АПИС: Темида призна, че търгът в МДААР е нарушил закона

Върховният административен съд (ВАС) призна, че търгът за правен и справочен софтуер е проведен в нарушение на Закона за обществените поръчки – факт, който беше огласен публично от АПИС още с обявяването на конкурса за избор на изпълнител. В мотивите към постановеното на 2 юли т. г. решение по делото, заведено от АПИС, върховните магистрати стигат до извода, че министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е открил процедурата за т.нар. СИС (справочна информационна система) "извън материалната си компетентност". Подобна мащабна поръчка за доставка на софтуер за целия публичен сектор е следвало да бъде проведена от централен орган за поръчки, какъвто министърът несъмнено не е.

Въпреки че в мотивите ВАС признава за основателни почти всички доводи на АПИС, в диспозитива на решението съдът отсъжда в полза на министъра и отхвърля жалбата. Върховните магистрати застъпват становището, че прогласяването на нищожност на заповедта за откриване на процедурата е безпредметно, тъй като вече е сключен договор за обществена поръчка. А дали този договор е бил сключен законосъобразно, е извън контрола на ВАС. Такъв контрол, според магистратите, следва да упражнят Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.


"Решението на съда е окончателно и ние ще се съобразим с него. Ето защо, вслушвайки се в мнението на магистратите, вече уведомихме Сметната палата и Агенцията за държавен финансов контрол за становището на съда, че министърът на държавната администрация не е компетентен да провежда подобна процедура за обществена поръчка. За съжаление, въпреки че е знаел много добре с какви правомощия разполага, министър Василев избърза и сключи скандален договор с класирания на второ място участник, предложил 15-кратно по-голяма цена за доставка на системата на класирания на първо място участник", заяви управителят на АПИС Васил Христович.


Той припомни още, че министърът е нарушил не само българския закон, но и директивата за обществените поръчки. Решението на ВАС потвърждава основателността на жалбата ни до Европейската комисия за извършените от министър Василев нарушения на европейското законодателство. Ето защо ние изпратихме писмо с копие от съдебния акт и до Брюксел, като в него акцентираме върху това, че изложените в жалбата ни аргументи са допълнително подсилени от позицията на върховните магистрати, възприета в тяхното решение по казуса, допълва Христович.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK