Русе търси партньор за изграждане на GPS – система

Община Русе ще търси партньор за изграждане на GPS - система за контрол на специализирания автопарк. Това съобщи заместник-кметът по комуналните дейности Орлин Лазаров. Тя ще обхваща не само пътническите превози, а и сметосъбиращата и сметоизвозващата техника, както и автомобилите, обслужващи обществената хигиена.


"Предстои да обявим процедура за набиране на предложения от кандидати да се заемат с изграждането на такава система и съответно координационен център, като тези оферти трябва да отговарят на определени от общината изисквания по отношение на информацията, от която имаме нужда", каза за "Дневник" Лазаров. Едва след подбор на партньор всички комунални фирми, както и превозвачите в градския транспорт, ще могат да изпълнят клаузите в договорите си, според които трябва да имат GPS устройства на автомобилите си. "Нелогично е да се поставят такива устройства, без да е изграден преди това координационният център в общината, тъй като няма да има съвместимост, обясни още Орлин Лазаров.


Чрез GPS - системата ще се знае позиционирането на всяка машина в реално време, ще се получава по-голяма информираност за пробега, скоростта и маршрута, по който се движи техниката и дали има закъснения, обясниха намерението си от администрацията. При реализиране на цялостната концепция ще се създаде специализиран център за контрол и наблюдение, в който ще постъпва цялата информация и ще се следи базата данни. Датчици ще отчитат дали машините са в работен режим или просто се движат по съответните улици.


Идеята е тази система да окаже дисциплиниращ ефект върху превозвачите. При системни нарушения от страна на изпълнителите на отделни услуги общината ще прекратява договорите с тях, заяви зам.-кметът Лазаров. В момента неизрядните шофьори се глобяват от общинските контрольори с по 100 лева за нарушение.
От няколко години насам в управата на Русе се говори за необходимостта от изграждане на система за контрол най-вече на почистващите фирми, но до момента това не се случи.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK