В МВР обмислят да забранят на младите шофьори да карат нощем

В МВР обмислят да забранят на младите шофьори да карат нощем

© Юлия ЛазароваШофьорите със стаж до 2г. да не могат да карат автомобили във времето между 23ч. и 5ч. - това ограничение са обсъждали експерти в МВР на днешното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.


На сбирката са били обсъждани докладът за пътнотранспортните произшествия у нас през 2007 г. и са били приети мерки за ограничаване на жертвите от катастрофи, съобщи пресцентърът на МВР, цитиран от БТА.


Експертите обсъждали с промени в Закона на движение по пътищата на младите шофьори да се забрани да превозват повече от двама пътници до 19 г. Обмисля се също те да бъдат задължени в първите си шест месеца зад волана да шофират само с придружител, както и да поставят знак "Млад водач" на предното и на задното стъкло на автомобила.


Дискутирани са били и по-строги санкции за правоспособните шофьори при нарушения.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Ха, ха, ха! Тия съвсем откачат вече. Аз предлагам целият министерски съвет да се построи в индийска нишка и сами да се издавят в Черно море.

 2. 2 Профил на Flash
  *****
  Неутрално

  И как се определя "стажа"? Аз първите две години след като взех книжка, почти не съм карал, защото бях студент. И хоп вече съм старши шофьор след 2 години некаране ... Има хора с книжки, които не са управлявали МПС от 10 години.

 3. 3 Профил на Dimi
  *****
  Неутрално

  хах...и защо да си взимат младите хора книжка, като няма да могат да я използват както трябва поне 2 години...не е това начина да се намалят произшествията- вместо да спират мерцедесите дето карат с 200 при ограничение 60 ще се заяждат с млади хора дето си кътат количките че друга няма...

 4. 4 Профил на Усмивчо
  *****
  Неутрално

  По- голяма част от катастрофите са предизвикани от опитни шофьори, които придобили увереност, си мислят вече , че пътят е техен и могат "майсторски" да въртят волана. Обърнете внимание като шофирате какви хора обикновено отнемат предимство, нареждат се неправилно, опитват се да се вмъкнат най-нахално в колона. В повечето слушаи това не са шофьори, току-що взели книжка, а точно опитни.

 5. 5 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  В МВР са царе на глупавите идеи и на тяхното изпълнение. Явно е,че се търсят допълнителни възможности за корупция. Това е. Въвеждаш забрана, събираш после подкупи. В МВР много обичат да "лапкат".
  Няма да се учудя ако някоя "умна" глава утре предложи шофьорите да карат само ако са облечени с червени ризки за по-добра видимост.

 6. 6 Профил на мара
  *****
  Неутрално

  Абе, що не ходят да гонят мафията, ами седят и мислят простотии ?

 7. 7 Профил на пенчо
  *****
  Неутрално

  щото мафията така и така се видя тези дни, че не могат да я подгонят

 8. 8 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Това е интересна идея. Може да се обмисли и любителската книжка да е само за коли до 100 коня, а за по-мощни да се въведе специална категория.

 9. 9 Профил на тухла четворка
  *****
  Гневно

  А защо не забраните на милиционерите да се крият нощем по храстите и без светлини да дебнат нарушители?

 10. 10 Профил на коко
  *****
  Неутрално

  към 3, "както трябва"???? Правите ли си сметка, че много точно такива самоуверени шофьори-млади хора до 20г. оставиха живота си на пътя последните няколко години и то точно по времето около абитюрентските балове, котато вече се смятат за много големи и опитни

 11. 11 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Странно, че нищо не се казва за щофьорите над 60-65 години и трактористите/комбайнерит ... те са толкова опасни, колкото и младите шофьори ...

 12. 12 Профил на коко
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  С ТЕЗИ ПРЕДПАЗНИ КРУТИ МЕРКИ МОЖЕ И ДА ВЛЕЗЕМ В РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС.ЗАГЛАВИЕТО Е ПОДВЕЖДАЩО,СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ,ЧЕ Е ЗА ШОФЬОРИ ДО 2 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ.И ТОВА НЕ Е СПАСЕНИЕ,ЧЕ ЩЕ СПРАТ КАТАСТРОФИТЕ .

 14. 14 Профил на soc
  *****
  Неутрално

  МВР е неизчерпаем източник на глупости. Щели да имат до 10 или 20 лв в джоба..?! Ей тъпанари! Наказуемост трябва и то безкомпромисна, а не назначаване на стражар на стражара на стражара и прочее мерки встрани от целта. Корупцията тушира всякакви мерки и ги прави безполезни!

 15. 15 Профил на стар шофьор
  *****
  Неутрално

  Не само нощем а и денем гъзетата да са вън от колите, че много боклук стана на пътя.

 16. 16 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нека да забранят изобщо да новите шофьори да шофират, докато не натрупат опит в шофирането!

  gradinko.bg
 17. 17 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Глупостта не ходи в гората а по хората.Така е казъл народът.Доведоха ли до намаляване на катастрофите всички промени,които бяха направени в ЗДП и правилника за прилагането му?Не!Няма и да намалеят катастрофите,докато не започне много строг контрол на движението по пътищата и магистралите,докато закона не се прилага еднакво за всички участници в движението независимо депутат,министър,мутра или какъвто си намислите.Публикувайте имената на тези "гениални"експерти измислящи глупости и мъчещи се по този начин да оправдаят парите,които получават!

 18. 18 Профил на eagle SS
  *****
  Гневно

  тия уроди пак успяха да изкендзат най- върховната простотия в света! Къде се е чувало и виждало такива малоумни мерки против катастрофи. И кво някой където си изкара книжка на 50 ще трябва 6 месеца да кара някой с него или кво????
  Това е толкова голяма простотия както и предложението да не карат от 23 до5
  Но за 1 съм съгласен наистина нещо трябва да се промени и това да изкараме вс 240 свине от кочината , която се нарича народ. събрание и да ги стреляме един по един.
  Шибани говеда управляват ни само евреи ,турци ,цигани, украинци, щваби и педали !
  СМЪРТ ЗА ВСИЧИКИ!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на Няма значение
  *****
  Неутрално

  Давам ви простичак пример, майка ми има книжка от 10г и се е качила няколко пати да шофира.За 20км които мина направи толкова нарушения и глупости че нямам думи знам че ме е страх когато тя кара, друг пример са тези които имат книжки от преди 30,40,50 години, да не мислите че те знаят правилника, защото ще ви отговоря че дори и на листовки да ги накарате да отидат няма да ги вземат.А тези които са от скоро шофьори, ако инструкторът им ги е научил да карат както трябва и имат малко акъл в главата че нямат опит и не са на Ф1 че да карат с 200 ще са най-добрите.Така че всичко си е до човека.Но щом мислят че така ще спрат катастрофите добре, но от тук нататък за всяко едно нещо ще са "виновни" опитните шофьори.Да видим какво ще измислят за тях Това е личното ми мнение !

 20. 20 Профил на emil
  *****
  Гневно

  пълно безумие!!! да оправят пътищата, светофарите и знаците и всичко да бъде регламентирано катастрофите ще са в пъти по-малко. да се санкционира нарушител,а не млад шофьор!!!

 21. 21 Профил на Хитар Петар
  *****
  Гневно

  Направо нямам думи от такива закони.Това само в България може да стане.Нас ни оправляват маймуни а не хора.В другите страни зимат на 16 год. книйки а ние тука сме млади щофйори.

 22. 22 Профил на Todor Bozhikov
  *****
  Гневно

  Младите шофьори според мен са само 1-на от множеството причини и далеч по-дребна и незначителна от останалите.Статистиката сочи че за всяка 5-та катастрофа и за 35%от жертвите е виновен млад шофьор А кой тогава е виновен за всяка 4-та 3-та 2-ра 1-ва катастрофа за останалите 65% от жертвите Според мен проблемите са следните 1-на правилника не се гледа като на средство за безопасност а като на ср-во за подвластие и различното положение спрямо и отношение към властта стремеж към лична свобода обуславя и поведението на пътя 2- хора свързани с властта най вече икономически-те смятат че правилника важи само за раята правят каквото си изкат и никой не смее да ги закача и санкционира 3- обезценяване на някои правила поради липса на място за движение а дане говорим за спиране и паркиране Например изчакване на предимство-трябва някой да те пусне- Това изправя пред трудност и старите а камо ли младите шофьори 4- като се започне от курсовете взимане на книжка купуване на автомобил финансови задължения към него и пътищата Всичко това е сляпо подчинено на печеленето на пари А когато нещо сляпо се подчини на парите то се изопачава А и тези пари не се оползотворяват за усъвършенстване и подобряване на качеството на споменатото по-назад А и достъп до всичко това имат платежоспособните хора а те са и безотговорни И още много-много други

 23. 23 Профил на feki
  *****
  Неутрално

  Абе кой казжа че младите шофиори са опасни аз карам от 16 без книжка и чак преди 2 месеца я вземах и нямам проишествие все още дано и да нямам ... То да не ти идва на главата и 200 години стаж да имате няма гаранция че няма да направите ПТП!!!

 24. 24 Профил на wondeland
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на wonderland
  *****
  Гневно

  А дали нема да ми папат ташаците :Х

 26. 26 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  те парво да решат проблема!!! В сегашното време всички вземат изпидите с ПАРИ... Младите шофьори не са виновни а даи то е виновен според мен... Парво ги махнете тез хора които приемат пари,а след туй мислете за младите шофьори!!!

 27. 27 Профил на изумен
  *****
  Неутрално

  По тази логика младите във Финландия напр. не трябва да карат цяла зима!!! А по време на слънчево затъмнение ще могат ли да карат младите?!? Какви са тези малоумства - ако колата аварира (пукне гума напр. - с тези пътища това е ежедневие) и се наложи да се прибира по тъмно, тогава какво правим?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK