва да върне едно изречение във формулярите на декларациите на държавници и политици пред Сметната палата, отпаднало през 2004 г., за да може да им се търси наказателна отговорност за неверни данни. Въпросът стана актуален миналата седмица, когато се видя, че лидерът на ДПС Ахмед Доган обявява със закъснение имоти.


В предишния парламент като приложение към закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, депутатите са гласували образците на имуществените декларации, от които е отпаднало изречението "Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по реда на чл. 313 от Наказателния кодекс". Тази поправка е одобрена от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по предложение на Нина Радева, тогава депутат от НДСВ, направено без мотиви между първо и второ четене на поредните поправки в закона. С отпадането на това предупреждение обаче няма как да се търси наказателна отговорност за подаване на неверни данни, тъй като информацията до Сметната палата става с уведомителен, но не и с удостоверителен характер, каквото е изискването за пряко приложение на чл. 313 от НК, обясниха преди време и от прокуратурата.


Част от юристите в Народното събрание смятат, че няма никакви пречки прокуратурата да се самосезира. Според тях затаяването на данни в декларацията подлежи на наказателна отговорност, тъй като това е предвидено от кодекса и не е необходимо да има позоваване на този член в закона за публичност на имуществото. Самият закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, определя като нарушение единствено неподаването на декларация и предвижда глоба от 1000 лв. до 1500 лв. Според нормативния акт невярното деклариране не е нарушение, камо ли престъпление по Наказателния кодекс. Депутатите не мислят за промяна в закона, показа проверка на "Дневник".


От 2007 г. образците на декларациите се утвърждават от председателя на Сметната палата и се обнародват в Държавен вестник, напомниха юристи от мнозинството. Те препратиха въпроса за поправка във формулярите към председателя на одитна институция. Оттам обясниха, че в образците на декларациите се съдържат всички изисквания на закона и няма как да допишат нещо. Отново обясниха, че законът предвижда при несъответствия декларациите да се изпращат на Националната агенция за приходите (НАП) и Държавната агенция "Национална сигурност". В закона не се посочва изрично, че материалите трябва да отиват и в прокуратурата, както се процедира с установени нарушения при одити. Палатата само огласява публично резултатите от проверката за несъответствия, а прокуратурата би могла да се самосезира. Ако се открият данни за данъчни престъпления, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Ако висшият чиновник обаче е попълнил неверни данни в имуществената си декларация, но е платил данъка си, НАП няма правомощия да налага санкции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK