Станишев: Основните причини за инфлацията в страната са външни

Премиерът Сергей Станишев<br />

© Reuters

Премиерът Сергей СтанишевВ момента България се намира в една изключително благоприятна икономическа среда, която се различава коренно от другите европейски държави, заяви премиерът Сергей Станишев пред Народното събрание по време на разискванията по питането на народния представител Иван Костов за общата политика за противодействие на скока на цените.


Българската икономика се характеризира с намаляваща инфлация и висок икономически растеж; останалите европейски държави и най-вече държавите от Еврозоната имат нисък икономически растеж и висока инфлация.


От основните причини за инфлацията в страната премиерът открои външните и преди всичко ценовия шок, пред който е изправена световната икономика, за стоките, които се търгуват на международните пазари. По данни на Световната банка, за последните три години и половина само цената на суровия нефт се е покачила с 222 на сто.
Водеща роля за ускоряване на инфлацията в редица страни имат и повишаващите се световни цени на суровините. Ръстът на инфлацията бележи исторически нива както в развитите, така и в развиващите се страни, посочи премиерът, като даде за пример инфлацията за м. юни в САЩ - 4.9 на сто, в ЕС - 4.3 на сто, а в страните от Еврозоната - 4 на сто, стойности - най-високи от 15 години насам.


В днешния глобален свят, всяко изменение на вътрешните цени зависи до голяма степен от външни фактори, всяка промяна на цените на международните пазари незабавно се отразява върху вътрешните цени, каза министър-председателят.


Той обърна внимание, че въпреки тенденцията за повишаване на цените в световен мащаб, инфлацията в България забавя своя темп на растеж, като през юни бе отчетена и дефлация. Нещо повече - на базата на Хармонизирания индекс на потребителските цени, като критерий за приемане в Еврозоната, месечната инфлация у нас е по-ниска от тази в Естония и Латвия (0,7 на сто), Литва (0,6 на сто).


От вътрешните причини за инфлацията министър-председателят посочи на първо място обстоятелството, че България е страната в ЕС с най-ниско ценово равнище. Това предполага, че в процеса на приспособяване на доходите и цените у нас към средните равнища за ЕС, България ще изпитва по-висока инфлация от средната за ЕС.


Вторичен ефект върху потребителските цени има и хармонизирането на акцизните ставки при течните горива и цигарите, заедно с повишаването на административните цени на електроенергията, водата и природния газ.


В режим на Валутен борд e невъзможно провеждането на собствена парична политика, припомни още министър-председателят от парламентарната трибуна. Поради тази причина правителството ограничава косвено развитието на инфлационните процеси в страната, чрез механизмите на фискалната политика.


Министър-председателят Сергей Станишев обобщи 15 конкретни действия, които се ангажира да предприеме правителството, въпреки че инфлацията в страната намалява: реализиране на бюджетен излишък от 3 на сто от БВП за 2008 г.; поддържане на таван на бюджетни разходи не по-висок от 40 на сто от БВП; отказ от диференциация на данъчните ставки, особено на ДДС; засилване правомощията на вътрешния одит при контрола върху изпълнението на програмните бюджети; нормативно регламентиране на възможност за външно одитиране на национално и местно ниво на държавно управление; обвързване финансирането на бюджетните организации за следващ период с постигнатите резултати от предходния период.Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Невероятен ДЕБИЛ - дори по-голям от Виденов!

 2. 2 Профил на Deja Vu
  *****
  Неутрално

  Абсолютен лъжец! Ама неговите избиратели се връзват на тия локуми Това от комунистите по-големи лъжци няма.

 3. 3 Профил на Въх!
  *****
  Весело

  Тоя изби рибата!
  Но в едно е прав:
  :В момента България се намира в една изключително благоприятна икономическа среда, която се различава коренно от другите европейски държави..."
  Само дето,от скромност може би , не е казал за кои точно е благоприятна...

 4. 4 Профил на smeshko
  *****
  Неутрално

  Този човечец каквото и да го питат, все отговаря колко много процъфтява България и как положението не е толкова зле! Голям оптимист,да се чудиш къде живее този другар - у нас, или някъде другаде!

 5. 5 Профил на Въх!
  *****
  Неутрално

  Опс, сорри, да продължа...

  Акцентът е "...която се различава коренно от другите европейски държави..."

  Дали знае наистина колко е прав ?

 6. 6 Профил на Млад активист
  *****
  Неутрално

  Абсолютно вярно! Виновни са ипотечната криза и четирите годишни времена.

 7. 7 Профил на Жалко за неписмените
  *****
  Неутрално

  Жалко драги мои коментатори, че не можете да четете. Жалко че чувате ама не разбирате нищо от това, което ви се говори. Това което поданся премиерът са факти. А когато фактите говорят и вие дори трябва да замълчите. Той представи и конкретни мерки, но нито в парламента нито извън него някой се опита да вникне в тях... затова диалогът с такива като вас е безсмислен

 8. 8 Профил на todor_kochev
  *****
  Весело

  Калашников,калашников....Хуава песен!

 9. 9 Профил на Пенсионер
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на Хуй
  *****
  Неутрално

  ГЕЙЧО е наща гордост. Млад , красив ,любвеобвилен ,като леля си МАСЛАРОВА .Къде ше намериме по представителни . Гордейте се с тях !!!

 11. 11 Профил на p
  *****
  Неутрално

  Тоя пич и френдовете му страдат от някакъв нов вид болест, която предстои да бъде изучавана и кара хората постоянно да казват на черното-бяло..?!?

 12. 12 Профил на W
  *****
  Неутрално

  Бла, бла, бла мижи да те лажем народе...

 13. 13 Профил на Kiboko до 7
  *****
  Неутрално

  Ама вие наистина живеете в някакъв измислен свят! А да ти кажа ли всъщност какви са фактите? 1 000 000 пенсионери са с пенсии до 150 лв! Увеличението ще е с 8.5% т. е. та ще бъдат с пенсии до 162.75 лв. А сега любителю на фактите ми кажи колко време можеш да живееш с 162,75 ст? Ден? Два? А дали въобще тези пари ще ти стигнат да си платиш сметките за ток, парно, вода, телефон и данъците? Безсрамници!

 14. 14 Профил на Nervy Wolverine
  *****
  Неутрално

  За съжаление българономиката само изглежда различна и растяща. А пък това, дето расте, не е това, дето трябва.

  Е, може да нямаме иновации, производства и ноу-хау, но пък голф игрищата са яки. И моловете.

  А като е толкоз гот, защо млади и перспективни граждани като мене все още изпитват голямо чувство на несигурност за икономическото си бъдеще...

 15. 15 Профил на svetla
  *****
  Неутрално

  кой ли го е посъветвал пък тоя та говори такива глупости...

 16. 16 Профил на до 7
  *****
  Гневно

  На мен само този факт:
  "От вътрешните причини за инфлацията министър-председателят посочи на първо място обстоятелството, че България е страната в ЕС с най-ниско ценово равнище" ми е достатъчен да нарека др. Сергей Станишев долен лъжец. Който е излизъл навън знае много добре, че цените в България са най-високи. За да има ниски цени трябва да има родно производство, а то като влезнеш в магазините всичко е внос, или ако има нещо българско то е по-скъпо от италианското пречупено през призмата цена-качество. На теб като ти харесва купувай българското.

 17. 17 Профил на Теофан
  *****
  Неутрално

  Не виждаме алтернативна икономическа политика на сегашната,опозицията само критикува,но не казва ТЯ какво ще направи АКО БОРИСОВ ИМ ДАДЕ ВЛАСТ.Герб от своя

 18. 18 Профил на B52
  *****
  Неутрално

  вЕрвам! Дефлация и просперитет о4акват на6ата Татковина под мъдрото ръководство на Партията! Славим, ура!

  На това комсомол4е някой е пропуснал да му каже 4е една икононика се гради И на производство, на СЪЗДАВАНЕ на принадена стойност.
  А в БГ - строителство, голф и пране на нари...

 19. 19 Профил на овца за стригане
  *****
  Неутрално

  защо се нервирате човек казва истината.Факторите за инфлацията наистина са външни.Вижте само:Станишев-Украйна,Симен-Испания,Доган-Турция

 20. 20 Профил на Rumen I
  *****
  Неутрално

  Ноща е БЯЛА денят е ТЪМЕН на слънце ще ви е много студено и трябва да се радвате че е топло и вали....

  Без думи.... аз изчерпах своите. Немога да коментирам политиката в БГ просто е невъзможно след като ПРЕМИЕРЪТ след спиране на милиярди заради корупция и двуцифрена инфлация твърди, че обстановката е благоприятна а в другите западни страни и тези от еврозоната инфлацията е висока????? 4% е много гадно и високо нашата е 16% и е ниска и благоприятна.....

  Хитлер до последно е разгласявал по радиото в Германия как германия печели войната, победа след победа и как загубата пред Сталинград е БЛАГОПРИЯТНА.

  Надявам се никой не му вярва.... странно е че никой неще да го смени...

 21. 21 Профил на WSguy
  *****
  Неутрално

  външни са, да, от извънземните, звездите ми говорят

 22. 22 Профил на iltempo
  *****
  Неутрално

  Стига сте се занимавали с тези приказки!

  Ние 4акаме ва6ата подкрепа !

  http://www.bulgariangreens.org/ -> 28.07 !

 23. 23 Профил на nina до р11
  *****
  Неутрално

  "Тоя пич и френдовете му страдат от някакъв нов вид болест, която предстои да бъде изучавана и кара хората постоянно да казват на черното-бяло..?!?"
  Ама моля ви се, тези симптоми не са от скоро, и болестта е охарактеризирана и си има име, "комунист в червата"!!!

 24. 24 Профил на do розовкия #7
  *****
  Неутрално

  Приказките на тоя комсомолец са едно. И не са факти.
  Фактите са от статистиката.
  Но не тази, за масовката, а на митниците и данъчните.
  Та тези статистики показват, че растежът на България е за сметка главно на посредническите услуги във финансовия/консултантския и имотния сектор. А производственият сектор е запазил дела си. Т.е. расте си с инфлацията.
  И това при кредитна задлъжнялост почти за едногодишен БВП.
  Т.е. от пусто в празно през кредити.
  И това външно влияние за което говори този комсомолец поради периферното и изостанало положение на България се отразява на икономиката с година и половина-две закъснение. Говоря за икономическите влияния като цяло. Ценовите промени в горивата и храните идват директно, но те не са всичко. Засега генерират настоящата инфлация. Ефектът от забавянето на партньорските икономики тепърва ще се усеща. Първата птичка е туристическият поток тази година.

 25. 25 Профил на С Т И Г А В Е Ч Е
  *****
  Гневно

  Х А Й Д Е Ч У П К А , аман от кръжочници !!

 26. 26 Профил на външен премиер
  *****
  Неутрално

  Тогава нека си внесем премиер отвън !

 27. 27 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  СТАНИ ШЕВА ЩЕ ГО ВПИШЕМ В РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС ЗА НАЙ НЕСПОКОСАНИТЕ МУ ЛЪЖИ И МАНИППУЛАЦИИ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ДОБРЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ.ЗАТОВА ЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА/НЕ САМО МЛАДИ.НО И ПЕНСИОНЕРИ /НАПУСКАТ ТОВА РАЙСКО КЪТЧЕ,ЦЪВТЯЩО ОТ КОРУПЦИИ,УБИЙСТВА ,ОТВЛИЧАНИЯ И ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ ОТ ДАНЪЦИ И ГЛОБИ.

 28. 28 Профил на Който не му харесва...
  *****
  Неутрално

  Фактите са си факти... Растежът си е растеж... и в Европа като дял преобладават услугите и никой не се оплаква... а инвестициите не са само кьщи и туристическият поток си е нормален ... а който му е скъпо в Бг да пазарува в чужбина

 29. 29 Профил на Въпрос?
  *****
  Неутрално

  С колко ви нараснаха заплатите и като цяло доходите в последната година? Повече от инфлацията нали? Споделете г-да коментиращи

 30. 30 Профил на Ало опозицията ли е ?
  *****
  Неутрално

  Георгий Дмитриевич Станишев, брат на премиера - Сергей Дмитриевич Станишев е основен фактор в поредното строително безумие около град Бяла -Варненско.

  Няма ли кой да попита , за конфликт на интереси?
  Имаме вече даже и закон

 31. 31 Профил на do розовкия #28
  *****
  Неутрално

  Вие пак си играете думите и се криете зад понятията.
  В Европа делът на услугите е голям, но структурата на сектора услуги е друга!
  Докога с тези номера, бе!
  Пак старото - може да е Москвич, ама било КОЛА! И ставнявате един Мерцедес с един Москвич!

 32. 32 Профил на до 28
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на гей-космомолец
  *****
  Неутрално

  А защо в Чехия не ги ловят тези външни причини и валутата им поскъпва спрямо еврото?

 34. 34 Профил на v
  *****
  Неутрално

  ДА БЕ ВСЕ ДРУГИТЕ СА ВИНОВНИ! ТАКА Е НАЙ-ЛЕСНО!НЕ СТИГА ЧЕ Е ЗАТЪНАЛ ДО ГУША АМА И ПРИКАЗВА ГЛУПОСТ , НА ОИТО И САМ НЕ СИ ВЯРВА.........

 35. 35 Профил на Tropcho
  *****
  Неутрално

  Да, в Европа има растеж, но сьщо така Германия обяви най-висока инфлация за последните 15 години - забележете, 2.4% А Тьпейчо се хвали с дефлация при 30% за година

 36. 36 Профил на Тошко
  *****
  Неутрално

  Вече дори и др. Иванов излезе в анонимност. Какво да се прави, срам го е човека. Постинг № 7,28 и 29 като чели той е ги е писал Др. Иванов, разкрихме ви!

 37. 37 Профил на nnnnn
  *****
  Неутрално

  За картелните споразумения за подържане на високи цени на стоките във почти всички сфери набългарската икономика нищо не казва премиерът.

 38. 38 Профил на До №26
  *****
  Неутрално

  Уважаеми,но премиерът е внесен от Херсон - областен град в Южна Украйна.Защитил е докторска степен за символите в унформите на Съветската армия.След това е понаучил английски език и сега е юпи.Като други юпита.Сега премиерът е на път да бие рекорда на М.Велчев по нетни загуби за страната.

 39. 39 Профил на до 28 и 29
  *****
  Гневно

  Знаете ли какво е дефлация от 0.2 процента?
  Това е да ти го начукат целия - 100% и после да го извадят мъъъничко -0.2%.

 40. 40 Профил на СерГей
  *****
  Неутрално

  За всичко и винаги е виновно международното положение.Това съм го научил от баща си стария Станишев.

 41. 41 Профил на Гоцето
  *****
  Неутрално

  Не му се смейте-той толкова си може момчето.Не е вярно разбира се -няма толкова тъп човек и той не е.Просто вас правим на тъпи дето го слушате.

 42. 42 Профил на ПЕРСОНАЛНО безОТГОВОРЕН
  *****
  Весело

  Отдавна трябваше правителството да посочи с пръст персонално отговорните за хала на държавата, а именно - двуличните експерти на ЕК, които идват на проверки в България, разхождат се из цялата страна, тъпчат се на софрите, гостоприемно организирани за тях от правителството, след което пишат такива маскарящи страната доклади, критикарстват и правят мерзки предложения за спиране на парите, с които се плащат екскурзиите и се зареждат софрите, на които правителството тъпче експертите на ЕК...

 43. 43 Профил на ицо
  *****
  Неутрално

  Точно така другарю Станишев, вредно е да се вдигат заплатите - трябва да вдигате само цените. И много благодарим за плоския данък сега бедните съвсем нямат какво да ядат, пък богатите са освободени от бремето. Това се казва социализъм.

 44. 44 Профил на Заплатите?
  *****
  Неутрално

  За заплатите ви питам а?

 45. 45 Профил на внос-износ
  *****
  Весело

  "В момента България се намира в една изключително благоприятна икономическа среда, която се различава коренно от другите европейски държави"
  ----
  "Българската икономика се характеризира с намаляваща инфлация и висок икономически растеж; останалите европейски държави и най-вече държавите от Еврозоната имат нисък икономически растеж и висока инфлация."
  ----


  Скоро ще задминем САЩ по БВП и Китай по икономически растеж!

 46. 46 Профил на Васо
  *****
  Неутрално

  Хванатите картелните цени на олиото, хляба,млекото, захарта и огромната неконтролирана спекула по зеленчуковите пазари изобщо не се отчитат. Именно твърдението - и икономически необоснованото сравняване-, че равнището на цените трябвало да стане като европейското са основата на спекулата в страната, защото равнището и съотношението на цените не се определя с директиви, а преди всичко от вътрешният и регионален пазар. В този смисъл, некомпетентното изказване на премиера само стимулира спекулата посредством не икономически обоснованата гонитба за европейско равнище и съотношение на цените.

 47. 47 Профил на bear
  *****
  Неутрално

  Ами какво за заплатите бе другарю? Айде кажи го най-после? Какво е станало със заплатите?

 48. 48 Профил на iltempo
  *****
  Неутрално

  Стига сте се занимавали с тези приказки!

  Ние 4акаме ва6ата подкрепа !

  http://www.bulgariangreens.org/ -> 28.07 !

 49. 49 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Ако правилно съм схванал, не Брюксел трябва да ни дърпа ушите, а ние на останалите 26, че се офлянкват.

 50. 50 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Това копе-е с ехидната усмивка и муцуна на морско свинче започва да действа на отделителната ми система.
  Надявам се - не само на мене.

 51. 51 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Явно нещо напрежението им дойде множко на господата от правителството, щом започнаха с подобни отявлено идиотски изказвания.
  Препоръчвам да си подържат главите в студена вода без да ги вадят 20-30 мин. Който оцелее - давам му медал за храброст!!

 52. 52 Профил на Любим мой соц
  *****
  Неутрално

  Нямам нищо против цените да са ми като китайските а не като европейските.

 53. 53 Профил на wishful thinking
  *****
  Неутрално

  Ей тука другарю ги има и заплатите. България лесно ще я намериш. Просто гледай последния в списъка.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-30-08-410/EN/KS-30-08-410-EN.PDF

 54. 54 Профил на dalechen
  *****
  Неутрално

  В едно нещо е прав, и то е че валутния борд не позволява на страната ни да води монетарна политика за укротяване на инфлацията. От там насетне всичко останало е чист популизъм. Статистическата инфлация в БГ е 17%, докато тази в другите развити страни не достига дори 5%. В Канада инфлацията се контролира строго от националната банка и дори в тези кризисни времена не е минала 2%. БГ е в много сериозен външен дефицит, и този икономически растеж за който премиерчето говори се дължи най-вече на строителния бранш на който май краят се вижда. Парите от ЕС за строеж на големи магистрали са спрени така че държавата губи възможността си да участва в мащабни проекти. Повечето БГ компании са неконкурентно способни и не могат да допринесат за някакъв икономически растеж. БГ борсата е също доста съмнителна в много отношения, а сега с този доклад за корупцията и престъмността в страната едва ли много добронамерени чужди инвеститори ще се засилят да идват в БГ-то. Откъде тоя оптимизъм у Серйожката така и не знам???

 55. 55 Профил на bear
  *****
  Неутрално

  Ако не е валутния борд, отдавна да е станала гражданска война. Ти представяш ли това корумпирано правителство да почне да печата пари? Това вече с Жан Виденов го преживяхме. Ако не е натиска и контрола отвън, спукана ни е работата.

 56. 56 Профил на ЕС
  *****
  Неутрално

  Благоприятна икономическа среда е за българския чиновник защото от нищо прави нещо.Знае си мизата независимо от курса на долара, цената на енергоносителите и климата.

 57. 57 Профил на Фани
  *****
  Неутрално

  Причините са външни, естествено. От откритото пространство, космоса... Тва зелените човечета не прощават. Вътрешни причини няма, има си хас. Няма некадърност, селско лукавство, лакомия, безотговорност, престъпност, застреляност, наглост. Не! Верваме ви на сичките. Пак ще ви изберем, мазници.

 58. 58 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Причините за ниското жизнено равнище, за провала на демокрацията, за отвращението на ЕС от новия й член България - корумпирана, несигурна, анархистична и хулиганска, мизерията ни, затъпяването, сивотата, връщането ни със десетилетия назад, възраждането на най-гадните политически пинизи не се дължат на партиите, групировките , сиви кардинали, криминалните изроди.
  Не е вярно, че политиците ни са простаци, неграмотници, углавници, изпуснати типове, недоучени, фалшиви, предзвети, лишени от чувство за мярка, национално безотговорни, без програми, без цели, без народностно чувство и елементарна човешка обич към ближните си.
  Виновни са НАТО, Европа, Запада, комунистите, марсианците, Луната, лошата пърцуца, баща ни и майка ни, жените ни, историята, традициите, Балканите, липсата на пари, на достатъчно затвори, на свестни съдии, на милион неща, но не са виновни политиците.
  Не са виновни хората,наводнили градовете ни, заели местата, които очевидно не са техни, защото те цял живот са набивали ден леща, ден фасул, и когато най-после им се отвори възможността да докопат чуждите пари на данъкоплатците - свои и чужди - изведнъж се намират граждани, които не обичат своите партии. Не обичат крадците си, не одобряват джебчийските манталитети, големите уста и нахалните мутри на натрапени ни от екрана мазни физиономии. Народът искал интелектуалци, западни специалисти,професионалиси от нов тип, модерни хора с висока обща култура, а не подофицери, пожарникари и шофьори любители на чалга и курви. Е, много искате! Ще имате такива лидери, каквито 130 години са ви натрапили - нахални, агресивни, прости, тоталитарни, изпуснати, антинародни, крадливи и с психически отклонения. Това ви е съдбата, ще траете!

 59. 59 Профил на iltempo
  *****
  Неутрално

  Стига сте се занимавали с тези приказки!

  Ние 4акаме ва6ата подкрепа !

  http://www.bulgariangreens.org/ -> 28.07 !

 60. 60 Профил на Урааааа
  *****
  Неутрално

  Подавайте си оставката. Пак ще ви изберем.Не се притеснявайте.

 61. 61 Профил на На ушенце
  *****
  Неутрално

  Сергей Дмитриевич, дарахой, основните причини за българския растеж също са външни.

 62. 62 Профил на Men
  *****
  Весело

  Мда външни са причините за инфлацията !
  И въобще ако може Русия, Испания и Турция да си приберат стажантите вече та да ги пооправят малко и тях...

 63. 63 Профил на до т.нар. грийнсове
  *****
  Неутрално

  Стига сте ни занимавали с партийната си пропаганда - разкарайте се от форума, че писвате, ходете си по партийните клубове. Тука няма ли модератор?

 64. 64 Профил на читател
  *****
  Гневно

  Защо едниствено в Р.България, от всичките 27 държави в Европейски съюз, цената на един литър дизел е по-висока от цената на един литър А-95? Навсякъде другаде дизелът е с около 40 ст. по-евтин от А-95! Да не говорим, че за Лукойл транспортната цена на нефтът от Русия до България е много по-ниска от тази на световните пазари ... и.т.н. и т.н. Стига сте ни разправяли приказки от 1001 нощ.

 65. 65 Профил на до модератора
  *****
  Неутрално

  И аз се присъединявам към мнението на 63л Опитах се да прочета форума и на 20 места е тоя от някаква поредна партия, кръстила се зелена. Що не триете този спам, тук се говорят сериозни неща, дразнещо е

 66. 66 Профил на &quot; за революция &quot;
  *****
  Весело

  На това се вика дебелоочие. Ние въобще не можеме да се сравняваме със западна европа! Там ако месечната инфлация стане 4% ще има революция, ще падад правителства, ще има масови безредици, стачки... 4% инфлация месечни е в зона хиперинфлация.Тия хора знаят ли какво говорят,пишат? Сергей се провали в управлението във всяко едно отношение! Кое е наред в БГ? Спокойсвието на гравданите, стандарта на живот, здравеопазването, данъчната политика ( "социалния" плосък данък например), пътищата, чистотата, екологията...Не ни трябва жалкия Пи Ар на Станишев. Но Тройната Ламя ще стиска до края на мандата.Колкото и да е малка баницата на българския народ винаги ще има какво да се ВЗЕМЕ. Станишев няма да подаде оставка.Липсва му МОРАЛ и ЧЕСТ за това ! Нали е червен КАПИТАЛИСТ "социалист" .

 67. 67 Профил на Читателю
  *****
  Неутрално

  до 64. Информацията ти е отпреди 2 години някъде. А хубавото е че сега не е нужно да запалиш колата и да биеш път до австрия само да видиш колко е бензина там. Има такива неща като интернет които всичко ти казват. Ето например:

  http://www.weiterhilfe.de/benzin/diesel.html
  за дизел и

  http://www.weiterhilfe.de/benzin/benzinpreis.html
  за бензин супер, който е най-масовия

  Ако ми наямериш някаде да има разлика 20 цента в полза на дизела, ще ти подаря една вафла.

 68. 68 Профил на Баба Гицка
  *****
  Любопитно

  Туй момче откакто ходи на Варна съвсем слънчаса. Да не му е станало нещо на момчето, че от два дена само глупости дрънка.

 69. 69 Профил на хаокарапора
  *****
  Неутрално

  То кога не ни е бил виновен някой друг,та сега ли,нас ни дай да уреждаме близки и познати,да филофстваме,да манкираме дейност и да мрънкаме,как не ни разбират и колко са лоши и така по хоризонтала и вертикала в цялата ни държавица.

 70. 70 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  всицки стоки са вносни от ваншни производители пак и както казва петьр димитров китаиците повишиха консумацията на млецни продукти от което се дигнаха цените
  ако зависеше от ватрешни прицини щяхме да сме на цорба каша цорба каша боб фасул
  я го питаите премиера колко му струва цасовника

 71. 71 Профил на tamno sin
  *****
  Неутрално

  а ти си немас цасофник и си тап

 72. 72 Профил на Lenin
  *****
  Неутрално

  Станишев и цялата пасмина около него са шампиони по безсрамие, безочие, арогантност, безскрупулност, алчност, невежество, лицемерие, крадливост, лъжовност и др. Просто се махайте и за да можем поне да ви изчистим лайната които серете вече век. Аман от вас!

 73. 73 Профил на Българин до всички
  *****
  Гневно

  Е, хора, нали знаете, всяко ново е добре забравено старо.
  До 1989 г. беше виновен Капитализ(ъ)ма. Сега е виновен... пак той. Старата песен на... стар глас. Само че от нов и по-млад, но пак толкова нагъл, ялов в политическо отношение, безкрайно тъп и безочлив комунист (те всички са такива).
  И под небето (на комунизЪма) - нищо ново.
  Който помни нещата от преди 20 г. знае, че всичко си е същото.
  Вълкът, пардон комунистът името си мени (на социалист), нрава обаче - НИКОГА(същото червено лайно, което освен за ешафод или за затвор, за нищо друго не го бива).

 74. 74 Профил на do latilainianite
  *****
  Неутрално

  боб цорба сте и цасофници и клафиатури це си купите от китаиците от илианци отфорениаци,кеф4е deep ce blue,ф4е

 75. 75 Профил на Molotov
  *****
  Неутрално

  Наглост до небесата!!! Дрън-дрън та пляс! И от там - Пляс, пляс педалите!

 76. 76 Профил на Прочетете поне нещо
  *****
  Неутрално

  Като не чувате поне прочетете:

  15 конкретни действия, които се ангажира да предприеме правителството обобщи министър-председателят Сергей Станишев:

  - реализиране на бюджетен излишък от 3 на сто от БВП за 2008 г.;

  - поддържане на таван на бюджетни разходи не по-висок от 40 на сто от БВП;

  - отказ от диференциация на данъчните ставки, особено на ДДС;

  - засилване правомощията на вътрешния одит при контрола върху изпълнението на програмните бюджети;

  - нормативно регламентиране на възможност за външно одитиране на национално и местно ниво на държавно управление;

  - обвързване финансирането на бюджетните организации за следващ период с постигнатите резултати от предходния период;

  - провеждане на предварително изследване на конкуренцията на пазарите, съгласно предложената от ЕК методология;

  - определяне на рискови фирми и пазарни сегменти/сектори на национално и на регионално ниво, които да са обект на редовно наблюдение и по-чести проверки от регулаторните органи;

  - приемане на нов Закон за защита на конкуренцията;

  - прилагане на мерки за подобряване на пазарната ориентация на земеделските производители;

  - нормативно обвързване на разрешенията за повишаване на цената на услугите на монополистите с постигнатите от тях резултати;

  - засилване ролята на неправителствените организации за защита на потребителите;

  - засилване ролята на Комисията за защита на потребителите при пазарната ориентация на потребителите;

  - повишаване на енергийната ефективност чрез промени в законодателството, имащи за цел да насърчат въвеждането на енергоспестяващи технологии в производството и бита;

  - разработване на схеми за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност за повишаване на енергийната ефективност.

 77. 77 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Кой ми се наака в гащичките.Първата финансова пирамида ,тип "Дунав и сие", е налице.След спирането на финансирането на част от проектите от страна на ЕС (защото някои в БГ спомогнаха това да е така)много от земеделските производители ще бъдат принудени да фалират ,а ипотекираните им имотите -извзети ,ако държавата ни не ги обещети.Тежко ти данъкоплатецо. Човекът с 20-те липстващи дъски от дюшемето му,министър -Нямам срам и сие си знаят работата,а момчето си отива със сигурност ще отнесе "пешкива" също, както агента Дунав-Виденов през 1996 година.

 78. 78 Профил на Едно време беше Суша Киша и Гриша (Филипов)
  *****
  Неутрално

  На комунистите все някои им е виновен

 79. 79 Профил на демократ
  *****
  Гневно

  комсомолеца - комунист Сергей е некадърник до мозъка на костите си,а Гоце е нещастен селски хитрец и нищо повече Те са срам за България!

 80. 80 Профил на на вниманието на 76
  *****
  Неутрално

  - другарю Станишев, знаем че сте вие, по голямата част от тази рецитация, като например енергийната ефективност трябва да я изпълните щото ше ви накажат от ЕК, 3 на 100 излишък сте го надхвърлили вече, ама за какво ни е този излишък като вместо да бъде използван за намаление на данъчно-осигурителната тежест в посока на повишаване ръста на икономиката и заетостта ви ще го дадете на фирмите на черепа да го харчат

 81. 81 Профил на ххххх
  *****
  Неутрално

  Депутатът от ДПС Алиосман Имамов смята, че не може да се говори за "скок на цените" у нас, тъй като нарастването е плавно.

  Изменението в цените на стоките и услугите е достатъчно сериозна и актуална тема и изисква активна политическа ангажираност и отношение за решаване на неизбежните проблеми, произтичащи от тези процеси, каза той по време на разискванията по питането на Иван Костов (ДСБ).

  По думите му подценяването на тези проблеми би означавало сериозна политическа и икономическа грешка.

  "В никакъв случай обаче не става дума за скок на цените - ясно е, че такова определение за изменението на цените няма нищо общо с реалностите и обслужва политическа демагогия", заяви депутатът.

 82. 82 Профил на Urquell
  *****
  Неутрално

  Да, искам да под4ертая, 4е пак КОСТОВ е винивен защото много пита. Но както изглежда пак ще гласувам за него. А вие дето все все 4удите защо така става си гласувайте за други. На царя вервахте, Сепгей4о си избрахте, сега идва пожарникаря....

 83. 83 Профил на vampira
  *****
  Неутрално

  Не, неееееее, бабо Гицке, дали им за ваканциата да 4етат "Шогун".

 84. 84 Профил на darahaq
  *****
  Неутрално

  Лошата пърцуца е от народната благодарност. Тя не е виновна. Не сте прави тоя път.

 85. 85 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Какво ли може да се очаква от един "народ" ,които за една вечер събира по стадиони на които се провеждат концерти-чалга,рок ,поп-музика ,метъл и т.н . до 50 000 души , а и повече(станало възможно след демократичните промени през 1989 година и по -следващи периоди от време), а не може да защити достойнството си от хора ,които го манипулират и възползуват от невежеството му..за да заемем достойно мястото си в ЕС.Но на 28.07. ще бъдем там.П.С.В Гърция само заради съмнения в злоупотреби в пенсионните фондове ,всички излязоха на протест ..преди време.Така е в почти всички развити държави в ЕС.И с това доказват ,че са един отбор и един народ-и че гражданските им общества има върховенството на закона ,регламентирано в Конституциите им ..както и в БГ.Време е да докажем ,че и Ние имаме такова общество.Това е нормална ,навримена и адекватна реакция...другото е лицемерие,лъжи,оправдания ..и извратено и мутиращо мислене.Време е за такива промени.

 86. 86 Профил на Garibaldy
  *****
  Неутрално

  Истината станишчо е другаде мой не човек.
  Емигрантските пари държат тази страна. Без тях отдавна да е грохнала. Лошото е, че парите на емигрантите не остават у тези на които са изпратени, а търговците ги прибират с постоянно повишение на цените, а от тях пък ги прибира "държавата-мафия". сТанишчо ти ако разбираш грам ок икономика аз ша са гръмна насред София. ИДИОТ

 87. 87 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  държавата намали данъка на фирмите на 10% те дигнаха цените оттам и ДДСто премахнаха необлагаемия минимум при която схема беше отчетен излишък от 3млрд излиза че управляващите работят против държавносста защото фирмите са номенклатурски и искат всячески да си запазят авоарите и да не пълнят държавното хазна която да разпределя излишъка за социални и държавни работи

 88. 88 Профил на някоий си..
  *****
  Неутрално

  Че ,точно за това иде реч -че не бива да сме имигранти в други държави-от които да ни едват постъпланията в бюджета ,а държава и народ ,които не разчита на емигранте ни в чужбина ,които едва ли ще се нърнат в БГ(НРБ).А ,ти къде се слагаш в тази схема...???Нещастник които допринесе това да стане,или нещастник който не си във състояние да осъзнаеш действителността такава каквато е???Спи си в кочината и не мисли за такива проблеми.Не са ти в компетинцията.Накрая ще си останете само вие и бюджета-които няма да има кой да пълни.Нормалните хора едва ли ще се завърнат в БГ(НРБ).Много усилия положихте да ги прогоните...но всичко се връща на този свят-като бумеранг."Каквото сте посяли ,това и ще пожънете".Нищо лично ,просто факти от статистиката.Не случаино от ЕС орязаха някои от фондовете...някои имаха интерес -в БГ(НРБ) това за е така.Кои ли са те???Това го знае всяко хлапе(..в повечето случаи ..даже и родителите им)-Гоце и сие.Та така .Айде и до скоро.

 89. 89 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  премиер цар и доган не са ватрещни хора в балгариа царя щеше да омажи дащеря си за балгарин станишев щеше да се омьжи за елена ионцева и да имат деца доган щеше да има деца балгарски турци

 90. 90 Профил на ЗА boby 19451945
  *****
  Весело

  Новият шеф на мисията на Москва Юрий Исаков е майстор на конфликти


  По време на бляскавата му кариера е извървял цялата йерархия в дипломатическата служба
  През последните четири години се е занимавал активно с въпросите на енергийната сигурност
  Когато си “открадне” свободно време се отдава на рафтинга, пътешествията и литературата
  Снимка: Политика

  Новият посланик на Москва в София Юрий Исаков е един от авторите на руската концепция за енергийна сигурност.
  Явно Русия е решила приоритетно да разшири позициите си в България след като с указ на президентът Дмитрий Медведев от 14 юли 2008 г. за нов посланик на Москва в София бе назначен Юрий Исаков - дотогава спецпратеник на МВнР. Основанията за точно неговото назначение са много, но главното от тях е енергийното. Кадровият дипломат, който се е доказал във времето в различни области, през последните години се занимава активно с въпросите на енергийната сигурност. И сега на българският кръстопът на енергийните проекти трябва не само да удържи направения с "Южен поток", "Бургас-Александруполис&quot; и АЕЦ "Белене" енергиен пробив от Русия, но и да го задълбочи. При това в нелека схватка с основния съперник на страната му в сферата на енергетиката в региона, а и в глобален мащаб - Америка, която също изпраща свой нов ръководител на мисия в България.
  Освен "енергийната" си задача новият пратеник на Русия в България има да изпълнява и много други, не по-леки от нея. Назначението на Юрий Исаков стана само два дни след като руският президент се изказа на съвещание във външното ведомство в Москва и поиска от дипломатите по-активно да защитават интересите на страната. Дмитрий Медведев обърна особено внимание на това, че разполагането на елементите на американската система за противоракетна отбрана в Европа само усложнява положението. Той се изказа за стратегическо партньорство между Русия и Евросъюза, включващо интензивно икономическо взаимно проникване, включително и в енергийната област, и във високотехнологичните сфери.
  Бъдещият шеф на руската мисия в столицата ни притежава всички качества и натрупан опит за да изпълни успешно задачата си. Юрий Николаевич е роден на 18 март 1948 г. в град Уфа, столицата на автономната република Башкирия. През 1971 г. завършва престижният МГИМО, след което започва дипломатическата си кариера и става помощник-аташе в мисията на СССР в Рангун, Бирма (сегашна Мианма). До 1986 г. кариерата му е концентрирана в Азия - работи в отдел "Южна Азия" в руското външно министерство, има мандати в Банкок и отново в Рангун. След това сменя ресора и се ориентира към икономиката като достига в кариерата си до шеф на отдел "Международни икономически организации".
  От края на 80-те години работата му се фокусира върху проблематиката на ООН. През 1990-1996 г. е старши съветник в мисията на Русия в Ню Йорк, а от 2000 до 2004 г. закономерно става заместник на постоянния є представител в организацията. По това време това е настоящият руски министър на външните работи Сергей Лавров. От тогава двамата дипломати се превръщат в неразделни приятели. И затова едва ли е случайно, че точно Исаков бе спецпредставител на Лавров, в качеството му на дипломат № 1 на Русия, на срещата на Г-8 преди две години в Санкт Петербург. На срещата, чиято основна тема бе енергетиката и енергийната сигурност, той се изявява и в новото си амплоа на експерт в тази област.
  Именно на Исаков се дължи и защитата на избора на темата на срещата на осемте лидери в града на Нева. Много от тях критикуват Русия за решението й да избере главна тема на форума да бъде енергийната сигурност. Аргументацията му оборваща това твърдение обаче е желязна. "Проблемът на енергийната сигурност засяга в не по-малка степен, отколкото нас, и други партньори на "осморката", вълнува всяка страна на планетата, категоричен е той. Да вземем енергийната бедност - понятие, засягащо много от развиващите се държави. По данни на ООН почти 2,5 милиарда хора нямат достъп до съвременните енергетически услуги, а 1,6 милиарда въобще не ползват електричество. Затова на енергийната бедност в Санкт Петербург за първи път ще бъде посветен отделен раздел на заключителния документ. Преодоляването на енергийната бедност е задача от огромен мащаб", налага мнението си експертът. Тази, а и други негови победи в нелеки ситуации му спечелват заслужената слава на дипломат, майстор в потушаването на конфликти.
  Според Юрий Исаков руската концепция за енергийна сигурност, изложена в интервю пред в. "Российская газета" от 14 юли 2006 г., трябва да се свързва най-вече с надеждното осигуряване на държавите и населението с енергоресурси. Това следва да става с помощта на широк набор енергоизточници, на икономически приемливи цени и при допустимо натоварване на околната среда. Под каква форма това негово виждане ще намери реално приложение в практиката му като пратеник на Русия в България предстои да видим. Още повече, че това е първото му посланическо назначение след бляскавата му кариера.
  Иначе България предлага чудесни условия както за неговата професионална изява така и за упражняване на любимото му хоби - рафтинга. Другото, което го сближава с неговия приятел и настоящ шеф Сергей Лавров и което може да го сближи и със сегашния български премиер Сергей Станишев. Известно е, че Исаков най-редовно се занимава с този спорт, а Станишев наскоро се спусна с лодка по бързеите на Струма. За 60-годишният дипломат страната ни предлага добри възможности да се отдава и на другото свое увлечение - ГУБЕРНАТОР !

 91. 91 Профил на ЗА boby 19451945 - вече си ужасно щастлив
  *****
  Любопитно

  Новият шеф на мисията на Москва Юрий Исаков е майстор на конфликти


  По време на бляскавата му кариера е извървял цялата йерархия в дипломатическата служба
  През последните четири години се е занимавал активно с въпросите на енергийната сигурност
  Когато си “открадне” свободно време се отдава на рафтинга, пътешествията и литературата


  Новият посланик на Москва в София Юрий Исаков е един от авторите на руската концепция за енергийна сигурност.
  Явно Русия е решила приоритетно да разшири позициите си в България след като с указ на президентът Дмитрий Медведев от 14 юли 2008 г. за нов посланик на Москва в София бе назначен Юрий Исаков - дотогава спецпратеник на МВнР. Основанията за точно неговото назначение са много, но главното от тях е енергийното. Кадровият дипломат, който се е доказал във времето в различни области, през последните години се занимава активно с въпросите на енергийната сигурност. И сега на българският кръстопът на енергийните проекти трябва не само да удържи направения с "Южен поток", "Бургас-Александруполис&quot; и АЕЦ "Белене" енергиен пробив от Русия, но и да го задълбочи. При това в нелека схватка с основния съперник на страната му в сферата на енергетиката в региона, а и в глобален мащаб - Америка, която също изпраща свой нов ръководител на мисия в България.
  Освен "енергийната" си задача новият пратеник на Русия в България има да изпълнява и много други, не по-леки от нея. Назначението на Юрий Исаков стана само два дни след като руският президент се изказа на съвещание във външното ведомство в Москва и поиска от дипломатите по-активно да защитават интересите на страната. Дмитрий Медведев обърна особено внимание на това, че разполагането на елементите на американската система за противоракетна отбрана в Европа само усложнява положението. Той се изказа за стратегическо партньорство между Русия и Евросъюза, включващо интензивно икономическо взаимно проникване, включително и в енергийната област, и във високотехнологичните сфери.
  Бъдещият шеф на руската мисия в столицата ни притежава всички качества и натрупан опит за да изпълни успешно задачата си. Юрий Николаевич е роден на 18 март 1948 г. в град Уфа, столицата на автономната република Башкирия. През 1971 г. завършва престижният МГИМО, след което започва дипломатическата си кариера и става помощник-аташе в мисията на СССР в Рангун, Бирма (сегашна Мианма). До 1986 г. кариерата му е концентрирана в Азия - работи в отдел "Южна Азия" в руското външно министерство, има мандати в Банкок и отново в Рангун. След това сменя ресора и се ориентира към икономиката като достига в кариерата си до шеф на отдел "Международни икономически организации".
  От края на 80-те години работата му се фокусира върху проблематиката на ООН. През 1990-1996 г. е старши съветник в мисията на Русия в Ню Йорк, а от 2000 до 2004 г. закономерно става заместник на постоянния є представител в организацията. По това време това е настоящият руски министър на външните работи Сергей Лавров. От тогава двамата дипломати се превръщат в неразделни приятели. И затова едва ли е случайно, че точно Исаков бе спецпредставител на Лавров, в качеството му на дипломат № 1 на Русия, на срещата на Г-8 преди две години в Санкт Петербург. На срещата, чиято основна тема бе енергетиката и енергийната сигурност, той се изявява и в новото си амплоа на експерт в тази област.
  Именно на Исаков се дължи и защитата на избора на темата на срещата на осемте лидери в града на Нева. Много от тях критикуват Русия за решението й да избере главна тема на форума да бъде енергийната сигурност. Аргументацията му оборваща това твърдение обаче е желязна. "Проблемът на енергийната сигурност засяга в не по-малка степен, отколкото нас, и други партньори на "осморката", вълнува всяка страна на планетата, категоричен е той. Да вземем енергийната бедност - понятие, засягащо много от развиващите се държави. По данни на ООН почти 2,5 милиарда хора нямат достъп до съвременните енергетически услуги, а 1,6 милиарда въобще не ползват електричество. Затова на енергийната бедност в Санкт Петербург за първи път ще бъде посветен отделен раздел на заключителния документ. Преодоляването на енергийната бедност е задача от огромен мащаб", налага мнението си експертът. Тази, а и други негови победи в нелеки ситуации му спечелват заслужената слава на дипломат, майстор в потушаването на конфликти.
  Според Юрий Исаков руската концепция за енергийна сигурност, изложена в интервю пред в. "Российская газета" от 14 юли 2006 г., трябва да се свързва най-вече с надеждното осигуряване на държавите и населението с енергоресурси. Това следва да става с помощта на широк набор енергоизточници, на икономически приемливи цени и при допустимо натоварване на околната среда. Под каква форма това негово виждане ще намери реално приложение в практиката му като пратеник на Русия в България предстои да видим. Още повече, че това е първото му посланическо назначение след бляскавата му кариера.
  Иначе България предлага чудесни условия както за неговата професионална изява така и за упражняване на любимото му хоби - рафтинга. Другото, което го сближава с неговия приятел и настоящ шеф Сергей Лавров и което може да го сближи и със сегашния български премиер Сергей Станишев. Известно е, че Исаков най-редовно се занимава с този спорт, а Станишев наскоро се спусна с лодка по бързеите на Струма. За 60-годишният дипломат страната ни предлага добри възможности да се отдава и на другото свое увлечение - ГУБЕРНАТОР !

 92. 92 Профил на ЗА boby 19451945 - вече си ужасно щастлив
  *****
  Любопитно

  Новият шеф на мисията на Москва Юрий Исаков е майстор на конфликти


  По време на бляскавата му кариера е извървял цялата йерархия в дипломатическата служба
  През последните четири години се е занимавал активно с въпросите на енергийната сигурност
  Когато си “открадне” свободно време се отдава на рафтинга, пътешествията и литературата


  Новият посланик на Москва в София Юрий Исаков е един от авторите на руската концепция за енергийна сигурност.
  Явно Русия е решила приоритетно да разшири позициите си в България след като с указ на президентът Дмитрий Медведев от 14 юли 2008 г. за нов посланик на Москва в София бе назначен Юрий Исаков - дотогава спецпратеник на МВнР. Основанията за точно неговото назначение са много, но главното от тях е енергийното. Кадровият дипломат, който се е доказал във времето в различни области, през последните години се занимава активно с въпросите на енергийната сигурност. И сега на българският кръстопът на енергийните проекти трябва не само да удържи направения с "Южен поток", "Бургас-Александруполис&quot; и АЕЦ "Белене" енергиен пробив от Русия, но и да го задълбочи. При това в нелека схватка с основния съперник на страната му в сферата на енергетиката в региона, а и в глобален мащаб - Америка, която също изпраща свой нов ръководител на мисия в България.
  Освен "енергийната" си задача новият пратеник на Русия в България има да изпълнява и много други, не по-леки от нея. Назначението на Юрий Исаков стана само два дни след като руският президент се изказа на съвещание във външното ведомство в Москва и поиска от дипломатите по-активно да защитават интересите на страната. Дмитрий Медведев обърна особено внимание на това, че разполагането на елементите на американската система за противоракетна отбрана в Европа само усложнява положението. Той се изказа за стратегическо партньорство между Русия и Евросъюза, включващо интензивно икономическо взаимно проникване, включително и в енергийната област, и във високотехнологичните сфери.
  Бъдещият шеф на руската мисия в столицата ни притежава всички качества и натрупан опит за да изпълни успешно задачата си. Юрий Николаевич е роден на 18 март 1948 г. в град Уфа, столицата на автономната република Башкирия. През 1971 г. завършва престижният МГИМО, след което започва дипломатическата си кариера и става помощник-аташе в мисията на СССР в Рангун, Бирма (сегашна Мианма). До 1986 г. кариерата му е концентрирана в Азия - работи в отдел "Южна Азия" в руското външно министерство, има мандати в Банкок и отново в Рангун. След това сменя ресора и се ориентира към икономиката като достига в кариерата си до шеф на отдел "Международни икономически организации".
  От края на 80-те години работата му се фокусира върху проблематиката на ООН. През 1990-1996 г. е старши съветник в мисията на Русия в Ню Йорк, а от 2000 до 2004 г. закономерно става заместник на постоянния є представител в организацията. По това време това е настоящият руски министър на външните работи Сергей Лавров. От тогава двамата дипломати се превръщат в неразделни приятели. И затова едва ли е случайно, че точно Исаков бе спецпредставител на Лавров, в качеството му на дипломат № 1 на Русия, на срещата на Г-8 преди две години в Санкт Петербург. На срещата, чиято основна тема бе енергетиката и енергийната сигурност, той се изявява и в новото си амплоа на експерт в тази област.
  Именно на Исаков се дължи и защитата на избора на темата на срещата на осемте лидери в града на Нева. Много от тях критикуват Русия за решението й да избере главна тема на форума да бъде енергийната сигурност. Аргументацията му оборваща това твърдение обаче е желязна. "Проблемът на енергийната сигурност засяга в не по-малка степен, отколкото нас, и други партньори на "осморката", вълнува всяка страна на планетата, категоричен е той. Да вземем енергийната бедност - понятие, засягащо много от развиващите се държави. По данни на ООН почти 2,5 милиарда хора нямат достъп до съвременните енергетически услуги, а 1,6 милиарда въобще не ползват електричество. Затова на енергийната бедност в Санкт Петербург за първи път ще бъде посветен отделен раздел на заключителния документ. Преодоляването на енергийната бедност е задача от огромен мащаб", налага мнението си експертът. Тази, а и други негови победи в нелеки ситуации му спечелват заслужената слава на дипломат, майстор в потушаването на конфликти.
  Според Юрий Исаков руската концепция за енергийна сигурност, изложена в интервю пред в. "Российская газета" от 14 юли 2006 г., трябва да се свързва най-вече с надеждното осигуряване на държавите и населението с енергоресурси. Това следва да става с помощта на широк набор енергоизточници, на икономически приемливи цени и при допустимо натоварване на околната среда. Под каква форма това негово виждане ще намери реално приложение в практиката му като пратеник на Русия в България предстои да видим. Още повече, че това е първото му посланическо назначение след бляскавата му кариера.
  Иначе България предлага чудесни условия както за неговата професионална изява така и за упражняване на любимото му хоби - рафтинга. Другото, което го сближава с неговия приятел и настоящ шеф Сергей Лавров и което може да го сближи и със сегашния български премиер Сергей Станишев. Известно е, че Исаков най-редовно се занимава с този спорт, а Станишев наскоро се спусна с лодка по бързеите на Струма. За 60-годишният дипломат страната ни предлага добри възможности да се отдава и на другото свое увлечение - ГУБЕРНАТОР !

 93. 93 Профил на до 76
  *****
  Неутрално

  Я се скрий някъде и се замисли. После се засрами като нормален човек след доклад на ЕК. Това да направи и Станишев.

  Така наречените "мерки" 1,2,3 се "изпълняват" и досега се провалиха с гръм и трясък - рекордьори сме по инфлация - защото правителството няма дупе да ги прилага в необходимия размер. Понеже няма дупе за борба с инфлацията правителството се бори с последиците от нея. Смеят се на Шулева, но истината е тази: инфлация не се бори с раздаване на все повече пари. Освен това 80% от икономиката е частна и задържането на доходите на държавните служители вече не бори ефективно инфлацията, а руши капацитета на администрацията и качеството на публичните услуги като гони кадърните хора. Трябва масово да се уволняват некадърните служители и да се назначават за много повече пари истински професионалисти. Трябва да се съкратят и оптимизират и разходите за обществени поръчки. Прави се обратното - раздават се пари от излишъка на калпак за вече "свършена" работа на хората, които влачат и от европейските фондове. Комунистите са си прожектирали този филм многократно и не са си взели поука.

  От ЕЦБ казаха: Спестявайте излишъците, които са резултат от системно подценени приходи. Ние ги харчим с широки пръсти за наши хора. Вдигайте доходите в рамките на производителността. Ние вдигаме с 20% годишно.

  Пак ЕЦБ като ни гледа какво правим и констатира: Инфлацията се превръща в ДЪЛГОСРОЧЕН проблем за България. Ние си гоним цените с доходи, които идват от разпродаване на имущество, построено от поколения българи, земя, завоювана с кръв, и пари назаем от чужди банки. Последният филм също сме го гледали още при бай Тошо. Сега се повтаря отново от неговите кадри - шофьори, свинари, охранители ... Затриха и черноморието и планината и сега пищят държавата да спре строителството, да им прокара канализация, да им построи пречиствателни станции. С нашите пари. А медиите да спрат да им вадят кирливите ризи.

  От Франкфурт ни казват: Всички държави в ЕС трябва да направят всичко възможно да предотвратят вторична спирала цени-заплати, породена от скока на цените на петрола и храните. Това означава да се ограничи ръста на кредита до степен да не могат да се вдигат заплатите докато премине инфлационния шок. Ние се снишаваме и си играем на развален телефон. Дори вдигаме предсрочно акцизите, за да подсилим инфлационния шок. ЕЦБ имаше и такава препоръка - внимавайте с административно определяните цени. Щом са се вдигнали международните цени и няма да спадат една разумна държава ще накара гражданите си да ограничат разходите си днес - да обеднеят сега, а не да ги стимулира да изтърчат до банките и да изтеглят заеми. Тези заеми са за сметка на бъдещето - емиграция на младите и мизерия на пенсионерите.

  Пак от ЕЦБ подсказаха: Махнете борда и се научете да провеждате рестриктивна монетарна политика насочена към ценова стабилност. В други държави може, Словакия е в еврозоната без да жертва растежа си, обаче в социалистическа България не може. Щом не може Бай Ганьо ще види еврозона на кукуво лято.

  Останалите мерки на Станишев са в светлото бъдеще. Ще напишем законче, ще направим комисийка, ще одерем кожите на спекулантите, ще помогнем на производителите. Като му дойде времето. Очевидно досега е било време за друго - да се краде.

  С това правителство и тази политика повтаряме пътя на Унгария, Испания, балтийските държави. Очаквайте в най-скоро време срив на имотния пазар и твърдо приземяване. Дано хората се стреснат и започнат да излизат по площадите като в Унгария. Затова правителството си купи пожарни за разпръскване на тълпата с водни струи.

 94. 94 Профил на КОЙ КОЙ Е - 90
  *****
  Любопитно

  Агенти на ДС до 40 НС
  26. Георги Юруков - 37, 39, 40 НС / Пламен Юруков /  33. Георги Първанов - 37, 38, 39 НС - Гоце


  51. Евгений Еков - 37 НС - от Плевен- агент на новият шеф на мисията на Москва в София -Юрий Исаков

 95. 95 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 783 Гневно

  Тъпак.

  Но е вярно, че причините са външни:
  - Руска - Сергей;
  - Испанска - Симеон;
  - Турска - Ахмед.
  Съгласен съм, изцяло външни причини.

 96. 96 Профил на do 76
  *****
  Неутрално

  абе ти къде живеш, или си много тъп или си комунист и в двата случая е нелечимо за твое съжаление, да кажа ли аз колко неща мога да обещя и после нищо да не изпълня. Докато има такива като теб, все ще сме на тоя хал, ама на тебе кво ти дреме, баща комунист, майка комунист крали колкото могат и после хитрото им дете като теб казва Станишката колко е печен. Поне като сте крали не се обаждай, ама вие така не можете крадете и после с дебелокожо лицемерие казвате, как някой друг е виновен и колко сте добри и какво сте обещали. С хора като теб никой не може да помогне на БГ, само времето ......

 97. 97 Профил на БИБИ
  *****
  Неутрално

  КАКВО ДА ИСКАМЕ ОТ ДЪРЖАВА КОЯТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ М Е Л Е З И , СИМО ДАЛАВЕРАТА-СМЕТЕНИК/ЕВРОПЕЙСКО ЛАЙНО/, ДИМИТРИЕВИЧ/ЧИБУРАШКА/- СМЕТЕНИК/УКРАИНСКО-СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКО НЕДОРАЗУМЕНИЕ, ДОГАНОВ -МЕЛЕЗ/ЦИГАНСКО-ТУРСКО-БЪЛГАРСКИ, А ЗА ЛАЙНАРА ОТ СИРИЩНИК- БИОЛОГИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ТОЛКОВА НАПРЕДНАЛА

 98. 98 Профил на До 93
  *****
  Неутрално

  Борда ти се иска да махнеш а? ЕЦБ да послушаш??? АМи като махнеш борда бре умник и ако е толкова неустойчива икономиката и расте само заради спекулативен капитал и при положение че БНБ няма никакъв капацитет за провеждане на парична политика ще разрушиш най-стабилния показател в последните години - валутния курс. И при много малкия по обем валутен пазар в България като няма стабилни очаквания по отношение на курса ще почнат да изтичат спекулативните капитали и курсът ще се обезцени. В резултат на което годишната инфлация няма да е 14% а ще стане 50% и тогава умнико ти ли ще си отговорен???

 99. 99 Профил на Помислете!
  *****
  Любопитно

  15 конкретни действия, които се ангажира да предприеме правителството обобщи министър-председателят Сергей Станишев:

  - реализиране на бюджетен излишък от 3 на сто от БВП за 2008 г.;

  - поддържане на таван на бюджетни разходи не по-висок от 40 на сто от БВП;

  - отказ от диференциация на данъчните ставки, особено на ДДС;

  - засилване правомощията на вътрешния одит при контрола върху изпълнението на програмните бюджети;

  - нормативно регламентиране на възможност за външно одитиране на национално и местно ниво на държавно управление;

  - обвързване финансирането на бюджетните организации за следващ период с постигнатите резултати от предходния период;

  - провеждане на предварително изследване на конкуренцията на пазарите, съгласно предложената от ЕК методология;

  - определяне на рискови фирми и пазарни сегменти/сектори на национално и на регионално ниво, които да са обект на редовно наблюдение и по-чести проверки от регулаторните органи;

  - приемане на нов Закон за защита на конкуренцията;

  - прилагане на мерки за подобряване на пазарната ориентация на земеделските производители;

  - нормативно обвързване на разрешенията за повишаване на цената на услугите на монополистите с постигнатите от тях резултати;

  - засилване ролята на неправителствените организации за защита на потребителите;

  - засилване ролята на Комисията за защита на потребителите при пазарната ориентация на потребителите;

  - повишаване на енергийната ефективност чрез промени в законодателството, имащи за цел да насърчат въвеждането на енергоспестяващи технологии в производството и бита;

  - разработване на схеми за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност за повишаване на енергийната ефективност.

 100. 100 Профил на До #98
  *****
  Неутрално

  Да не слушат ЕЦБ?
  Може би защото управлявайки паричната политика на еврозоната с около 300 млн. население се е провалила? А Орешарски и Искров са върхът на сладоледа?
  Колкото до борда е много съмнително кое е по-добре - дали стабилност и предвидимост при силно надценен лев или активна валутна политика без борд. При сегашните управници обаче мисля, че борда е без алтернатива. Но трябва да им се сложи на финансистите по-плътно чатала от ЕЦБ на врата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK