БСП предлага да се забрани финансирането на партии от юридически лица

БСП предлага да се забрани финансирането на партии от юридически лица

© Цветелина НиколаеваБСП предлага да се забрани финансирането на партии от юридически лица, а държавната субсидия да нарасне три пъти. Днес ръководството на социалистите е одобрило проект за промени в Закона за политическите партии, съобщи след заседанието на изпълнителното бюро Мая Манолова, ръководител на работната група на БСП за промени в изборното законодателство.


Социалистите предлагат партиите да се финансират само от физически лица като таванът за едно дарение да бъде 30 хил. лв. в рамките на една календарна година. Идеята е в публичен регистър към Сметната палата да се описват дарителите, обявения от тях произход на парите и получените от партията средства.


Социалистите подкрепят идеята на президента Георги Първанов и предлагат в този или в друг регистър партиите да посочват социологическите и рекламните агенции, с които работят.
БСП настоява изискването за регистрация на партия - 5 хил. члена и редовни заседания на националните ръководства, да се обявяват в публичен регистър, а това, дали изискването се спазва, да се следи постоянно. Ако членската маса падне под 5 хил. души и в два последователни вота за български и за европарламент формациите получат под 1% от гласовете, те ще бъдат заличавани, предвиждат проектопромените на БСП. Това изискване обаче няма да важи за нови партии, на които ще се даде възможност да участват в два последователни национални избора. На заличените от съдебния регистър заради нарушаване на изискванията формации ще се даде възможност да влязат в режим на нова регистрация, обясни Манолова.


След бурна дискусия ръководството на БСП е решило в национални и местни избори да участват само партии, които имат структури в половината от общините.


Социалистите предлагат, ако партия не представи финасов отчет пред Сметната палата или той съдържа неверни данни, одитният орган да не й издава удостоверение в продължение на три години. По този начин ще се препятства регистрацията й в Централната избирателна комисия за участие в избори. Друга идея е до края на годината да се извърши мониторинг на съществуващите в момента партии, за да се установи дали отговарят на законовите изисквания и дали водят активен политически живот.


Изпълнителното бюро не е обсъждало предложението на НДСВ, обявено по-рано днес, за въвеждане на данъчни облекчения за гласувалите, съобщи председателят на националния предизборен център на БСП Евгени Узунов. Според него не трябва материалните стимули да са в основата на мотивацията на хората да гласуват. Мая Манолова допълни, че тази идея не е нова и напомни лотарията, която НДСВ разигра на парламентарните избори през 2005 г. Не всички имат доходи и съответно не всички плащат данъци и така гражданите ще са неравнопоставени, коментира тя.


Евгени Узунов не изключи възможността промените в изборното законодателство да бъдат в дневния ред на изнесеното заседание на Съвета на управляващата коалиция в края на юли.

Коментар на Мая Манолова
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-Хи
  *****
  Неутрално

  Дан. облекчения? Дайте по 100-200 лв. на парче и готово. Никой нема да ви обвини, че купувате гласове.......

 2. 2 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Да се забрани финансирането на партии от юридически лица!!!???
  Тия съвсем ни сметнаха за луди.

  А мутрите днес да не би да купуват гласове като юридически лица?

 3. 3 Профил на Людмил Стайков
  *****
  Неутрално

  Стига глупости бе гоце.

 4. 4 Профил на ВВВ
  *****
  Гневно

  Сега гледах бтв - гоце подай си накрая оставката.

 5. 5 Профил на Неконвенциален
  *****
  Весело

  Те си имат достатъчно Юридически за целта -пука им,ако се наложи другаря Ким ще им помогне па ако ще и като Саддам,после

 6. 6 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  Тези скулптури на Позитано какво олицетворяват, отвличането на Гоце или Станишко

 7. 7 Профил на albert venn dicey
  *****
  Неутрално

  Да се спре финансирането на партии от ЮЛ?- Ама разбира се, то физическите лица съвсем не корупмират, а само юридическите.
  Добре, че Американският Върховен съд и много други имат практика кога може да се ограничава финансирането конституционно и добре, че конституционните съдии Танчев, Друмева и киров са я чели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK