Раждаемоста в периода 2006-07 г. е най-висока за последните 15 години

Раждаемоста в периода 2006-07 г. е най-висока за последните 15 години

© Анелия НиколоваРодените през 2007 година деца са 75 915, което е с 1371 повече от предходната година. Това сочат данните от отчета за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Република България 2006-2020 г. (отчетен период 2006-2007 г.), който ще бъде представен утре на редовно заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.


Коефициентът на раждаемост става 9,8 промила и това е най-високата му стойност за последните 15 години, се посочва в съобщението. Коефициентът на обща смъртност обаче остава по-висок от този на раждаемостта - 14,8 промила, което обуславя продължаването на отрицателната демографска тенденция. Населението на България през м. г. е намаляло с около 39 хил. души.


Отчетът регистрира предприетите мерки от страна на институциите, насочени към забавяне темповете на намаляване броя на населението и осигуряване на високо качество на човешкия капитал, включващ тяхното здравословно състояние, образованост, способности и умения. Нараства броят на извършените прегледи на бременни от специализирана извънболнична медицинска помощ по програма "Майчино здравеопазване". На 999 пациентки са отпуснати лекарствени продукти по "Програма за лечение на безплодие при жената". Съществува тенденция за намаляване на абортите и нарастване на броя на осиновените деца.
Анализът на тенденциите води до формулирането на насоки за действия в краткосрочен и средносрочен план като разработването на програма за момичетата между 10-18 г. за предоставяне на информация за вредата от ранната бременност и абортите; увеличаване броя на профилактичните прегледи и разширяване обхвата на бременните жени в първите месеци на бременността с цел свеждане до минимум на патологиите на бременността; въвеждане на повече периодични задължителни прегледи по време на бременността; разширяване обхвата на участниците в програмата ин витро на НЗОК; разработване на програма за лечение на безплодието при жената; да се разработи стратегия за профилактика на заболяванията и сексуалното поведение, водещи до репродуктивни проблеми, засилване на превенцията и профилактиката на болестите с висок обществен риск и т. н.


Част от тези насоки са конкретизирани в Плана за действие за 2008 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Република България 2006-2020 г. Той предвижда финансови стимули за раждане и отглеждане на дете (386 млн. лв. по бюджетите на МТСП и АСП); изпълнение на Националната програма "В подкрепа на майчинството", за която са предвидени 4,68 млн. лв.; реализиране на насърчителни мерки за намаляване броя на емигриращите млади хора, за преодоляване на последиците от застаряването, за подобряване на репродуктивното здраве на населението и превенция на стерилитета, за осигуряване на равни възможности за пълноценен репродуктивен живот в добро здраве, за
ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои райони и др.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Velingrad
  *****
  Неутрално

  Добри и обнадеждаващи данни, но смъртността е твърде висока и поради това ефектът от повишаващата се раждаемост се губи...Трябват още много мерки, за да се спре намаляването на населението...

 2. 2 Профил на Al
  *****
  Неутрално

  Хвала на Гоце и Сер Гей!

 3. 3 Профил на СС
  *****
  Неутрално

  Раждаемостта не е висока, а по-малко ниска. Не виждам как ще се повиши при тази еманципация на жената. Все по мощната световна икономиката иска жената като работничка, а не като майка. Това е проблем на всички цивилизовани страни...каквото и да значи цивилизован.

 4. 4 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Колко от тях са българчета ?

 5. 5 Профил на Котарак
  *****
  Неутрално

  Като видях кучето от снимката да се прозява, и аз се прозях

 6. 6 Профил на етническа принадлежност ???
  *****
  Неутрално

  етническа принадлежност ???

 7. 7 Профил на ?!!
  *****
  Неутрално

  Кой мислещ потенциален родител би наказал детето си като го роди и отгледа в България? Би било пълна безотговорност. Аз не бих искал детето ми да расте сред расисти, хомофоби, комплексари, чалгаджии, и т.н.

 8. 8 Профил на Дора
  *****
  Неутрално

  И какво от това??? И аз родих и сега се чудя как да емигрирам - защото детето ми и аз сме дискриминирани като "богати", нищо че освен заплатите и дрехите на гърба си нямаме друго - няма детски, няма ясла, а си съдираме д-тата от работа... друго дете да, но не и в България!!! Чудо ще направя за да е така - и аз и съпруга ми сме висшисти, с добре платена работа, с по няколко езика ... и с илюзията и "погрешните" май разбирания, че камъкът си тежал на мястото...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK