Повишеният обществен интерес бил причината за освобождаването на Бончева

Минчо Спасов, председател на вътрешната парламентарна комисия.<br />

© Анелия Николова

Минчо Спасов, председател на вътрешната парламентарна комисия.Като странен определи начина, по който са действали похитителите в случая с Камелия Бончева, председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов, цитиран от БТА. Пред журналисти в Народното събрание той отново повтори, че няма ресурс за влияние върху действията на похитителите. Единствената възможност, според него, е те да бъдат заловени.


Съпругата на Ангел Бончев - Камелия, е намерена около 4,00 ч. тази сутрин в столичния квартал Казичене.


По думите на Спасов, разследването не трябва да спира дотук. "Все пак, посочи той, на първо място на всички ни направи впечатление щастливата развръзка". Председателят на вътрешната комисия не допуска, че фондация "Утре за всеки", на която Бончев дари вчера пари, има връзка с отвличането на съпругата му Камелия и е използвана като някакъв вид посредник за трансфер на сумата.
Тази фондация трябва да работи в условията на голяма прозрачност и тя ще бъде проследена как харчи тези пари, обясни той. Така че, може би и в резултат на повишения обществен интерес, похитителите са решили да предадат Бончева, използвайки възможността да подпомогнат каузата на "Утре за всеки", допълни Минчо Спасов.


Самият депутат нямал данни дали случаят е добре подготвен сценарий. Има разследване, отбеляза той. Минчо Спасов добави, че застава зад идеята на вътрешния министър Михаил Миков да бъде направен анализ на законодателството и процедурите, по които се работи при подобни престъпления. Това, което стана при сегашното отвличане, не е характерно за всички други, коментира заместник-председателят на вътрешната комисия Борислав Българинов в кулоарите на парламента. Отвлечената се появи, след като беше дарена сума на фондация, обясни той. Българинов наблегна на факта, че за пореден път депутатите научават някои неща от медиите.


Едва ли не може да се окаже, че една фондация, която има чисто благотворителна цел, в крайна сметка е свързана с престъпността, отбеляза заместник-председателят на вътрешната комисия. В случая с Бончева, според Българинов, действията на МВР не говорят, че министерството изпълнява задълженията си по конституция - да опазва сигурността на гражданите.


Трябва оттук нататък да се вземат сериозни мерки за промени в Министерството на вътрешните работи, да бъде свършена сериозна работа в тази посока, за да се превърнат подобни престъпления в отживелица, добави той. Депутатът каза, че са внесени предложения за промени в Наказателния кодекс /НК/, които предвиждат увеличение на наказанието за отвличане. Сега действащият НК е от 1968 г. и затова един нов би отговарял по-добре на съвременните обществено-политически условия, е мнението на депутата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK