Най-много желаещи за българско гражданство има от Молдова и Македония

Най-много желаещи за българско гражданство има от Молдова и Македония

© Красимир ЮскеселиевНай-много желаещи за българско гражданство има от Македония и Молдова, сочи отчет на Министерството на правосъдието, представен пред журналисти. За периода от юли 2007 до юли т.г. са образувани 4816 преписки по документи от македонски граждански, следвани от молдовските 1136. След тях се подреждат Русия, Израел и Сърбия.


За изминалия период от една година в Министерството на правосъдието са изготвени 15 проекта на нови закони и изменения и допълнения на закони, както и 31 подзаконови нормативни акта.


Инспекторатът по Закона за съдебната власт и министърът на правосъдието за същия период е извършил 53 планови проверки по реда на Закона за съдебната власт. През 2007 г. са усвоени средства в размер на 80 милиона лева, като 68 милиона от тях са за съдебната система. Това е най-голямата сума, усвоявана от 1989 г. насам от министерството за нуждите на съдебната система.


Забелязва се и активност в сферата на международните осиновявания. През този период в Министерството на правосъдието са подадени 149 молби на кандидатосиновители. В регистъра за кандидатосиновители са вписани нови 109 души. В регистъра за деца нови 737. Съветът е направил до Министерството на правосъдието предложение за определяне на подходящ осиновител за 295 деца. Няма тенденция за разсиновяване, каза министърът на правосъдието Миглена Тачева пред журналисти. За посочения период в програмата за защита на застрашени лица са включени четирима души.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на националист
  националист
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не виждам Украйна в списъка? Там нали има повече бесарабски и таврийски българи, а не знам дали броят и гагаузите? Освен това, струва ми се че 5-6 хиляди кандидати на година са малко в сравнение с емиграцията, която се брои със стотици хиляди. В тая държава кой ще остане да хрантути пенсионерите комунисти? Кога ще въвеждат зелените карти за етнически българи? Ясно е, че това не е средство за намиране на работници, а за облекчаване на преселването и адаптацията на сънародниците ни, които иначе трябва да чакат с години за гражданство или са третирани (изключая студентите) като чужденци! Не само студенти и високи специалисти й трябват на България, трябват и обикновени работници, и обикновени хора. Кога ще се сключат трудови споразумения с Украйна, Молдова, Грузия и Армения? Честно казано, 1000 грузинци се равняват на 10 000 талибани от Сирия, Афганистан, Кюрдистан, Ирак итн., с тая разлика, че грузинците са православни и биха били на наша страна.

 2. 2 Профил на ludda durzava
  ludda durzava
  Рейтинг: Неутрално

  Едва ли има по-тъпа държава в света,да дава гражданство директно,без да се докаже от желаещия,че има нужда от тази страна. Това е чиста проба,незаконен ,държавен бизнес със сериозни и стойностни неща. Нормалните страни по света първо разрешават на желаешите да живеят в странта,да докажат,че са порядъчни хора,да се определн период и чак тогава да им се дадат документи за постояно пребиваване,и след години да получат гражданство ,ако пожелаят. Няма ли край тази българска простотия и дивотия. Хората от Македония дори не нощуват в страната,те идвт,подават документи и след няколко часа са си вкъщи,после идват за документите. Те нямат нужда от България,те имат нужда от български паспорт,това е истината и кога ли властите ще разберат тази проста истина.Спрете с подигравките със тази измъчена страна бе,хора ли сте или изроди.

 3. 3 Профил на 3 до 2
  3 до 2
  Рейтинг: Неутрално

  № 2 не познаваш как стоят нещата. Прав си за себе си, но нещата не са така както ги виждаш от собственото си прозорче. Тесногръдието е характерно за българите, нищо не ги интересува, никъде не искат да ходят, зорлем се навиха да ходят на море до Гърция и Турция и това ще им е пътешествието за цял живот - същото е и във всяка друга област. Прованс, прованс! Съчетан с голямо мрънкане. Не знам ти дали си от мръньовците, но 95% от мрънкането идва от незнаене защо се случват нещата. Пак казвам, и твоето мнение има основания, НО донякъде. НО е с две големи букви! Първо, колкото повече български граждани има във ФИРОМ, толкова повече право да се твърди, че там има българи. Има много македонски граждани които се чувстват българи, но не смеят да се изявят за да не ги нападнат техните еничари. Второ, рано или късно визите за македонците ще отпаднат и тогава ще се отсеят келепирджиите. Трето. България отива към 5 милиона след 15 - 20 години. Трябва решение за въпроса. Има много примери за това решение, за щастие в правителствата ни от 1997 насам (и трите) прогресивно расте съзнанието за НУЖДАТА от имигранти от наш тип, за да се запази държавата. Не знам, може би избягалите от България да се върнат като се оправим политически и особено икономически, но нещата не са много сигурни, затова е добре повече хора от най-близките до нас да имат право да останат в Б-я. Ако ФИРОМ не влезе в ЕС заради забележителния си спор с Гърция ние и магарета да сме (а ние сме) ще станем по-добре от тях, но ще имаме проблема със застаряващо бяло население и за нищо ненужно по-тъмно (неграмотни и неуки роми и някои българи, или пък талибани с висока раждаемост). Затова на нас ни трябва свежа кръв. Има държави, където си имат в излишък - напр. Узбекистан или Албания, ама ние не искаме точно такъв тип население да идва у нас. Нищо против и едните и другите, особено що се отнася до Узбекистан (страхотни хора!), но по-близки от македонците до нас няма, затва трябва да продължат да взимат гражданство, заедно с гражданите на Молдова, Украйна, Русия. А трудови спогодби наистина е по-добре да се подпишат с Молдова отколкото с Китай, Украйна вместо Виетнам, Грузия и Армения вместо Египен. Кавказците са по-темпераментни и имат склонност към престъпност, като нас де, но са по-добър избор защото са християни, образовани са, няма да правят халифати и да си опаковат жените тука! Заради същото и нас ни пуснаха в ЕС, за да имат по-управляеми имигранти, суров материал. Ние сме по-добрият избор от някои други видове имигранти поне от европейска гледна точка.

 4. 4 Профил на chernobyl
  chernobyl
  Рейтинг: Неутрално

  #2, вие и аз имаме българско гражданство по рождение. Имаме го, без да сме доказвали някакви специални заслуги или нужди. Същевременно, по исторически причини, извън границите на нашата държава живеят много хора, които са българи не по-малко от нас. Поради това е редно тези хора в България да имат същите права като нас, дори да ги интересува само червеният паспорт! Всяко едно усложняване на процедурата за получаване на гражданство при доказан български произход би нарушило този принцип на справедливост.

 5. 5 Профил на b
  b
  Рейтинг: Неутрално

  Аз мисля, че трябва веднага да им се дава гражданство на македонците и бесарабците, и на българите от Украйна, и от където и да е, само да подпишат декларацията. По най - бързия начин. Колкото повече, толкова по - добре. Освен това трябва да се дава и на волшките българи, макар че говорят друг език. Важното е, че казват, че са bg. Но, май, в съответните отдели на българската администрация цари познатата на всички ни мърсотия и корупция, май има много гадове там.
  Mисля и, че България трябва да приема като политически бежанци и граждани на Беларус. Tам има една гад - диктарор за президент, а беларусите са супер подходящи за нас - 10 милиона, руси славяне, плавославни, управлявани от диктатор - след 50 години децата на имигрантите от там ще са лоялни граждани на БГ. За какво ги пускаме тия арабели и китайци. Обаче нашите управници въобще не вкарват мисъл по никакви въпроси, освен за собствените си кинти.

 6. 6 Профил на otnovo
  otnovo
  Рейтинг: Неутрално

  Момчета,вие изглежда не правите разлика между български произход и българско гражданство. Това са правни категории и то много сериозни. Не бива да вмъквате емоции и други подобни,защото нещата са много сериозни и залитанията не са добър съвет. Отхвърлям тезата на единия коментатор,че се увеличават българите в Македония,само защото се увеличават гражданите с двойно гражданство. Документии за гражданство се дават на хора,които имат и доказват нуждата си от страната,в която искат да живеят. Познавате ли някой от Мак-я,който да живее в България и да е познат в обществения живот,или открито да се противопоставя на лъжите в македонския печат и официалната пропаганда на македонските власти. Изключително е малък броят на македонците с бълг. гражданство,които открито показват своя статус и етнически произход в самата Македония. Роден някой в Австралия от родители-българи,ами какво от това,че са българи,те ако имат нужда от България още при раждането да са извадили документи на детето си,има правна процедура. Идва някой 60годишен украинец от български произход,иска гражданство,добре,ама за какво му е това гражданство,нека му се позволи да живее в страната,нека покаже нуждата си от нея,а гражданството е една фомалност. Сръбски футболист получи гражданство преди години,знаете ли кога и колко пъти е ползвал българския си паспорт,знаете ли колко пъти е идвал в страната през последните години,нито веднъж. Гражданството е сериозно нещо,нали виждате как го ползват някои от криминалния контингент. Мисля,че проявявате наивност по този въпрос. Не сте съгласни ли,я посочете Европейска страна която така щедро да раздава гражданство,НЯМА !!!

 7. 7 Профил на AlexMKD
  AlexMKD
  Рейтинг: Неутрално

  Почитувани,
  Без многу политики, повеќе од јасно ви е зошто македонците зимаат бугарско државјанство и бугарски пасош. Зато што на тој начин полесно патуваат во Европа и светот без да се мачат чекајќи визи во Амбасадите во Скопје. Лесно е да потпишеш документ во кој ќе се декларираш за ‘‘бугарин‘‘. Веќе за неколку години тие ќе го имаат истото право и слобода да патуваат со македонски пасош, така што, ќе се откажат од бугарските. Глупави ви се коментарите дека тие се просветуваат и се самоспознаваат како бугари. Тоа нема никаква врска, и тоа ќе се докаже за неколку години. Интерес и само личен интерес...голем поздрав од Македонија

 8. 8 Профил на VArgo
  VArgo
  Рейтинг: Неутрално

  До македонсия комплексар-ще пътувате в Европа с македонски паспорт на кукуво лято в най скоро време шиптарите ще ви ебат мамата и на вас и на измислената ви държавица ,а докато съществува Гърция ,Нато и ЕС - за вас ще са химера

 9. 9 Профил на Velingrad
  Velingrad
  Рейтинг: Неутрално

  За мен целенасочената политика е в основата на разрешаването на много належащи проблеми в България - демографският срив, липсата на работна ръка и млади хора като цяло и др. Какво имам предвид? Родината ни трябва целенасочено да привлича семейства с деца от чужбина, най-подходящите държави са Молдова, Украйна, Беларус и Русия - все страни с по-нисък стандарт, чиито граждани биха се съгласили да живеят и работят у нас. Разбира се тези хора биха били привлечени с редица привилегии, като получаване земя за обработване, по-ниски данъци, стабилно образование на децата им и мн. др. Тези хора трябва да бъдат заселвани в селата и слабо населените райони, за да не ги загубим в полза на исляма (турци и цигани). Ако си мислите, че е невъзможно, то уверявам ви - всичко е статегия и пари. След едно-две поколения и ще настъпи пълна интеграция с българския народ, нещо повече тези процеси ще накарат много млади българи от Западна Европа да се върнат, страхувайки се, че ше загубят позиции (а и други активи - като земя...) в собствената си родина. За БЮРМ трябва отделен вид стратегия, защото ако привличаме само населението има опасност да загубим територията в полза на албанците...Македонизмът е основният проблем там и не веднъж съм писал за многобройните механизми за неговото унищожение, с които разполагаме. Българската нация е изправена пред множество сериозни предизвикателства, които в никакъв случай не са нерешими! И ако нащите политици не искат да се заемат със задълженията си трабва ние - младите патриоти - да изискваме това от тях, като част от зараждащото се гражданско общество! Ако ли не сами ще се захванем с най-трудното, дължим го на родителите си, на паметта на предците си и на безпомощното ни (в момента) отечество.

 10. 10 Профил на Фичо
  Фичо
  Рейтинг: Неутрално

  Въпроси към г. Алекс от Македония:
  1. Защо македонските граждани, които искат полесно да патуваат во Европа и светот, кандидатстват за българско гражданство, а не за гръцко, италианско, словенско или друго гражданство на Европейския съюз?
  2. Знаете ли, че тези македонски граждани получават българско гражданство по облекчен ред за лица от български етнически произход? Който те декларират писмено? За сравнение - по неписано правило етнически турци не получават българско гражданство дори ако са женени за български граждани и сами не са турски, а кипърски или немски граждани.
  3. Защо след Балканските войни и Първата световна война основния поток македонски бежанци (ако не броим Америка) беше към България?
  Знаете ли колко милиона български граждани имат предци родом от днешна Вардарска (и Егейска) Македония? Включително и аз. Колко квартали на македонски бежанци има в българските градове, колко български села са населени с потомци на такива бежанци? Аз съм от Варна, по нашия край има цели села като Бяла (днес е град) и Горица, заселени с бежанци македонски българи от с. Бозец (днес Атирас), Сярско? Има и села с бежанци малоазийски българи (Ягнило, Доброплодно и Арковна, бежанците са от Гьобел и Мандър, Бурсенско)? Има и села с бежанци от Одринско, Лозенградско, преселници от Северна Добруджа, Бесарабия.
  Защо няма такива квартали и села в Сърбия, Гърция или Албания, ако македонците са етнически равноотдалечени от всичките си съседи?
  4. Знаете ли колко народ днес и в далечно Варненско празнува Илинден(ското въстание), а не само на събора Пирин пее?

 11. 11 Профил на do No 6
  do No 6
  Рейтинг: Неутрално

  Европейската страна която раздава6е паспорти на грузински(абхазки) , албански гърци е Гърция . ДА СЕ ПОУ4ИМ ЗА НЕКОИ НЕ6ТА ОТ (ВРАГОВЕТЕ НИ) ФАНАРИОТИТЕ ВСЕПАК ...

 12. 12 Профил на do No 7
  do No 7
  Рейтинг: Неутрално

  Господин србомански ени4арино . Хора със 4ервени титовистко -македонистки изопа4ен поглед на не6тата да не си позволяват да дават оценки на мисленето ни !!! 4овек като тебе който е приел да се нари4а "МАКЕДОНЕЦ ПО НАРОДНОСТ" ,ПОЗВОЛЯВАЙКИ на титовите агенти от АСНОМ /йули 1944 Прохор П4ински/ да му определят националността са НАЦИОНАЛНИ РЕНЕГАТИ .Който се е отрекъл под српското дуло от БЪЛГАРСКАТА СИ НАРОДНОСТ И Е ПРИЕЛ ФАЛ6ИВА ТАКАВА МАКЕДОНСКА е по добре да се крие и срамува , а не да като у4ителите ви србите нахално и нагло да" дава акъл" и поу4ава ПИтай се за6то ви промени ДРУГА ТИТА фамилните имена от ...ов на ...овски!!!!! ПИТАЙ ДЕДО СИ И ПРАДЕДО СИ КАК СЕ Е НАРИ4АЛ И ДАЛИ СЛУЦАЙНО НЕ Е БИЛ Б Ъ Л Г А Р И Н !!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на DO nO 9
  DO nO 9
  Рейтинг: Неутрално

  БРАВО ВЕЛИНГРАД ! ! ! ! !

 14. 14 Профил на Бургазлия
  Бургазлия
  Рейтинг: Неутрално

  Пак ще го напиша, щото Дневник ме отряза.Велинград, явно си провинциалист и не си наясно с реалностите.Кой руснак или украинец ще доиде да живее в бг и защо???Ще кажеш доходи.Първо се осведоми и после пиши.Най-вероятно не знаеш , че в Русия има над 2 млн. украинци-гастербайтери.Полша преди време (къде е колко по-напред от нас) поде кампания за привличане на украинци) заплащане като в Русия..., ефект почти нулев.Манталитета е от значени тук бате.А руснак да дойде да си търси работа у нас е все едно ти да идеш за съшото в Албания.Ако малко вдяваш руски ,чекни кви стартови заплати дават у руско www.job.ru

 15. 15 Профил на Velingrad do Бургазлия
  Velingrad do Бургазлия
  Рейтинг: Весело

  Първо мисли, после пиши...В малките села и градчета на Южна Украйна живеят много хора с ниски доходи, (много от които с български произход, но не това е най-важното) търсещи реализация и по-добър живот. Същото се отнася и до други региони и други страни (посочени от мен). Илюзия е, че имаме нужда само от образовани хора, търсещи високи заплати, важни са и обикновените животновъди и земеделци. Тези страни имат по-голям човешки потенциал, заради по-многобройното си население, и ние трябва да го привлечем, осигурявайки му това, от което има нужда. Представи си, че ти предложат къща, замя, машини, удобни кредити и заеми...Кое е нашето предимство? ЕС и произтичащите от това облаги, чуждите инвестиции и др. Може би не ме разбираш, мислейки си, че всичко това е невъзможно...Прав си - невъзможно е днес, защото сме апатични и вяли (повечето от нас), но това ще се промени, вярвам го (без надежда човек е загубил битката, преди да я започне). Мисля, че България я чакат по-добри дни и искам да съм част от новия и облик, ти не искаш ли?...А относно провинциализма - не е добре да даваш квалификации на другите, без да си сигурен, че не попадаш в тях

 16. 16 Профил на Nikolay uK
  Nikolay uK
  Рейтинг: Неутрално

  съгласен съм с #2 и #6. България няма никаква реална полза от тези "нови българи". Ако наистина искаме да решаваме демографския си проблем, трябва не паспорти да им се дават, а разрешения за пребиваване и работа. Иначе, както каза #2, те вземат паспорта и повече не стъпват в България. Ако толкова им е домиляло за България, разрешителното за престой и работа би разрешило проблема им (и същевремено би облегчило демографския ни проблем).

  Крайно време е да се подходи прагматично към тази тема, а не да се робува на някакви сантименталности (които така или иначе не се споделят от болшинството кандидат-българи).

 17. 17 Профил на verginija
  verginija
  Рейтинг: Неутрално

  Моите предци са преселници от Кукуш, днешен Киликас, но винаги съм знаела, 4е съм българка. Не знам как смятат да привли4ат емигранти нашите политици след като аз, сестра ми и майка ми и в момента работим срещу смешни пари за местния стандарт в Гърция, защото в България не мозем да полу4им и толкова. Не мисля, 4е сме високообразовани, но все пак висше образование, западни езици. Някои от работодателите, които срещнах тук, са дале4 под моето ниво. Други, достатъ4но хитри, много искат да ни задържат за дълго, разбира се, за корекция на заплащането и дума не може да става, пък и те са обявили, 4е си търсят нискоквалифицирани работници, т.е. проблемът си е наш. А, 4е имат голям проблем с емигрантите-имат, но много скоро техните проблемни емигранти ще се окажат в България, а българите в Гърция. Гърците знаят това много добре и са мносо последователни в тази си политика за разлика от родните политици, които сънуват само депутатски кюфтете. Между другото, пиша това от служебния си компютър в Гърция, но не се 4увствам неудобно-не съм виновна, 4е някой е решил с трици маймуни да лови.

 18. 18 Профил на ds
  ds
  Рейтинг: Разстроено

  Абе никакво БГ гражданство сега се сетиха а маймуни След като сме и в НАТАО и в ЕС сега им опря до газа.Никакъв кяр нямаме от тея "нови"българи,защото се знае целта им!

 19. 19 Профил на goreshti pozdravi na novite grajdani
  goreshti pozdravi na novite grajdani
  Рейтинг: Весело
 20. 20 Профил на taka e
  taka e
  Рейтинг: Неутрално

  Бургазлията и ДС са абсолютно прави,България не може да осигури сносен живот на кореното си население,та на новопристигнали,на които ще са необходими помощи и дотации дори. Македонците искат паспорти от България,защото другите страни не практикувт тази политика,ако въобще това е политика.
  Друго,македонската демагогия е нелечима,повярвайте ми,никакъв шанс няма да се промени положението и мисленето на мнозинстъвото от македонците. Комунистическата зараза е детска градина в сравнение с македонизацията. Днес говорих с едни македонци,които казват,че са наследници на Александър Македонски ,а в същото време казват,че са от славянски произход. А самият Ал.М-ски е говорел на език,който те не знаят какъв е. И друго,не ги наричайте сърбомани,защото по-големите дивотии са правени от българите,верно комунистите,ама са българи. Сегашна България търпи официално организация като Илинден и изобщо не реагира на дивашката пропаганда и обиди на македонските власти към българите и България. Отправете критиките си първо към родните мръсници,пък после сърби,гърци,македонци и т.н. Архивите на комунистите в България по отношение на македонизацията са все още секретни,къде сте тръгнали да оправяте други страни и народи,я нека да се оправим първо с нашите малоумници,пък после с другите.
  Но македонеца е прав,паспортите са им нужни само за пътуване,нищо друго,не му спорете,защото е абсолютно прав. Ходих преди три месеца в Македония и ако някой не е ходил,нищо не знае,бедна ви е фантазията за какво става въпрос.Нито фашисти,нито комунисти,нито нацистите са имали такова промиване на мозъците,страшно е,повярвайте.

 21. 21 Профил на EU citizen
  EU citizen
  Рейтинг: Неутрално

  Македонците са българи! Македония е България! БраКя македонци, във частни разговори сте ме убеждавали че сте по-скоро гърци, но не говорите гръцки. Пред българските власти сте българи и - О чудо! - оказва се и че говорите български. Както каза веднъж една македонска баба: "Македонци и българи сме едно л..но, разделено на две от колелото на историята..."

 22. 22 Профил на djeiaj
  djeiaj
  Рейтинг: Неутрално

  Номер 6, не смятам, че примера ти със сръбския футболист е особено уместен! Може да не е пребивавал в страната, но като кажеш Янкович в Китай и всички възкликват:"България". Благодарение на него китайците имат изключително позитивно отношение към българите в страната им. Те дори не знаят, че той по произход не е българин, което на мен ми говори изключително много. А, на теб?! Защото познавам българи, които след 10 години живот в чужда държава вече не се чувстват българи, дори не казват, че са българи. И вместо да коментираме с каква чужда кръв трябва да се запълнят дупките в българската популация, май е по-добре да се върнем към корените на проблема, а именно:защо българите напуснаха страната, защо децата на тези българи не знаят български език, защо нямат българско самосъзнание, защо никога няма да се върнат в страната ни, както и защо има-няма 10-15 години тези българи се претопиха?! Ако, някой чака да се върнат хората, създали си бъдеще навън, ще има да си почака! А, по въпроса с работната ръка от Китай не се притеснявайте. Китайците в собствената си страна взимат по-високи заплати от нас "белите" в България. Китайците си имат своите недостатъци/както и всички ние си ги имаме/, но това е предопределено от условията, при които са живели до преди десетина години. Навлизат в крак със съвременния свят изключително бързо, работливи са, дисциплинирани са и са контактни. Други нации определено биха били по-голям проблем за страната ни от тях!

 23. 23 Профил на emocija
  emocija
  Рейтинг: Неутрално

  Абе братле,какъв ти Янкович,какъв ти Пажин,те дори не говорят добре български,перфектно говори нашия език Куйович,той е имал нужда от България,той е живял тук,той е направил безброй контакти,на него трябва да се даде паспорт,той ще лежи в български затвор,той е доказал,че има нужда от нашата страна,е каква е дейността му,това не е наша работа,може и престъпник да е бил,но нима той е най-големият престъпник у нас. Тези,които са му осигурили престой и документи,те са повече за затвора.
  Не давай пример с китай,рано е,там си жива диктатура,само че икономиката им е вече нормална,пазарна. Техните власти упорито заглушават радиопредаванията на РФА-радио свободна Азия. Може и небостъргачи да направят ,най-високите в света,но са си комунистическа страна,без демократичен живот.
  А за това,че всички в Китай възклицават като чуят България,посмали малко,единици са хората,които знаят името на нашата страна. Еди-кой си носел слава на страната,е с какво се прославяме пред света,чете ли документа на ЕС,ако не си, прочети го и иди пий една студена вода и се гордей,че си българин.

 24. 24 Профил на aritmetika
  aritmetika
  Рейтинг: Неутрално

  С 200евро м. заплата в Б-я,много малко етнически българи ще дойдат да живеят в Б-я, а и не само такива.
  просто стандарта на живот е #1 за всеки който иска да се пресели или емигрира.
  Другото е ала бала.

 25. 25 Профил на Илинден в Бургаско
  Илинден в Бургаско
  Рейтинг: Неутрално

  Нещо като доуточнение към Фичо.

  Бежанци от Егейска Македония има и в Бургаско. Каблешково,Равда,Баня,Ахелй,Несебър,Равда са с население в мнозинството си потомци на българите от Егейска Македония, както и от Мала Азия и Одринска Тракия.

  България през 20-те години беше унижена, оскърбена и на колене от унизителните мирни договори. Въпреки че имаше да плаща огромни репарации тогавашна България прие хилядите бежанци (голи,гладни,боси), но с България в сърцето.

  Тогавашна България оземли бежанците, построи т.н. Шаронови къщи, прие ги като родна Майка.

  От своя стара бежанците със своя труд и усилия помогнаха на България да стане БЪЛГАРИЯ - да се съвземе и да стане една европейска и привлекателна страна.

  За сегашната положение оствам коментарите на вас...

 26. 26 Профил на Бесараб
  Бесараб
  Рейтинг: Неутрално

  Вижте, прави сте в критиките си към България, особено към комунистите. Но се видя - правителството на Костов беше по-криминално от правителството на Жан Виденов! Всички го разбраха това, само Костов (Гаргамел) не е! Тези като Вергиния които са на работа в чужбина нека се поучат от доброто там, да спечелят пари, ако искат и да останат - Гърция все пак е близо, но ВСИЧКИ ако нещо се случи биха искали да могат да си дойдат в БГ. Това се казва РОДИНА (ОТЕЧЕСТВО)! Както всеки ако се разведе с жена си (или жена ако избяга от мъжа си който я бие) може да се върне у родителите си, така е и България. Но за да остане България България, а не Източна Румелия или Дар ал ислам (земя на исляма), трябва НЕЩО да се направи. Аз съм се карал с фенове на Атака (обикновено това не са семейни хора, но се срещат и такива), които имат две деца. Викам им: какъв си националист и родолюбец, пищиш и крещиш, че ДПС изцяло е взело местната власт (един от Хасково беше), а имаш едно дете! Един ден като остареят родителите се вижда колко е трудно едно дете да ги отгледа! Като почнат да се насират и да крещят по къщи от склероза, кой им сменя памперсите? Ако са отгледали две, дори три деца ще им е по-лесно. Ясно е обаче, че дори и БСП да приложи всичките си обещания и да свали облаците в България, а АТака дори да задължи членовете си да се плодят като мишки (самият Волен Сидеров няма деца!) раждаемостта няма да мръдне нагоре и с 1 на 1000 (тя така се мери). Причината е в еманципацията на българските жени и материалната притесненост на средното семейство, което преко сили може да си позволи жената да изгледа 2 деца и после да се връща на работа! Защо циганките раждат по повече, въпреки че и там намалява раждаемостта? Ами те като са безработни, имат повече време за природните си задължения, от една страна, а от друга децата при тях са средство за производство - ще крадат, ще просят, ще мият прозорци по кръстовищата, ще събират желязо, така че колкото повече деца, толкова повече цигари и евтин алкохол за бащата, а после и за майката. Живея на Горнобански път и вече не мога да търпя циганите (преди бях толерантен) - навсякъде около нас са плъзнали някакви - от дълбоката провинция ли, от Раджастан директно ли, не се търпи. Затова съм се замислил здраво какво може и трябва да се направи с българското население. Та- увеличиението на раждаемостта е едно решение, ама не е много изпълнимо.

 27. 27 Профил на Бесараб 2
  Бесараб 2
  Рейтинг: Неутрално

  По-изпълнимо решение за осигуряване на народонаселение (демографски ресурс) е привличането на имигранти. България има голям потенциал откъм български малцинства в чужбина - признати в Сърбия, Румъния, Унгария, Хърватско, Словакия, Украйна, Молдова, Казахстан, Узбекистан и Грузия (за тези знам), и непризнати в Македония, Албания, Косово и Гърция. Има и много потомци на български емигранти в Европа и Новия свят (САЩ, Канада, Австралия, ЮАР, Аржентина, Уругвай, Венецуела, Бразилия, Парагвай, Нова Зеландия и тн.) Тези всичките хора (българи или потомците им) трябва да имат възможност да идват и да остават лесно в БГ. Да речем, че засега държавата не може да им осигури кой знае какви помощи и придобивки: земя, къщи, работа, итн. - макар че едно време е могла, и то съсипана от войните! Държавата обаче поне може да им осигури лесно влизане и достъп до трудовия пазар, както и възможност (засега) да се оправят със собствени средства. Четири години чакане за бг паспорт (знам за такъв случай - потомък на български емигранти от една южноамериканска страна с А-) е твърде много! Ясно, че македонците взимат паспорта и не се вестват повече. However, this is going to change. Македония с Никола Груевски се превръща в черна дупка. Явно пича е гледал Star Wars новите епизоди и се е поучил как да си огради дворчето с каменен зид, в който да се слуша неговият глас - тотално скарана с всичките си съседи (без Албания, но включително със светата им майка Србија), след новите избори и абсолютното мнозинство, основано само на националистически доктрини, Груевски вече започна съдебни гонения срещу политическите си противници (кметът на Струмица Зоран Заев е само един пример). Така че те скоро нема да видат ЕС, или ще го видат през жироскоп (крив макарон). Така че все повече македонци, които сега взимат паспорта и бегат бързо, ще почнат да остават в БГ. Това не че ме радва де, от тях 2/3 не се имат за българи. ЗАСЕГА!

 28. 28 Профил на Бсрб 3
  Бсрб 3
  Рейтинг: Неутрално

  Най-лоялни и добронамерени към България са българите (и не само българите!) от бившия СССР - Молдова, Украйна, Русия, Казахстан, Узбекистан и другаде. Те съвкупно са с по-голям потенциал от Македония. Честно предпочитам да не знаят грам български, дори изобщо да не са българи, но да съм сигурен, че не ме псуват на майка при всяко мое обръщане. Наскоро по сутрешния блок на Канал 1 даваха от Варна една жена рускиня, женена за арменец ли беше, не помня, чийто син - вече на 16 години, няма никакъв паспорт, макар че по закон му се полага арменски паспорт. Майката обаче (явно сама го гледа) не иска да заминава за Армения, иска да остане със сина си в България. Именно такива случаи, докато са рядкост (поради лошата ни икономическа ситуация) са за предпочитане - щом хората съзнателно искат да останат в БГ, дори да не са българи, а явно не са заплаха за никого, защо да не остават? Те няма да станат талибани, няма да се взривяват по улиците, няма да ни псуват на татари и цигани както фиромите...

 29. 29 Профил на метеор до фичо
  метеор до фичо
  Рейтинг: Неутрално

  защото след войните дойде на власт правителството на александър стамболийски, за това всички българи бяха приети и оземлени в оцелялата територия... и ако погледнете историята, това е единственното правителство след стамболов, което е защитавало и се е грижило за националните интереси и народа си, единственното правителство, кето е вкарало в затвора всички виновни ПОЛИТИЦИ за националните катастрофи, без да ги убива

 30. 30 Профил на Бсрб
  Бсрб
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на Метеор! Не че съм земеделец, но това е така. Все пак знам, че български бежанци са оземявани през целия период от 1878 насам. Във Врачанско дори на мястото на турски изселници са заселвали банатски българи, чехи, немци и словаци, католици и протестанти, от Банат - съвсем модерен подход за онова време. Този подход е направил Аржентина най-развитата държава в Латинска Америка - там на мястото на изтребените или преселени индианци са заселвали италинаци, немци, испанци и други европейци (вкл. и българи), които са създавали големи земеделски стопанства.

 31. 31 Профил на метеор до бсрб
  метеор до бсрб
  Рейтинг: Неутрално

  благодаря, но сравнението с аржентина ми се струва доста неуместно. тя е една конолиална страна без история от гледна точка на европа, като изключим индиянската история, която не съществува поради липсата на индиянци а бг. все пак е имала национално достойнство до 45г. на миналия век и потомци на хора с минало доказано в революционните борби от 19век, които бяха избити за да се затрие това минало...всъшност , може и да си прав , ние сме колонизирани/понеже на еспански казват колон, а не колумб/от собственните си плебеи, които останаха да управляват тази страна и които ако не са на бузлуджа в момента, си пекат задниците на на плажа в ница и ги болят, задниците, за теб и мен, понеже са прегрели от жега

 32. 32 Профил на не се заблуждавайте
  не се заблуждавайте
  Рейтинг: Неутрално

  Икономически емигранти в държавата на Гоце, Станишеф и Доган могат да бъдат само африканци, и то от бедни страни, които са в гражданска война.
  Всички приказки за емигранти от Македония, Украйна или Виетнам са само само прах в очите на заблудените българи, които все още не са напуснали страната.
  Заради корупцията и престъпността всеки един българин работи основно за да поддържа лукса на мафиотите и политиците и отчасти за да изхранва безработните и пенсионерите.
  Кой би станал доброволно роб и би емигрирал в България???

 33. 33 Профил на Дядо Иван
  Дядо Иван
  Рейтинг: Неутрално

  НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ! Това са молби на хора, които искат да влязат в ЕС с наши паспорти. България няма да има демографска полза от тях - те са бъдещи емигранти. А минусите са ясни (като от циганите) - като направат беля в Европа, онези ще кажат: "ето какви са българите"!

 34. 34 Профил на горния
  горния
  Рейтинг: Неутрално

  Всеки арменец емигрират се подкрепя от диаспората, стига да не е прекалено мързелив, а стандарта в Армения е съизмерим с бедните български региони.
  Съмнявам се, че македонци биха емигрирали в България по икономически причини, освен ако не е временно за по-добре платена позиция.
  Виетнам предприе драстични мерки за справяне с бедността и дори си наеха бивши сингапурски министри за консултанти.
  Доколкото знам молдовците пътуват в Европа с румънски паспорти, а стандарта в Украйна е съизмерим с българския.
  Поне цените там със сигурност не са толкова високи, колкото са в България.

 35. 35 Профил на не се заблуждавайте
  не се заблуждавайте
  Рейтинг: Неутрално

  Във самолета от Истанбул за София имаше няколко "емигранти" от Африка.
  Поне така си помислих, докато не извадиха за бординга българските си паспорти ))

 36. 36 Профил на Do горния
  Do горния
  Рейтинг: Неутрално

  " а стандарта в Украйна е съизмерим с българския."

  ti se goliam maitapcia, be Uili!!!

  Болгариа 11,302 Украйна 6,941

 37. 37 Профил на Varna
  Varna
  Рейтинг: Весело


  Е на това му викам готин форум - най-големият ни бич, според скромното ми мнение, е невежеството на мнозинството ни. Оттам и простотията, омразата, долния национализъм и ганйовски непукизъм...
  Та, на нож с невежеството сред нас - другото само ще си дойде на мястото...
  Аз ви благодаря за културния дебат (като цяло)!

 38. 38 Профил на mkd
  mkd
  Рейтинг: Неутрално

  Согласувам се со тебе, Варна!! Македониа на македонците, бугарите во Казахстан! Остайте ни на мира и да се борим заедно срешту глупоста и повеке арни ора како тебе во бугариа!

 39. 39 Профил на Varna do mkd
  Varna do mkd
  Рейтинг: Весело

  Никой не ти иска Македония, драги мкд.
  Арни ора, дал Господ и у нас, и у вас - нали сме един народ - ха-ха-ха, макар и разделен от история и много човешка глупост!
  Ти почвай да се бориш с глупостта и не се прави на по-голям от хляба и фолклора ни общ - като начало почни да уважаваш другите, щом искаш и теб да те уважават. Та айде по-културно и уважително и не се халосвай - бугарите няма какво да дирим в Казахстан, имаме си хубава България, с арни хора (с мутрите ще се справим някой ден) и дай Боже и с арни и разумни комшии.

 40. 40 Профил на Леблебија
  Леблебија
  Рейтинг: Неутрално

  "До македонсия комплексар-ще пътувате в Европа с македонски паспорт на кукуво лято в най скоро време шиптарите ще ви ебат мамата и на вас и на измислената ви държавица ,а докато съществува Гърция ,Нато и ЕС - за вас ще са химера"

  И кој дел од твојот мозок расуди дека е умно да го кажеш ова? Кој дел од него мислеше дека со тоа ќе го дискредитираш соговорникот (спрема кој очигледно имаш предрасуди), а не себе си?

 41. 41 Профил на Леблебија
  Леблебија
  Рейтинг: Неутрално

  "Въпроси към г. Алекс от Македония:
  1. Защо македонските граждани, които искат полесно да патуваат во Европа и светот, кандидатстват за българско гражданство, а не за гръцко, италианско, словенско или друго гражданство на Европейския съюз?
  2. Знаете ли, че тези македонски граждани получават българско гражданство по облекчен ред за лица от български етнически произход? Който те декларират писмено? За сравнение - по неписано правило етнически турци не получават българско гражданство дори ако са женени за български граждани и сами не са турски, а кипърски или немски граждани.
  3. Защо след Балканските войни и Първата световна война основния поток македонски бежанци (ако не броим Америка) беше към България?
  Знаете ли колко милиона български граждани имат предци родом от днешна Вардарска (и Егейска) Македония? Включително и аз. Колко квартали на македонски бежанци има в българските градове, колко български села са населени с потомци на такива бежанци? Аз съм от Варна, по нашия край има цели села като Бяла (днес е град) и Горица, заселени с бежанци македонски българи от с. Бозец (днес Атирас), Сярско? Има и села с бежанци малоазийски българи (Ягнило, Доброплодно и Арковна, бежанците са от Гьобел и Мандър, Бурсенско)? Има и села с бежанци от Одринско, Лозенградско, преселници от Северна Добруджа, Бесарабия.
  Защо няма такива квартали и села в Сърбия, Гърция или Албания, ако македонците са етнически равноотдалечени от всичките си съседи?
  4. Знаете ли колко народ днес и в далечно Варненско празнува Илинден(ското въстание), а не само на събора Пирин пее?"

  Па очигледно е дека ако си бугарин имаш само по еден одговор на овие прашања. Ќе ти помогнам околу другите (можни) одговори:
  1. Зошто да се ограничуваме на Европска Унија, јас на твое место би прашал зошто никој не вади америкасно државјанство? ЗАТОА ШТО Е ПРОКЛЕТО КОМПЛИЦИРАНО. И без да се изјаснам писмено ти веќе мислиш дека сум бугарин. А ако веќе се потпишам тогаш што те спречува да ми веруваш? М?

  2. Што сакаш да покажеш со ова прашање? Политиката ја објаснуваш преку самата неа???

  3. Ова од моја гледна точка ми дава право да тврдам дека многу од вас во Бугарија, дури и надвор од Пиринскиот крај сте македонци. Тоа е едно објаснение. Македонци во Словенија, Србија и Хрватска има. Но таму се вселени во мирно време. Во Албанија нема бегалци, туку има староседелци. За Грција и да не зборувам. Во самата Македонија има цели згради и маала изградени специјално за бегалци од Егејска Македонија! Ако толку се грижите за егејците зошто никогаш не сте застанале зад нив? Ако толку се грижите за вардарците зошто претендирате да ги земате во Бугарија и да им давате државјанства? Македонците не се "равнооддалечени" од сите соседи, очигледно. Сигурно ќе ме прашаш и зошто нема потреба од преведувач за комуникација меѓу нас? Епа да ти кажам право мене ни во Загреб нема да ми треба преведувач, па дури ни во Љубљана. Проблемот е вашиот примитивен поглед кон Македонија како држава, затоа што вие си давате за право да кажувате дека нема право да постои. Одбранете си ги вашите бугарски права во Грција ако сте толку праведни, и ако сте толку големи мажи, Македонија си ја гледа својата работа и не ви се меша во вашите внатрешни работи.

 42. 42 Профил на Do No 38 /MKD/
  Do No 38 /MKD/
  Рейтинг: Неутрално

  ПОказва6 се в напълно проста6ки вид - Мейд ин Србия (ва6ата у4ителка ...на србоманите)! И запомни ени4арино ,4е БЪЛГАРИА се пи6е с главно "Б" !!!!

 43. 43 Профил на tnt do leblebija
  tnt do leblebija
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н македониста с горното страгало-леблебийско прозви6те да знае 2 не6та :

  1.Во Загреб и Лйубляна ти ги разбира6 без превода4 ,ама ТЕ НЕ ТЕ РАЗБИРАТ БЕЗ ПРЕВОДА4 , "мъдри" вардарски наивнико !!!

  2.За намеса в "Македонските работи " нема нужда от твоето разре6ение...- Във Вардарско живеят мноооого БЪЛГАРИ с БЪЛГАРСКО национално съзнание , а не само СЪРБОМАНИ(българи) като теб. Тъй -като това е истори4еска БЪЛГАРСКА земя , сбългарски истори4ески и културни паметници . Това 6те продължи докато спрете да лъжите и крадете ИСТОРИЯ и преследвате ПАТРИОТИ-БЪЛГАРИ там !!!

 44. 44 Профил на DO NO 34
  DO NO 34
  Рейтинг: Неутрално

  г-н НАЦИОНАЛ НИХИЛИСТЪТ .....ИДЕТЕ НА ЛЕКАР !!! СПЕ6НО Е ....!!!!!

 45. 45 Профил на do 20
  do 20
  Рейтинг: Неутрално

  Една корекция .... Промивката на мозъка е СЪ6ТО КОМУНИСТИ4ЕСКА ..... Представете си ...противопоставят се и критикуват комунизма , А ТИТО С КОМУНИСТИ4ЕСКИ ДЕКРЕТ ИМ СЪЗДАДЕ СРБОМАНСКАТА ДЪРЖАВА - АСНОЙУ -ЙУЛИ 1944 МАНАСТИРЪТ ПРОХОР П4ИНСКИ !!!?????

  МАКЕДОНИЗМЪТ(србоманствот) равен на КОМУНИЗЪМ !!!!! Това е истината ....ПРОМИВКАТА Е КОМУНИСТИ4ЕСКА !!

 46. 46 Профил на марика
  марика
  Рейтинг: Неутрално

  а,я престанете да говорите за 200 евро заплата,миналата и тази година правим основни ремонти на семейната собственост,неграмотен циганин не идва за по-малко от 20 еро на ден,къде ги тези "можещите" за по 200 евро заплата????????? ситуацията със заплатите в България е както с оборота на ресторантите по морето и не само,оборот 150 лв.,обаче всъщност е 1500лв. например,ясно ли е госпожо Виргиния,хайде да не си казвам не само собственото мнение какви "професионалистки" са българките в Гърция,от тези професионалиски да те е срам да кажеш,че си българка!!!!!!

 47. 47 Профил на ps
  ps
  Рейтинг: Неутрално

  Макар че все повече македонци вземат българско гражданство, там страхът и робството продължава.Там може да си марсианец,китаец, папуас,само не и българин.Също като в стихотворението на Вазов "Па шта си ти?" За пример- гимназията в гр.Валандово се нарича все още "Йосиф Броз Тито". Все едно у нас гимназията в Ракитово да се казва "Тодор Живков" или "Йосиф Висарионович Сталин" .Представете си каква македонистко-антибългарск дейност има след като има книга "Етно-генетическите разлики между българите и македонците", която има отявлено нацистки харакер -дори само като погледнеш оформлението на корицата. И въпреки това,въпреки целия този терор и пропаганда на Белград и Скопие повечето македонци не са настроени против българите, разбират че сме братя,но просто не могат да признаят това открито в Македония.Особено това важи за Източната и Южната част на Р.Македония. Все пак рискуват работата си най-малкото ако кажат че са българи.
  Моето мнение е,че по-най-улеснен начин трябва да издаваме гражданство на нашите сънародници от съседни държави с наше малцинство.В Македония няма наистина българско малцинство,там има българско мнозинство, около 2/3 от населението.

 48. 48 Профил на до 43
  до 43
  Рейтинг: Неутрално

  Епа братче работите не функционираат како што сакаш ти. Дојди и види сам колку мнооогу бугари со бугарска самосвест живеат во Македонија. Таа е историски бугарска земја? Па нели и ние сме бугари? Тоа значи дека живееме на својата земја. Поимот “бугарска земја“ го изедначуваш со поимот СОПСТВЕНОСТ НА БУГАРИЈА. Не оди тоа така, жал ми е.

 49. 49 Профил на Deina
  Deina
  Рейтинг: Неутрално

  Какво да ви кажалТук виждамр че говорите за македонците и българите като един народл Никой от нас не може да твърди дали това е така или не а що се отнася до преселението и моите предци са македонци от Егейска Македония Аз съм от Равда село в което цялото местно население е принудително изселени Македонци от Някогашната Егейска МакедониялГорда съм с потеклото си и с народа си и никога няма да се срамувам да се нарека Македонка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах