Само 18 ловци са наказани за бракониерство за година

108 хил. ловци членуват в Националната ловна организация. Освен нея има още 65 алтернативни сдружения с по средно 160 членове. Ако промените в закона за лова бъдат приети, алтернативните организации трябва да бъдат закрити.<br />

© Дневник

108 хил. ловци членуват в Националната ловна организация. Освен нея има още 65 алтернативни сдружения с по средно 160 членове. Ако промените в закона за лова бъдат приети, алтернативните организации трябва да бъдат закрити.Националната ловна организация е изключила от редиците си само 18 ловци заради бракониерство през миналата година. Това показва статистика на сдружението, в което членуват 108 хил. души. На пресконференция за промените в закона за лова представители на организацията заявиха, че контролирането на бракониерството от страна на държавата и от структурите на ловното сдружение е слабо. Броят на изключените за незаконен лов бил нисък и защото повечето членове на сдружението изчаквали окончателните решения на съда по констатираните случаи. Само 6 - 7% от наказателните постановления за бракониерство влизат в сила, казаха представителите на ловната организация.


Членовете на ръководството на националното сдружение смятат, че с промените в закона за лова държавата се опитва да избяга от охраната на дивеча и да я прехвърли на сдружението на ловците. Организацията обаче трябвало да отдели доста пари за оборудването на надзиратели, чиито правомощия били доста ограничени в сравнение с тези на горските стражари.


В същото време екоорганизации се обявиха против предложеното в закона за лова удължаване на срока за лов на водоплаващи птици. Според тях разрешението за отстрел на патици и гъски до 28 февруари щяло да застраши популацията на някои от застрашените птици като червеногушата гъска и малката белочела гъска. Те са забранени за лов, но много ловци не ги разпознават и ги убиват. Освен това изстрелите през февруари щели да попречат на подготовката на застрашените птици за миграция към местата за размножаване, което щяло да застраши и популацията им. Туроператори, които предлагат наблюдение на диви птици в България, се притесняват, че чуждестранните туристи ще избягват страната заради удължения период за лов на водоплаващи птици. В момента над 5 хил. туристи от Западна Европа, САЩ и Австралия идвали всяка година по българските езера, за да наблюдават редките видове.


Екозащитните организации са против и предложението държавните ловни стопанства да сключват договори с частни фирми за партньорство. Според тях целта е "да се узакони предаването на държавните стопанства в ръцете на група от български олигарси, което ще бъде субсидирано от държавата". Еколозите са на мнение, че с осъществяването на публично-частните партньорства държавата ще продължи да инвестира милиони в стопанствата, а фирмите ще получат 10% от ловните площи в България за 15 години срещу много по-малки вложения. Активистите заявиха, че ако спорните промени в закона бъдат приети, ще сезират Европейската комисия за нарушаване на нейни директиви.


Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ебахти
  *****
  Разстроено

  Абе тея еколози са на всяка манджа меродия. Са и лова погнаха ебахти!

 2. 2 Профил на Калибър 12
  *****
  Неутрално

  Това не е закон! Това е престъпление срещу природата. Продажни корумпирани мръсни типове.

 3. 3 Профил на ОЛАФ.BG
  *****
  Неутрално

  Браво на еколозите. Фактът, че в Бълария все още има нормални хора е гаранция, че страната ще я бъде напук на мутрите и слагачите им.

 4. 4 Профил на Нострадамус
  *****
  Неутрално

  Обсебването на ловните стопанства е замислено отдавна. Освен чистата кражба от държавата, което за мутробизнеса е нещо рутинно, това ще бъде една съвременна форма за изпиране на пари и укриване на данъци. Проблемът е, че депутати и министри ще напълнят гушите, а народът ще плаща. Е в такива случаи си мисля, че Пиночет сигурно не е имал друг изход.

 5. 5 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Ми те еколозите май са най- активните граждани.... Що не се заемат и с Кабинета? Белким пратят Станишев да прави компания на Виденов

 6. 6 Профил на ловец
  *****
  Неутрално

  за какви бракониери ми говорите, та те горското стопанство в доспат са бракониери. ловят прасета с капани.

 7. 7 Профил на ловец
  *****
  Неутрално

  имам снимки на капаните им и искам да ги публикувам.

 8. 8 Профил на ловец
  *****
  Неутрално

  а вземат парите на нас ловците за бележки/ по 60 лв./ и ни дебнат да си мият ръцете с нас.

 9. 9 Профил на drug lovec
  *****
  Неутрално

  браво побликуваи ги. а сега аде на лов за бечки ж таигата

 10. 10 Профил на ловец ама друг
  *****
  Неутрално

  една историяя с еколози. - Идват едини еколози на полето с колата за да следят уш реда за гъски. Оглеждат се на ляво и на дясно. Баща ми вика аде еколози да си ходим и по едно време. Еколозите скачат с едни пушки автомат и бум бум бум бум бум бум по гъскитееее ..... а ня едни други колата им се преобръща и от багажника падат 30 гуски

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK